Zó mooi is Bretagne: de leukste stedentripbestemming die je nog niet kent

door Explorista

Hoe magisch beroemde steden zoals Parijs en Nice ook zijn, Frankrijk heeft nog véél meer te bieden op stedentripgebied. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige regio Bretagne, met de steden Rennes en Brest? En alle prachtige natuur en dorpjes die in de omgeving liggen? Droom even lekker mee.

Bretagne heeft geen heel grote steden, maar dat is juist wel leuk. Zo blijft het heel behapbaar, en kun je ook super makkelijk twee steden combineren of een uitstapje maken naar de regio.

Waar Rennes een prachtige historische stad is, is Brest juist een moderne stad. En in allebei kun je genieten van het rustigere Franse leven. Dat is wat vakantie is toch? Strijk neer op een terrasje in het zonnetje, bestel een vin blanc, verse vis, en laat alle stress en gehaastheid even van je afglijden.

Bretagne is bovendien heel makkelijk te bereiken. Er gaan rechtstreekse vluchten, maar je kunt ook de trein pakken (het is twee uur vanuit Parijs), of met de auto gaan. Dat laatste geeft je ook de vrijheid om de mooie dorpjes en natuur op te zoeken. Het leuke is dat Bretagne qua stijl weer heel anders is dan andere delen van Frankrijk, wat je echt het idee geeft om een uniek stukje te ontdekken.

Copyright Yannick Le Gal

Rennes

Rennes is de hoofdstad van Bretagne, en eentje die je vanuit Nederland met een directe vlucht kunt bereiken. De stad is beroemd om zijn historische centrum vol charmante middeleeuwse vakwerkhuizen. Ook is het een populaire studentenstad, met twee universiteiten.

De grote hoeveelheid studenten (meer dan 60.000!) brengen een flinke portie gezelligheid met zich mee. Er worden regelmatig muziek- en theaterfestivals georganiseerd in de stad, en je vindt er bovendien veel betaalbare restaurants en gezellige cafeetjes.

Transat en ville, Place de la mairie, copyright Noe C.

Doordat de stad ruim 2.000 jaar aan geschiedenis heeft, is het niet gek dat je architectuur uit allerlei verschillende periodes tegenkomt. Behalve de 15e en 16e eeuwse vakwerkhuizen, kent de stad ook prachtige monumenten en bouwwerken uit de renaissance.

Kunstliefhebbers komen ook aan hun trekken in de stad, met zowel openbare kunst, als kunstmusea. Maar het allerleukst is misschien nog wel het bezoeken van Parc du Thabor, het mooiste en grootste park van de stad. Ooit was dit de moestuin van monniken van Saint-Melaine. Nu is het een geliefde plek voor locals om te genieten van de natuur, en de grote diversiteit in planten.

Brest

Waar Rennes een historische aanblik heeft, is Brest juist een moderne tegenhanger, wat een combinatie van de twee steden erg leuk lijkt. Brest is een havenstad, gelegen in één van de mooiste baaien van Frankrijk.

De haven van Brest is al eeuwenlang een belangrijk strategisch punt. Helaas keerde dit sterke punt zich tegen Brest, toen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hun vloot onderzeeboten hier parkeerden. De stad heeft flink geleden onder de bombardementen van de geallieerden in 1944. Dit is ook de reden dat Brest veel moderne gebouwen heeft.

France, Finistère (29), Brest, le port de Brest et le pont de l’Iroise // France, Finistere, Brest, port of Brest and the bridge of the Iroise – Copyright, BERTHIER Emmanuel.

Één van de meest bijzondere moderne structuren, is de kabelbrug over de Iroise. Via deze voetgangersbrug heb je prachtig uitzicht over de stad. Één van de weinige historische overblijfselen in Brest is het kasteel, waar je nu het museum van de Marine vindt. Je leert in het museum over de band tussen de stad en de zee, en over hoe beroemde Franse ontdekkingsreizigers hier vertrokken op hun tochten.

Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan het schattige Rue Saint-Malo, een geplaveid straatje dat de titel draagt van oudste straat van de stad. Alleen het zuidelijkste deel van de straat heeft het overleefd trouwens. Je vindt er huisjes uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Sinds April dit jaar is er een directe vlucht naar Brest vanaf Amsterdam. Als je vliegt met Air France ben je in 1.45u in Brest.


Als je een stedentripje maakt naar Brest en/of Rennes, dan is het een goed idee om ook wat van de omgeving te ontdekken. Kijk hieronder naar wat de omgeving te bieden heeft!

Bron

Bewonder de prachtige Bretonse kastelen

Ik ben dol op een mooi kasteel en Bretagne heeft een hoop keuze. Het mooiste kasteel is kasteel van Josselin dat uit 1370 stamt. Van het originele bouwwerk met 8 torens, zijn er nog 4 over. Maar ook Le Bourbanais is een bezoekje waard, vanwege zijn prachtige klassieke uiterlijk. Je kunt niet alleen het kasteel zelf bezoeken, maar het landgoed heeft zelfs een eigen dierentuin! Maar laat je hier niet door tegenhouden, er zijn tientallen kastelen en forten om uit te kiezen!

Struin door de liefelijke dorpjes

Bretagne zit vol charmante dorpjes om te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld het sprookjesachtige Dinan, een schilderachtig stadje met vakwerkhuisjes uit de 9e eeuw dat verkozen is tot “ville d’art et d’histoire” (een stad van kunsthistorisch belang). Ook het Pontivy (met Napoleontische architectuur), Léhon (dat net lijkt alsof het in de Cotswolds staat!) en het historische Fougères zijn een bezoekje waard.

Zoek de krachtige natuur op

Als je even een break wilt van de gezellige steden of de charmante dorpjes, dan kun je in Bretagne ook de natuur in. Trek naar de rotsachtige kustlijnen, en waai uit in baaien met een turquoise zee. Één van de belangrijkste dingen om te zien is bijvoorbeeld de Roze Granietkust, aangewezen als bijzonder natuurlijk erfgoed. De roze en bruine rotsen zijn het bewijs van de kracht van de natuur.

Trek ook naar de Smaragdkust, een streek strand tussen Cancale en le Cap Fréhel, waar je niet alleen prachtig gekleurd water vindt, maar ook veel pittoreske badplaatsjes.

Meer informatie over een vakantie in Bretagne? Kijk dan hier. #FEELBRETAGNE

Headerfoto: Rue de la Baudrairie, copyright Noe C.

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Marcella 28 november, 2019 - 11:11

Klinkt als een mooie regio! Ik ben jaaaren geleden in Normandië geweest en vond het daar ook erg leuk qua steden, natuur, kust en historie. Ik wil sowieso vaker op ontdekking gaan in Frankrijk.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter