Plitvice watervallen: wat je echt moet weten

door Explorista

Het torent bovenaan menigeen Bucket-lijstje, en of dat terecht is, daar wordt flink over gediscussieerd. Want is het water wel echt zo felgekleurd als op de foto’s? En is het niet stervensdruk? Ik geef je vandaag alle antwoorden op al je vragen over de Plitvice watervallen in Kroatië.

Het water is écht zo fel gekleurd

Plitvice bestaat in totaal uit zestien meren, die trapsgewijs via watervallen met elkaar verbonden zijn. Het ligt ruwweg tussen Zagreb en Split in, en dat is dan ook wel het enige wat daar te beleven viel, geloof ik. In het gebied wonen door de bijzondere fauna veel dieren. Wolven en beren hebben er hun thuis, maar die zul je niet tegenkomen. En ja, het water in Plitvice is écht zo turkoois als op de foto.

Tickets zijn prijzig

In het hoogseizoen betaal je zo’n €15 per persoon aan entreeprijs, plus nog eens een euro per uur voor het parkeren. Niet echt goedkoop dus. Als je gaat, kun je dus maar beter een paar uur gaan. Wij zijn er uiteindelijk een uur of vijf/zes geweest. Daarbij inbegrepen zit dan wel een boottripje, en de pendelbus terug naar het beginpunt.

Je kunt een aantal routes lopen

In totaal zijn er in het park zes routes, afhankelijk van waar je begint. Maar dit zijn vaak uitbreidingen van de eerdere route. Dus route B is een langere versie van route A, zeg maar. Wij kozen zelf voor route C, een lange route langs de hele lengte van het park, met tussendoor een boottocht om een meer over te steken en de terugweg terug met de pendelbus. Overigens zijn de tijdsaanduidingen op de borden vrij overdreven. Onze route zou 4-6 uur duren, maar we hebben er maar een uur of drie over gedaan, en hebben echt niet gerend.

Het is waanzinnig druk

Maar dan echt. Mijn idee van Plitvice was dat het nog net iets minder gepolijst zou zijn dan het daadwerkelijk was. Dit betekende dat er overal goede paden lagen, en dat je vooral op route A & B af en toe flink moest uitkijken om niet aangereden te worden door een moeder met een kinderwagen met zes jengelende kinderen. Op sommige punten was het filelopen. Maar gelukkig was route C wel iets rustiger dan de rest, en af en toe hadden we wel momentjes voor onszelf.

Er zit een boottripje bij inbegrepen

Ik zei het al even eerder, maar er zit dus een boottripje bij inbegrepen. Super leuk! Je vaart van de ene kant van het meer naar de andere kant, en ziet het park zo van de andere kant. Als je niet met de boot wilt, kun je ook lopen, maar dat kost je wel extra tijd.

Ga goed voorbereid op stap

Oftewel: draag goede wandelschoenen (je haat jezelf als je dit op teenslippers doet), neem voldoende water mee, smeer jezelf in met zonnebrand, draag fijnzittende kleren, en draag een hoed en zonnebril. Bang voor je camera hoef je trouwens niet te zijn. Heel soms spetteren de watervallen, maar niet voldoende om je camera te ruïneren. En in het water vallen (haha watervallen) gaat je ook niet gebeuren. Dan moet je nog onhandiger zijn dan ik, en dat is fysiek onmogelijk. Zwemmen mag ook helemaal niet in de meren, trouwens. :-(

Het is toch écht een aanrader

Jep, het is druk, een stuk gepolijster dan ik dacht, en ook echt niet zo goedkoop. Maar hee: het is wel écht heel erg mooi. Ik heb nog nooit zulk blauw water mogen zien. Nergens. En dat is echt een bijzondere ervaring. Ik heb een aantal keer echt gewoon naar het water staan staren, in amazement. Mocht je dus in Kroatië zijn, dan kan een bezoekje aan Plitvice echt niet ontbreken. Het is écht mooi.

Ben jij ooit in Plitvice geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

20 reacties

Eleni 1 september, 2015 - 07:57

Ah wat leuk om te lezen. Ik ben helemaal enthousiast! Nog een maandje en dan ga ik ze ook bewonderen.

Plaats een reactie
Linda 1 september, 2015 - 08:40

Thanks voor dit verhelderende artikel! Ook ik ga over 3 weken voor het eerst naar Kroatië. Plitvice staat aan het einde van onze roadtrip gepland. Save the best for last! Ik hoop dat het er eind september minder druk is, maar ben er bang voor.

Plaats een reactie
Naomi 1 september, 2015 - 09:22

Ik ben zelf zo’n 4 jaar terug naar de Plitvice Watervallen geweest. toen mocht je wel zwemmen in 1 van de meren, voor een supergrote waterval zelfs ! Dit was echt heel gaaf om te doen. Jammer dat dat nu niet meer mag. Zelf vond ik het een hele gave ervaring en zou graag nog eens teruggaan als ik weer in de buurt ben.

Plaats een reactie
Bianca 1 september, 2015 - 09:26

Ja het is schitterend mooi! Wij zijn er gisteren geweest! :) De toegangsprijs viel mij wel een beetje tegen. Bijna 50 euro voor 2 personen! Maar het is het wel waard.

Plaats een reactie
Marieke 1 september, 2015 - 11:12

Ik ben er zeker geweest! Ik vond de drukte héél erg, maar het blijft zeker een aanrader. Het is gewoon heel mooi! Al ben ik ook erg fan van Krka. Dat vind ik misschien nog wel leuker, omdat je daar ook bij de watervallen kan zwemmen.

Plaats een reactie
Kim 1 september, 2015 - 12:47

Ziet er echt mooi uit! Ben vorig jaar wel even in Kroatië geweest, maar niet daar geweest helaas. Wel jammer altijd dat die hele populaire dingen altijd zo gepolijst worden he, en dat je het dan nooit echt voor jezelf hebt ;)

Plaats een reactie
Marlissa 1 september, 2015 - 13:26

Het ziet er wel echt super mooi uit!

Plaats een reactie
Lenneke 1 september, 2015 - 15:49

Hihi watervallen
Het ziet er echt heel mooi uit!

Plaats een reactie
Jenny - ikreis.net 1 september, 2015 - 17:42

Ik was er in mei, net voor de grote drukte. Maar Plitvice is een heerlijke locatie om te fotograferen en te filmen, dus ik zou zo nog een keer gaan als ik de kans zou krijgen.

Plaats een reactie
karbonkel 1 september, 2015 - 18:38

Ik vond dit park zo mooi! Het stond enorm hoog op mijn lijstje, de drukte en kosten vielen tegen, maar het is echt mooi. Het water is prachtig, de natuur, alles. Ik wil nog wel eens een keer. Wij deden ook route c, door de regen halverwege duurde die wel lang, we zijn namelijk een uur gaan wachten in het restaurant :p

Plaats een reactie
antonette - we12travel 1 september, 2015 - 19:06

Wij zouden naar Plitvice gaan tot onze persreis kort voor vertrek werd afgezegd, heel spijtig … ooit gaan we die kant nog eens op want het lijkt me werkelijk fantastisch … incl. de rest van de toeristen ja ;-)

Plaats een reactie
Nathalie 1 september, 2015 - 19:58

Mede door jouw jaloersmakende foto’s met daarop het allermooiste blauw moet ik hier toch echt een keer naartoe.

Plaats een reactie
Samantha - Daily Pleasures 1 september, 2015 - 23:12

Deze staat nog op de wishlist en na het lezen van deze post is dat gelukkig niet veranderd. Dat het toeristisch zou zijn had ik al verwacht en super dat het water net zo blauw is als op de foto’s.

Plaats een reactie
Stephanie 1 september, 2015 - 23:59

Het blijft op m’n bucket list staan na het lezen van je artikel :) en ik moest echt even lachen bij het stukje ‘je haat jezelf als je dit op teenslippers doet’ haha. Ik zie mezelf dat al helemaal doen, onvoorbereid haha.

Ik heb trouwens eens nóg blauwer water gezien, namelijk in Australië. Zoek maar eens op: jenolan caves blue lake

Plaats een reactie
Ruurdje 3 september, 2015 - 08:08

Ik ben er een tijd geleden geweest: supermooi en bijzonder, zeker niet iets om over te slaan. Ik kan me niet herinneren dat ik betaald heb trouwens…

Verder heb ik naast de route die je zegt ook een stuk bovenlangs gelopen en daar was geen kip maar wel een fantastisch uitzicht!

Plaats een reactie
Mandy 3 september, 2015 - 22:46

Goed artikel! Zelf ben ik er 8 jaar geleden geweest met mijn ouders (mijn god, ik word al oud :O) en toen kon je volgens mij nog niet met een bootje. Wel hebben we daar natuurlijk gewandeld en het was er zo prachtig! Echt een aanrader!

Plaats een reactie
Jessica 4 september, 2015 - 06:54

Haha volgens mij kan ik mezelf wel mede-kwalificeren voor kluns van het jaar hoor! ;p Ik ben een aantal jaar terug in Kroatië geweest, maar toen was het nog niet zo’n toeristische trekpleister als dat het nu is. Het was veel rustiger, maar ik hoor nu inderdaad alleen maar verhalen over filewandelingen en mensen die elkaar de hersens inslaan om als eerste met de waterval op de foto te gaan. Ik ging destijds trouwens wel op mijn slippers door het park, GEEN slim plan.. De slipper overleefde het nog net tot de pendelbus…

Plaats een reactie
yvonnelaura 5 september, 2015 - 11:57

Leuk! Ik wil echt zo graag naar Croatië.. Hoop dat ik het volgend jaar kan plannen! De drukte zal ik maar even voor lief nemen.. Plitvice lijkt me onwijs mooi!

Plaats een reactie
Marcella 16 september, 2015 - 07:09

Zo, nu staat Plitvice nog hoger op m’n wishlist! ;-)

Plaats een reactie
newsfromNOMADS-Elise 17 september, 2015 - 21:50

Jammer toch dat het zo druk is daar..toch iets meer fan van mooie plekjes op aarde die nog mooier worden door de verlatenheid….maar de foto’s zien er goed uit!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter