De 13 mooiste plekken in Duitsland: van kastelen tot natuurgebieden!

door Explorista

Veelzijdig Duitsland heeft aan ieder type reiziger wel iets te bieden. Romantiek vind je in Slot Neuschwanstein, feesten kun je als geen ander in Berlijn en rust vind je op het eiland Rügen. Het land kent een bewogen geschiedenis die je terugziet in de natuur, de architectuur en de verhalen die musea je vertellen.

Alle mooie plekken in Duitsland benoemen zou een onwijs lange lijst opleveren. Daarom zijn de mooiste plekken voor je op een rij gezet. Ontdek welke bezienswaardigheden je zeker niet mag overslaan, in welke steden het fijn verblijven is en welke natuurgebieden je reis verrijken.

De mooiste natuurgebieden & eilanden in Duitsland

Moezel

Op zo’n 2 uur rijden vanaf Maastricht sta je in het groene Moezelgebied in Duitsland. De Moezel is een rivier die niet alleen door Duitsland, maar ook via Luxemburg en Frankrijk stroomt. Wanneer je vakantie viert in het Moezelgebied, dan ontkom je niet aan het proeven van de wijn die hier zijn oorsprong vindt. Al sinds de 4e eeuw worden hier allerlei wijnen geproduceerd. Wanneer je als wijnliefhebber de Moezeldorpjes bezoekt, proef dan zeker een van de lokale (half)zoete of droge wijnen.

De groene, steile hellingen vormen samen met de wijndorpjes en de rivier de Moezel de prachtige omgeving. Of je nu wandelend of fietsend de omgeving ontdekt, er is genoeg te zien. Onderweg kom je langs kastelen en burchten, ontelbaar veel planten en bomen en zorgen de vogels voor de achtergrondmuziek.

Helgoland

Hoewel je bij Duitsland niet direct denkt aan eilanden, zijn er meerdere grote en kleine eilanden aan de noordkust van Duitsland. Helgoland is een van deze eilanden op zo’n 70 kilometer van de noordkust van het Duitse vasteland. Het rotseiland herken je direct aan de roodgekleurde rotspartij die je ziet vanaf de zee.

Op Helgoland doe je alles te voet. Doordat het een klein eiland is kan dit ook makkelijk. Fietsen zijn bovendien niet eens toegestaan. Je wandelt tussen de vele vogels, spot regelmatig zeehonden en beklimt het heuvelachtige landschap. Hoewel het een kleine bestemming is, vind je er meerdere hotels en appartementen die je thuis vormen wanneer je een weekendje naar Helgoland gaat.

Eifel

Een van de meest geliefde vakantieplekken in Duitsland is de Eifel. Vele wandel- en fietsliefhebbers trekken jaarlijks naar dit stuk van de Ardennen. Het bosrijke gebergte is de perfecte plek voor een actieve maar ook ontspannende vakantie.

Ook in de Eifel kom je regelmatig kastelen en burchten tegen. De indrukwekkende gebouwen doen bijna sprookjesachtig aan tussen al het groen. Hoewel het uitzicht vanaf daar ook indrukwekkend is, vind je regelmatig vaste uitkijkpunten in het natuurgebied. Ontdek meer over de geschiedenis van de regio in de musea die in diverse dorpen en steden binnen de Eifel liggen.

Rügen

Het grootste Duitse eiland is Rügen. Hoewel het eiland via een brug met het vasteland verbonden is, reizen velen toch per boot richting deze mooie bestemming. Ooit was het de eerste badplaats en nog altijd zijn de stranden geliefd. Ontdek naast het strand ook de prachtige rotsachtige omgeving waar je de typerende krijtrotsen ziet. Daarnaast ontdek je ook de natuurgebieden, waarvan er 3 zijn, als je langer op Rügen verblijft.

Doordat Rügen een relatief groot eiland is, vind je er meer dan alleen prachtige natuur. Kastelen, (jacht)sloten en musea, waaronder één in een onderzeeboot, zijn de ideale manier om het eiland op een andere manier te leren kennen. Hoewel je het eiland kunt ontdekken per auto, is het gebied rondom belangrijke attracties regelmatig nog wél auto vrij, om zo de kwaliteit en rust te waarborgen. Bovendien geniet je vaak meer van wandelen door een natuurrijke omgeving als op Rügen, dan wanneer je het vanuit de auto ziet!

De beste steden & dorpen in Duitsland

Berlijn

Er zijn niet veel plekken waar je zo’n rijke geschiedenis tegenkomt als in Berlijn. De stad heeft veel te verduren gehad en dat zie je. De monumenten, musea en gebouwen vertellen je het verhaal van oorlogen en vrede. Bijkomend voordeel aan Berlijn? De mensen zijn er relaxed, het eten is er goed en de prijzen zijn er aantrekkelijk.

Ontdek de Brandenburger Tor, Reichstag, Checkpoint Charlie, de East Side Gallery en de vele andere indrukwekkende plekken. Welke je precies nog meer niet mag overslaan heb ik hier voor je op een rij gezet. Berlijn bereik je gemakkelijk met de trein, waarmee je bovendien midden in de stad aankomt. Ook in de stad zelf is het openbaar vervoer een makkelijke manier van verplaatsen. Vergeet ook zeker niet om een stukje te fietsen door de stad, want ook de straten zijn onderdeel van de rijke Berlijnse geschiedenis.

Lees hier mijn reisgids met tips voor wat te doen in Berlijn

Bacharach

Het stadje Bacharach is onderdeel van het Midden-Rijngebied, ook wel de Romantische Rijn genoemd. Het is een gebied waarin je kastelen ontdekt die tussen het groene, heuvelachtige landschap verstopt zitten. Ook moet je niet vreemd opkijken als je wijngaarden tegenkomt.

Bacharach zelf doet ook romantisch aan. De kleurrijke huizen leveren namelijk een fotogeniek plaatje op en zetten direct de toon wanneer je door het stadje wandelt. De oude stadsmuur van Bacharach is een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Rond 1400 was de bouw klaar en sindsdien heeft het heel wat te verduren gekregen. Toch staat het merendeel van de muur er nog goed bij en bezoek je er ook de torens van de stadsmuur nog.

München

De thuisbasis van het befaamde Oktoberfest is natuurlijk München. Ieder jaar bezoeken duizenden mensen het bierfestival wat van eind september tot begin oktober duurt. Een bijzonder volksfeest om mee te maken wanneer je in de gelegenheid bent.

Het rijke München is een stad met een aantal mooie bezienswaardigheden en vele winkelstraten. Ontdek de verschillende kerken en bewonder de indrukwekkende gebouwen als het Neues Rathaus (gemeentehuis). Vanaf het gemeentehuis heb je bovendien, tegen betaling, een prachtig uitzicht over de stad vanuit de toren. Nog zo’n bijzonder gebouw is de Chinesischer Turm die midden in het stadspark ligt.

Nog meer bezienswaardigheden in München ontdekken? De 7 plekken die je zeker niet mag overslaan vind je hier.

Rothenburg ob der Tauber

De nog altijd middeleeuws ogende plaats Rothenburg ob der Tauber is onderdeel van De Romantische Straße (meer daarover verderop in het artikel). Doordat het fotogenieke plaatsje goed onderhouden is, trekken vele bezoekers jaarlijks richting Rothenburg ob der Tauber. Je begrijpt direct waarom wanneer je in het centrum staat.

De smalle straten en bijzondere huizen leveren een ware ontdekkingstocht op. Met iedere bocht die je maakt kom je weer een nieuw, verrassend stuk van deze plaats tegen. Meerdere kerken en musea laten de geschiedenis van Rothenburg ob der Tauber zien. Wanneer je door de straten wandelt zie je ook de binnenste stadsmuur (uit 1172) en de buitenste stadsmuur (uit ongeveer 1380).

Keulen

Niet al te ver van Nederland ligt het gezellige Keulen. Kerstmarkten en winkelstraten zijn twee populaire redenen om richting Keulen te reizen. Je geniet er bovendien van lekker eten of een van de Duitse biertjes in de restaurants verspreid over de stad.

Keulen zelf heeft onder meer het EL-DE huis wat dienst deed als Gestapo hoofdkantoor gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke plek die je niet mag overslaan wanneer je graag meer wilt weten over de Duitse geschiedenis. Ook de Dom van Keulen past bij de Duitse geschiedenis, doordat het als een van de weinige gebouwen goed de oorlog doorstond. Of je nu met daglicht of in het donker in de buurt van de Dom bent, het is altijd een indrukwekkend gezicht.

Ik verzamelde nog meer bezienswaardigheden in Keulen die je zeker niet mag overslaan. Ontdek wat er nog meer te zien is en boek direct een weekendje Keulen!

De beste bezienswaardigheden in Duitsland

Slot Neuschwanstein

Nog een van de plekken aan de Romantische Straße is Slot Neuschwanstein. Waarom dit kasteel thuishoort in de romantische hoek is direct duidelijk als je het ziet liggen. Het schijnt zelfs de basis te zijn geweest voor het Disney kasteel zoals we dat allemaal kennen. Hoewel het een indrukwekkende verschijning is, is het kasteel niet af. Toen koning Lodewijk II kwam te overlijden in 1886, werd de bouw direct stilgelegd.

Het kasteel is niet alleen van buiten indrukwekkend. Wanneer je met een rondleiding door de kamers wandelt, kijk je ongetwijfeld je ogen uit. Doordat het zo’n geliefd sprookjesachtig kasteel is, bezoeken er vele mensen dagelijks Slot Neuschwanstein. Je doet jezelf dan ook een plezier door vooraf kaartjes te reserveren en als het even kan buiten het hoogseizoen op een doordeweekse dag te gaan. Laat je zeker niet tegenhouden door dit advies, want Slot Neuschwanstein is een bezienswaardigheid in Duitsland als geen ander.

Lees mijn tips voor een bezoek aan Slot Neuschwanstein in dit artikel. Oh en ik durf te stellen dat dit misschien wel het mooiste kasteel is dat ik ooit bezocht.

Dom van Keulen

De Dom van Keulen werd al eerder benoemd, maar het verdient zeker nog wat extra aandacht. Het is niet alleen een van de bekendste bezienswaardigheden van Keulen, maar ook een van de eerstgenoemde plekken wanneer je iemand vraagt waar ze aan moeten denken bij Duitsland. Het is immers de grootste kathedraal van Duitsland en daarmee ook een van de grootste binnen Europa.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog kreeg de Dom van Keulen maar liefst 14 luchtbommen op zich. Toch is er vrijwel geen onherstelbare schade achtergebleven, waardoor het een van de best bewaarde gebouwen in de stad is. Het onderhoud van de Dom kost jaarlijks maar liefst 14 miljoen euro. Gelukkig zie je die aandacht er direct in terug. Zowel van binnen als van buiten is de Dom in Keulen een spectaculair gezicht.

Slot Heidelberg

Dat ook ruïnes iets romantisch kunnen hebben ontdek je wanneer je Slot Heidelberg bezoekt. Het kasteel met rood gekleurde zandsteen een bijzonder gezicht. In 1225 ontving Lodewijk I van Beieren het kasteel als leengeld van een bisschop (dat is nog ‘ns iets uitlenen!). In 1689 raakte het zwaar beschadigd waarna het kasteel nooit meer in z’n geheel hersteld is.

Wanneer je Heidelberg bezoekt, mag je het Slot zeker niet overslaan. De ruïnes zijn namelijk niet alleen van buiten te bewonderen, maar ook te bezoeken. Ontdek zelf de indrukwekkende locatie of leer er alles over tijdens een van de rondleidingen.

Bron foto

De Romantische Straße

Je hebt al enkele hoogtepunten die aan de Romantische Straße liggen ontdekt wanneer je hier bent aanbeland. Het is een van de meest bekende routes die van Würzburg in Beieren naar Füssen, vlakbij de Alpen, loopt. Onderweg behoren veelal middeleeuwse steden en prachtige natuur tot de route. Zo vind je Rothenburg ob der Tauber en Slot Neuschwanstein aan deze route.

De route is zo’n 416 kilometer lang, waardoor je er prima een vakantie van kunt maken of een deel ervan bezoekt. Tijdens je reis varieert de route dus enorm van prachtige groene stukken tot sfeervolle dorpen. Slapen doe je onder meer in plaatsen als Röthenburg, Dinkelbühl en Augsburg.

Dat waren ze dan, dertien van de mooiste plekken in Duitsland! Welke mis jij nog op dit lijstje?

Header photo: Burg Eltz in Wierschem

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter