Faro bezienswaardigheden & tips voor je bezoekje

Faro - Faro bezienswaardigheden & tips voor je bezoekje

Iedereen woont vlakbij Faro, verzekert de verhuurster van onze villa me. Met iedereen bedoelt ze Madonna & Linda de Mol. Er wonen inmiddels zoveel buitenlanders in de Algarve dat dit de grootste bron van inkomsten is voor de stad, nog meer dan toerisme zelf. En het is makkelijk om van Faro te houden.

In half oktober is het rustig op straat. Mensen struinen langzaam door de winkelstraten, scholieren snellen voorbij met boeken in de armen, en het oude centrum is vrijwel verlaten als ik er doorheen banjer. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het hier in de zomer overloopt van toeristen. De stad is nu gehuld in enorme rust, terwijl het zonnetje voorzichtig tussen de wolken doorpiept.

Ik wandel onder één van de belangrijkste monumenten uit Faro door: de toegangspoort naar de oude stad met zijn byzantijnse torens. Het witte gebouw tovert de stad om tot een oud centrum, compleet met smalle straatjes en oude huisjes. Faro1

Faro2

Vrijwel meteen loop ik tegen de kathedraal Igreja de Se aan. Een bezoekje kost €3 (€1,50 als je student of jonger dan 25 bent), en hiervoor krijg je het beste uitzicht van de stad. De kathedraal is ommuurd, en kent een binnenpleintje met een plantsoentje, kenmerkende tegels aan de muur, en een klein openbaar kapelletje. Schrik niet, dit beeld is versierd met echte botten en schedels. Met luidende kerkklokken op de achtergrond stap ik de kerk binnen, en valt mijn mond van verbazing open.

De kathedraal doet wat een kathedraal moet: bewondering oproepen. Als ik God was geweest, was ik best tevreden met de moeite die de Portugezen in deze kerk staken. In verschillende compartimenten, de een nog weelderiger versierd dan de ander, worden Bijbelse figuren geëerd. Het goud, en ook het delftsblauw grappig genoeg, spat van de muren. Als je de trap oploopt is er een expositie met veel religieuze voorwerpen uit de vijftiende tot negentiende eeuw. De bisschopsmantels zijn nog in geweldige staat, en ik vond het speciaal een kledingstuk van zeshonderd jaar oud te zien van zo dichtbij.

Faro3

Faro4

Faro5

Faro6
Maar het meest indrukwekkende is zonder meer het uitzicht vanaf de toren. Via een steil trappetje kom je uit op een uitzichtpunt, waar ook de zware kerkklokken in een houten frame rustig wachten tot ze weer geluid worden. Laat je ogen dwalen over de oude huisjes en kronkelende straatjes van het oude stadscentrum, tot het aan de rand overgaat in een natuurgebied. Parque Natural de Ria Formosa is een lagune van eilandjes en schiereilandjes waar je met een bootje doorheen kunt. Dit heb ik niet gedaan, maar je kunt ook wandelen over de boulevard aan de rand van het oude centrum, en dan heb je een geweldig uitzicht over het natuurgebied waar het vliegveld als vreemde kikker uit opdoemt. Vliegtuigfanaten kunnen op het uitkijkpunt hun hart ophalen. Landende vliegtuigen op het vliegveld van Faro scheren vlak over je hoofd, een gave ervaring.

Net buiten het centrum met haar 2000 jaar oude stadsmuren, zie je ineens hoe hard Faro getroffen is door de crisis. Op verschillende plekken staan prachtige oude kleurrijke betegelde huisjes, die bij nader inzien dichtgetimmerd en vervallen zijn. Op leegstaande kantoorpanden hangen ‘te huur’-bordjes. De stad doet me Zuid-Amerikaans aan, ook al ben ik er nooit geweest. Heel kleurrijk, maar toch ietwat verwaarloosd. De witte kerkjes die verspreid over de stad liggen, lijken zo weggelopen uit een reclame voor Bolivia.

Faro9

Faro7

Faro8

Mocht je zin hebben in een prachtig strandje, dan kan ik Praia de Faro aanraden. Je rijdt over een bruggetje naar het eilandje toe, en was in oktober werkelijk uitgestorven.

Maar de absolute klapper, eentje waar ik al weken naar uitkeek (ik ben nou eenmaal een beetje morbide), is de kerk Igreja do Carmo. De kerk ligt in lichtelijk vervallen deel van Faro, waar de locals op vrijdagmiddag niet werken maar op het terras van de plaatselijke snackbar zitten. Het is een wandeling van een minuut of tien vanaf de winkelstraten van Faro (waar ik struikel over de Nederlanders).  Bij binnenkomst wordt de hele reden van de Portugese crisis me duidelijk. Al het geld zit verwerkt in het massieve gouden altaar, dat bij een aflevering Kunst & Kitsch niet uit de toon zou vallen. Het is zo massief en groot dat ik het bijna niet kan geloven.

Faro10

Faro11

Faro15

Faro16

Via een zijdeurtje kom je uit in een kleine ruimte met beelden en een kassa’tje. Hier betaal je €1 om het ossarium te bezoeken, Capela dos Ossos. Stuiterend als een kind met drie kilo suiker achter de kiezen, benader ik het kapelletje, met in het achterhoofd de waarschuwing dat dit best wel eens tegen zou kunnen vallen. Dan stap ik de drempel over.

En het is geweldig. Maar liefst 1245 schedels staren me aan. Van de zijmuren tot aan het plafond tot aan het altaar. De tussenliggende ruimtes zijn opgevuld met andere botten. Het kapelletje stamt uit 1814. De botten en schedels zijn afkomstig van monniken die in de buurt van de kerk begraven werden. Toen deze begraafplaats geruimd werd, werd besloten als eerbetoon voor deze mannen van God een kapel te plaatsen, versierd met hun eigen botten (crazy much?). Ik zou er een moord voor doen om bij dat overleg te zijn geweest.

‘Zeg Paolo. Wat doen we met die stokoude botten hier voor de deur? Weggooien? Verbranden?’
‘Hoeveel zijn het er?’
‘Och, een paar duizend’
‘Laten we er een kapel van bouwen. Gezellig!’
‘Ja, leuk. Gaan we doen.’

Faro17

Faro20

Faro23

Faro31

De schedels kun je aanraken, als je wilt. Ik besloot het niet te doen. Ik ben toch wat bijgelovig. Wie weet welke rancuneuze twaalfde eeuwse monnik bij me komt spoken uit wraak. Lichtelijk onheilspellend is de locatie wel.

Eten

Bij Terulia Algarvia kun je heerlijk lunchen in het oude centrum. Voor een euro of vier kreeg je waanzinnig veel eten. Een heerlijke tosti en de lekkerst gekruide frietjes die ik de laatste tijd op heb. Neem ook een huisgemaakte limonade. Alles is hier met verse en (vaak) locale producten gemaakt. Voor een euro of zes lunch je uitgebreid. Een dikke aanrader.

Parkeren

Kan in de haven. Dit is vlakbij het stadscentrum. Ik betaalde niet zelf, maar het was goed betaalbaar. Ik dacht €1,50 per uur. Ook bij de Igreja do Carmo kun je parkeren.

Faro26

Faro25

Faro24

Faro28

Faro29

Wat is het vreemdste bouwwerk dat jij ooit hebt gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

 1. Portugal lijkt me zo mooi, en dat bewijzen jouw foto’s ook maar weer. Ik zou graag eens van Faro naar Porto trekken en dan Lissabon ook bezoeken natuurlijk. Die schedels zou ik ook niet aanraken hoor, beetje creepy. Apart zo’n bouwwerk!

  | Reageer op deze reactie
  1. Dankjewel voor het compliment. Ik wil ook nog graag naar Lissabon! (Ook omdat dat in de buurt nog een schedelbouwwerk staat haha!)

   | Reageer op deze reactie
 2. Wauw! Wat ziet dat er prachtig uit op een lugubere manier. Indrukwekkend ook. Oké, ik kan niet uitleggen waarom ik dit zo geweldig vind :’)
  Ik kwam toevallig vandaag op je blog terecht via Marieke van Woesik en ik vind het fijn! Ik ga je volgen! (:

  Oké. Ik wil nu naar Faro, haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. Ik snap wat je bedoelt. Het is heel indrukwekkend! Ik vond het ook interessant, geloof niet dat ik vaak zo dichtbij een skelet kan komen. Wat leuk dat je me gaat volgen :) (PS: GAAN)

   | Reageer op deze reactie
 3. Faro is geweldig, veel mooier dan ik had verwacht van tevoren. Die schedels waren inderdaad wel erg freaky maar ook bijzonder om eens te zien!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring