12x Faro tips: bezienswaardigheden & restaurants voor je vakantie

door Explorista

“Iedereen woont vlakbij Faro”, verzekert de verhuurster van onze villa me. Met iedereen bedoelde ze vooral Madonna & Linda de Mol. Er wonen inmiddels zoveel buitenlanders in de Portugese Algarve dat dit de grootste bron van inkomsten is voor de stad, nog meer dan toerisme zelf.

En het is makkelijk om van Faro te houden. Mensen struinen door de winkelstraten, scholieren snellen voorbij met boeken in de armen en het oude centrum is ’s winters vrijwel verlaten als ik er doorheen banjer.

Faro is charmant, met een gezellig klein centrum. Absoluut een bezoekje waard voor een stedentrip als je toch in de regio bent. In dit artikel lees je mijn beste tips voor Faro bezienswaardigheden en meer!

Een korte geschiedenis van Faro

Faro ligt in de Algarve, in een van de zuidelijkste puntjes van Portugal aan de zee. Een locatie die, zo bewijzen de geschiedenisboeken, altijd kwetsbaar is. Steden aan het water betekenen een goede handelspositie. En daarmee ook een positie waar een hoop mensen op azen. Inmiddels is Faro van Portugal en is de strijd al jaren voorbij, maar dit was niet altijd zo.

Al in de IJzertijd stond er een nederzetting op de plek van Faro, waarna het een tijd lang in handen was van de Feniciërs en de Grieken. Toen de stad in 714 door de Moren veroverd werd, groeide de stad hard. Mensen van verschillende geloofsovertuigingen leefden er vredig samen en de stad ontwikkelde door. Dit duurde tot in 1217, toen kruisvaarders de stad plunderden en voor een hoop verwoestingen zorgden.

Uiteindelijk werd rond 1500 met de wederopbouw van de stad begonnen, die overigens pas officieel een stad genoemd mocht worden vanaf 1540. Niet alles ging rooskleurig (Britse troepen die Faro plunderden), maar in grote lijnen bleef het relatief rustig.

Tot uiteindelijk niet de mens, maar de natuur de stad verwoestte. Drie aardbevingen halverwege de 18e eeuw maakten de stad met de grond gelijk. De wederopbouw was het begin van de stad zoals je hem nu kent. Er kwamen meer publieke gebouwen, er werd een luchthaven gebouwd en uiteindelijk begon aan het einde van de 20e eeuw het toerisme op gang te komen.

Hoe kom je in Faro?

De meest gebruikte manier om naar Faro te reizen, is het vliegtuig. De stad heeft een eigen luchthaven waar je bijvoorbeeld met Transavia in één rechte lijn naartoe vliegt. De tickets voor een enkele reis vanaf Eindhoven beginnen al bij €29 en brengen je in zo’n 3 uur naar een warmer en zonniger oord dan waar je vandaan komt.

Er reizen ook heel wat mensen met de auto naar Faro. Hier doe je al snel 24 uur over en daarmee is het logischer om er een roadtrip van te maken.

Zorg dan dat je de mooiste plekken in de Algarve niet overslaat.

Bezienswaardigheden in Faro

Igreja de Se

De kathedraal Igreja de Se is bijna niet te missen in Faro. Niet alleen omdat het er indrukwekkend uitziet, maar ook omdat het je het beste uitzicht van de stad geeft. De kathedraal is ommuurd en kent een binnenpleintje met een plantsoen, kenmerkende tegels aan de muur en een klein openbaar kapelletje. Schrik niet, deze is versierd met echte botten en schedels.

De kathedraal doet wat een kathedraal moet: bewondering oproepen. In verschillende compartimenten, de een nog weelderiger versierd dan de ander, worden Bijbelse figuren geëerd. Het goud en delfts blauw spatten van de muren.

Als je de trap oploopt is er een expositie met veel religieuze voorwerpen uit de vijftiende tot negentiende eeuw. De bisschopsmantels zijn nog in geweldige staat en ik vond het speciaal een kledingstuk van zeshonderd jaar oud te zien van zo dichtbij. Maar het meest indrukwekkende is zonder meer het uitzicht vanaf de toren. Via een steil trappetje kom je bij een uitzichtpunt, waar de kerkklokken in een houten frame rustig wachten tot ze weer geluid worden.

Parque Natural de Ria Formosa

Parque Natural de Ria Formosa ligt net buiten Faro, maar zet ik toch in dit rijtje. Vanaf het uitkijkpunt in de kathedraal kun je namelijk deze lagune zien. Parque Natural de Ria Formosa is dus een lagune van eilandjes en schiereilandjes waar je met een bootje doorheen kunt.

Je kunt ook kiezen voor een wandeling over de boulevard aan de rand van het oude centrum en dan heb je een geweldig uitzicht over het natuurgebied waar het vliegveld als vreemde kikker uit opdoemt.

Vliegtuigfanaten kunnen op het uitkijkpunt hun hart ophalen. Landende vliegtuigen op het vliegveld van Faro scheren vlak over je hoofd, een gave ervaring.

Praia de Faro

Bij een kustplaats als Faro mag een strand natuurlijk niet ontbreken. Praia de Faro ligt net buiten de stad, maar je komt er vrij gemakkelijk. Sommige hotels bieden zelfs gratis vervoer aan naar het strand.

Hoe het ook zij: je rijdt over een bruggetje naar het eilandje toe en daar kun je genieten van een prachtig strand. Logischerwijs is het hier ’s zomers een stuk drukker dan in de winter, maar eigenlijk is het er nooit vervelend druk. Er zijn een aantal restaurants te vinden, dus je kunt hier gerust een hele dag doorbrengen. En wil je nou alle vrijheid om te vertrekken wanneer je daar zin in hebt? Huur dan fietsen in Faro en verken de omgeving op z’n Hollands.

Bron

Igreja do Carmo

Een van de Portugese bezienswaardigheden waar ik persoonlijk heel erg naar uitkeek is de kerk Igreja do Carmo. De kerk ligt in een minder toeristisch deel van Faro, waar de locals op vrijdagmiddag niet werken maar op het terras van de plaatselijke snackbar zitten (het goede leven). Het is een wandeling van een minuut of tien vanaf de winkelstraten van Faro.

Bij binnenkomst weet ik direct waarom ik hier naartoe wilde. Het bijna hysterische, massieve gouden altaar, dat bij een aflevering Kunst & Kitsch niet uit de toon zou vallen. Het is zo massief en groot dat ik het bijna niet kan geloven. Het is een opvallende verschijning in de straten van Faro, zowel van binnen als van buiten. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Capela dos Ossos

Naast de Igreja do Carmo is de werkelijke reden dat ik zo graag naar deze kerk wilde: Capela dos Ossos, een binnenkapel uit 1814. Het is ietwat morbide, maar ik vind het oprecht fascinerend. Maar liefst 1245 schedels staren je in deze binnenkapel aan. Van de zijmuren tot het plafond tot aan het altaar. De tussenliggende ruimtes zijn opgevuld met andere botten.

De botten en schedels zijn overigens afkomstig van monniken die in de buurt van de kerk begraven werden. Toen deze begraafplaats geruimd werd, werd besloten als eerbetoon voor deze mannen van God een kapel te plaatsen, versierd met hun eigen botten (crazy, much?). Dat moet een fascinerend overleg geweest zijn:

‘Zeg Paolo. Wat doen we met die botten hier voor de deur? Weggooien? Verbranden?’
‘Hoeveel zijn het er?’
‘Och, een paar duizend’
‘Laten we er een kapel van bouwen. Gezellig!’
‘Ja, leuk. Gaan we doen.’

De schedels kun je aanraken, als je wilt. Ik besloot het niet te doen. Ik ben toch wat bijgelovig. Wie weet welke rancuneuze 12e-eeuwse monnik bij me komt spoken uit wraak. Lichtelijk onheilspellend is de locatie wel.

Bron

Jardim Manuel Bívar

Net buiten het centrum van Faro ligt het park Jardim Manuel Bívar. Het is een goed onderhouden park waar je de stadse drukte even helemaal kwijtraakt. Wandel langs de plantsoenen en kleurrijke bloemen, geniet van het uitzicht op het water en kom helemaal tot rust. Je vindt er allerlei cafés in de buurt waar je neerploft voor een lekker kopje koffie met een Portugese snack.

Ben je ’s zomers in Faro? In Jardim Manuel Bívar worden regelmatig evenementen in alle soorten en maten georganiseerd. Van kneuterige boekenmarkten tot tentoonstellingen.

Arco da Vila

Arco da Vila is wederom een opvallende verschijning in de stad. Het is een boog die steunt op een van de middeleeuwse poorten in Faro. Het werd gebouwd in 1812 in opdracht van bisschop Francisco Gomes do Avelar en is een prachtig ontworpen poort. In de tijd waarin Faro een volledig ommuurde stad was, diende deze poort als een van de twee toegangspoorten tot de stad. Ik zou niet je agenda vrij maken om deze poort te bezoeken, maar als je er toch in de buurt bent dan is het een leuke plek om te zien.

Bron

Ilha Deserta

Naast Praia do Faro vind je ook het strand Ilha Deserta vlakbij de stad. Ilha Deserta ligt aan de andere kant van Faro en is nog rustiger dan Praia do Faro en hoort bij natuurpark Ria Formosa. In tegenstelling tot het eerste strand, kun je hier alleen met de boot komen. Daar staat dan wel weer tegenover dat de vaartocht op zichzelf alleen al een attractie is. Onderweg spot je allerlei vogels en vaar je langs een mooi gedeelte van Portugal.

Eenmaal op het strand aangekomen snap je direct waarom dit soms ook het paradijs genoemd wordt. Het is er heerlijk rustig, overal waar je kijkt is het mooi, het zeewater is helder en je vindt er precies de voorzieningen die je nodig hebt. Er is niet veel keuze, maar precies genoeg: een restaurant, verhuur van parasols/ligbedden/watersportattributen, douches, een bar en toiletten. Genoeg om je een dag uitstekend te vermaken.

Free Walking Tour

Zoals in veel steden, kun je ook in Faro genieten van een Free Walking Tour. Gratis (al is een fooi wel zo netjes) leren over de stad doordat locals je vertellen wat je er ziet, wat er gebeurd is en wat je kunt doen. Twee keer per dag (check de website voor de tijden) start er een Engelstalige rondleiding van twee uur door de straten van Faro.

Samen met de gids kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, waarbij er verteld wordt hoe de plek waar je bent ontstaan is. Ook fijn aan een local binnen handbereik, is hem/haar even aanschieten om te informeren naar de leukste cafés en beste restaurants. Over de stad leren, een mooie wandeling maken en tips verzamelen voor restaurants. Een win-win-win situatie!

Restaurant tips in Faro:

Terulia Algarvia: Heerlijk lunchen in het oude centrum. Alles is hier met verse en (vaak) locale producten gemaakt. Voor een euro of zes lunch je uitgebreid. Een dikke aanrader.
EPICUR: Je kunt niet alleen lekker eten in Faro, maar ook goed wijn drinken. EPICUR is een mooie wijnbar waar je zo’n 250 verschillende wijnen vindt en heerlijke tapas om te zorgen dat je niet op een lege maag hoeft te drinken.
My’oMeu: Een pastaparadijs in het centrum van Faro. Ze zijn hier bijzonder goed in pasta’s met vis, dus zeker daarvoor gaan als je van vis houdt. En geen zorgen, ook de vegetarische en vleesopties zijn heerlijk.

Bron: Tripadvisor

Leukste hotels in Faro:

Faro Boutique Hotel: Dit budgetvriendelijke driesterrenhotel in het centrum van Faro heeft een prachtig dakterras, dagelijks ontbijt en modern ingerichte kamers. De kamers zijn bovendien voorzien van airco en ruim opgezet. Perfect voor een relaxte vakantie.
Hotel Faro & Beach Club: Dit viersterrenhotel is perfect als je op zoek bent naar een luxere vakantie. Het is een sfeervol, modern ingericht en licht hotel. ’s Zomers brengt een gratis shuttle je naar het strand of neem je gewoon een duik in het zwembad met uitzicht op de stad.
Eva Senses Hotel: Een viersterrenhotel met een centrale ligging en voorzieningen als een wellnesscentrum, zwembad op het dak en een fitnessruimte. De kamers kijken uit op de jachthaven of natuurpark Ria Formosa. Veel meer ontspannen wordt het niet!

Ben jij al eens in Faro geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Bianca 26 november, 2013 - 18:46

Liefde voor Faro! In maart was ik er ook en maakte veel dezelfde foto als jij =D

Plaats een reactie
Explorista 27 november, 2013 - 09:59

Wat grappig!

Plaats een reactie
Michelle - Travel lifestyle.nl 26 november, 2013 - 20:45

Wow bijzonder! Mooie foto’s. Het lijkt me een prachtige stad!

Plaats een reactie
Marcella 26 november, 2013 - 20:55

Portugal lijkt me zo mooi, en dat bewijzen jouw foto’s ook maar weer. Ik zou graag eens van Faro naar Porto trekken en dan Lissabon ook bezoeken natuurlijk. Die schedels zou ik ook niet aanraken hoor, beetje creepy. Apart zo’n bouwwerk!

Plaats een reactie
Explorista 27 november, 2013 - 09:59

Dankjewel voor het compliment. Ik wil ook nog graag naar Lissabon! (Ook omdat dat in de buurt nog een schedelbouwwerk staat haha!)

Plaats een reactie
Linda 27 november, 2013 - 13:25

Wauw! Wat ziet dat er prachtig uit op een lugubere manier. Indrukwekkend ook. Oké, ik kan niet uitleggen waarom ik dit zo geweldig vind :’)
Ik kwam toevallig vandaag op je blog terecht via Marieke van Woesik en ik vind het fijn! Ik ga je volgen! (:

Oké. Ik wil nu naar Faro, haha!

Plaats een reactie
Explorista 27 november, 2013 - 13:29

Ik snap wat je bedoelt. Het is heel indrukwekkend! Ik vond het ook interessant, geloof niet dat ik vaak zo dichtbij een skelet kan komen. Wat leuk dat je me gaat volgen :) (PS: GAAN)

Plaats een reactie
Vera 2 december, 2013 - 19:52

Wat een prachtige foto’s!

Plaats een reactie
Sheelagh 17 februari, 2015 - 10:33

Faro is geweldig, veel mooier dan ik had verwacht van tevoren. Die schedels waren inderdaad wel erg freaky maar ook bijzonder om eens te zien!

Plaats een reactie
Explorista 17 februari, 2015 - 12:12

Ik hou wel van een beetje freaky. En Faro is tof he? Echt een onontdekt pareltje, vond ik.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter