Wat te doen in Newcastle: de leukste bezienswaardigheden + hotel en restaurant tips

door Explorista

Newcastle, is één van de leukste steden in Engeland. Echt een stad die mij enorm verraste. Waar ik de Noord-Engelse havenstad binnenstapte met ideeën over kaal, kille design en fabrieken, kreeg ik één van de hipste en leukste steden voor de kiezen die ik in de laatste maanden bezocht.

Geen rokende schoorsteen te zien, alleen maar kronkelende straatjes met verborgen restaurantjes, oude bioscopen, en hippe concepten. Twee dagen is voldoende om de stad te ontdekken, en ik help je natuurlijk met een strakke lijst met tips met leuke bezienswaardigheden en restaurants! Kortom, wat te doen in Newcastle? Je ontdekt het in deze reisgids.

Hoe kom je in Newcastle?

Newcastle ligt vlak aan de kust van Groot Brittanië, waardoor je legio mogelijkheden hebt om vanuit Nederland naar deze stad te reizen. Zo vaart er vanaf IJmuiden regelmatig een ferry richting Newcastle die je in zo’n 15 uur naar de overkant van het water brengt. Dat lijkt misschien lang, maar je slaapt dan op de boot en wordt ’s ochtends wakker, op tijd om de stad te ontdekken. De kosten voor een retourvaart liggen rond de € 186.

Je natuurlijk ook met het vliegtuig richting Newcastle. In 1 uur en 15 minuten brengt KLM je van Amsterdam naar Newcastle. De kosten voor een retourtje zijn rond de € 130.

Newcastle

Een korte geschiedenis van Newcastle

De Romeinse keizer Hadrianus was in de 2e eeuw de eerste die een nederzetting bij Newcastle, toen Pons Aelius genaamd, vormde. Toen de Romeinen vertrokken werd, onder de naam ‘Monkchester’, de plaats onderdeel van het koninkrijk Northumbria (een filmwaardige naam inderdaad). Dit duurde tot aan 1080 toen de Vikingen de stad volledig vernielde.

Gelukkig was daar Robert Curthouse die besloot om een kasteel te bouwen op de plek van de verwoeste stad. Vandaar ook de naam: Newcastle. In de jaren daarna groeide Newcastle uit tot een belangrijke vestingstad, waarna het nog verder opbloeide tijdens de Industriële revolutie. Toen dat succes omsloeg in een zware crisis klom Newcastle daar weer uit door te ontwikkelen naar de stad die het vandaag de dag is. Een stad vol kantoren, leuke winkeltjes, cafés en restaurants.

De leukste bezienswaardigheden in Newcastle

Great North Museum

Zin om oog in oog te staan met een olifant, wolf, giraffe of gigantisch krabben-monster (mij niet gezien)? Great North Museum to the rescue! Bij binnenkomst loop je vrijwel meteen in de armen van een struisvogel, die daar samen met zijn andere opgezette vriendjes zijn dagen verslijt. Ik als dierenvriend ging meteen los. Overal is iets te zien en het één is nog indrukwekkender dan het ander. De ontdekking van die dag? Er is een Koala die in zijn vrije tijd seriemoordenaar is, echt (bewijs).

De rest van het gebouw is gevuld met exposities over onder andere de Hadrian Wall, kristallen en een levensgroot T-Rex skelet. Hoorde ik daar iemand zeggen ‘leukste museum van Newcastle’? Nee? O, nee wacht, dat was ik zelf. En mooi meegenomen: het is gratis te bezoeken (donaties verwelkomen ze natuurlijk wel).

Bron

Grainger Town

Het meest verrassende (want ik verwachtte een industriestad) deel van Newcastle vond ik Grainger Town. Een monumentaal deel van Newcastle, dat meer aan Parijs doet denken dan aan een willekeurige Engelse stad. Grainger town is vernoemd naar Richard Grainger, een builder en ontwerper die de wijk ongeveer in zijn eentje uit de grond stampte. Struin door Grainger Town met onder andere de Grainger Market (waarover hieronder meer).

Quayside

Een van de leukste wijken van Newcastle tref je aan het water. Hoe kan het ook anders? Dat is bijna overal zo (behalve in Kanaleneiland). Waar ik dus bang was in een industriestad te belanden, blijkt er al jaren geen fabriek meer in het stadscentrum te staan. Hoewel Newcastle inderdaad ooit een industriestad was en een florerende kolen- en textielindustrie had, is het nu een heel groene stad met windenergieparken voor de kust.

Quayside is dan ook een heerlijke plek om in de zomer te chillen op het stadstrandje en naderhand te dineren en borrelen bij een paar van de leukste eettentjes (zie tips onderaan dit artikel!) van Newcastle.

Bron

Grainger Market

De Grainger Market was de grootste overdekte markt in Europa toen het in 1830 gebouwd werd. Tussen alle rommelige zaakjes met vis, groenten en prullaria tref je ook een opvallend gebouw: de kleinste Marks & Spencers van Engeland. Vrijwel onveranderd sinds de restyling in 1900. Zelfs de originele lampen hangen er nog. Het is in principe een toonbank, met een paar stellages met kleding buiten het zaakje waarop vooral oude collecties en afgekeurde stukken verkocht worden.

Terwijl ik naar het gebouw staar, reis ik in gedachten terug in de tijd en zie ik mezelf binnenstappen in een hoepeljurk en in de overdekte markt mijn boodschappen halen.

Bron

Grey Street

Aan de Grey street, de hoofdstraat van Grainger Town kun je wel stellen, vind je onder andere het Theater Royale en Earl Grey’s monument (zie hieronder). Het is de monumentale straat die ik hiervoor beschreef. Duik ook vooral eens de zijstraatjes in, want die zijn erg charmant en bevatten de leukste tentjes!

Grey’s Monument

Aan het eind – of het begin, hoe je het bekijkt – van Grey Street staat er een plechtige man op een sokkel over de stad uit te kijken. Earl (= graaf) Charles Grey, heet de beste man. Earl Grey? Precies, de bekendste theesmaak ter wereld. In Newcastle sta je recht tegenover de uitvinder. Dacht ik. Wat blijkt: Earl Grey was geen theeproducent. Zeker niet zelfs. Hij was van 1830 tot 1834 premier van het Verenigd Koninkrijk. Oeps.

Ook was hij Minister van Buitenlandse Zaken toen één van zijn medewerkers tijdens een handelsbezoek aan China de zoon van een Chinees zou hebben gered van de verdrinkingsdood. Als dank kreeg Earl Grey het recept van de thee dat hij vervolgens doneerde aan een theebedrijf dat stom genoeg was om er geen patent op aan te vragen. En nu is het de meest bekende thee ter wereld.

Tyneside Cinema

Een van de leukste dingen die ik deed tijdens mijn bezoekje aan Newcastle was een gratis rondleiding door Tyneside Cinema. De oudste nog functionerende newsreel cinema van het land. Tijdens de rondleiding leer je over het bestaan van newsreels en zie je er zelfs één.

De bioscoop was namelijk in de eerste helft van de twintigste eeuw dé plek waar je het wereldnieuws kon zien. Wel was het een vrolijke bedoeling: serieus oorlogsnieuws kwam bijna niet voor omdat de newsreel eerst goedgekeurd moest worden via een commissie. Dit kon weken duren, en was natuurlijk onacceptabel voor het nieuws. Om dit te omzeilen beloofde de commissie dat goedkeuring niet nodig was, zolang het nieuws altijd weg zou blijven van controverse.

Ook over het gebouw valt veel te zeggen. Ik heb sowieso een liefde voor onafhankelijke kleine bioscoopjes (art house-meisje hier!) en Tyneside is een nieuwe favoriet. Het gebouw werd ontworpen door Ridley Scott, de oom van filmmakers Ridley & Tony Scott. Hij was succesvolle zakenman die wel een gat in de markt zag met een newsreel cinema. Het ontwerp binnen was gebaseerd op de vele reizen naar het Verre Oosten met zijn vrouw. De bioscoop opende in 1937.

Rondleidingen zijn er op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag om 11:00. Je kunt hier je plekje reserveren. Als er geen rondleiding is, mag je ook gewoon een kijkje nemen in het gebouw.

De Zeven Bruggen & Gateshead Millenium Bridge

Newcastle is trots op haar bruggen. Bij bijna elke brug is wel een verhaal te vertellen over dat het de eerste in zijn soort was. De meest opvallende brug, en met recht een bezienswaardigheid in Newcastle, is echter de Gateshead Millenium Bridge die de stad verbindt met Gateshead (dat aan de andere kant van de rivier ligt).

Het bijzondere aan deze brug is dat het een kantelbrug is die in 4,5e minuut zo hoog staat dat er schepen tot 25 meter hoog onderdoor kunnen varen. Het was –hoe verrassend– de eerste brug in zijn soort die dit kon.

Bron

Sage Gateshead

Het is één van de meest prominente gebouwen aan de skyline van Newcastle. Ook wel liefkozend de naaktslak genoemd: Sage. De naam komt van een bedrijf dat veel geld investeerde in de bouw van het muziekcomplex.

Want dat is het: een gebouw met drie muziekruimtes, waarvan de akoestiek vaak tot de beste van de wereld wordt gerekend. Ook is het een ontmoetingsplek met een cafeetje en de plek waar lokale kinderen muziekles krijgen van het orkest.

Het gebouw is van binnenuit opgezet: de muziekruimtes staan los van elkaar, met daarover heen een dak, waardoor er nooit geluid uit andere ruimtes te horen is.

Newcastle Castle

Waar dacht je dat Newcastle zijn naam vandaan haalde? Dat kasteel van Robert Curthouse natuurlijk. Hij ziet er een beetje verloren uit: omringd door straten, woningen, en een heus treinviaduct (waarvoor het ooit bijna moest wijken). Dit stukje geschiedenis is dagelijks te bezoeken en leert je meer over het ontstaan ervan. Het zien van het kasteel van Newcastle mag niet ontbreken op je lijstje van dingen om te doen in Newcastle, maar het kasteel bewonderen van buitenaf is eigenlijk al leuk genoeg.

Bron

Cathedral Church of St. Nicholas

Even verderop staat de kleinste kathedraal van Engeland, niet te missen met zijn imposante top. Toen Newcastle eind negentiende eeuw explodeerde in inwonersaantal kreeg het stadsrechten.

Natuurlijk hoort er bij een échte stad ook een kathedraal, en zo werd de Church of St. Nicholas (dat op dat moment nog een van de grootste kerken in het land was) in één klap een van de kleinste kathedralen in Engeland. De binnenkant is overigens erg bijzonder, met haar houten gewelfde plafond. Je kunt de kerk gratis bezoeken.

Central Arcade

Stel je voor dat je als notabele dame vroeger je enkels in het openbaar liet zien. Voor een paar nieuwe schoenen trok een rijke dame naar de Central Arcade, een overdekte gang met winkels die nog het meest doet denken aan de overdekte winkelstraten in Brussel en Milaan. Daar stond een schoenwinkel met een pashokjes, zodat vrouwen discreet hun voeten konden laten opmeten, en dat niet (want, hoe ordinair!) in het openbaar hoefden te doen.

De straat is werkelijk waar wonderschoon en er is in al die jaren vrijwel niets veranderd afgezien van de tegels die een keer vervangen zijn. De bruin gewelfde tegels die je bij de ingang ziet, zijn verzekerd voor miljoenen euro’s (!) aangezien ze niet meer geproduceerd kunnen worden.

Shoppen in Newcastle

Of winkelen echt een bezienswaardigheid is, daar valt over te twisten. Een ding is zeker: het is iets leuks om te doen in Newcastle. Als je het wel gehad hebt met cultuur snuiven en gewoon wat geld over de balk wilt smijten dan kan dat ook in Newcastle. Het heeft één van de beste winkelgebieden van Engeland en dat is dan ook waarom het veel Nederlanders trekt.

Zelf was ik erg gecharmeerd van zowel het overdekte winkelcentrum Eldon Square en de winkelstraat waaraan die ligt: Northumberland Street, waar je struikelt over de Topshops, New Looks en Primarks.

Restaurants in Newcastle

  • Tyneside Cinema: Bij de laatste nog werkende nieuws-bioscoop van Engeland (in een prachtig, historisch pand) hoort een gezellig café met heerlijk eten. Wij genoten er van een lekkere bagel met zalm.
  • Las Iguanas: Je kunt heel chique uit eten voor de ervaring, maar je kunt ook betaalbaar genieten van hele lekkere gerechten. Dat laatste doe je bij Las Iguanas, waar ze de Zuid-Amerikaanse keuken als geen ander beheersen. Neem er een cocktail bij en het tropische vakantiegevoel is binnen.
  • Violets cafe: Ontbijten (of lunchen) doe je natuurlijk op z’n Engels en dat doe je dan weer bij Violets. Een relaxed café waar je alle dagen overdag terecht kunt en in het weekend ook nog eens voor lekker avondeten.
Bron: Agoda

Hotel tips in Newcastle

  • Hilton Newcastle Gateshead: Dit viersterrenhotel kijkt uit over de Thyne rivier en heeft diverse luxe voorzieningen waaronder een fitnessruimte, zwembad en sauna. De beste keuze voor luxe reizigers die graag centraal in de stad verblijven.
  • The County Aparthotel: Een viersterrenhotel waarin je alles vindt wat je nodig hebt voor een aangenaam verblijf. Geen extra luxe faciliteiten, maar simpelweg mooie appartementen met een eigen slaapkamer en keukenvoorzieningen. De beste keuze voor reizigers die ook graag zelf willen koken.
  • Maldron Hotel Newcastle: Dit viersterrenhotel ligt centraal in de stad en heeft luxe, ruime kamers. Ook vind je in het hotel een eigen bar en restaurant waar je iedere ochtend terecht kunt voor een uitgebreid Engels/Iers ontbijt of een ontbijtbuffet als dat beter bij je past. De beste keuze voor reizigers die kiezen voor comfort en een gunstige ligging.

Wat zijn jouw beste Newcastle tips?

Misschien vind je dit ook interessant

22 reacties

Petra 30 september, 2014 - 09:10

Aah, ik wil terug! Wij gingen in the Sage naar een concert van Fleetwood Mac. Wisten wij veel wie dat waren en er waren alleen maar oude mensen. Wij vonden er dus niks aan, haha. (Dit was in de vierde klas, april 2009) Verder hebben we veel hiervan ook gedaan. Het enige waar ik gek van werd waren alle trappetjes, haha! Als (wanneer) ik terug ga, ga ik jouw tips zeker bekijken!

Plaats een reactie
Explorista 30 september, 2014 - 11:25

Lief! Die trappen… haha. Ik hoef nooit meer te sporten. Maar als je echt flinke trappen wilt beklimmen moet je toch echt naar Edinburgh! ;-)

Plaats een reactie
Annebelle 30 september, 2014 - 10:00

Leuk! Hier wil ik een keer heen met zo’n Groupon deal :D

Plaats een reactie
Explorista 30 september, 2014 - 11:26

Oh! Doen!

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 30 september, 2014 - 11:38

Mooie foto’s! Ik ben er nog nooit geweest (sowieso een redelijk Engeland-rookie), maar lijkt me een prima bestemming voor een weekendje weg!

Plaats een reactie
Explorista 30 september, 2014 - 11:57

Dankjewel! Ik was ook een rookie, nergens geweest behalve Londen. Beviel me erg goed :)

Plaats een reactie
Eveline 30 september, 2014 - 13:43

Ik wil gaan! Nu!

Plaats een reactie
Explorista 30 september, 2014 - 13:51

Jaaa! Elke dag vertrekt er een boot naar Newcastle, dus genoeg opties :D

Plaats een reactie
Ester 30 september, 2014 - 14:46

Dat zijn nog eens uitgebreide tips. Gaaf, wat een leuke bestemming voor een weekendje weg. Ik ben vooral benieuwd naar Tyneside Cinema! Hoe was het eten er?

Plaats een reactie
Explorista 30 september, 2014 - 15:34

Echt goddelijk. Ik heb er een zalm bagel op, en dat was mogelijk de lekkerste die ik ooit op heb. Of de rest van het eten ook zo fijn is, weet ik niet natuurlijk :-) Dankjewel voor je compliment!

Plaats een reactie
Natasja 30 september, 2014 - 18:25

Ik wil hier zo graag een keer heen, sinds ik het op vakantieveiling voorbij zag komen. Deze foto’s zijn trouwens ook heel mooi±

Plaats een reactie
Explorista 30 september, 2014 - 18:35

Dankjewel, wat een fijn complimentje!

Plaats een reactie
Karin 30 september, 2014 - 22:15

Wat leuk deze tips, ik wist niet dat New Castle zo leuk was. Toch maar eens die goedkope overgang maken ;)!

Plaats een reactie
DeniseM 1 oktober, 2014 - 10:15

Hé, dat ziet er inderdaad veel leuker uit dan ik dacht. En zo te zien had je nog eens heel fijn weer ook!

Plaats een reactie
Explorista 1 oktober, 2014 - 12:54

Ja, echt heel fijne dagen. En ook een gelukje dat ik Meneer mee mocht nemen :)

Plaats een reactie
Rachel Kershaw 2 oktober, 2014 - 13:11

Wow, you really crammed a lot in to your visit and I’m pleased to see that you visited loads of my favourite places in Newcastle! I absolutely LOVE the Tyneside Cinema and isn’t the quayside just beautiful? Newcastle has changed a lot over the last few decades and as someone who lives here, I’m never short of things to do! To find out more you can check out my blog, http://www.lifeingeordieland.com
Thanks for such a great post, hope you can come back soon,
Rachel

Plaats een reactie
Explorista 2 oktober, 2014 - 17:46

I hope so too thank you!

Plaats een reactie
Jildou 2 oktober, 2014 - 16:12

Ik vind het zo leuk dat je hier ZO ENTHOUSIAST over bent! Op twitter zie ik heel veel Newcastle berichtjes voorbij komen en hier ook. Bijzonder wat z’n nieuwe plek dan met je kan doen hé?

Plaats een reactie
Explorista 2 oktober, 2014 - 17:47

Ja ik vond het echt leuk, ik zou zo terug gaan. Heerlijk als een stad je zo verrast :)!

Plaats een reactie
Chloe 2 oktober, 2014 - 22:00

What a beautiful blog post about my town, thank you so much for writing such lovely words.

I moved to Newcastle from London just over a year ago after falling in love! Like you, before my first visit to Newcastle I expected a very dark, wet, miserable, industrial city .. I was so shocked when I saw what a gorgeous place it is! I now feel so lucky to be living here!

I write a blog all about my new home in Newcastle so if you ever feel like reading more about my lovely city please do drop by for a visit.

Chloe x
newgirlintoon.co.uk

Plaats een reactie
Explorista 2 oktober, 2014 - 22:08

Such lovely words, thank you. I could imagine living there. I’m glad you’re enjoying it this much! XO

Plaats een reactie

Laat een reactie achter