Weekend New York: ultieme planning voor twee dagen in de Big Apple

door Explorista

New York is de stad waar ik misschien wel het liefste naar terugkeer. Ik was er in 2009 een paar dagen, en al mijn Sex & The City-dromen kwamen uit. Sindsdien plan ik stiekem mijn terugkeer, en hoop ik er langere tijd te verblijven. Maar ook voor een kortere tijd is de Big Apple geweldig: er is zó veel te zien. Daarom heb ik voor jou een planning gemaakt voor twee dagen New York. Zo wordt je weekend New York er eentje die alle beroemde bezienswaardigheden afvinkt!

Dit artikel betreft een samenwerking.

dave-michuda-319029

DAG 1:

Ochtend:

– Start je citytrip New York in één van de meest legendarische treinstations ter wereld: de Grand Central Terminal. Dit beroemde treinstation heeft het grootste aantal perrons ter wereld: maar liefst 44. Het gebouw zoals het er nu uitziet werd geopend in 1913, en werd gebouwd in Jugendstil-stijl. Er komen dagelijks ruim een half miljoen mensen. Kijk ze allemaal voorbij zoeven. Hier begint ook onze dagplanning.

– Ga daarna op zoek naar een geweldig uitzicht over de stad. Is er een betere manier om je reis te beginnen? Er zijn een aantal plekken waar je een mooi uitzicht krijgt over de stad, zo kun je bijvoorbeeld het Empire State Building en de One World Tower beklimmen, maar het bekendste uitzicht is waarschijnlijk wel die van Top of the Rock, bovenop het Rockefeller Center. Mocht je rond Kerst gaan, dan staat er bij het Rockefeller Center een kerstboom en schaatsbaan. Koop hier je kaartjes voor Top of the Rock, zodat je niet in de rij hoeft te wachten.

Middag:

– Wandel aan het eind van de ochtend naar het beroemdste park ter wereld: Central Park. Haal onderweg een broodje of – nog beter – een klassieke New Yorkse hotdog, en peuzel die al wandelend door het park op. Als je liever een chique lunch eet, dan kun je terecht bij het Loebb Boathouse. Central Park is vier kilometer lang en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare: een flinke wandeling dus. Het park werd in 1859 geopend, en huist tevens het Metropolitan Museum of Art en een dierentuin.

– Na de lunch pak je het openbaar vervoer naar het zuidelijkste puntje van New York om daar de gratis ferry te pakken naar Staten Island. Is daar iets te beleven dan? Nou, nee, daar heb je redelijk gelijk in. Maar deze gratis ferry komt langs de Statue of Liberty, oftewel: het vrijheidsbeeld. De ferry komt er alleen langs, dus als je hem alleen wilt zien, en niet wilt beklimmen dan is dit de beste en goedkoopste optie. Als je hem wel wilt beklimmen Pak op Staten Island gewoon de boot weer terug. Dit kost ongeveer een uurtje van je tijd.

– Nu is het tijd voor geschiedenis. Je kunt New York niet bezoeken zonder de meest duistere dagen van de stad te beleven, namelijk: 9 september 2001, toen twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden en daarmee bijna drieduizend mensen het leven ontnamen. Op de plek waar ooit de Twin Towers stonden, staat nu het National September 11 Memorial & Museum. Het monument bestaat uit twee grote fonteinen/waterbakken op de plek waar de torens stonden, met om de randen de namen van de slachtoffers van de aanval. Daarnaast vind je het 9/11 museum waar je alles leert over de tragische dag. Koop hier je kaartjes voor het 9/11 museum, zodat je niet in de rij hoeft.

Avond:

– Na zo’n drukke dag zul je je avond wel rustig willen afsluiten. Ga lekker een hapje eten, en als je daarna nog fut hebt om iets te doen kun je naar een live jazzclub gaan in Greenwich Village of Harlem. Of geniet van de beroemde stand up comedy-cultuur in één van de vele standup clubs. Upright Citizens Brigade, Comedy Cellar en Broadway Comedy Club zijn een aantal van de bekendste.

roberto-nickson-178565

DAG 2:

Ochtend:

– Als je een uitgebreid American Breakfast hebt gehad, is het nu een mooi moment om die eraf te wandelen over de Brooklyn Bridge. Dit is één van de meest beroemde en mooiste wandelingen van New York. Je kunt ook een fiets huren en er overheen fietsen. De hangbrug stamt uit 1883, en is 1825 meter lang. Aan de overkant kun je het Brooklyn Bridge Park bezoeken. Episch skyline-uitzicht gegarandeerd!

– Als je nog even verder doorloopt, kom je uit bij Prospect Park, dat is ontworpen door dezelfde architect als het Central Park. Hier vind je ook de Brooklyn Botanical Garden, waar je even lekker kunt genieten van de natuur en prachtige bloemen.

Middag:

– Na de lunch is de perfecte tijd om een aantal van New Yorks meest beroemde musea te bezoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Guggenheim museum? Of the Metropolitan Museum of Art? Andere aanraders zijn het Museum of the City of New York en de American Museum of National History. Je kunt makkelijk een paar uur doorbrengen in deze musea van wereldklasse.

– Mocht je niet bijzonder geïnteresseerd zijn in musea, of na één musea wel genoeg hebben gezien, dan is een bezoekje aan de High Line nog een goede aanrader. Dit is nóg een stadspark, maar dan op een uitgerekt platform, boven de stad. Het was ooit een spoorlijn voor goederenvervoer, maar toen die niet langer gebruikt werd, werd het omgetoverd tot een stadspark. Je kunt er nu een wandeling maken van 2,33 kilometer.

Avond:

– We hebben de ultieme New York ervaring tot het laatst bewaard. De beste tijd om Times Square te bezoeken is ’s avonds als de zon onder is. Dan is het plein vol flikkerende lichtreclame en billboards op zijn best en meest indrukwekkend. Wist je dat het plein vernoemd is naar het hoofdkantoor van de New York Times dat hier ooit gevestigd was?

– Kun je New York verlaten zonder een Broadway show te bezoeken? Ik dacht het niet. Koop tickets met korting via de websites Broadwaybox en Theatermania. Welke beroemde show ga je bezoeken? The Phantom of the Opera? Cats? Les Misérables? Broadway en al haar bekende theaters liggen in de omgeving van Times Square, dus deze kun je mooi combineren.

Andere tip: wat ik altijd fijn vind als ik in een stad ben als New York en niet al teveel tijd heb, is een hop on hop off rondleiding met een big bus waarbij je langs alle belangrijke highlights komt en ook nog eens uitleg krijgt over alles wat je ziet. Mocht je van plan zijn een aantal musea of attracties te bezoeken, dan kan het een goede optie zijn om de New York City Explorer Pass te bekijken, en te zien of je hiermee voldoende korting krijgt om voordeel op te leveren.

Wat zou jij aanraden voor een planning van twee dagen voor een weekend New York?

Alle foto’s komen van Unsplash. Dit artikel betreft een samenwerking. Bedankt voor het steunen van mijn partners! Dit zorgt ervoor dat ik met Explorista.nl gratis reisinformatie kan blijven aanbieden.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter