Een van mijn favoriete dingen aan het reizen is dichtbij de natuur komen. Echt in contact komen met de natuur, dieren bewonderen in hun natuurlijke omgeving… je voelt je zo klein en nederig in een groot universum. Maar reizen en dierlijke ervaringen zijn een zeer gevoelig onderwerp. Het is zo makkelijk om een fout te begaan en onbedoeld een giftige industrie te steunen die dieren uitbuit en mishandelt. Soms realiseer je je niet eens dat je iets fout doet, en lijkt het allemaal vrij onschuldig. Hoe weet je nu wat ethisch verantwoord is en wat niet? In dit soort gevallen kun je maar beter safe dan sorry zijn, en daarom kun je deze tien reiservaringen beter skippen.
Olifant rijden
Dit is waarschijnlijk iets waar de meeste mensen zich nu wel van bewust zijn, vooral omdat laatst een Schotse toerist van een olifant werd gegooid en dood werd getrapt (dus blijkbaar is nog niet iedereen zich bewust…). Als je zegt ‘maar deze olifant wordt goed behandeld door zijn eigenaar’ kun je gelijk hebben, maar je bent je niet bewust van het trainingsproces. Olifanten zijn wilde dieren, je kunt van nature niet op ze rijden. Om ze te trainen voor de toeristische sector worden ze als babyolifant weggehaald bij hun moeder. Ze worden gemarteld en geslagen totdat hun geest is ‘gebroken’ en vanaf dat moment onderwerpen ze zich aan hun nieuwe eigenaar.
Waar: Meestal Thailand
Selfies maken met tijgers
De tijgers waar je selfies mee maakt, worden in de meest verschrikkelijke, kleine ruimtes gezet en worden op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Er gaan zelfs geruchten dat tijgers gedrogeerd worden om rustig genoeg te zijn om door mensen te behandeld kunnen worden. Ook wordt zo af en toe een toerist aangevallen. Daarnaast zie je er totaal niet uit met een profielfoto op Tinder van jou met een tijger, dus stop er maar mee.
Waar: Opnieuw Thailand, maar ook in andere delen van Azië, Australië, Mexico en Argentinië
Wandelen met leeuwen
Hoewel deze leeuwen goed behandeld kunnen worden, worden de leeuwen al vroeg weggehaald bij hun moeder en worden ze grootgebracht door de mens. Dit betekent dat ze nooit meer losgelaten kunnen worden in het wild. Ze moeten hun hele leven doorbrengen in gevangenschap voor de toeristische leeuwen industrie.
Waar: Zuid-Afrika
Berenparken
Beren worden meestal in super kleine kuilen gezet met veel te veel andere dieren. Ze hebben nauwelijks ruimte om te bewegen en ze hebben heel weinig natuurlijke omgeving om zich heen. De beren worden super gestrest, wat vaak tot stressgerelateerde ziektes leidt.
Waar: Over de hele wereld
Zeeschildpadden vasthouden
Heb je die mooie foto’s gezien van mensen die zeeschildpadden vasthouden? Ja, dat zou je waarschijnlijk niet moeten doen. Deze schatjes worden hier helemaal overspannen van. Zou jij het ook niet vervelend vinden als je elke keer wordt opgetild door een reus? De stress maakt de zeeschildpadden vatbaar voor ziekten. Als schildpadden opgetild worden voor een foto, worstelen ze om zichzelf vrij te krijgen. Daardoor kunnen ze zichzelf bezeren of ze vallen zelfs, wat dodelijk kan zijn.
Waar: Kaaimaneilanden
Optredende dolfijnen
Om eerlijk te zijn: ik heb een aantal dolfinaria bezocht, maar ik was eigenlijk totaal niet op de hoogte van wat daar achter de schermen gebeurde. Om ze te vangen wordt meestal op dolfijnen gejaagd met speedboten. Veel dolfijnen kunnen deze stress niet aan en sterven nog voordat ze het dolfinarium bereiken. De dolfijnen worden in kleine ruimtes gezet (niet groter dan een zwembad) en vaak in water dat behandeld is met chloor, wat slecht is voor hun gezondheid. Ze hebben ook vaak last van brandwonden als ze de zon niet kunnen ontwijken.
Waar: Zo ongeveer overal
Dansende apen
Ook al is dit het schattigste ooit (wetenschappelijk feit), je moet de toeristische apenindustrie niet steunen. Veel apen worden mishandeld tijdens het trainen om zich adequaat te gedragen tijdens shows. Als de apen niet goed presteren, worden ze meestal in kleine kooien gezet of vastgebonden. Deze ketens kunnen zo strak zitten dat ze in de huid groeien.
Waar: Thailand is weer berucht
Civet koffieplantages
Civetkatten die koffiebessen poepen zijn in wezen verantwoordelijk voor ’s werelds duurste koffie Kopi Luwak (ja, poepkoffie). Om onbeperkt koffie te produceren worden de civets gedwongen ongezonde hoeveelheden koffiekersen te eten en ze worden in kleine kooien gezet. Veel van de civetkatten hebben zoveel stress dat ze zichzelf beginnen te verminken. Bezoek deze plantages niet, anders voed je deze industrie.
Waar: Indonesië
Snake charming
Loop door Marrakech of door een willekeurige plaats in India en mannen zullen je proberen te charmeren door slangen op te roepen met een fluitje of door ze te kussen (een vrij agressieve manier van charmeren…). Snake charming is een eeuwenoude traditie. De giftige beet van een cobra kan dodelijk zijn voor de mens, dus vaak worden hun tanden eruit gehaald, soms op een onhygiënische manier, wat kan leiden tot dodelijke infecties voor de dieren.
Waar: Het Midden-Oosten en Azië
Krokodillenboerderijen
Krokodillenboerderijen zijn gevuld met enorm veel krokodillen die gemaakt zijn om te broeden, om de mode- en vleesindustrie te ondersteunen. Veel van deze bedrijven bieden ook de mogelijkheid om de boerderij te bezoeken en daarna krokodil te eten. Veel krokodillen sterven als gevolg van vreselijke levensomstandigheden en de daaruit voortvloeiende stress. Omdat het zo overbevolkt is in de krokodillenboerderij, breken er regelmatig gevechten uit tussen de krokodillen, wat dodelijk kan zijn.
Waar: Australië en Afrika
Dit artikel is gebaseerd op het ‘Checking out of cruelty’ rapport van World Animal Protection Nederland.
12 reacties
Verschrikkelijk.. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik zie helaas nog veel te veel foto’s van olifantenritjes en zwemmen met dolfijnen voorbij komen op Facebook.
OMG!!!! Het werd alleen maar erger! Dit ga ik NOOIT bezoeken. Van die olifanten wist ik ondertussen al: dat zou ik nooit doen! Liever een organisatie steunen die olifanten helpen dan voor een rit te betalen en de olifanten nog dieper te duwen. Maar van sommige dingen was ik zo hard verschoten! Ik ga niet voor mijn eigen pleziertje een dier laten afzien. Dat het zelfs bestaat! Even op adem komen … x
Mensen staan er l
Wat een goed artikel! Als vegetariër en dierenrechtenactivist word ik er heel blij van dat deze wanstaltige toestanden de laatste tijd meer (social) media-aandacht krijgen. Voor het berenpark is er overigens wel een diervriendelijk alternatief: in Zarnesti, landelijke Roemenië, staat het Liberty Bear Sanctuary, waar oude circus- en dierentuinberen de rest van hun leven kunnen spenderen in een natuurpark dat zo dicht mogelijk bij echte vrijheid komt. Want vrijgelaten kunnen ze na zoveel jaren intensief contact met mensen natuurlijk niet meer worden.
Dit soort sanctuaries en rescue centres zijn er voor bijna elke diersoort en over de hele wereld. In de bergen van California heb je bijvoorbeeld Wolf Mountain Sanctuary, en in ons eigen Nederland heb je bijvoorbeeld Zeehondencrèche Pieterburen, Koeienrusthuis de Leemweg, de Ezelsociëteit in Zeist (ezels houden ontzettend van knuffelen) en Stichting AAP in Almere. Naar dierentuinen ga ik al jaren niet meer, maar er zijn dus genoeg diervriendelijke alternatieven voor als je een keer andere dieren wilt zien dan je eigen poes! (Pun intended)
Goed artikel! Ik ben hier echt heel gevoelig voor, moet me echt inhouden om niets te zeggen als ik weer iemand met een dolfijn op de foto zie staan of op een olifant zie rijden. Verschrikkelijk gewoon dat mensen het welzijn van dieren totaal niet in rekening houden, maar alleen hun eigen geluk. Heb je de documentaire Blackfish al gezien? Gelukkig ben ik nooit naar Seaworld geweest en ook maar 1 keer in het Dolfinarium toen ik klein was, maar ik denk echt dat velen niet weten wat zich daar afspeelt. Nooit zal ik voet zetten in Seaworld en ik hoop dat ooit dit gewoon over gaat en mensen gaan beseffen dat dierenwelzijn net zo belangrijk is als hun eigen welzijn.
Goed artikel! Ben het ook overal mee eens, op dolfinaria na. Er zijn namelijk hele slechte dolfinaria in de wereld (vooral Azië is hier erg mee), maar ook absoluut goede dolfinaria. De dolfijnen die hier wonen komen niet uit het wild, maar komen gewoon uit kruisingen tussen de verschillende dolfinaria. Daarnaast wordt er natuurlijk heel goed voor ze gezorgd, ze worden beziggehouden met trainingen en dat water wordt zorgvuldig elke dag gemonitord zodat de waarden goed blijven en de dolfijnen gezond en comfortabel kunnen leven :) Het vele knuffelen en selfies maken door vreemde mensen is daarentegen wel stressvol, en zou niet moeten gebeuren!
Goed dat je hier aandacht aan besteedt Milou. Ik doe eigenlijk zelf nauwelijks iets met dieren op reis (in de zin van gevangen dieren), ik bewonder ze liever op afstand. Het zal mij dus niet zo snel gebeuren dat ik iets doe wat heel dieronvriendelijk is, maar er zaten wel degelijk dingen tussen die ik niet wist! Reden om te delen dus!
<3
Wat goed dat je hierover schrijft! Ik heb zelf ook een keer aandacht aan dit verdrietige onderwerp besteed. Er zijn zoveel mensen die hier niet bewust van zijn of het gewoon negeren. En ik denk dat de enige manier om dit soort dingen te stoppen, is ervoor zorgen dat er geen vraag meer naar is. Laten we hopen dat iedereen met een beetje gevoel hier niet (meer) aan mee wilt doen.
Het is goed om te zien dat er steeds meer aandacht voor dit soort onderwerpen is in de reiswereld :) Goed overzicht! Nog steeds zie ik vaak genoeg in reisgroepen (bijvoorbeeld op Facebook) vragen voorbijkomen waar de leukste olifantenritjes zijn. Dan moet ik soms echt even tot 10 tellen om niet geïrriteerd te antwoorden dat daar een paar dagen terug nog over is gezegd dat je dat niet moet doen. Maar dan bedenk ik me dat veel mensen dat natuurlijk niet expres doen, onwetend zijn over het onderwerp. Zeesterren kun je trouwens ook nog aan het rijtje toevoegen! Hoe vaak ik wel niet tegen mensen moet zeggen dat ze zeesterren in het water moeten laten liggen, want na enkele seconden uit het water beginnen die pijn te lijden en uit te drogen. Heeft niemand ooit gezien wat er met Patrick & Spongebob gebeurt als je ze uit het water haalt!? :p
Ik ben zo blij om te zien dat er meer en meer aandacht aan wordt gegeven. Ik kan er zelf met mijn verstand niet bij waarom je dieren zou willen misbruiken voor je eigen plezier. Misschien omdat men er niet over nadenkt…? Hoe dan ook, hopelijk worden steeds meer mensen zich bewust van deze dieronvriendelijke praktijken en stopt het in de toekomst.
In Thailand boekte ik een excursie waarbij we meerdere activiteiten gingen doen, daaronder zat ook een olifantenfarm bezoeken. Van tevoren riep ik al dat ik NIET op een olifant ging zitten (ook al had ik al betaald voor de excursie) en vervolgens sprak ik een Australische dame. Ze zei: Wat die olifanten meemaken is “a walk in the park” vergeleken bij de olifanten die gevangen zijn en in de bossen moeten werken. Volgens haar waren de olifanten op de farm waar wij naartoe gingen gered en hoefde ik me geen zorgen te maken.
Ik kan uit eigen ervaring vertellen, dat wat ze je ook wijs maken – zelfs Westerse dames die al jarenlang in Thailand komen – je NIET op een olifant moet stappen. Hiermee houdt je de boel alleen maar in stand. Bij de olifantenfarm hadden ze een baby olifantje geketend staan die al aan het weven was (met het hoofd heen en weer zwaaien) en mijn hart brak. De mahoet gingen ook niet liefdevol met de beesten om en de arme olifanten moesten hetzelfde domme rondje lopen voor toeristen. Ik heb het dus van dichtbij gezien : Don’t do it!
Al die andere dingen zou ik ook echt niet doen… Leeuwen, tijgerselfies, dansende apen. Vroeger gingen we in Oost-Europa op vakantie en ik kan me herinneren dat ze in Hongarije beren met een ring door de neus hadden. We reden altijd hard door en keken er niet eens naar. Geen kunstjes, geen geld… en dan hopen dat het ophoudt. Ik kan in ieder geval met een gerust hart zeggen dat wij daar niet aan mee hebben gedaan!
Fijn artikel :)