;

In de nachtbus naar Londen: wat vond ik ervan?

door Explorista

Nieuwe dingen proberen is my middle name, als dat jullie helpt goedkoop te reizen. En dus dacht ik dan ook al een tijdje aan de nachtbus naar Londen. Ik had nog nooit een nachtbus meegemaakt, maar ik wilde al tijden graag naar Londen, de bus was goedkoper dan een vliegticket, en bovendien vind ik busritten altijd erg leuk (dat schommelen van die bus en lekker naar buiten staren is net meditatie voor me…)

En dus zei ik ook volmondig ‘ja’ toen iDBus me vroeg hun lijn naar Londen te testen. Ik laadde mijn rugzak in met warme kleding, snacks, oordoppen en een slaapmasker, en vertrok naar Amsterdam, waar ik op de bus stapte. Maar… was het wel iets voor mij, zo’n nachtbus?

foto 1-18

De Bus

Ik was blij verrast toen ik de bus instapte. Ik had een vaste zitplaats, midden in de bus. De stoelen waren erg ruim, en konden zelfs nog van elkaar af worden geschoven. Ik vond het echt lekkere stoelen om in te zitten. Er was wifi aanwezig (jeej!) en zelfs een stopcontact naast de stoelen, waardoor mijn telefoon kon laden en online kon tegelijkertijd. Er was ook een leeslampje, die niet werkte op de heenreis, maar wel op de terugreis. Het toilet was op de heenreis vies, maar op de terugreis brandschoon. Je mag één koffer meenemen in het ruim, en handbagage. Gratis!

De chauffeurs zijn Frans, aangezien iDbus een Franse organisatie is. Ze spreken redelijk Engels, al vond ik dat dat nog wel iets beter kon op ritten die helemaal niet in Frankrijk komen. Ik heb wisselende ervaringen met de chauffeurs gehad. De eerste was supervriendelijk en telde alle passagiers wel drie keer als we weer gingen rijden na een stop. Echt een leuke man.

De tweede echter, was vervelend. Bij een korte stop voor de overgang reed hij na tien minuten gewoon weg. Toen een meisje aan kwam rennen met een kop koffie en vroeg of hij wel geteld had, zei hij: ‘Nee. Ik vertrek na tien minuten, met of zonder je’. Let wel: het was ’s avonds laat, bij de tunnel naar Frankrijk. Waar dit meisje naartoe had gemoeten was een raadsel geweest. Dat vind ik erg onprofessioneel, dat kan écht niet. Ik ben gelukkig goed van vertrouwen, dus ik ga er maar van uit dat de beste man een slechte dag had. De andere chauffeurs waren immers prima.

foto 3-14After: koffie op het busstation van Londen om vijf uur ’s ochtends

De rit

Ik vond de bus erg comfortabel, en raakte meteen in gesprek met de Franse jongen die naast me zat. Hij woonde in Parijs, en was met zijn familie naar Amsterdam gegaan voor een weekendje. Hij zou een nachtje in Brussel verblijven voor hij terugging. Op de terugreis zat ik naast een Zuid-Afrikaanse jongen, die de hele wereld over reisde, en na een paar maanden eindelijk zijn Italiaanse vriendin terug ging zien in Milaan, de volgende dag (hij vloog vanaf Schiphol). Zo leuk om zulke gesprekken te voeren! Dat soort dingen maak je toch minder snel in het vliegtuig mee, omdat een vluchtje naar Londen maar een uurtje duurt.

Op de heenreis maakte ik zelfs een nieuwe reisvriend. In Brussel raakten we in gesprek, nadat de Franse jongen uitgestapt was, en we kletsten tot we gingen slapen. Hij vroeg me om mijn schema met bezienswaardigheden, en stelde voor om gezellig samen een paar dingen te bekijken. Ik vond dat wel leuk klinken, en dus trok ik twee dagen door Londen met hem. Ik zeg het wel eens vaker: je bent zelden alleen als je alleen reist, en de bus is dus een perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten.

Helaas is de nachtbus verder echt niets voor mij. Het was stil, de stoelen waren comfortabel (ik had zelfs twee stoelen voor mezelf!) en ik heb het niet koud gehad. Maar het lukte me simpelweg niet om in slaap te vallen. Ik heb alle houdingen, en posities geprobeerd. Met schoenen, zonder schoenen, schuin, recht, half liggend… het lukte niet. Op de heenreis pakte ik vier uurtje slaap mee, op de terugreis maar zo’n drie. Needless to say: ik was gebroken, nog voordat mijn sightseeing begon. De volgende keer zou ik persoonlijk dus een vliegtuig pakken, maar dat wil niet zeggen dat het niets voor jou kan zijn. Als jij makkelijk slaapt, dan zou ik het je niet afraden! En het is een leuke plek om nieuwe contacten op te doen als je alleen reist. Ik zou je alleen de tip geven om niet helemaal voorin een stoel te boeken: door de grote voorruit heb je veel last van licht, wat vervelend is als je wilt slapen.

Een retourtje Londen vanaf Amsterdam kost zo’n €80.

Heb jij wel eens een nachtbus genomen?

De busrit naar Londen werd vriendelijk gesponsord door idBus, waarvoor dank! Zoals je ziet accepteer ik alleen samenwerkingen waarbij ik eerlijk kan zijn. Dat iets niets voor mij is, betekent niet dat het niet wel iets voor jou kan zijn!

Misschien vind je dit ook interessant

45 reacties

Petra 25 september, 2014 - 07:58

Ik heb volgens mij nog nooit een nachtbus gehad, maar ben van de zomer wel met de bus naar Parijs geweest. Dit duurde zo’n 7 a 8 uur en we hadden tussendoor 1 stop. De chauffeur was hartstikke leuk, de wc was op de heenweg vol en op de terugweg heb ik ‘m niet gebruikt. De stoelen waren redelijk comfortabel en ik heb zowel heen als terug een paar uurtjes slaap gepakt. Geen wifi of stopcontact. Dit was met de Parijs deal van Albert Heijn, met Oad geloof ik.

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 09:23

Nice. Leuk dat het je beviel :)

Plaats een reactie
Marjolein 25 september, 2014 - 08:03

Wat leuk dat je zoveel bijzondere mensen hebt ontmoet! Ik wil het ook een keertje proberen, maar het lijkt me inderdaad heel erg lastig om in de bus te kunnen slapen. Een paar weken terug toen ik naar Parijs ging lukte het me gelukkig wel, hopelijk ook als ik naar Londen ga :)

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 09:24

Tof! Gelukkig dat het jou wel is gelukt om te slapen :)

Plaats een reactie
Esther 25 september, 2014 - 08:05

Hm, sorry maar klinkt vreselijk! Laatste keer dat ik naar Londen vloog was met Easyjey. €75 incl bagage inchecken en binnen 2 uur in hartje Londen. Dus minder geld en sneller in Londen. Bye bye bus…

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 09:28

Maar die €75 was exclusief de kosten die je maakte van het vliegveld naar het centrum natuurlijk. Ik ben het met je eens hoor, ik zou voortaan ook het vliegtuig pakken. Ik test het slechts ;-)

Plaats een reactie
Esther 25 september, 2014 - 17:17

Van en naar vliegveld en centrum is heel cheap, alles bij elkaar 15E ofzo. That said: met KLM vlieg je voor 100 euro naar London (als je FlyBlue member bent gratis bagage inchecken) je landt op Heathrow en kunt meteen de metro in. Daar kan echt geen busrit van 8 uur met vies toilet tegenop ;-)

Plaats een reactie
Nienke 25 september, 2014 - 08:25

Het is wel een relatief goedkope manier om naar Londen te komen! Al ben ik met je eens dat bussen minder prettig slapen. Maar toch, goed voor de budgetvakanties!

Plaats een reactie
Fem 25 september, 2014 - 09:18

Oef, ben het wel met Esther eens… Hoe lang doe je erover met de bus? Ik geloof ook niet dat ik het ervoor over zou hebben om uren in een bus te hangen en vervolgens brak aan te komen. Het scheelt toch ook niet zo heel veel geld met vliegen?

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 09:26

Je doet er best lang over. Je vertrekt rond een uur of acht, dacht ik, en bent om zes uur Nederlandse tijd daar. Ik zeg zelf ook dat ik de volgende keer een vliegtuig zou nemen ;-)

Plaats een reactie
Fem 25 september, 2014 - 15:20

I know, en lijkt me een puik plan :)

Plaats een reactie
Eva Hopstaken 25 september, 2014 - 09:43

Tijdens mijn studententijd heb ik een seizoen als hostess op een pendelbus naar de Spaanse kust gewerkt. Oftewel, ik sliep 4 nachten per week in de bus. Toen ging me dat eigenlijk best goed af, nu zou ik er niet zo snel meer voor kiezen. Mijn laatste nachtrit was in de Filipijnen, dat was ‘hell on wheels’.

Plaats een reactie
Shirley 25 september, 2014 - 09:55

Het vliegtuig zal inderdaad relaxter zijn, maar wel leuk dat je dit een keer geprobeerd hebt. Ik denk dat ik binnenkort eens met iDbus naar Brussel ga. Het scheelt dat je dan gewoon aan het eind van de avond al in Brussel aankomt, want slapen in zo’n bus zou mij ook niet lukken, denk ik.

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 10:47

Oh dat zal super zijn! Ik heb dat stukje ook gedaan (hij stopt eerst in Brussel voordat hij doorrijdt naar Londen) en dat is echt comfortabel. En inderdaad: je slaap gewoon lekker in een hotel daarna :)

Plaats een reactie
Wesley Pechler 25 september, 2014 - 10:33

iDBus ziet er luxer uit en vooral die stopcontacten klinken geweldig, maar jezus wat een prijs voor een busrit! Ben retour gegaan met de nachtbus naar Parijs met Megabus voor €12.50, en met Eurolines naar Londen retour voor nog geen €40. In slaap vallen was voor mij geen probleem dankzij een doktersreceptje voor temazepam :) In augustus voor het eerst overdag de bus genomen van Londen naar Utrecht (en vorig jaar al een retourtje Amsterdam – Mannheim) maar dat doe ik dus echt nooit meer. Waar nachtbussen steeds op tijd aankomen hadden mijn drie busreizen overdag elk minstens een uur vertraging en de rit duurt écht te lang als je niet slaapt.

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 10:51

Ja dat kan ik me goed voorstellen! Ik vind het zonde van mijn tijd om zo lang overdag te reizen (en wat doe ik anders ’s nachts dan slapen? -> dacht ik). De prijs van iDbus is inderdaad hoger dan die van Megabus, maar het comfort is ook wel een stuk hoger, vond ik zelf. Het is natuurlijk zelf een afweging of je dat het waard vindt :)

Plaats een reactie
Annebelle 25 september, 2014 - 13:13

Ik vind het nog best duur, soms kan je voor die prijs ook een vliegticket scoren naar London.

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 13:19

Dat klopt, maar niet altijd! ;-)

Plaats een reactie
Benthe 25 september, 2014 - 14:07

Ik vind een nachtbus ook echt verschrikkelijk! Ben ooit naar Parijs geweest met Eurolines en naast dat het gewoon oncomfortabel was, voelde ik me ook niet veilig. Bah!

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 14:20

Wat vervelend! Dat gevoel heb ik gelukkig niet gehad.

Plaats een reactie
Rianne 25 september, 2014 - 14:12

Ik ben laatst ook met de nachtbus naar Londen geweest via vakantieveilingen. Een erg krappe bus, maar ik vond het allemaal wel prima! scheelt dat ik overal makkelijk slaap :)

Plaats een reactie
Marijke 25 september, 2014 - 20:04

Een nachtbus heb ik nog niet genomen, wel de nachttrein tussen Moskou en Sint-Petersburg. Wel eens een leuke ervaring, maar ook geen oog dichtgedaan! Achja, zo zijn we toch een ervaring rijker hé ;-)

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 20:14

Haha precies! Ik heb ook vorig jaar de nachttrein naar Kopenhagen genomen vanuit Utrecht. Daar heb ik nog best veel geslapen eigenlijk. Maar de volgende keer neem ik een bed, in plaats van een stoel!

Plaats een reactie
Stephanie |Expeditie Aardbol 25 september, 2014 - 21:03

Wat heb je het weer leuk op weten te schrijven ;). Het klinkt ideaal, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Ik slaap niet in de bus, trein of het vliegtuig dus zo’n nachtbus is voor mij niet de beste keuze. Helaas…

Plaats een reactie
Explorista 25 september, 2014 - 21:11

Haha dankjewel voor het lieve compliment! Ik heb exact hetzelfde probleem helaas :-(

Plaats een reactie
Randy 25 september, 2014 - 23:39

Toen ik in Parijs woonde nam ik regelmatig de nachtbus na werk. Ik kon dan ook wel redelijk slapen, zodat ik de eerste dag in Nederland er ook nog wat aan had. Daar kon ik dan mijn vrije dinsdag, woensdag en donderdag besteden en dan pakte ik die donderdag met de Thalys vaak terug. Scheelde toch tientallen euro’s.

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2014 - 10:17

Even compleet ongerelateerd: ik wil ook in Parijs wonen! Nachtbus of niet :-)

Plaats een reactie
Danique 26 september, 2014 - 10:09

Ik heb ooit een keer ’s nachts in de bus gezeten van Parijs naar NL. Dat was niet echt een groot succes, maar dat had vooral ook met het feit te maken dat ik helemaal natgeregend was en dan zit je daar uren rillend in de bus. Brrr. Ik denk ook niet dat het verder echt iets voor mij is, alhoewel het mij ook weer niet vreselijk lijkt. Maar als ik moet kiezen tussen een bus en een vliegtuig, dan ga ik toch voor het laatste!

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2014 - 10:18

Ik ook. Al vind ik een bus overdag altijd heel erg fijn. Lekker schommelen, beetje uit het raam kijken… Ik kan me helemaal indenken hoe koud dat moet zijn geweest!

Plaats een reactie
Dianne 26 september, 2014 - 13:48

Mijn vriendje zit voor stage in londen, en ik ga in de herfstvakantie naar hem toe met het vliegtuig. Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje dus ik zoek eigenlijk ook nog een alternatief als ik nog een keertje hem wil bezoeken. Dus is de bus ook een goeie optie?
En hoelang zit je daar dan eigenlijk in?

Mijn vriend zei dat je ongeveer een reis maakte van 18 uur (!)
en zeker omdat ik las heb af van reisziekte moet ik daar echt rekening mee houden haha!

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2014 - 13:52

De bus vertrekt rond acht uur ’s avonds in Amsterdam, en dan ben je om 5 uur Engelse tijd (6u NL) in Londen. Er zijn volgens mij drie busmaatschappijen die dit aanbieden: Megabus, Eurolines en iDBus. Ik heb alleen de laatste met deze lijn getest, en ik vond de bussen van goede kwaliteit. Ik heb zelf geen reisziekte, dus ik kan niet zo goed inschatten of je daar veel last van zal krijgen natuurlijk! Als je makkelijk slaapt zou ik het je wel aanraden, als je niet makkelijk slaapt (zoals ik) niet. Wat je ook kunt doen is de heenreis met de bus gaan, en terugvliegen voor de zekerheid. Dan weet je de volgende keer of je een volledige busretour aankunt :)

Plaats een reactie
Tessa | ReiZenZo.nl 26 september, 2014 - 19:43

Leuk om te lezen! Nachtbussen inderdaad minder leuk… De trein daarentegen vind ik heerlijk!

Plaats een reactie
Yvon 27 september, 2014 - 06:47

Zoals je aangeeft; de volgende keer lekker met het vliegtuig. Dat zou ik ook doen. Dat kleine beetje meer dat je betaalt is het gemak wel waard.
Merk dat, nu ik geen twintiger meer ben, meer uit wil geven aan comfort. Dat is me wel wat waard. Voor mijn reis volgende week kon ik goedkoop (€55,-) met een nachttrein (6 uur X2) heen en terug naar mijn bestemming of ik kon het dubbele betalen en in 50 minuten op mijn plaats van bestemming zijn.

Mijn laatste nachtbus was van Kunming (China) naar Luang Prabang (Laos), duurde 24 uur, nice!

Plaats een reactie
Explorista 27 september, 2014 - 10:24

Ik weet niet hoe de nachtbussen in China zijn (echt geen idee), maar ik kan me het voorstellen. Ik betaal ook liever wat meer voor iets meer comfort, maar alleen als het binnen het budget valt. En soms heb ik er simpelweg echt geen geld voor :) Maar met je eens!

Plaats een reactie
Tikva - Gezin op Reis 27 september, 2014 - 10:35

Dit doet me denken aan de tijd dat je als 16jarige 20 uur in de bus ging naar Rimini en dat soort plekken, Was toen trouwens best lachen. Ook in Mexico, Peru en andere landen wel eens nachtbussen genomen, eigenlijk slaap ik altijd wel prima hoor. Toch zou ik het in Europa niet zo snel doen omdat het prijsverschil met het vliegtuig of een nachttrein zo klein is.

Plaats een reactie
DeniseM 30 september, 2014 - 11:28

Ja, heel vaak! Naar Spanje (Barcelona, Benidorm, Madrid/Salamanca), Italie (Florence), Frankrijk (Parijs en 2x het zuiden), Oostenrijk (wintersport), Zwitserland (wintersport), Hongarije (Balatonmeer) en Kroatië (toen nog Joegoslavie). En ook de nachtbus in Thailand en Myanmar.

Plaats een reactie
DeniseM 30 september, 2014 - 11:31

Mooi eerlijk stuk geschreven trouwens. Fijn dat dat kan. Zo zou het altijd moeten.

Plaats een reactie
Explorista 30 september, 2014 - 11:36

Wat lief! En jij kan duidelijk wel slapen in de nachtbus. Jeetje wat een lijst! Respect!

Plaats een reactie
DeniseM 2 oktober, 2014 - 12:49

Haha, nee, ook amper. Dat ik het vaak gedaan heb wil niet zeggen dat ik er heerlijk in slaap. Ik kreeg altijd enorme pijn in mijn kont.
Hoewel ik op 3 reizen die ik noemde terugkwam van 2 weken ‘feestvakantie’ (ik kan er niet veel anders van maken) en die keren (na 2 weken bijna niet slapen) héérlijk geslapen heb. ;-)

Plaats een reactie
inna 1 november, 2014 - 21:37

Ik vind het leuk om reisblogs te lezen. Zo kwam ik op jouw blog terecht op aanraden van een andere site. Leuk om te zien ook dat je veel plekken hebt gezien. Alleen mis ik belangrijk informaties in je blogs. Zoals in deze blog vind ik nergens hoelaat zo een nachtbus vertrok en hoelaat je was aangekomen in Londen. Hoeveel tussenstops er waren voordat je in Londen aankwam en hoelang duurt een tussenstop? Wellicht dat de meeste mensen al vaker zo een rit met de bus naar Londen hebben meegemaakt, maar helaas ben ik er nooit geweest en vandaar mijn interesse naar meer informatie over zo een busreis naar Londen :)

Heel fijn dat je je ervaring met ons deelt, maar het was fijner geweest als je uitgebreider was geweest in het verschaffen van essentiële informaties!

Plaats een reactie
Explorista 3 november, 2014 - 09:44

Dankjewel voor je feedback! Ik vergeet inderdaad soms dingen te vermelden: ik dacht eerlijk gezegd dat dit erin stond. De bus vertrekt rond acht uur ’s avonds uit Amsterdam en komt om 5u London tijd aan. Je stopt in Brussel en er is een wissel van chauffeurs (korte stop) in Lille (dacht ik!).

Plaats een reactie
TravelersMagazine.nl 6 november, 2014 - 15:56

Yep, de nachtbus genomen tussen Buenos Aires en Iguazu. Prima om te doen, maar dan moet je wel 1e klasse reizen. Kost geen drol, en je stoel kan helemaal plat!

https://travelersmagazine.nl/vakantie-naar-buenos-aires-argentinie/

Plaats een reactie
demy rijken 31 juli, 2015 - 10:34

ik ga wel met de bus ,het valt mee 8 uur , ik heb eerst 27 uur naar benidorm (spanje )gereden.
maar ik heb paniekaanvallen en claustrofobie dus ik kan niet met vliegtuig

Plaats een reactie
Explorista 31 juli, 2015 - 11:14

Wat vervelend van je claustrophobieaanvallen, maar wel tof dat je gewoon reist :) Misschien is de trein ook soms een optie?

Plaats een reactie
Ivan 16 juni, 2020 - 10:14

Ik heb de nachtbus naar Londen nog niet uitgeprobeerd. Ik ben steeds meer van de Greta Thunberg, dus ik probeer vliegen te vermijden. In elk openbaar vervoer echter, kan ik het slapen wel vergeten. Dus nachtbus, nachttrein, nachtvlucht: het betekent voor mij wakker blijven.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.