Hoe haal je het meeste uit een All Inclusive?

door Explorista

Egypte34

Je zit er even doorheen. Je ogen zijn meer rood dan wit, je hoofd ratelt een to do list-af waar zelfs een doorgewinterde productiviteitsgoeroe een hartaanval van zou krijgen, en als je naar buiten kijkt zakt de moed je in de schoenen. Een parelwit strand, wuivende palmbomen, en een ijskoud glas met een exotische cocktail; daar heb jij behoefte aan.

Maar eigenlijk is een all inclusive niets voor jou. Achteraan schuiven bij een rij luidruchtige Russen die het buffet plunderen alsof ze op veldslag zijn, puur op je luie achterste liggen, en niet meer van het land en zijn cultuur zien dan de dikke torren in de badkamer en de snackbar aan het eind van de straat. Daarvoor ga jij niet op reis.

Ik ken het. Als ik op vakantie ben, wil ik iets zien van een land. Herinneringen maken. Maar soms wil ik alleen maar uitrusten met een tijdschrift aan het zwembad. En zo belandde ik afgelopen jaar toch in Egypte tijdens mijn eerste en enige all inclusive reis. Ik vond een perfecte balans tussen excursies en rust. Ik help je op weg. Egypte3 Egypte1

Naar welk land ga je?

Het is belangrijk dat je voor jezelf besluit wat je uit je reis wilt halen. Wil je iets van de cultuur van je vakantieland zien? Of wil je echt alleen maar op een luchtbed in het zwembad dobberen? Dit is belangrijk. Ik ging in eerste instantie puur om te ontspannen op all inclusive. Tot ik een last minute naar Egypte boekte. Hoe groot was de kans dat ik daar nog eens zou komen? Ik besloot dus alsnog veel tripjes te maken en dingen van het land te zien (een goede keus!). Een keuze die ik in Sunny Beach, of Lloret de Mar waarschijnlijk niet had gemaakt.

Wat is je budget?

Bepaal je budget. Dit hangt samen met het land dat je zult bezoeken. Turkije en Egypte zijn vaak goedkoper dan Griekenland. En daar krijg je dus meer sterren voor je geld. Buiten het seizoen reizen is hier een goede optie. Ik bezocht Egypte een week lang ultra all inclusive (5 sterren) voor nog geen vierhonderd euro. Inclusief vlucht. Dat lukt je in het hoogseizoen niet. Bovendien is het in Egypte (en alle Middelandse Zee-landen) in zowel het voor- als naseizoen vaak nog heerlijk weer. Bijkomend voordeel: zo hou je meer geld over voor excursies (als je iets van de omgeving wilt meekrijgen…).

Egypte18

Egypte30

Wat biedt de omgeving?

Mijn all inclusive bracht me naar een Egyptische stad, Hurghada. Voor het eerst in mijn leven ging ik ergens compleet onvoorbereid heen, aangezien ik pas drie dagen van te voren had geboekt. Het bleek een badplaats, nog geen zestig jaar geleden uit de grond gestampt door een rijke oliesjeik die er talloze resorts neerzette voor toeristen. Sfeer? Geen. Prima als je gewoon wilt chillen op je ligbedje. Minder als je daadwerkelijk iets van het land wilt zien. Gelukkig heb ik bij Hughada fantastisch gesnorkeld, bezocht ik Luxor en lag het vlak aan de sahara, waar ik op een quad door de woestijn race’te. Het is dus zeker geen slecht idee even te lezen wat je opties zijn in de omgeving waar je naartoe wilt.

Hoe is het geregeld op locatie?

Als je je all inclusive boekt via een touroperator zal er meestal ook een lokale partner zijn die excursies verzorgt. In mijn geval was dit wel zo. Fijn, want op eigen kracht excursies organiseren kan op sommige plekken lastig zijn. Waar je op een eiland als Kreta redelijk makkelijk een eigen auto kan regelen en zelf je uitstapjes kan uitzoeken, is het in een Arabisch land in een resort ver weg van de dichtstbijzijnde grootste stad op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Zoek dus uit of je makkelijk zelf uitstapjes kunt regelen, of dat je afhankelijk bent van georganiseerde uitstapjes (waarbij sommige geweldig zijn, anderen zullen tegenvallen, maar ze allemaal bovenal erg toeristisch zijn). Egypte16

Egypte20

 De open deur-tip: word niet ziek.

Spreekt voor zich, maar voor sommige landen heb je vaccinaties nodig. Google voor je vertrek nog even, en maak op tijd een afspraak. Neem in Arabische landen ook altijd anti-diarree pillen en hydratatiepoeder mee. Better safe than sorry. Als je de hele week alleen heen en weer rent tussen de wc en je bed, weet je in ieder geval zeker dat je niet alles uit je all inclusive hebt gehaald.

Ben jij wel eens op All Inclusive geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Chantal 7 november, 2013 - 10:26

Ik heb echt een haat-liefde verhouding met all-inclusive reizen. Heb het nog nooit gedaan omdat het me echt niet trekt, maar soms lijkt het me zó lekker om even een week niets te hoeven en niet na te denken over waar je nu weer gaat eten… Misschien dat ik het toch een keer gewoon moet proberen. Wel in het naseizoen uiteraard, wanneer het het goedkoopst is ;-)

Plaats een reactie
Explorista 7 november, 2013 - 10:31

Ik vond het prettig dat alles eens een keer geregeld werd voor me (vervoer, eten, etc). En vervelen deed ik niet want ik was bijna elke dag op excursie. Ik wilde het eens meegemaakt hebben. Het is niet mijn lievelingsvorm van reizen, maar ik heb wel een leuke tijd gehad :)

Plaats een reactie
Marieke 7 november, 2013 - 10:40

Leuk stukje :) Ik ben zelf ook heel erg van het ontdekken op reis, maar heb met mijn ouders een paar keer een zwembad-strand-lig-vakantie gedaan en dat was toen ook heerlijk. Nu zou ik echter liever voor het ontdekken gaan en dat kan dus ook in combinatie. Goed idee!

Plaats een reactie
Explorista 7 november, 2013 - 10:42

Dank :) Absoluut. Een All Inclusive betekent gelukkig niet dat je wordt vastgebonden aan je ligstoel bij het zwembad. (Alhoewel.. voor een dagje.. I volunteer!)

Plaats een reactie
Michelle @ the World is a Book 7 november, 2013 - 14:04

Yaaay! Je website is online; en ik vind hem helemaal geweldig! Nog nooit een all in gedaan, lijkt me inderdaad ook niks voor mij. Maar met deze tips klinkt het al een stuk beter!

Plaats een reactie
Explorista 7 november, 2013 - 14:08

Dankjewel Michelle! Blij om te horen :) Tja, dacht ik van t voren ook, maar ik heb uiteindelijk een leuke week gehad!

Plaats een reactie
DeniseM 8 november, 2013 - 16:35

Ha, eindelijk even naar je blog komen kijken. Ziet er goed uit!
Leuk stuk. Ja, ook ik zei (en zeg nog steeds) dat all inclusive echt niks voor mij is, maar inmiddels zijn de keren dat ik het gedaan heb niet meer op 1 hand te tellen (en ja, ergens schaam ik me daar altijd toch een beetje voor), maar zoals jij het doet doe ik het ook. Het heeft ook veel voordelen. En je hóeft er niet te blijven en elke keer te eten.
Zo ben ik ooit voor een belachelijk laag bedrag 2 weken all in naar Sri Lanka geweest, eenmaal daar zijn we gewoon 2x drie dagen zelf op pad gegaan (lekker met een heel klein rugtasje), met lokale bussen en treinen. Geen seconde spijt van gehad! Zal er tzt op mijn reisblog een keer aandacht aan besteden. En inderdaad ook aan het concept all in.

Plaats een reactie
Explorista 8 november, 2013 - 16:54

Goed! Ik ben blij dat het stigma dat om All In hangt zo een beetje wordt doorbroken. Er gaan zoveel indianenverhalen over rond, en het is half niet zo erg als er vaak gedacht wordt. Ik heb heel veel gezien en een hartstikke leuke week gehad. :)

Bedankt voor je lieve complimentje :)

Plaats een reactie
Nina 11 november, 2013 - 15:38

Grappig om te lezen! Ik ben al meerdere keren in Egypte geweest. De eerste keer voor alle excursies en de keren erna gewoon met een boek op een bedje en genieten van de zon!

Plaats een reactie
Explorista 11 november, 2013 - 15:51

Klinkt goed! Ik wil heel graag nog een keertje terug voor de piramides. Zo zonde dat ik die gemist heb! Genieten van de zon kan inderdaad heel goed, ik geloof dat Hurghada één van de meest zonzekere plekken ter wereld is :)

Plaats een reactie
Mariët 13 november, 2013 - 13:38

Milou! Nu eindelijk je blog bekijken op mijn laptop en ja: hij is leuk! Zelf ben ik op allerlei soorten manieren op reis geweest; All inclusive (o.a. ook in Egypte) maar wel altijd met uitstapjes en de omgeving verkennen, hotelletje / appartementje / huis huren, elke avond uit eten / elke avond zelf koken / een combinatie daarvan, roadtrippen, camperen .. En straks voor het eerst backpacken! Wil dat gewoon een keer geprobeerd hebben.

Wat betreft de all-in… Dit jaar kon ik heel spontaan met mijn ouders mee naar Tunesië. Zij gingen precies om die reden die jij beschrijft; moe, rust, boekje aan het strand, even bijkomen. En dus boekten ze een all-in. En weetje; het was een heerlijk reisje. Mét uitstapjes. Maar toch overweldigde me het en besloot ik dat het echt mijn manier niet is. Zelf zal ik het niet (snel) boeken. Het enorme, het luidruchtige, het volle, het automatische ervan.. Nee. Maar: ben wel een groot voorstander van een comfortabele accommodatie en van daaruit allerlei dingen ontdekken en ondernemen. Maar dan kleinschaliger, in de vorm van een appartementje / huisje huren etc.

Plaats een reactie
Explorista 13 november, 2013 - 13:43

LEUUUUK. Ik heb precies hetzelfde. Ik zou het ook niet zo snel meer boeken, maar ik heb een hartstikke leuke week gehad. Ik denk dat het voor veel mensen ook een prima opstapje is om te wennen aan reizen :) Ik heb ook nog nooit gebackpacked maar ben het ook van plan (2015!). Zo leuk!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.