Newcastle tips: de leukste bezienswaardigheden, restaurants & meer!

Newcastle14 - Newcastle tips: de leukste bezienswaardigheden, restaurants & meer!

Newcastle, oh, jij parel aan de Thyne-rivier. Wat heb jij mij verrast. Omvergeblazen zelfs. Waar ik de Engelse stad binnenstapte met ideeën over kaal, kille design en havengebieden, kreeg ik één van de hipste en leukste steden voor de kiezen die ik in de laatste maanden bezocht. Geen rokende schoorsteen te zien, alleen maar kronkelende straatjes met verborgen restaurantjes, oude bioscopen, en hippe concepten. De stad vermaakt je makkelijk twee dagen, en ik help je natuurlijk met een strakke lijst met tips met leuke bezienswaardigheden en restaurants!

Newcastle11
Newcastle12
Newcastle13

 Great North Museum

Zin om oog in oog te staan met een olifant/wolf/giraffe/gigantisch NOPE krabben-monster? Great North Museum to the rescue! Bij binnenkomst loop je vrijwel meteen in de armen van een struisvogel, die daar samen met zijn andere opgezette vriendjes een beetje staat te chillen. Ik als dierenvriend ging meteen los. Stuiterend als een kind met ADHD dat net een hele zak chupa chup lollies ophad, rende ik door de ruimte, terwijl ik elk beest diep in de ogen staarde, en keihard lachte om een Koala die in zijn vrije tijd seriemoordenaar is. (bewijs)

De rest van het gebouw is gevuld met exposities over onder andere de Hadrian Wall, kristallen en een LEVENSGROOT T-REX skelet. Hoorde ik daar iemand zeggen ‘leukste museum van Newcastle’? Nee? O, nee wacht, dat was ik zelf. (Psst: GRATIS. ECHT.)

 Grainger Town

Het meest verrassende deel van Newcastle vond ik (die een industriestad verwachtte) Grainger Town. Een momentaal deel van Newcastle, dat meer aan Parijs doet denken dan aan een willekeurige Engelse stad. Grainger town is vernoemd naar Richard Grainger, een builder en ontwerper die de wijk ongeveer in zijn eentje uit de grond stampte.

Newcastle1
Newcastle3

Newcastle32

Quayside

Een van de leukste wijken van Newcastle tref je aan het water. Hoe kan het ook anders? Dat is bijna overal zo (behalve in Kanaleneiland, dan). Waar ik dus bang was in een industriestad te belanden, blijkt er al jaaaaaren geen fabriek meer in het stadscentrum te staan. Waar Newcastle ooit inderdaad een industriestad was met een florerende kolen- en textielindustrie had, is het nu een heel groene stad met windenergieparken voor de kust. Quayside is dan ook een heerlijke plek om in de zomer te chillen op het stadstrandje, en naderhand te dineren en borrelen bij een paar van de leukste eettentjes van Newcastle.

Grainger Market

Kun je raden waar deze overdekte markt zich bevindt? HA. Anyway, de Grainger Market was de grootste overdekte markt in Europa, toen het in 1830 gebouwd werd. Tussen alle rommelige zaakjes met vis, groenten, en prullaria tref je ook een opvallend gebouw: de kleinste Marks & Spencers van Engeland. Vrijwel onveranderd sinds de restyling in 1900. Zelfs de originele lampen hangen er nog. Het is in principe een toonbank, met een paar stellages met kleding buiten het zaakje, waarop vooral oude collecties en afgekeurde stukken verkocht worden. Terwijl ik naar het gebouw staar, reis ik mentaal terug in de tijd, en zie ik mezelf binnenstappen in een hoepeljurk en in de overdekte markt mijn boodschappen halen.

Newcastle8

Newcastle15

Newcastle10

Grey street

Aan de Grey street, de hoofdstraat van Grainger Town, kun je wel stellen, vindt je onder andere het Theater Royale en Earl Grey’s monument (hieronder). Het is de monumentale straat die ik hiervoor beschreef. Duik ook vooral eens de zijstraatjes in, want die zijn erg leuk, en bevatten de leukste tentjes!

Grey’s monument

Aan het eind – of het begin, hoe je het bekijkt- van Grey Street staat er een plechtige man, op een sokkel, over de stad uit te kijken. Earl (= graaf) Charles Grey, heet de beste man. En dat doet een lampje branden, of niet? De bekendste theesmaak ter wereld (en een vieze, vind ik persoonlijk), en daar stond ik dan tegenover de uitvinder. Dacht ik. Wat blijkt: Earl Grey was geen theeproducent. Zeker niet zelfs. Hij was van 1830 tot 1834 premier van het Verenigd Koninkrijk. Oeps.

Ook was hij Minister van Buitenlandse Zaken, en toen één van zijn medewerkers tijdens een handelsbezoek aan China de zoon van een Chinees zou hebben gered van de verdrinkingsdood. Als dank kreeg Earl Grey het recept van de thee, dat hij vervolgens doneerde aan een theebedrijf dat stom genoeg was om er geen patent op aan te vragen. En nu is het de meest bekende thee ter wereld.

Newcastle24

Newcastle26

Newcastle28

Tyneside Cinema

Één van de leukste dingen die ik deed tijdens mijn bezoekje aan Newcastle was een gratis rondleiding door Tyneside Cinema. De oudste nog functionerende newsreel cinema van het land. Tijdens de rondleiding leer je over  het bestaan van newsreels en zie je er zelfs één. De bioscoop was namelijk in de eerste helft van de twintigste eeuw dé plek waar je het wereldnieuws kon zien. Wel was het een vrolijke bedoeling: serieus oorlogs nieuws kwam bijna niet voor omdat de newsreel eerst goedgekeurd moest worden via een commissie. Dit kon weken duren, en was natuurlijk onacceptabel voor het nieuws. Om dit te omzeilen beloofde de commissie dat goedkeuring niet nodig was, zolang het nieuws altijd weg zou blijven van controverse.

Ook over het gebouw valt veel te zeggen. Ik heb sowieso een liefde voor onafhankelijke kleine bioscoopjes (art house-meisje hier!), en Tyneside is een nieuwe favoriet. Het gebouw werd ontworpen door Ridley Scott, de oom van filmmakers Ridley & Tony Scott. Hij was succesvolle zakenman die wel een gat in de markt zag met een newsreel cinema. Het ontwerp binnen was gebaseerd op de vele reizen naar het Verre Oosten met zijn vrouw. De bioscoop opende in 1937. Rondleidingen zijn er dagelijks om 10.15 en 11.15u.

De zeven bruggen & Gateshead Millenium Bridge

Newcastle is trots op haar bruggen. Met recht. Bij bijna elke brug is wel een verhaal te vertellen over dat het de eerste in zijn soort was. De meest opvallende brug is echter de Gateshead Millenium Bridge, die Newcastle verbindt met Gateshead (dat aan de andere kant van de rivier ligt). Elke dag om 12 uur wordt de brug geopend. En dat is bijzonder, want hij kantelt! De bovenkant gaat naar beneden, en de loopbrug komt in zijn geheel omhoog. Het was *hoe verrassend* de eerste brug in zijn soort die dit kon.

Newcastle2

Newcastle4

Newcastle23

Sage Gateshead

Het is één van de meest prominente gebouwen aan de skyline van Newcastle. Ook wel liefkozend de naaktslak genoemd: Sage. De naam komt van een bedrijf dat veel geld investeerde in de bouw van het muziekcomplex. Want dat is het: een gebouw met drie muziekruimtes, waarvan de akoestiek vaak tot de beste van de wereld wordt gerekend. Ook is het een ontmoetingsplek met een cafeetje, en de plek waar lokale kinderen muziekles krijgen van het orkest. Het gebouw is van binnenuit opgezet: de muziekruimtes staan los van elkaar, met daarover heen een dak, waardoor er nooit geluid uit andere ruimtes te horen is.

Newcastle Castle

Waar dacht je anders dat Newcastle zijn naam vandaan haalde? Een kasteel natuurlijk. Hij ziet er een beetje verloren uit: omringd door straten, woningen, en een heus treinviaduct (waarvoor het ooit bijna moest wijken). De lokatie werd al sinds de Romeinen gebruikt ter verdediging van de stad, maar het was pas rond 1100, toen het kasteel een grove update onderging dat de stad er zijn naam er vandaan haalde (het was immers een ‘New Castle’). (Kost wel geld om binnen te gaan, wat ik niet deed)

Newcastle7

Newcastle6

Newcastle34

 Sorry hoor, maar Meneer houdt niet van poseren voor foto’s dus als ik een goede foto van hem heb, dan moet iedereen dat weten.

Cathedral Church of St Nicholas

Even verderop staat de kleinste kathedraal van Engeland, niet te missen met zijn imposante top. Toen Newcastle eind negentiende eeuw zo was geexplodeerd in inwonersaantal kreeg het stadsrechten. Maar daarbij hoort een kathedraal: en zo werd de Church of St. Nicholas, dat op dat moment nog een van de grootste kerken in het land was, één van de kleinste kathedralen in Engeland. De binnenkant is overigens erg bijzonder, met haar houten gewelfde plafond.

 Central Arcade

Wee o wee, als je als notabele dame je enkels in het openbaar liet zien. Maar wat is een vrouw zonder vierhonderdvierennegentig paar schoenen? (In mijn geval, dan). Voor een paar nieuwe schoenen trok een rijke dame dan ook naar de Central Arcade, een overdekte gang met winkels, die nog het meest doet denken aan de overdekte winkelstraten in Brussel en Milaan. Daar staat namelijk een schoenwinkel met een pashokjes, zodat vrouwen discreet hun voeten konden laten opmeten, en dat niet -hoe ordinair!- in het openbaar hoefden te doen.

De straat is werkelijk waar wonderschoon, en er is in al die jaren vrijwel niets veranderd, afgezien van de tegels die een keer vervangen zijn. De bruin gewelfde tegels die je bij de ingang ziet, zijn verzekerd voor miljoenen euro’s, aangezien ze niet meer geproduceerd kunnen worden.

Newcastle9

Newcastle27

Newcastle33

Shoppen

Maar als je je neus ophaalt voor een portie cultuur, en gewoon wat geld over de balk wilt smijten (alle bovenstaande tips zijn gratis) dan kan dat ook in Newcastle. Het heeft één van de beste winkelgebieden van Engeland, en dat is dan ook waarom het veel Nederlanders trekt. Zelf was ik erg gecharmeerd van zowel het overdekte winkelcentrum Eldon Square en de winkelstraat waaraan die ligt: Northumberland Street, waar je struikelt over de Topshops, New Looks en Primarks. (JEEJ!)

Leuke restaurants in Newcastle:

Newcastle191 - Newcastle tips: de leukste bezienswaardigheden, restaurants & meer!

THE HERB GARDEN

Laat ik even beginnen met zeggen dat ik er net achter kwam dat ik per ongeluk mijn foto’s van dit tentje verwijderd heb, met afzien van bovenstaande. Dikke, dikke faal. Dus je zult de pizza maar even moeten indenken: smeuïg, met romige bergen kaas, een knapperige in een houtoven gebakken bodem, verse champignonsoorten en gerookte biologische ham en kruiden. Die kruiden komen uit eigen kas. Het tentje, dat gevestigd zit onder een spoorbrug in de binnenstad, is hipper dan hip. De ronde lampen boven je hoofd geven het idee in een rare science fiction film te zijn beland, en de hele achterzijde van het gebouw staat vol met futuristische ronde glazen kassen. En in die kassen worden de eigen kruiden verbouwd. Super gaaf. Tel daar wat lekkere biologische sapjes en wijnen bij op, en af en toe het gedender van een trein die over je heen rijdt, en je weet: dit kan ik niet missen.

Newcastle29 - Newcastle tips: de leukste bezienswaardigheden, restaurants & meer!

TYNESIDE CINEMA

Tyneside is een van de meest geliefde plekken van de stad, aangezien het de laatste nog werkende nieuws-bioscoop van Engeland is. Het gebouw, gedecoreerd in de originele stijl, is nog steeds als independent cinema in werking. ‘S ochtends worden er gratis rondleidingen gegeven door het gebouw, die je inlichten over de geschiedenis van de bioscoop als newsreel cinema (aanrader!), maar als je geen tijd hebt voor een filmpje dan kan ik je het café aanraden. De inrichting is strak, maar wel gezellig, en het eten is werkelijk goddelijk. Meneer en ik deelden samen een bagel met zalm, en die was zonder overdrijven de allerlekkerste die ik ooit van mijn leven op had. Dus mocht je gaan: bestel de bagel met zalm!

Ben je wel eens in Newcastle geweest? Wat zijn jouw leukste tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 reacties

 1. Aah, ik wil terug! Wij gingen in the Sage naar een concert van Fleetwood Mac. Wisten wij veel wie dat waren en er waren alleen maar oude mensen. Wij vonden er dus niks aan, haha. (Dit was in de vierde klas, april 2009) Verder hebben we veel hiervan ook gedaan. Het enige waar ik gek van werd waren alle trappetjes, haha! Als (wanneer) ik terug ga, ga ik jouw tips zeker bekijken!

  | Reageer op deze reactie
  1. Lief! Die trappen… haha. Ik hoef nooit meer te sporten. Maar als je echt flinke trappen wilt beklimmen moet je toch echt naar Edinburgh! ;-)

   | Reageer op deze reactie
 2. Dat zijn nog eens uitgebreide tips. Gaaf, wat een leuke bestemming voor een weekendje weg. Ik ben vooral benieuwd naar Tyneside Cinema! Hoe was het eten er?

  | Reageer op deze reactie
  1. Echt goddelijk. Ik heb er een zalm bagel op, en dat was mogelijk de lekkerste die ik ooit op heb. Of de rest van het eten ook zo fijn is, weet ik niet natuurlijk :-) Dankjewel voor je compliment!

   | Reageer op deze reactie
 3. Natasja

  Ik wil hier zo graag een keer heen, sinds ik het op vakantieveiling voorbij zag komen. Deze foto’s zijn trouwens ook heel mooi±

  | Reageer op deze reactie
 4. Karin

  Wat leuk deze tips, ik wist niet dat New Castle zo leuk was. Toch maar eens die goedkope overgang maken ;)!

  | Reageer op deze reactie
 5. Hé, dat ziet er inderdaad veel leuker uit dan ik dacht. En zo te zien had je nog eens heel fijn weer ook!

  | Reageer op deze reactie
 6. Wow, you really crammed a lot in to your visit and I’m pleased to see that you visited loads of my favourite places in Newcastle! I absolutely LOVE the Tyneside Cinema and isn’t the quayside just beautiful? Newcastle has changed a lot over the last few decades and as someone who lives here, I’m never short of things to do! To find out more you can check out my blog, http://www.lifeingeordieland.com
  Thanks for such a great post, hope you can come back soon,
  Rachel

  | Reageer op deze reactie
 7. Ik vind het zo leuk dat je hier ZO ENTHOUSIAST over bent! Op twitter zie ik heel veel Newcastle berichtjes voorbij komen en hier ook. Bijzonder wat z’n nieuwe plek dan met je kan doen hé?

  | Reageer op deze reactie
 8. What a beautiful blog post about my town, thank you so much for writing such lovely words.

  I moved to Newcastle from London just over a year ago after falling in love! Like you, before my first visit to Newcastle I expected a very dark, wet, miserable, industrial city .. I was so shocked when I saw what a gorgeous place it is! I now feel so lucky to be living here!

  I write a blog all about my new home in Newcastle so if you ever feel like reading more about my lovely city please do drop by for a visit.

  Chloe x
  newgirlintoon.co.uk

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring