Milaan tips: de 15 leukste bezienswaardigheden en hotspots!

door Explorista

De eerste keer dat ik Milaan bezocht, vond ik de stad helemaal niet leuk. En dat hoor ik wel vaker van Nederlanders die Milaan bezoeken: dat ze er niet zoveel aan vonden. Ik ben altijd bereid een stad een tweede kans te geven, en dus trok ik voor een stedentrip Milaan naar Italië. En dit keer vond ik de stad dus wèl hartstikke leuk. Daarom deel ik vandaag mijn beste Milaan tips: de allerleukste bezienswaardigheden om niet te missen en de tofste hotspots voor een hapje en drankje. Kijk mee!

Maar waarom vond ik Milaan nu wèl leuk?

Afgezien van dat de stad volgens mij de afgelopen jaren flink ontwikkeld is qua leuke restaurants en gezellige wijken, denk ik dat ik inmiddels ook zelf beter ben geworden in het plannen van een leuke stedentrip. Negen jaar geleden was ik nog een jonge tiener met weinig geld, geen internet op mijn telefoon, en was er ook veel minder goede informatie beschikbaar online. Inmiddels ben ik een expert op het gebied van stedentrips, en heb ik tientallen steden wereldwijd bezocht, haha. Bovendien heb ik iets meer te besteden, wat in een dure stad als Milaan wel zo fijn is.

Ik denk dat ik vroeger verwachtte dat Milaan net zo’n romantische stad zou gaan zijn als Rome of Verona, maar dat is niet realistisch. Milaan is niet de meest “stereotype Italiaanse” stad van Italië, maar dat maakt de stad niet minder leuk. Je moet alleen je verwachtingen even bijstellen.

Milaan is een stad met mooie bezienswaardigheden, maar het is ook een stad waar geleefd wordt. Het is de rijkste stad van Italië, waar veel zakelijke kansen liggen. Milaan is een stad waar carrièremensen naartoe trekken in Italië, en dat zie je ook in het straatbeeld terug. Wat ik erg leuk vond was dat ik ’s ochtends tussen de prachtig geklede zakenmensen rondliep en zo het idee had het échte Milanese leven te zien.

Ik zou je aanraden twee dagen te besteden in Milaan. Dat geeft je voldoende tijd om de top bezienswaardigheden te bezoeken, en misschien nog een beetje te winkelen, voordat je banksaldo helemaal op is.

Een korte geschiedenis van Milaan

Milaan is na Rome de belangrijkste stad in Italië. De stad werd in 600 v. Chr gestart door Noord-Italiaanse Kelten. In de eeuwen daarna verwisselde de stad steeds weer van handen, en zag de stad keizers en koningen voorbijkomen uit verschillende landen.

In de dertiende eeuw leidde Milaan de revolutie voor semi-onafhankelijkheid van het heilige Roomse Rijk. De stad werd toen een tijdlang door de Sforza en Visconti-families geregeerd, die tot de meest vooraanstaande families van Italië behoorden. Na wederom een paar eeuwen waarbij Milaan door onder andere de Fransen, Spanjaarden en Oostenrijkers werd veroverd, ontstond dan in 1861 eindelijk het koninkrijk van Italië.

Hoewel de stad in de Tweede Wereldoorlog erg getroffen werd door bombardementen, wist de stad zich sindsdien te herbouwen en is het dus inmiddels hét zakencentrum van Italië.


Top 10 bezienswaardigheden in Milaan:

Kathedraal van Milaan: de Duomo

De absolute highlight van Milaan is natuurlijk de Duomo. Deze opvallende en gedetailleerde Gothische kerk is één van de grootste Rooms-Katholieke kathedralen ter wereld, en de grootste in Italië.

Als je dacht dat de bouw van de Sagrada Familia lang duurde, dan lacht Milaan je in je gezicht uit. De bouw van de Duomo duurde maar liefst vijf eeuwen (!). De graaf van Visconti begon in 1386 met de bouw van de kerk. De laatste werkzaamheden aan de kerk werden pas in 1950 voltooid, en toen kon vrijwel meteen daarna aan de restauratiewerkzaamheden begonnen worden.

Één van de redenen waarom de kerk zo indrukwekkend is zijn de beelden op de gevel. Dat zijn er maar liefst 2300! Ook de 135 pinakels maken indruk, die kun je vanaf het dak nog beter bewonderen. Als je de kerk wilt bezoeken dan kan dat voor €3, maar als je ook de daken wilt bezoeken, dan kost dat €10 (met de trap) of €14 (met de lift).

TIP: Wil je fasttrack-toegang tot alle bezienswaardigheden in de kathedraal? De kerk, het museum, het dak, de crypte en de archeologische opgravingen? Koop dan dit ticket. Hiermee kun je de wachtrij overslaan en kun je meteen met de lift naar boven!

Castello Sforzesco

Milaan beschikt ook over een belangrijk kasteel: het Castello Sforzesco. De bouw van het kasteel begon in dezelfde periode als de bouw van de kathedraal, en dat is niet verrassend want ook dit bouwwerk komt van de hand van de Visconti-familie. De structuur moest in eerste instantie dienen als burcht van de familie. De naam komt echter van de Graaf Sforza, die het kasteel een eeuw later flink liet verbouwen.

In het gebouw zitten inmiddels musea die te bezoeken zijn, maar het is ook mogelijk om gewoon door het complex en haar tuinen te wandelen. Dat is gratis en een perfecte manier om af te koelen tijdens een warme zomerdag.

Santa Maria delle Grazie

Één van de beroemdste kunstwerken ter wereld, tref je in Milaan. Om precies te zijn hangt het in Santa Maria delle Grazie, een kerk met een bijbehorend klooster uit 1492. Hoewel het best een mooie kerk is, gaat het niet om het bouwwerk, maar om wat de kerk huisvest.

En dat is het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo DaVinci. Het is bijzonder dat we deze fresco nog kunnen bewonderen, want de rest van de kerk overleefde de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. Maar door extra versterkingen, bleef de muur met de wandschildering van DaVinci wel overeind.

TICKETS: Kaartjes om het Laatste Avondmaal te kunnen bewonderen zijn superschaars en zijn soms al maanden van te voren uitverkocht. Gelukkig heeft mijn samenwerkingspartner Tiqets elke week op woensdagavond en zaterdagavond tickets beschikbaar, zodat je zelfs op korte termijn nog een bezoekje in kunt plannen. Koop je tickets hier!

San Bernardino alle Ossa

Mijn favoriete kerk in Milaan is een weinig opvallend kerkje op een paar straten wandelen van de Dom. Als je alleen naar de buitenkant komt kijken, ben je teleurgesteld. Voor de echte “wow”-factor, moet je naarbinnen, en een bezoekje brengen aan de zijkapel.

Daar word je verwelkomd door duizenden botten en schedels. Terwijl het gezicht van mijn vriendin Samantha betrok, viel mijn mond open omdat ik het zo ontzettend cool vond. Hoewel de bebouwing op deze plek stamt uit 1145, stamt het knekelhuis pas uit 1210, toen een nabijgelegen begraafplaats geen ruimte meer had.

Er werd besloten een ruimte te bouwen om de botten op te slaan, waarna er een halve eeuw later een kerk naast gebouwd werd. Het huidige design, waarbij de botten en schedels als versiering gebruikt worden, stamt pas uit een renovatie uit 1679.

Heb je trouwens wel eens gehoord van het Ossuarium in Evora in Portugal? Die is geïnspireerd door deze ruimte in Milaan.

Galleria Vittorio Emanuele

De beroemdste winkelgalerij ter wereld vind je ook in Milaan. Je weet wel, die prachtige overdekte met mooie mozaïek op de grond. Ja, dat is Galleria Vittorio Emanuele. Als je hier gaat shoppen kun je trouwens maar beter je creditcard meenemen, want hier vind je allemaal luxemerken.

De bouw voor de winkelpassage begon in 1864, en een jaar later legde koning Victor Emmanuel II de eerste steen neer. Mag jij één keer raden naar wie deze winkelpassage vernoemd is ;-).

De passage opende in 1867, maar tragedie wil dat de architect de voltooing van het gebouw nooit heeft moeten meemaken. Op dat moment ontbrak nog een boog van een toegangspoort. De dag voordat de bouw voltooid zou zijn, deed de architect nog een laatste check, maar viel hij van een steiger en overleed.

Wat ik wel tof vind is dat de gevels allemaal in dezelfde chique en ouderwetse stijl zijn vormgegeven, met gouden letters op een zwarte achtergrond. Elk bedrijf of winkel dat zich hier wil vestigen moet zijn logo dus ook in die kleuren op de gevel zetten zodat alles er als één geheel uitziet.

Piazza Mercanti

Vlak naast het grote plein Piazza Duomo, ligt het Piazza Mercanti. Dit plein was het hart van het Middeleeuwse Milaan. Het vroegere plein was trouwens een stuk groter dan het nu is, en je vond er toen het stadhuis en zelfs een gevangenis. Ook werd hier een markt gehouden. Het grootste gebouw aan het plein is het Palazzo della Ragione waar vroeger het gerechtshof zat, en onder wiens bogen de markt plaatsvond.

Sant Ambrogio

Dit is een Romaanse kerk die oorspronkelijk in de vierde eeuw werd gebouwd, door de toenmalige bisschop van Milaan: Ambrosius van Milaan. Je ziet waar de naam van de kerk vandaan komt, zeker aangezien hij de patroonheilige van de stad is. Hij bouwde overigens nog zo’n drie kerken in Milaan en omgeving.

Het huidige design van de kerk stamt trouwens uit de twaalfde eeuw. Het wordt gezien als één van de mooiste kerken in Milaan.

Wijk Navigli

Mijn favoriete wijk in Milaan is de wijk Navigli, waar wij vlak bij verbleven en elke keer naartoe gingen om te eten. Struin langs het kanaal en strijk neer bij één van de vele eettentjes. Ooit was de wijk een havenbuurt, maar nu is het een van de hipste wijken van de stad, geliefd bij zowel toeristen als locals.

Maak een ritje met de vintage tram

Hoe leuk is het om de stad vanuit een vintage tram te bewonderen? Ik moest elke keer weer glimlachen als de vrolijke gele tram zich een weg baande door het Milanese verkeer. De “Carelli” trams stammen uit 1928. Om erin te rijden moet je lijn 1 pakken, die doet een route door het centrum.

Free walking tour

Iets wat ik vrijwel altijd doe als ik in een stad ben? Een gratis walking tour! Een van de fijnste manieren om een stad te zien en tegelijkertijd meer te leren over de geschiedenis. Ik volgde er eentje bij de organisatie Walkabout Tours en dat kan ik je zeker aanraden. Onze gids was grappig en ik begreep aan het eind van de tour veel meer over de geschiedenis van Milaan. Vergeet geen fooi te geven! Ik vind €5-10 per persoon een nette prijs.

De 5 leukste restaurants in Milaan

  • Fabricca Pizzeria: Hier at ik de eerste avond in Milaan. Super lekkere pizza, vlak aan de waterkant van Navigli.
  • Mag Cafe: Een super leuk klein cafeetje waar ik heb zitten werken in Navigli.
  • La Proscuitteria Milano Navigli: hier bestelden we een plank vol charcuterie, kazen en fruit, en dacht ik even dat ik in de hemel beland was. Ook in Navigli. Doen!
  • Osteria il Giardinetto: Een chique zaak en we hadden geen idee wat we moesten verwachten toen we hier kwamen. We deelden een aantal gerechtjes, en mijn toetje (tiramisu) werd op mijn bord samengesteld. Zo leuk en zoooo lekker!
  • Pasta laboratorio di pasta con cucina: Een simpel zaakje met een simpel concept: goede pasta’s voor een lage prijs. Volgens mij kun je uit drie pastas kiezen, en de pasta’s zijn zo groot dat zelfs mijn Amerikaanse vriendin het genoeg vond :-P.

Hotel tips in Milaan

€ – B&B Hotel Milano Sant’Ambrogio: Dit fijne budgethotel ligt op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden in Milaan. Nog leuker: het hotel is huisdiervriendelijk!

€€ – Hotel Romana Residence: Dit viersterrenhotel ligt op wandelafstand van de Duomo, en heeft een fijne relaxte sfeer met heel vriendelijk personeel. Er zijn een parkeergarage en ontbijtopties beschikbaar.

€€€ – Hotel The Street Milano Duomo: Dit viersterrenhotel ligt in het hartje van de stad, op steenworpafstand van de Duomo en biedt ruime en moderne hotelkamers. Als je echt Milanees design wilt meemaken, moet je hier verblijven.

Liever een ander hotel in Milaan? Check dan hier alle opties.

Waar heen na Milaan?

Milaan is de perfecte uitvalsbasis om meer van Noord-Italië te bewonderen. Ga bijvoorbeeld naar mijn favoriete stad: Verona, of bezoek het heerlijke Gardameer. Trek de Dolomieten in en verblijf in Trento. Of reis juist naar beneden en bezoek het prachtige Cinque Terre en verblijf in Levanto. Er is zoveel te zien dat het moeilijk kiezen is!

Dat waren ze: mijn beste Milaan tips! Laat het me vooral weten als je één van mijn suggesties hebt opgevolgd. Vind ik tof! Ik heb een fijne tijd gehad in Milaan en hopelijk zal jij dat ook hebben na het lezen van mijn artikel.

Wat vind jij van Milaan? Wel of niet leuk?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter