De monkey temple bezoeken in Jaipur: een aanrader of niet?

door Explorista

Waar ik meestal enorm huiverig ben als het aankomt op toerisme waar dieren bij betrokken zijn, kon ik een bezoekje aan de apentempel in Jaipur toch niet weerstaan. Apen zijn in India net zo veelvoorkomend als bijvoorbeeld ezels of ratten, dus er is überhaupt een grote kans dat je ze tegenkomt als je in Rajasthan rondreist. Maar een hele tempel vol apen? Dat leek me wel een gave ervaring. Toch hield ik mijn hart vast, want attracties met dieren zijn meestal niet erg diervriendelijk. Daarom vertel ik je vandaag hoe ik mijn bezoek aan de monkey temple in Jaipur heb ervaren!

Monkeytemple30
Monkeytemple15

De tempel waar we het over hebben is ook daadwerkelijk een Hindoeïstische tempel: Hanuman Temple. Het ligt in de beboste heuvels rondom Jaipur, ongeveer een half uurtje buiten de stad. Er komen nog steeds mensen bidden bij de tempel, al is die inmiddels ook een toeristische attractie vanwege de vele apen die er wonen.

Bij binnenkomst in Galta Ji (Indische naam) hoef je alleen maar een kleine bijdrage voor je camera (50 rupee) te betalen, en verder kun je nootjes kopen om de aapjes te voeren als je wilt. In het begin krijg je echt het idee alsof je in een Uncharted of Tomb Raider-videospel bent beland. Een verlaten tempelcomplex, midden tussen de heuvels in de middle of nowhere. Alleen de tempel zelf is al een heel gaaf gezicht. En dan zijn er ook nog eens overal apen!

 

Eenmaal in het complex ontmoeten we ook al vrij snel de ‘monkey man’. Zijn naam kan ik me niet meer herinneren, maar als ik het goed begreep bezit zijn vader de tempel. De beste man is hier dus zijn hele leven opgegroeid en zo aan de apen gewend dat hij ze precies kan lezen. De apen kennen hem ook en doen wat hij hen opdraagt. Zo leuk!

Dan over het diervriendelijke aspect: De apen wonen  in de heuvels rondom de tempel, waar een groot bos is. Ze kunnen vrij komen en gaan naar de tempel, of de heuvels in. Niemand dwingt ze om ergens te zijn. Wel weten ze natuurlijk dat er bij mensen eten te halen valt, dus het is niet gek dat ze regelmatig rondom de tempel hangen. Maar toen wij er waren zag ik constant apen de tempel in en uit rennen, de natuur in. Ze leken totaal op hun gemak, en in hun natuurlijke element (voor zover ik er iets vanaf weet, natuurlijk). Er waren misschien twintig toeristen in totaal, dus het was ook helemaal niet druk met mensen. Er worden geen kunstjes gedaan, of shows of iets dergelijks. Het is eigenlijk gewoon een beetje een vervallen tempel, die je kunt bezoeken, waar heel veel apen leven.

Monkeytemple4
Monkeytemple20
Monkeytemple29
 

Ik vond het geweldig om de apen zo te zien. Apen zijn supernormaal in India, ze leven gewoon op straat, en deze apen leken zich ook gewoon echt als normale apen te gedragen. Ze vlooiden elkaar, sliepen, vochten met elkaar (tot bloedens toe), en maakten ook babyaapjes ergens in een hoekje van de tempel. Compleet natuurlijk. En dat vond ik toch wel fijn. Ik had van te voren verwacht dat ik een flink potje dierenmishandeling zou zien, met apen aan kettingen enzo, maar dat was dus totaal niet zo. Daarom kan ik deze tempel met een goed geweten aanraden.

Monkeytemple23

Mocht je dus nog een uurtje of twee over hebben in Jaipur: bezoek dan de apentempel!

Ben jij in de monkey temple in Jaipur geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Amanda 15 februari, 2018 - 18:02

Ik ben nog nooit in India geweest, maar als ik deze tempel zie met die apen… Heel bijzonder om daar te lopen denk ik!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter