;

De €0-reisgids: 10 manieren om te reizen zonder geld

door Explorista

Geen geld is geen excuus. Ik roep het altijd, maar toch blijf ik mensen tegenkomen die zeggen dat ze wel meer zouden willen reizen, maar dat niet kunnen door geldgebrek. Onzin*. Waar een wil is, is een weg. En om je aan te tonen dat je zelfs kunt reizen met NUL euro, schreef ik deze post voor je: de ultieme reisgids voor reizen zonder geld. Nu wil ik geen smoesjes meer horen, hè! ;-)

(* dit is tough love, ik hou echt wel van jullie hoor). 

Meer budget tips? Check deze pagina.

Reizen voor €0 is niet voor iedereen weggelegd, laat ik dat voorop stellen. De meeste mensen reizen om een bepaalde ervaring op te doen: om in een gaaf vliegtuig te vliegen, in een prettig hotelbed te slapen en te snoepen van het ontbijtbuffet, om toffe musea te bezoeken of in heerlijke lokale restaurants te eten. En dat is zonder geld gewoon meestal niet voor je weggelegd. Maar goed: beggars can’t be choosers.

Voor andere mensen gaat het gewoon écht om de vrijheid. Om de ervaring van weg zijn. Het avontuur van het reizen. En dat kan ook voor €0, wil ik maar even zeggen. Dus bij deze de gids voor alle avontuurlijke broke babes.

News flash: ik ga geen illegale dingen promoten. Ik ga niet zeggen dat je moet zwartrijden in het openbaar vervoer, moet inbreken, of stelen. Illegale dingen doen is voor losers.

LasVegas16

Transport

Liften:

Het is een stuk veiliger dan veel mensen denken: liften. Ik heb het zelf nooit gedaan, maar ik ken tientallen mensen die gelift hebben, en zou het zelf ook best wel eens willen doen. Het concept is simpel: je hebt alleen karton, een pen en je duim nodig. Positioneer jezelf op een handige plek (bij de oprit van een snelweg of tankstation), en wacht totdat er iemand stopt om je mee te nemen. Stap natuurlijk alleen in als je je veilig voelt. Andere veiligheidstips, en tips over waar je het beste kan liften vind je op de website Hitchwiki.org.

Wandelen:

Simpel. Neem de benenwagen. Fietsen kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel een fiets bezitten, en bovendien kosten eventuele reparaties geld.

Het schijnt zo te zijn dat je ook kunt liften met boten, maar voor treinen en vliegtuigen heb ik zulke verhalen nog nooit gehoord.

TunehotelsTune Hotels in Londen.

Verblijf

Couchsurfen

De holy grail van alle budgetreizigers. Simpel gezegd: je maakt een profiel aan, en vraagt andere reizigers die wonen op de plek die jij gaat bezoeken of zij jou kunnen ‘hosten’. Dit kan op allerlei manieren zijn: van simpelweg een plek op de grond waar jij je luchtbed kunt oppompen (zelf meenemen), tot een bank of een bed. Gratis. In ruil is het wel netjes om een avond voor je host te koken of wat lekkers mee te nemen uit je eigen land. Én natuurlijk om je eigen ruimte ook open te stellen voor reizigers die Nederland bezoeken. Couchsurfen wordt door fanatieke gebruikers echter meer gezien als een manier van locals ontmoeten en vriendschappen bouwen, dan puur om het te gebruiken als slaapplek. Een bepaalde interesse en tijd voor je host wordt vaak wel op prijs gesteld.

Huizenruilen

Goed.. helemaaaaal gratis is het niet: je moet wel betalen voor een lidmaatschap. Maar ja, verder is gebruik dus wel gratis. Als je een eigen appartement of huis hebt, kun je makkelijk met ander reizigers een ruil afspreken waarbij zij in jouw huis verblijven, en jij in die van hun. Dit is veilig, omdat je niet alleen de reviews op hun profiel kunt zien, maar ook omdat jij in hun huis verblijft. Zij willen niet dat er iets met hun spullen gebeurt, jij wilt dat niet met die van jou. En dus gaan jullie allebei voorzichtig ermee om. Vertrouwen.  Dit soort ruilen organiseer je via Huizenruil.com. Lidmaatschap kostte overigens iets van €100 geloof ik, dus nog geen tientje per maand.

Edinburgh20

Eten

Dumpster diving:

Yes, het bestaat echt. En nee, het is niet per se om als zwerver alle prullenbakken door te gaan. Maar ja. Toch wel. Supermarkten gooien vaak aan het eind van de dag hele verpakkingen vol voedsel weg die pas net over de datum is, of waarvan de verpakking beschadigd is, of voedsel dat ze simpelweg niet meer de volgende dag kunnen verkopen (brood bijvoorbeeld). Soms tref je die verpakkingen ongeopend in containers dichtbij de supermarkten, soms kun je ook gewoon vragen aan de manager/werknemers of ze nog eten over hebben dat je kunt hebben. Niet iedere supermarkt doet dit, en of het ethisch en hygiënisch is moet je zelf bepalen. Ik zie er geen problemen in, zo lang de verpakkingen dicht zijn, het écht weggegooid is en anders verspild zou worden. Ik heb het overigens nog nooit gedaan.

Edinburgh18

Bezienswaardigheden

Free Walking Tour

Gratis, gratis… ja, in principe is een free walking tour gratis. Maar aangezien deze gidsen niets verdienen voor hun tijd die ze besteden aan jou rondleiden, is het wel zo netjes om ze een fooi te geven van een paar euro. Als je hier geen geld voor hebt, kun je natuurlijk ook vrienden worden met je couchsurf-gids, die je gratis rond kan leiden door de stad. Zelf vind ik Free Walking Tours altijd echt waardevol, en hun geld waard. Ik ga meestal uit van ongeveer €2/3 per uur per persoon. Dus voor een tour van 2,5 uur geef ik meestal vijf euro. Maar kijk lekker wat je zelf vindt passen, en geef wat je kunt missen.

Gratis museumdagen

Het leuke aan steden is dat er altijd zoveel te beleven is. En de meeste steden denken ook aan de culturele ontwikkeling van de minder bedeelde medemens: zo zijn in Londen heel veel musea gratis (altijd), en hebben steden als Parijs en Barcelona vaste dagen of momenten waarop je geen entree hoeft te betalen voor musea. Handig om van te voren even op te zoeken!

Newcastle32

Gratis festivals

Net als wat ik hierboven al noemde, hebben de meeste steden gratis events. Van filmfestivals, tot muziek of kunstexposities: er is vaak veel dat je volledig gratis kunt ervaren. Zo heeft Londen in september altijd gratis filmvertoningen bij The Scoop, om maar een voorbeeld te geven.

Workaway/WWOOF

Natuurlijk heb jij als sterke, gezonde Hollander heel wat te bieden. Je hoeft niet alles maar ‘gratis’ te krijgen. Je kunt er ook best voor werken. Zo doen veel langdurige reizigers aan het uitwisselen van werk voor gratis verblijf en vervoer. Populaire opties: als (nacht)receptionist bij een hostel, klusjesman/vrouw, vrijwilligerswerk of landbouwkracht. Werken op een cruiseschip is ook een optie: je werkt keihard, maar kunt op vrije dagen mooie exotische plekken bezoeken. Eten en verblijf zit er bij inbegrepen, en doordat je bijna geen geld uitgeeft (alleen op de dagen van boord) kun je bovendien super veel geld sparen. De lijst is eindeloos, en kijk voor opties bijvoorbeeld eens op deze website voor boerderijwerk of deze website voor andere werkuitwisselingsprojecten.

Winacties

Deze spreekt voor zich: doe mee aan winacties en misschien win je wel een gratis reis. In tegenstelling tot bovenstaande methodes kan dat zomaar eens wél heel comfortabel uitpakken met luxeresorts op tropische eilanden, of andere leuke weekendjes weg/tripjes.

Ja, je moet een beetje flexibel zijn. In je tijd, in je bestemming, en in je comfortlevel. Maar dan kun je dus écht wel reizen voor nul euro. Doe me alleen een plezier en doe 1) niets illegaals en 2) niets waarmee je iemand anders echt benadeeld. Probeer dus altijd iets terug te doen als iemand iets gratis voor je doet = goede karma.

London2015-6

Heb jij wel eens gratis gereisd?

Misschien vind je dit ook interessant

22 reacties

Claudia 8 september, 2015 - 08:38

Couchsurfing is de beste uitvinding ooit! Als ik solo-reis, ga ik altijd CS’en. Heb er een heleboel vrienden aan over gehouden en deze ervaringen zijn altijd nét dat tikkeltje unieker :)

Plaats een reactie
Shirley 8 september, 2015 - 09:06

Ik ben niet echt het type dumpster diving. Ik heb wel een keer twee dagen Parijs gewonnen.

Plaats een reactie
Rianne 8 september, 2015 - 10:41

Couchsurfen wil ik echt nog eens proberen! Voor eten kan je ook een markt proberen, en dan op het moment dat deze afgelopen is en ze aan het afbouwen zijn. Vaak zijn er nog wel dingen over waar verkopers dan van af willen / die ze niet meer kunnen verkopen. Zelf nog nooit gedaan overigens.

Plaats een reactie
Debby 8 september, 2015 - 11:14

Heerlijk! Ik zou wel eens willen liften, maar durf dat niet in m’n uppie :’). En voor dumpster diven zou ik mezelf echt over een enorme schaamte heen moeten zetten, denk niet dat ik dat ooit zou kunnen! Maar leuke tips haha. Ik zit eraan te denken om met m’n vriend te gaan wandelen/fietsen en couchsurfen als hij hier is. Nadeel alleen… het wordt al rotweer haha!

Plaats een reactie
Ester 8 september, 2015 - 13:31

In mijn studententijd heb ik heel wat gelift. Leuk, want je komt zoveel leuke mensen tegen die het liefst hun hele levensverhaal in die paar uurtjes / minuten willen proppen :-) En ah – dat huizenruil klinkt heel gaaf maar ook een beetje eng.

Plaats een reactie
Sandra 8 september, 2015 - 14:41

Liften lijkt me echt grappig om een keer te doen. Alleen niet alleen, want daar ben ik dan weer te mietig voor, haha. Leuke tips trouwens!

Plaats een reactie
Nanda 8 september, 2015 - 15:42

Hi, ok, dat is wel een beetje een cheat, maar op een reisbureau werken betekent ook gratis reisjes. :-) Dagjes op en neer naar Londen, Parijs, een weekje naar Kos en Rhodos, Florida, Canada, de Kaapverden… ja.. allemaal gratis. Sterker nog… ik werd die dagen natuurlijk gewoon doorbetaald. Ik mis het bijna als ik het zo opschrijf :-)

Plaats een reactie
Emmelien 8 september, 2015 - 15:50

Volgens mij is dumpster diven lang niet overal legaal, omdat je ‘de prullenbak van de winkel leegjat’. Ik vind het ook belachelijk, maar ja.

Verder trouwens wel super fijne tips. Ik ben zelf gelijk nadat ik geslaagd was voor een jaar nar Amerika gegaan als au pair. Heb daar met het geld wat ik van dat jaar overhad nog een maand rondgereisd, ben nu 100% blut en ga volgende week weer voor drie maanden weg. Het is maar net hoe je het reizen in wilt kleden, maar het heeft mij dus niets gekost!

Plaats een reactie
Marcella 8 september, 2015 - 16:43

Ik ben niet zo van het couchsurfen, liften of dumpster diving. Ik vind het juist fijn om ontspanning te zoeken als ik er even tussenuit ben. In combinatie met veeeeel zien en ontdekken natuurlijk, lichtelijk tegenstrijdig ;-) Maar goed, voor een uitje heb ik graag wat over, al is besparen natuurlijk altijd goed. Ik ga natuurlijk liever vaker weg ipv maar 1x luxe weg. Naar mijn idee kan er op een hoop bespaard worden, maar een fijn bed en goede maaltijd sla ik niet graag af ;-)

Plaats een reactie
Veerlez 8 september, 2015 - 16:53

Ik ben langzaamaan ook gaan inzien dat geen geld geen geldige reden is om niet op reis te gaan, ik zit te denken aan wooffen al moet ik zeggen dat via SIW werkvakantie ook wel aantrekkelijk klinkt!

Plaats een reactie
Sabine 8 september, 2015 - 20:45

Ik heb nog nooit helemaal gratis gereisd, maar wel enkele van deze punten gedaan. Echt gelift heb ik ook nooit, maar wel meegereden met mensen die ik niet kende. Gewoon vragen waar ze naartoe gaan en of je mee mag rijden. Weggegooid eten uit de supermarkt zou ik niet zo snel doen denk ik. Free walking tour is geweldig, wel fooi geven maar je ziet meteen bijna alle wat je moet zien in een stad :)

Plaats een reactie
Marloes ❤ Budgetproof.nl 9 september, 2015 - 08:44

Dit is echt diehard ;) zou me bij veel dingen niet comfortabel voelen, maar als challenge is het eigenlijk wel heel gaaf. En wat lief dat je zo herhaalt dat we geen illegale dingen mogen doen. True true! Helemaal mee eens.

Plaats een reactie
Daphne | LiveTheLifeYouLove 9 september, 2015 - 14:21

Mooie lijst, wel eentje voor de echte die hards ;) Ikzelf ben meer een flashpacker, dus dat dumpster diven vind ik nog wel een spannende hoor. Couchsufer lijkt me nog wel eens leuk! In ieder geval een goede lijst met hoe ik nog zou kunnen bespraren!

Plaats een reactie
Kim | Reisduo 9 september, 2015 - 22:23

Geweldige post! Free walking tours zijn vaak ook echt super leuk en hetzelfde geldt voor couchsurfen. Dumpster diven heb ik nog nooit gegaan, maar wie weet een goed idee als mijn reisbehoefte groot is en mijn reisbudget klein ;)

Plaats een reactie
Tikva 10 september, 2015 - 06:41

Mwah ik vind veel van je tips een beetje vergezocht. Reizen op een klein budget, ik ben voor. Helemaal gratis op reis daar doe je volgens mij jezelf en je omgeving geen plezier mee. Wij hebben (en ook ik alleen) wel veel gelift maar vooral uit luiheid en geen zin op een bus te wachten (of er was geen bus zoals in Jordanië) dan uit gebrek aan geld. Meest bijzondere lift een tractor met een aanhanger vol kippen (waar wij tussen mochten zitten) in Laos.

Plaats een reactie
Naomi in Wonderland 10 september, 2015 - 12:03

Heel erg leuke tips! De meeste zou ik wel nog eens willen uittesten, behalve het eten dan, dat koop ik liever.

Plaats een reactie
Mellisa - Grenzeloosreizen.nl 10 september, 2015 - 15:28

Het kan inderdaad voor noppes. Maar dumpster diving gaat me net iets te ver1
Ik spaar liever wel wat geld, dan dat ik zó op vakantie zou gaan! Maar wel een grappige en vindingrijke blog :)

Plaats een reactie
Willemijn 12 september, 2015 - 14:13

Zooo inspirerend! Ik wil zo graag gaan reizen alz ik klaarben met school, maar ik wist niet veel gratis opties…
Dus deze post komt als geroepen!
Ik ga gauw kijken wat er voor mij allemaal mogelijk is,
Dankjewel!

Plaats een reactie
Jessica 16 september, 2015 - 22:33

Heerlijk artikel! Een paar ervaringen kan ik inmiddels van m’n lijstje schrappen, zoals couchsurfen en liften, en ik kan het alleen maar aanraden aan iedereen! Liften zou ik overigens minder snel doen als ik alleen ben, met z’n tweeen voelt toch net iets veiliger.

Plaats een reactie
newsfromNOMADS-Elise 17 september, 2015 - 21:46

Het liften moet je toch eens doen! Bijvoorbeeld naar Parijs, super makkelijk! Wij hadden vanuit Amsterdam de eerste lift naar Gent en vanuit daar werd ons jaja en lift aangeboden naar Parijs! Tip: Ga als een stelletje (man en vrouw), netjes gekleed en je bent er zo. Ook leuk, je komt de mafste/gekste en gezelligste mensen tegen. Ook in azie is het soms een makkelijke/enige manier om nog ergens te komen omdat er geen aansluiting meer is met je bus. Ps. Leuk artikel!

Plaats een reactie
woody 2 mei, 2016 - 01:13

ten eerste wil ik even zeggen.
Volgens mij is liften hier ook verboden.
ten tweede, volgens mij kom je niet zomaar in london zonder geld.
hotel en vliegtuig en buiten london komen is al een opgave zonder geld.
zelfs het plassen kost 0,50 cent.
het eten onderweg moet je betalen, is niemand die zegt doe de afwas maar.
dan moet je dus ook nog naar london toe om alleen gratis een film te kunnen kijken.
gratis reizen en eerste klassen krijgen en hotels en bezichtigingen zonder een euro te betalen, lijkt mij een beetje fantasie wereld van playstation3.

Is allemaal wel leuk en aardig en goed bedoeld maar bied geen uitkosten voor iemand die niks heeft,
Dan zou degene goed moeten cuminiceren of handelen kunnen zodat het gratis is, maar als je dat allemaal kunt dan kun je ook gewoon geld verdienen normaal.
Dus een beetje tweestrijdig lijkt me dit allemaal.
al bij al. No DEAL, mits je een vluchteling bent, dan zou je het wel eens gratis allemaal krijgen en dan nog… !!

Plaats een reactie
Marilou 21 februari, 2017 - 19:01

Ik vind dat ook, reizen hoeft helemaal niet duur te zijn. Het is veel leuker om het zo goedkoop mogelijk te kunnen doen of gratis, trouwens dan beleef je meer avontuur vind ik ????

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.