; In de nachtbus naar Londen: wat vond ik ervan?

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

In de nachtbus naar Londen: wat vond ik ervan?

foto 2 131 e1410967940816 - In de nachtbus naar Londen: wat vond ik ervan?

Nieuwe dingen proberen is my middle name, als dat jullie helpt goedkoop te reizen. En dus dacht ik dan ook al een tijdje aan de nachtbus naar Londen. Ik had nog nooit een nachtbus meegemaakt, maar ik wilde al tijden graag naar Londen, de bus was goedkoper dan een vliegticket, en bovendien vind ik busritten altijd erg leuk (dat schommelen van die bus en lekker naar buiten staren is net meditatie voor me…)

En dus zei ik ook volmondig ‘ja’ toen iDBus me vroeg hun lijn naar Londen te testen. Ik laadde mijn rugzak in met warme kleding, snacks, oordoppen en een slaapmasker, en vertrok naar Amsterdam, waar ik op de bus stapte. Maar… was het wel iets voor mij, zo’n nachtbus?

foto 1 181 - In de nachtbus naar Londen: wat vond ik ervan?

De Bus

Ik was blij verrast toen ik de bus instapte. Ik had een vaste zitplaats, midden in de bus. De stoelen waren erg ruim, en konden zelfs nog van elkaar af worden geschoven. Ik vond het echt lekkere stoelen om in te zitten. Er was wifi aanwezig (jeej!) en zelfs een stopcontact naast de stoelen, waardoor mijn telefoon kon laden en online kon tegelijkertijd. Er was ook een leeslampje, die niet werkte op de heenreis, maar wel op de terugreis. Het toilet was op de heenreis vies, maar op de terugreis brandschoon. Je mag één koffer meenemen in het ruim, en handbagage. Gratis!

De chauffeurs zijn Frans, aangezien iDbus een Franse organisatie is. Ze spreken redelijk Engels, al vond ik dat dat nog wel iets beter kon op ritten die helemaal niet in Frankrijk komen. Ik heb wisselende ervaringen met de chauffeurs gehad. De eerste was supervriendelijk en telde alle passagiers wel drie keer als we weer gingen rijden na een stop. Echt een leuke man.

De tweede echter, was vervelend. Bij een korte stop voor de overgang reed hij na tien minuten gewoon weg. Toen een meisje aan kwam rennen met een kop koffie en vroeg of hij wel geteld had, zei hij: ‘Nee. Ik vertrek na tien minuten, met of zonder je’. Let wel: het was ’s avonds laat, bij de tunnel naar Frankrijk. Waar dit meisje naartoe had gemoeten was een raadsel geweest. Dat vind ik erg onprofessioneel, dat kan écht niet. Ik ben gelukkig goed van vertrouwen, dus ik ga er maar van uit dat de beste man een slechte dag had. De andere chauffeurs waren immers prima.

foto 3 141 e1410967954778 - In de nachtbus naar Londen: wat vond ik ervan?After: koffie op het busstation van Londen om vijf uur ’s ochtends

De rit

Ik vond de bus erg comfortabel, en raakte meteen in gesprek met de Franse jongen die naast me zat. Hij woonde in Parijs, en was met zijn familie naar Amsterdam gegaan voor een weekendje. Hij zou een nachtje in Brussel verblijven voor hij terugging. Op de terugreis zat ik naast een Zuid-Afrikaanse jongen, die de hele wereld over reisde, en na een paar maanden eindelijk zijn Italiaanse vriendin terug ging zien in Milaan, de volgende dag (hij vloog vanaf Schiphol). Zo leuk om zulke gesprekken te voeren! Dat soort dingen maak je toch minder snel in het vliegtuig mee, omdat een vluchtje naar Londen maar een uurtje duurt.

Op de heenreis maakte ik zelfs een nieuwe reisvriend. In Brussel raakten we in gesprek, nadat de Franse jongen uitgestapt was, en we kletsten tot we gingen slapen. Hij vroeg me om mijn schema met bezienswaardigheden, en stelde voor om gezellig samen een paar dingen te bekijken. Ik vond dat wel leuk klinken, en dus trok ik twee dagen door Londen met hem. Ik zeg het wel eens vaker: je bent zelden alleen als je alleen reist, en de bus is dus een perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten.

Helaas is de nachtbus verder echt niets voor mij. Het was stil, de stoelen waren comfortabel (ik had zelfs twee stoelen voor mezelf!) en ik heb het niet koud gehad. Maar het lukte me simpelweg niet om in slaap te vallen. Ik heb alle houdingen, en posities geprobeerd. Met schoenen, zonder schoenen, schuin, recht, half liggend… het lukte niet. Op de heenreis pakte ik vier uurtje slaap mee, op de terugreis maar zo’n drie. Needless to say: ik was gebroken, nog voordat mijn sightseeing begon. De volgende keer zou ik persoonlijk dus een vliegtuig pakken, maar dat wil niet zeggen dat het niets voor jou kan zijn. Als jij makkelijk slaapt, dan zou ik het je niet afraden! En het is een leuke plek om nieuwe contacten op te doen als je alleen reist. Ik zou je alleen de tip geven om niet helemaal voorin een stoel te boeken: door de grote voorruit heb je veel last van licht, wat vervelend is als je wilt slapen.

Een retourtje Londen vanaf Amsterdam kost zo’n €80.

Heb jij wel eens een nachtbus genomen?

De busrit naar Londen werd vriendelijk gesponsord door idBus, waarvoor dank! Zoals je ziet accepteer ik alleen samenwerkingen waarbij ik eerlijk kan zijn. Dat iets niets voor mij is, betekent niet dat het niet wel iets voor jou kan zijn!

Deze blogpost is gesponsord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

45 reacties

 1. Ik heb volgens mij nog nooit een nachtbus gehad, maar ben van de zomer wel met de bus naar Parijs geweest. Dit duurde zo’n 7 a 8 uur en we hadden tussendoor 1 stop. De chauffeur was hartstikke leuk, de wc was op de heenweg vol en op de terugweg heb ik ‘m niet gebruikt. De stoelen waren redelijk comfortabel en ik heb zowel heen als terug een paar uurtjes slaap gepakt. Geen wifi of stopcontact. Dit was met de Parijs deal van Albert Heijn, met Oad geloof ik.

  | Reageer op deze reactie
 2. Marjolein

  Wat leuk dat je zoveel bijzondere mensen hebt ontmoet! Ik wil het ook een keertje proberen, maar het lijkt me inderdaad heel erg lastig om in de bus te kunnen slapen. Een paar weken terug toen ik naar Parijs ging lukte het me gelukkig wel, hopelijk ook als ik naar Londen ga :)

  | Reageer op deze reactie
 3. Hm, sorry maar klinkt vreselijk! Laatste keer dat ik naar Londen vloog was met Easyjey. €75 incl bagage inchecken en binnen 2 uur in hartje Londen. Dus minder geld en sneller in Londen. Bye bye bus…

  | Reageer op deze reactie
  1. Maar die €75 was exclusief de kosten die je maakte van het vliegveld naar het centrum natuurlijk. Ik ben het met je eens hoor, ik zou voortaan ook het vliegtuig pakken. Ik test het slechts ;-)

   | Reageer op deze reactie
   1. Van en naar vliegveld en centrum is heel cheap, alles bij elkaar 15E ofzo. That said: met KLM vlieg je voor 100 euro naar London (als je FlyBlue member bent gratis bagage inchecken) je landt op Heathrow en kunt meteen de metro in. Daar kan echt geen busrit van 8 uur met vies toilet tegenop ;-)

    | Reageer op deze reactie
 4. Nienke

  Het is wel een relatief goedkope manier om naar Londen te komen! Al ben ik met je eens dat bussen minder prettig slapen. Maar toch, goed voor de budgetvakanties!

  | Reageer op deze reactie
 5. Fem

  Oef, ben het wel met Esther eens… Hoe lang doe je erover met de bus? Ik geloof ook niet dat ik het ervoor over zou hebben om uren in een bus te hangen en vervolgens brak aan te komen. Het scheelt toch ook niet zo heel veel geld met vliegen?

  | Reageer op deze reactie
  1. Je doet er best lang over. Je vertrekt rond een uur of acht, dacht ik, en bent om zes uur Nederlandse tijd daar. Ik zeg zelf ook dat ik de volgende keer een vliegtuig zou nemen ;-)

   | Reageer op deze reactie
 6. Tijdens mijn studententijd heb ik een seizoen als hostess op een pendelbus naar de Spaanse kust gewerkt. Oftewel, ik sliep 4 nachten per week in de bus. Toen ging me dat eigenlijk best goed af, nu zou ik er niet zo snel meer voor kiezen. Mijn laatste nachtrit was in de Filipijnen, dat was ‘hell on wheels’.

  | Reageer op deze reactie
 7. Shirley

  Het vliegtuig zal inderdaad relaxter zijn, maar wel leuk dat je dit een keer geprobeerd hebt. Ik denk dat ik binnenkort eens met iDbus naar Brussel ga. Het scheelt dat je dan gewoon aan het eind van de avond al in Brussel aankomt, want slapen in zo’n bus zou mij ook niet lukken, denk ik.

  | Reageer op deze reactie
  1. Oh dat zal super zijn! Ik heb dat stukje ook gedaan (hij stopt eerst in Brussel voordat hij doorrijdt naar Londen) en dat is echt comfortabel. En inderdaad: je slaap gewoon lekker in een hotel daarna :)

   | Reageer op deze reactie
 8. Wesley Pechler

  iDBus ziet er luxer uit en vooral die stopcontacten klinken geweldig, maar jezus wat een prijs voor een busrit! Ben retour gegaan met de nachtbus naar Parijs met Megabus voor €12.50, en met Eurolines naar Londen retour voor nog geen €40. In slaap vallen was voor mij geen probleem dankzij een doktersreceptje voor temazepam :) In augustus voor het eerst overdag de bus genomen van Londen naar Utrecht (en vorig jaar al een retourtje Amsterdam – Mannheim) maar dat doe ik dus echt nooit meer. Waar nachtbussen steeds op tijd aankomen hadden mijn drie busreizen overdag elk minstens een uur vertraging en de rit duurt écht te lang als je niet slaapt.

  | Reageer op deze reactie
  1. Ja dat kan ik me goed voorstellen! Ik vind het zonde van mijn tijd om zo lang overdag te reizen (en wat doe ik anders ’s nachts dan slapen? -> dacht ik). De prijs van iDbus is inderdaad hoger dan die van Megabus, maar het comfort is ook wel een stuk hoger, vond ik zelf. Het is natuurlijk zelf een afweging of je dat het waard vindt :)

   | Reageer op deze reactie
 9. Benthe

  Ik vind een nachtbus ook echt verschrikkelijk! Ben ooit naar Parijs geweest met Eurolines en naast dat het gewoon oncomfortabel was, voelde ik me ook niet veilig. Bah!

  | Reageer op deze reactie
 10. Rianne

  Ik ben laatst ook met de nachtbus naar Londen geweest via vakantieveilingen. Een erg krappe bus, maar ik vond het allemaal wel prima! scheelt dat ik overal makkelijk slaap :)

  | Reageer op deze reactie
 11. Marijke

  Een nachtbus heb ik nog niet genomen, wel de nachttrein tussen Moskou en Sint-Petersburg. Wel eens een leuke ervaring, maar ook geen oog dichtgedaan! Achja, zo zijn we toch een ervaring rijker hé ;-)

  | Reageer op deze reactie
  1. Haha precies! Ik heb ook vorig jaar de nachttrein naar Kopenhagen genomen vanuit Utrecht. Daar heb ik nog best veel geslapen eigenlijk. Maar de volgende keer neem ik een bed, in plaats van een stoel!

   | Reageer op deze reactie
 12. Wat heb je het weer leuk op weten te schrijven ;). Het klinkt ideaal, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Ik slaap niet in de bus, trein of het vliegtuig dus zo’n nachtbus is voor mij niet de beste keuze. Helaas…

  | Reageer op deze reactie
 13. Randy

  Toen ik in Parijs woonde nam ik regelmatig de nachtbus na werk. Ik kon dan ook wel redelijk slapen, zodat ik de eerste dag in Nederland er ook nog wat aan had. Daar kon ik dan mijn vrije dinsdag, woensdag en donderdag besteden en dan pakte ik die donderdag met de Thalys vaak terug. Scheelde toch tientallen euro’s.

  | Reageer op deze reactie
 14. Danique

  Ik heb ooit een keer ’s nachts in de bus gezeten van Parijs naar NL. Dat was niet echt een groot succes, maar dat had vooral ook met het feit te maken dat ik helemaal natgeregend was en dan zit je daar uren rillend in de bus. Brrr. Ik denk ook niet dat het verder echt iets voor mij is, alhoewel het mij ook weer niet vreselijk lijkt. Maar als ik moet kiezen tussen een bus en een vliegtuig, dan ga ik toch voor het laatste!

  | Reageer op deze reactie
  1. Ik ook. Al vind ik een bus overdag altijd heel erg fijn. Lekker schommelen, beetje uit het raam kijken… Ik kan me helemaal indenken hoe koud dat moet zijn geweest!

   | Reageer op deze reactie
 15. Dianne

  Mijn vriendje zit voor stage in londen, en ik ga in de herfstvakantie naar hem toe met het vliegtuig. Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje dus ik zoek eigenlijk ook nog een alternatief als ik nog een keertje hem wil bezoeken. Dus is de bus ook een goeie optie?
  En hoelang zit je daar dan eigenlijk in?

  Mijn vriend zei dat je ongeveer een reis maakte van 18 uur (!)
  en zeker omdat ik las heb af van reisziekte moet ik daar echt rekening mee houden haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. De bus vertrekt rond acht uur ’s avonds in Amsterdam, en dan ben je om 5 uur Engelse tijd (6u NL) in Londen. Er zijn volgens mij drie busmaatschappijen die dit aanbieden: Megabus, Eurolines en iDBus. Ik heb alleen de laatste met deze lijn getest, en ik vond de bussen van goede kwaliteit. Ik heb zelf geen reisziekte, dus ik kan niet zo goed inschatten of je daar veel last van zal krijgen natuurlijk! Als je makkelijk slaapt zou ik het je wel aanraden, als je niet makkelijk slaapt (zoals ik) niet. Wat je ook kunt doen is de heenreis met de bus gaan, en terugvliegen voor de zekerheid. Dan weet je de volgende keer of je een volledige busretour aankunt :)

   | Reageer op deze reactie
 16. Tessa | ReiZenZo.nl

  Leuk om te lezen! Nachtbussen inderdaad minder leuk… De trein daarentegen vind ik heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 17. Zoals je aangeeft; de volgende keer lekker met het vliegtuig. Dat zou ik ook doen. Dat kleine beetje meer dat je betaalt is het gemak wel waard.
  Merk dat, nu ik geen twintiger meer ben, meer uit wil geven aan comfort. Dat is me wel wat waard. Voor mijn reis volgende week kon ik goedkoop (€55,-) met een nachttrein (6 uur X2) heen en terug naar mijn bestemming of ik kon het dubbele betalen en in 50 minuten op mijn plaats van bestemming zijn.

  Mijn laatste nachtbus was van Kunming (China) naar Luang Prabang (Laos), duurde 24 uur, nice!

  | Reageer op deze reactie
  1. Ik weet niet hoe de nachtbussen in China zijn (echt geen idee), maar ik kan me het voorstellen. Ik betaal ook liever wat meer voor iets meer comfort, maar alleen als het binnen het budget valt. En soms heb ik er simpelweg echt geen geld voor :) Maar met je eens!

   | Reageer op deze reactie
 18. Dit doet me denken aan de tijd dat je als 16jarige 20 uur in de bus ging naar Rimini en dat soort plekken, Was toen trouwens best lachen. Ook in Mexico, Peru en andere landen wel eens nachtbussen genomen, eigenlijk slaap ik altijd wel prima hoor. Toch zou ik het in Europa niet zo snel doen omdat het prijsverschil met het vliegtuig of een nachttrein zo klein is.

  | Reageer op deze reactie
 19. Ja, heel vaak! Naar Spanje (Barcelona, Benidorm, Madrid/Salamanca), Italie (Florence), Frankrijk (Parijs en 2x het zuiden), Oostenrijk (wintersport), Zwitserland (wintersport), Hongarije (Balatonmeer) en Kroatië (toen nog Joegoslavie). En ook de nachtbus in Thailand en Myanmar.

  | Reageer op deze reactie
 20. DeniseM

  Haha, nee, ook amper. Dat ik het vaak gedaan heb wil niet zeggen dat ik er heerlijk in slaap. Ik kreeg altijd enorme pijn in mijn kont.
  Hoewel ik op 3 reizen die ik noemde terugkwam van 2 weken ‘feestvakantie’ (ik kan er niet veel anders van maken) en die keren (na 2 weken bijna niet slapen) héérlijk geslapen heb. ;-)

  | Reageer op deze reactie
 21. inna

  Ik vind het leuk om reisblogs te lezen. Zo kwam ik op jouw blog terecht op aanraden van een andere site. Leuk om te zien ook dat je veel plekken hebt gezien. Alleen mis ik belangrijk informaties in je blogs. Zoals in deze blog vind ik nergens hoelaat zo een nachtbus vertrok en hoelaat je was aangekomen in Londen. Hoeveel tussenstops er waren voordat je in Londen aankwam en hoelang duurt een tussenstop? Wellicht dat de meeste mensen al vaker zo een rit met de bus naar Londen hebben meegemaakt, maar helaas ben ik er nooit geweest en vandaar mijn interesse naar meer informatie over zo een busreis naar Londen :)

  Heel fijn dat je je ervaring met ons deelt, maar het was fijner geweest als je uitgebreider was geweest in het verschaffen van essentiële informaties!

  | Reageer op deze reactie
  1. Dankjewel voor je feedback! Ik vergeet inderdaad soms dingen te vermelden: ik dacht eerlijk gezegd dat dit erin stond. De bus vertrekt rond acht uur ’s avonds uit Amsterdam en komt om 5u London tijd aan. Je stopt in Brussel en er is een wissel van chauffeurs (korte stop) in Lille (dacht ik!).

   | Reageer op deze reactie
 22. demy rijken

  ik ga wel met de bus ,het valt mee 8 uur , ik heb eerst 27 uur naar benidorm (spanje )gereden.
  maar ik heb paniekaanvallen en claustrofobie dus ik kan niet met vliegtuig

  | Reageer op deze reactie
  1. Wat vervelend van je claustrophobieaanvallen, maar wel tof dat je gewoon reist :) Misschien is de trein ook soms een optie?

   | Reageer op deze reactie
 23. Ik heb de nachtbus naar Londen nog niet uitgeprobeerd. Ik ben steeds meer van de Greta Thunberg, dus ik probeer vliegen te vermijden. In elk openbaar vervoer echter, kan ik het slapen wel vergeten. Dus nachtbus, nachttrein, nachtvlucht: het betekent voor mij wakker blijven.

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring