Toen een budgetblogger in St. Tropez belandde..

door Explorista

Sttropez15

Het mekka der protserigheid, het walhalla voor gezien en gezien worden en de verzamelplek voor de rijksten der aarde. En toch maakt het zijn naam van must see waar. Want de badplaats heeft the best of both worlds: ’s werelds duurste merken, maar dan verstopt in een oude schattige Franse dorpkern.

Nee, in St. Tropez valt in principe niet veel te bezoeken. Daarvoor moet je ook niet gaan. Eigenlijk moet je de plaats zien als een live show. Want zonder twijfel spot je er niet alleen de duurste auto’s, vrouwen met opgespoten lippen en kinderen in merkkleding, maar is het hoogtepunt van je tripje het zien van ’s werelds extravagante jachten. Blinkend in de haven wachten ze je op. En als je geluk hebt, ben je precies op tijd om één van die monsters aan te zien meren. In mijn geval eentje met een dikke maffioso-achtige kerel met gezin die er erg op geilden dat iedereen foto’s nam van hoe ze aanmeerden. Hilarisch. Vergeet ook niet even de schilders langs de waterkant te bewonderen, nu je er toch bent.

Struin op je gemakje door de dorpskern van de badplaats en verwonder je over de dure merken. Maar waar ik me vooral over verbaasde is hoe ze het dure en nieuwe heel stijlvol in het oude charmante centrum hebben verwerkt. Je loopt niet door een duur winkelcentrum, maar door een oud straatje met pastelkleurige winkeltjes, waarin dure merken huizen. Bijna gekocht: een horloge van €99.000. Totdat ik me ineens herinnerde dat ik geen eikel ben met een ton, die daar niets nuttigs mee deed.

Sttropez6

Sttropez9

Uienexperiment

Sttropez4

Vergeet ook Place des Lices niet, waar je voor een tientje twee cola krijgt geserveerd. Niet budgetfriendly, maar ik vond het een niet te missen ervaring om Meneers gezicht te zien toen hij de rekening zag. Van te voren deden we een weddenschap. Ik was al eens eerder in St. Tropez geweest, en kende de prijzen. Hij wilde het maar niet geloven. Needless to say: onze portemonnee was de enige echte verliezer. Op de Place heb je een aantal restaurantjes, en spotte ik uiteraard mannen die verwikkeld waren in een heftig potje jeu de boules. Nu is dat niet zo vreemd, maar in St. Tropez waren dit twintigers in designkleding, in plaats van de verfrommelde oude dorpsmannetjes. Apart!

Eten

Na de tien euro die ik neertelde voor twee cola, vond ik het budgettechnisch wel weer prima voor vandaag. Zeker aangezien ons campinggasstelletje op zo’n twintig minuten rijden stond, en ik daar voor heel wat minder geld een etentje in elkaar kan flansen. Budgetfriendly eten in St. Tropez zit niet echt in de opties. Hoewel? Als ik er had gegeten was ik naar het pizzatentje L’Aroma gegaan, waar je voor een tientje een op houtoven gebakken pizza kunt krijgen. De geur was werkelijk verrukkelijk, dus ik durf best te gokken dat het ook heerlijke pizza’s zijn. Het tentje zit in een zijstraatje van Place des Lices.

StTropez1

Sttropez10

Sttropez7

sttropezcollage1

Parkeren

Je auto wegzetten in St. Tropez kan op twee plekken: bij Places des Lices en bij de haven. Ik koos de tweede, die volgens mij ook iets goedkoper is. Je betaalt een tientje voor 4/4.5 uur (hoe lang we precies stonden, weet ik niet). Het is trouwens stervensdruk als je met de auto komt, reken erop dat je zeker een tijdje in de file staat. Protip: Ga NIET in juli of augustus, dan loopt dat halfuurtje file zo uit in een paar UUR file. Vraag je dus serieus af of je naar Zuid-Frankrijk wilt gaan in het hoogseizoen. Er is niets frustrerender dan je kostbare vakantietijd voldoen, zwetend en stilstaand op één kilometer voor St. Tropez. Tenzij je met je miljoenenjacht gaat natuurlijk. Sla dan al mijn advies maar in de wind.

Sttropez5

Sttropez14

Sttropez13

sttropezcollage2

Wat vond jij van St. Tropez?

Misschien vind je dit ook interessant

18 reacties

Debby 10 november, 2013 - 10:51

Haha, dit doet me heel erg denken aan de haven van Marbella. Net zo’n show!

Plaats een reactie
Linda 10 november, 2013 - 14:49

Jou artikel over St. Tropez heeft mij aangenaam verrast. En wat een prachtige foto’s heb je eraan toegevoegd, mooie en sfeervol!

Een plek wat ik nu zeker aan mijn ‘must see’ toevoeg.

Liefs, Lin

Plaats een reactie
Explorista 11 november, 2013 - 09:01

Dankjewel Linda, wat lief! :) Ik vond het heerlijk om er een dagje rond te struinen. Ga er niet naartoe met het idee dat het supermooi is, maar om ‘aapjes te kijken’. Heel leuk!

Plaats een reactie
Sheelagh 11 november, 2013 - 10:09

Mooie foto’s! Ik voeg St Tropez nog even niet toe aan mijn reis-wishlist maar voor een dagje ziet het er wel top uit!

Plaats een reactie
Explorista 11 november, 2013 - 10:25

Je kunt vredig sterven zonder ooit in St. Tropez geweest te zijn. Maar als je toevallig in de buurt bent is het wel leuk om een dagje heen te gaan :)

Plaats een reactie
Chantal 11 november, 2013 - 13:26

Gave foto’s! Stiekem ben ik best benieuwd naar protserige steden als deze; ongegeneerd mensen kijken blijft leuk!

Plaats een reactie
Explorista 11 november, 2013 - 13:35

Heerlijk is dat hè? Vooral dat gezin met verveelde kinderen dat maar in- en uit designerzaken bleef lopen…

Plaats een reactie
Mariette 11 november, 2013 - 18:06

Ik ben er helaas nog nooit geweest. Maar je zet me wel aan het denken, lijkt me een erg toffe vakantiebestemming.

Liefs, Mariette

Plaats een reactie
Explorista 12 november, 2013 - 09:36

Hi Mariette, Zuid-Frankrijk is echt een aanrader (niet in hoogseizoen = te druk). Als je daar dan bent, mag een dagje St. Tropez natuurlijk niet ontbreken :)

Plaats een reactie
Vera 12 november, 2013 - 17:58

Leuk geschreven, en wat een mooie foto’s!
Die op dat bankje is heel erg gaaf :)
x

Plaats een reactie
Explorista 13 november, 2013 - 09:04

Thanks <3

Plaats een reactie
Michelle @ the World is a Book 13 november, 2013 - 20:27

Haha fantastisch. Lekker mensen kijken. Mooie foto’s!

Plaats een reactie
Laura Saija 15 november, 2013 - 19:13

Leuk om te lezen, ik ben gek op Zuid-Frankrijk!

Plaats een reactie
Marcella 16 november, 2013 - 22:06

Mochten we in de buurt komen tijdens onze Frankrijktrip, dan gaan we er natuurlijk zeker even kijken. Klinkt interessant!

Plaats een reactie
Mandy 8 december, 2013 - 18:13

Leuk om te lezen, ik ben weer even helemaal terug.
Een paar jaar geleden ging ik mee naar St. Tropez/St. Maxime als au-pair.
Wat een spektakel, leuk om een keer mee te maken!

Plaats een reactie
Explorista 8 december, 2013 - 19:07

Wat een leuke ervaring en herinnering moet dat zijn! Gaaf!

Plaats een reactie
Marte 24 juni, 2015 - 22:12

Haha, heerlijk artikel & leuk geschreven. Ik ben er ook een paar keer geweest. Als “moderne hippie” heb je er ook vrij weinig te zoeken. Het heeft wel iets, maar ook niet langer dan een dagje…

Plaats een reactie

Laat een reactie achter