Vijf dingen waarover ik me verbaasde in Marokko

Marokko34

Marokko stond al eeuwen op mijn wishlist op het moment dat ik het bezocht, aan het begin van de maand. Maar had ik eigenlijk een idee van wat ik kon verwachten? Nee. Het enige Arabische land waar ik geweest was, was Egypte. Dus dat gebruikte ik als referentiepunt. En dat bleek een fout uitgangspunt: In twee dagen viel ik van de ene verbazing in de andere. Dit is waarover ik me verbaasde in Marokko.

Marokko38

1. Strenge douane

Goed, ik had het al eens gelezen bij Suzanne, maar eerlijk gezegd dacht ik toen nog dat zij gewoon pech had gehad vanwege haar fikse ondervraging. Maar nee, als je journalist bent, en zeker als je opschrijft dat je vanwege werk Marokko bent, bereid je dan maar voor op een fikse ondervraging. Na een flinke overhoring over waarvoor ik dan ‘journalist’ was, en na het drie keer opnoemen van mijn website, mocht ik eindelijk naar binnen. Proberen uit te leggen wat een ‘travelblog’ is aan een Marokkaanse, bleek een uitdaging. De terugweg was net zo lastig. Meneer had het overigens nog lastiger, als cameraman en editor. Ben je dus journalist/blogger en bezoek je Marokko? Zuig gewoon lekker een  beroep uit je duim. ‘Content manager’ of zo.

Marokko31

2. Er groeit gras!

Zoals ik al zei, verwachtte ik van Marokko een soort Egypte-2. Ik had visioenen van 1001-nacht, zandduinen, en teracotta-gekleurde huisjes. Wat ik even was vergeten, was dat ik in Egypte het midden bezocht, en in Marokko het noorden. Wat dus even een paar honderd kilometer scheelt, ten op zichte van de evenaar. Niet heel gek dus dat het in mijn ervaringen in Egypte veel uitgedroogder en dorrer was dan in Marokko. Want nadat ons vliegtuig over een zandkleurig berglandschap vloog, verschenen onder ons alleen maar weilanden. Knal- en knalgroen. Met open mond keek ik naar buiten, en zo heb ik de rest van de tijd ook gezeten. (Noord-)Marokko is gewoon groen. Wie had dat gedacht.

Marokko29

3. Tandartsen doen goede business

Ik verwonder me wel eens over de hoeveelheid zoetigheid die Marokkaanse moeders in onze buurtsuper op de band leggen. Ik bedoel, niks mis met een koekje of ijsje hier en daar. Maar: energiedrank, drie soorten koeken, chocola en snoep en verder NIETS? Dat gaat zelfs mijn menstruele cyclus te boven. Maar nu ik in Marokko ben geweest begrijp ik het beter. Want werkelijk álles daar is zoet. Van de thee springen de vullingen uit je kiezen, en je bent nog niet binnen in een gebouw of je struikelt al over dienbladen vol koekjes. Koekjes. Everywhere. (Dat klinkt als mijn droomwereld). Ik ben echt niet vies van wat zoetigheid, maar toen zelfs de croissantjes bij het ontbijt gezoet bleken, wilde ik even een hapje zand nemen.

Marokko36

4. Ze weten hoe je moet feesten

Toegegeven: dit had ik moeten weten. Vrijwel elke week rijdt er namelijk een luid toeterende bruiloftsstoet door de wijk. En tijdens de offeringsfeesten komt niet alleen het hele gezin, maar ook een paar boodschappenkratten aan eten het flatgebouw in. Maar toch had ik nog nooit een Marrokaans feestje meegemaakt. Ik had de verkeerde illusie dat het allemaal redelijk bedaard zou zijn, misschien omdat de vrouwen toch vaak hoofddoeken dragen en het wel de bedoeling is dat je je als vrouw netjes gedraagt in Marokko. Maar zodra de muziek opstaat, gaat de mensheid los. Ik was bij de opening van de eerste directe vlucht van Rabat naar Amsterdam en HOP, de ene na de andere schoonmaker/beveiliger verdween de dansvloer op, omcirkeld door zo’n vijftig klappende toeschouwers. En los dat ze gingen…

Marokko14

5. Er zijn ezels. OVERAL.

Er zijn van die dingen waar je niet over nadenkt. Het feit dat overal ezels rondwandelen is zoiets. Misschien omdat ik het niet gewend ben in Nederland, of omdat ik ze juist in Egypte helemaal niet zag… Ik was in ieder geval compleet onvoorbereid op de aanwezigheid van KIJK DAAR SUPERSCHATTIGE OEZIEWOEZIE EZELTJES overal. Op het land, op de weg, in de stad. De beestjes worden overal voor gebruikt: als ploegmachine op vier benen, als pakezel, als toeristische geldtrekker..

Nu wil ik een ezel.

Marokko33

Wat verbaasde jou aan Marokko?

26 comments

 1. Marieke

  Awh, ja, die ézeltjes!!! Het enige wat ik nog aan kan vullen was die keer dat ik in het moderne stuk van Marrakech was en een knielange jurk droeg, die – dacht ik – helemaal aan de ‘regels’ van modern Marrakech voldeed. Niet dus. Na 5 meter op straat werd ik nagewezen door gesluierde vrouwen! Ik wist niet hoe snel ik weer terug moest om me om te kleden!!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   O, jee! Ik droeg een lange rok en spijkerbroek (wat ik meestal doe in warme landen omdat het de zon tegenhoudt), dus dat heb ik gelukkig niet gehad. Ook geen nare mannetjes ofzo :-)

   Beantwoorden

 2. Charlie

  Wat een leuk artikel, je hebt me helemaal enthousiast gemaakt om een keer naar Marokko te gaan!

  Beantwoorden

 3. DeniseM

  Haha, wat een superleuke blog! Ik moest hardop lachen om: ‘Dat gaat zelfs mijn menstruele cyclus te boven.’ En om die hap zand die je wilde nemen nadat zelfs de croissantjes gezoet bleken.

  Ik ben 2 keer in Marokko geweest, één keer Casablanca en de koningssteden en één keer Casablanca, Marrakech, de Atlas en de Sahara. Ezels, ja, die herinner ik me inderdaad, hoewel ik meer kamelen heb gezien. Maar goed, dat is omdat ik ook naar de Sahara ging.
  Dat gras herinner ik me ook niet direct, wel de enorme bloemenpracht. Ik was er 2 keer in het voorjaar en wauw, wat staat er dan veel in bloei. De bougainville in Marrakech maar ook de bloesems onderweg.
  Zoete thee, en zoete koekjes, inderdaad. Echte feesten heb ik niet gezien, wel trendy plekken en gesluierde vrouwen die er superhip uit zien.

  Tot slot de douane: travelagent/travel consultant kan ook helpen. Ik ben jaren lang echt geweest dus ik vulde het sowieso lange tijd in, maar vaak vinden ze dat ook alleen maar leuk, je komt dan immers om hun land te ‘promoten’ voor je klanten straks. En eigenlijk is dat ook wat je als travelblogger doet. Dat je dus dingen opschrijft en een mooie camera hebt is dan ook niet vreemd.

  Beantwoorden

 4. DeniseM

  Wat mij aan Marokko verbaasde: alle joggers en sporters op zondagochtend langs de boulevard van Casablanca. Op de een of andere manier had ik dat niet verwacht. Maar ja, waarom niet. ;-)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ha, die heb ik niet gezien. Inderdaad, als reisblogger promoot je het land ook, wat ik ook zei, maargoed. Eng, eng, hè, die mensen met een pen en het vrije woord. Ik zou heel graag nog eens teruggaan om het atlasgebergte en Marrakech te zien. Zoveel te zien daar! En wat grappig dat er toch een verschil zit tussen noord en zuid: Ezels versus Kamelen ;-) (Thanks voor je complimentje!)

   Beantwoorden

 5. Linda

  Heerlijk he, zo’n andere cultuur. Leuk om mee te lezen met jouw verwonderingen.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ja, fantastisch. Niets leuker dan met grote ogen de wereld in kijken. :-)

   Beantwoorden

 6. Judith

  Haha, wat een grappig artikel! Ik ben (helaas) nog nooit in Marokko geweest, maar dat staat zeker ook hoog op mijn ‘to-travel-to’ lijstje!

  Leuke blog heb je trouwens, ik volg je! =D

  Beantwoorden

 7. Rianne

  hahah nu wil ik een ezel! Ik ben nooit in Marokko geweest, maar ik had inderdaad ook niet verwacht dat het zo groen zou zijn.

  Beantwoorden

 8. Debby

  Maar zoete meuk is echt in véél landen vaste kost, whoa! Je had het hoofd moeten zien van een van de moeders van de leerlingen hier waar ik gisteren bij was uitgenodigd om kaassoep te eten. Ik zei dat ik koffie zonder suiker drink (hier standaard met 3 zakjes suiker). :’D En ezels zijn cuuuuuute!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ha, ik ben echt benieuwd waardoor dat komt.. Zou het misschien genetisch zijn? Dat wij van oudsher in Nederland alleen maar knollen, en geen zoet exotisch fruit hebben? Ps. Kaassoep klinkt echt waanzinnig lekker.

   Beantwoorden

 9. Reismeisje

  Haha, leuk en herkenbaar artikel! Love Marokko!

  Beantwoorden

 10. Wesley Pechler

  Wat een leuk stuk weer! Marokko stond al op mijn wishlist maar nu weet ik ook wanneer ik wil gaan, in het voorseizoen als er ook nog groen te vinden is. Echt prachtig! En ezeltjes <3

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Yes, absoluut in het voorseizoen gaan. Hoogseizoen ga je van je stokje van de hitte!

   Beantwoorden

 11. Janna

  Wat een leuk artikel! Mooie foto’s ook (: Ik ben nog nooit in Marokko geweest, maar het lijkt me wel erg bijzonder!

  Liefs, Janna

  Beantwoorden

 12. Justine

  Leuk om te lezen! Ik wist het allemaal nog niet, dus een goede om te onthouden voor als ik een keer naar Marokko wil gaan, haha.

  Beantwoorden

 13. Linda

  Ik snap helemaal dat je een ezel wilt, ze zijn zooi schattig met die gekleurde dekjes op daar! :) Marokko vind ik ook magisch mooi en zal zlf na mijn bezoek aan Marrakech en Ozoud eens een bezoek willen brengen aan een kustplaats, maar aan de andere kant zijn die weer mega toeristisch.
  Ik heb toerist opgegeven en het werkte, toeristen maken foto’s en mijn camera meenemen was geen probleem.
  Wel heb ik een keer mijn camera voor €2,- terug moeten kopen. Overal foto’s van maken werd niet gewaardeerd. Voor ik het wist kreeg ik op een plein een slang om mijn nek (Oeh mijn dieren hartje begon te kloppen) en werd tegelijkertijd mijn camera van mijn nek gevist. Niet zo handig. De man maakte foto’s en toen moest ik gaan betalen. Wat.een.eikels. hahaha
  Gelukkig is 2 euro een hoop geld voor ze en was ik mega blij mijn camera terug te hebben. Mijn reisgezelschap liet mijn trouwens alles zelf afhandelen omdat ze bang zijn voor slangen, handig! Hihi

  Leuk artikel, ik zal dus zeker nog eens terug willen :)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Oh, ja, dat is inderdaad een bekend toeristentrucje. Het gebeurde in onze groep ook volgens mij. Ik hou helemaaaaal niet van slangen dus ik bleef ver uit de buurt, haha. Tja ik kon niet echt toerist invullen omdat ik daar voor mijn werk was, anders had ik dat gedaan. Maar zelfs dan doen ze lastig als je ‘journalist’ invult, aldus het artikel van Suzanne :-)

   Beantwoorden

 14. Marcella

  In Marrakech was het toeristischer dan wij fijn vonden. Echt opdringerig helaas. Dat groen op jouw foto’s is echt prachtig! Dat zag ik dan weer niet rondom Marrakech ;-)

  Beantwoorden

 15. Sofie

  Marokko.. prachtig land.
  Ik ben er een aantal keer geweest, maar moet en zal zeker nog een keer gaan!
  Maar de dingen waar jij je over verbaasde.. had ik totaal niet! Behalve de douane, maar ik had toerist opgegeven en dat ging verder allemaal zonder moeite.
  Het groene gras haha, Marokko is hartstikke groen! Hier denken we gelijk aan woestijngebieden, heel gek.
  Het zoetigheid wist ik wel, omdat ik hier veel Marokkaanse families ken (toppers!) die altijd lekkere zoetigheden brengen, jummie.
  Hetzelfde geldt voor Marokkaanse feesten. Ik raad je echt aan om een Marokkaanse bruiloft te bezoeken, wauw. Wat een sprookje.. En ze gaan los!
  De ezels inderdaad, wat schattig!

  Ik geniet van Marokko, zowel noord als zuid. Kustgebied als midden gebergtegebied.
  Heerlijk land.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Een Marokkaanse bruiloft lijkt me heel bijzonder!

   Beantwoorden

 16. Let's travel and see

  Marokko is zo prachtig! Ben er zelfs 2x geweest, heb er vrij veel gezien (vooral van het midden en zuiden), bij mij was het dan ook niet zo groen, denk dat je daarvoor idd echt in het noorden moet zitten..

  Hahaha ik proesste bijna mn thee uit bij “Dat gaat zelfs mijn menstruele cyclus te boven”. Maar het is ook écht zo inderdaad, wát een zoetigheid, echt verschrikkelijk!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Hahah ja hè? Het is ook helemaal niets voor mij die zoetigheid.. brrr!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *