Doen in Riga: de leukste bezienswaardigheden en tips voor je stedentrip!

door Explorista

De hoofdstad van Letland, Riga, was een stad die even op mij moest groeien. Ik bezocht de stad tijdens een dubbele stedentrip, in combinatie met Tallinn. Ik had zó’n fijne tijd gehad in het dromerige Tallinn, dat Riga grote schoenen had om te vullen. Maar ik ben blij om te melden dat ik Riga uiteindelijk een súper leuke stedentripbestemming vond.

Kijk snel mee naar mijn reisgids Riga: in dit artikel vind je de tofste bezienswaardigheden, leukste dingen om te doen én mijn tips voor restaurants & hotels!

Hoe kom je in Riga?

Riga is de hoofdstad van Letland en heeft ruim 640.000 inwoners, ongeveer 1/3e van de totale bevolking van het land. De makkelijkste manier om Riga te bereiken is via het vliegveld: Riga International Airport.

Vanaf Amsterdam gaat er twee keer per dag een vlucht naar Riga, met Air Baltic. Ik heb Air Baltic gevlogen en dat is een prima maatschappij. De vlucht doet er 2 uur en 15 minuten over. De tickets zijn vanaf Amsterdam meestal stukken duurder dan vanaf Eindhoven.

Vanaf Eindhoven vlieg je er met Wizz Air voor een paar tientjes heen. Er gaat één vlucht per dag. De vlucht doet er 2 uur en 10 minuten over.

Waarom is Riga leuk?

Mijn allereerste indruk van Riga, was dat ik het een beetje vond tegenvallen in vergelijking tot Tallinn. De hoofdstad van Estland is namelijk gewoon stukken mooier, let’s be real. Maar ik had gewoon even nodig om te wennen aan Riga, en op dag 2 was ik om!

Riga is namelijk op zijn eigen manier ook mooi, en heeft een heel gezellig centrum. De vibe is relaxed, je hebt er leuke barretjes om uit te gaan, en laten we vooral even het mooie Art Nouveau gedeelte niet overslaan!

Ik vond Riga uiteindelijk echt een chille plek om te ontspannen. Er is veel meer te zien en doen dan in Tallinn, en toch is het minder toeristisch. Het voelde gewoon allemaal relaxter. Én het was goedkoper! ;-).

Is Riga onveilig (als vrouw)?

Toen ik een beetje rondvroeg in mijn omgeving, bleek dat Riga voornamelijk bekend stond als party bestemming voor Engelse mannen op vrijgezellenfeesten. Nou… dat kan ik niet helemaal ontkrachten, haha. Er waren verhoudingsgewijs veel groepen mannen met een drankje achter de kiezen.

Maar ik heb me totaal niet onveilig gevoeld. Iedereen gedroeg zich netjes. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik niet tot midden in de nacht ben gaan stappen, en net als in andere bestemmingen zou ik je aanraden om ’s nachts niet alleen over straat te gaan. Ik heb wel gelezen dat er wat zakkenrollers zijn, maar die schijnen het vooral op dronken mannen voorzien te hebben, dus let gewoon een beetje op je spullen en doe geen domme dingen.

16 Bezienswaardigheden in Riga

De kerken van Riga: St. Peter’s Church, Riga Cathedral, Nativity Cathedral

Ik dacht dat het wel makkelijk zou zijn om alle belangrijke kerken in Riga in één keer te behandelen. De bekendste kerk in Riga is de St. Peters Church (Petrikerk). Die ligt in het hart van het centrum en is ook het ontmoetingspunt van veel free walking tours. De kerk stamt uit de 15e eeuw, maar heeft door de eeuwen heen flink wat tegenspoed gekend: van een grote brand tot bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De kerk werd in 1967 gerenoveerd, en de toren stamt ook uit die periode. Je kunt de toren beklimmen voor een uitzicht over de stad (€9).

De Dom van Riga is een grote Gotische kerk. Het is de grootste Middeleeuwse kerk in de Baltische Staten. De bouw van de kerk begon in 1211 toen bisschop Albert de eerste steen legde. Dit is de man die tien jaar eerder met zijn kruisvaarders de stad Riga stichtte.

Persoonlijk vind ik de Nativity Cathedral de mooiste kerk in Riga. Deze is gebouwd in Neo-byzantijnse stijl, met veel orthodoxe invloeden. Het zal je niet verbazen dat de Orthodoxe kerk gebouwd werd tussen 1876 and 1883, toen Letland onderdeel was van het Russische rijk. Kijk vooral ook binnen naar de rijke decoraties!

The Corner House

Het is niet heel vrolijk, maar wel één van de meest indrukwekkende plekken die ik bezocht: The Corner House. Dit huis op de hoek was tussen 1940-1941 en vanaf 1944 tot 1991 het hoofdkantoor van de KGB in Riga. Mocht je niet precies weten wat de KGB is, dat was de staatsveiligheidsdienst van de voormalige Sovjet-Unie.

Hier werden politieke gevangenen gemarteld en ondervraagd over hun misdaden. Ze zaten hier vaak maandenlang opgesloten in overvolle cellen in afwachting van hun “straf”, die ze in Rusland uit zouden zitten. In het eerste jaar dat de KGB hier actief was, werden er ook executies plaats: ruim 180 mannen werden hier vermoord.

Elk stipje staat voor een kogelgat in de muur…

Waarvoor je opgesloten kon worden? Anti-sovjet gesprekken, maar ook vreemde dingen als “signaleren naar vliegtuigen”.

Ik zou je aanraden het museum te bezoeken met een tour. Anders kun je alleen de (vrij saaie) expositie bezoeken, en het wordt pas écht indrukwekkend als je ook de cellen ingaat, en uitleg krijgt over wat er allemaal gebeurd is. Dit kost €10 en je kunt de tijdstippen van de tours op de website vinden.

Old town

Het oude centrum van Riga staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, dus het is zeker een bezoekje waard. Je vindt in de oude stad een flinke mix aan architectuur, aangezien een deel van de gebouwen de Tweede Wereldoorlog niet heeft overleefd, en een ander deel na de onafhankelijkheid in “oude stijl” is gerestaureerd.

Struin door de straatjes met kinderkopjes, bewonder de gebouwen, en strijk neer in één van de vele cafés en restaurants.

The House of Blackheads

Het beroemdste gebouw in de stad is “The House of Blackheads”. In de Middeleeuwen was Riga een Hanzestad. Vanwege zijn haven was Riga een rijke handelsstad. The House of Blackheads werd gebouwd in 1334, en heeft gelukkig niks met puistjes te maken.

Het gebouw werd gebouwd als hoofdkantoor voor de gilde van handelaren en verkooplui. Je mocht je alleen aansluiten bij dit gilde als je een jonge, ongetrouwde handelaar van Duitse afkomst was. De naam komt van de beschermheilige van de organisatie: St Maurice. Hij wordt traditioneel afgebeeld als een zwarte ridder.

Hoewel het gebouw er misschien oud uitziet, is dat niet zo. Het gebouw raakte verwoest tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, en werd pas in 1999 opnieuw opgebouwd (in de oude stijl).

The Three Brothers

Ik zei al even dat Riga vol afwisselende architectuur zit, maar nergens kun je dat beter zien dan bij de “Three Brothers”. Dit zijn drie historische huizen die naast elkaar zijn, en vandaar als bijnaam de drie broertjes heten.

Deze drie huizen zijn de drie oudste woonhuizen in Riga, en ze werden bewoond door ambachtslieden. Het oudste huis van de drie, de meest rechtste, stamt al uit 1490. Het heeft Gotische invloeden, en het beschikte maar over één grote kamer. De bovenste verdiepingen waren puur voor opslag.

Het middelste huis ziet er ontzettend Nederlands uit, en dat klopt! Riga had in de periode dat dit huis gebouwd werd (1646) hechte banden met Nederlandse handelaren. Er werd hier op twee verdiepingen geleefd, terwijl de bovenruimte wederom voor opslag was.

Het meest linkse huis is het recentste van de drie: die komt uit de tweede helft van de 17e eeuw. In dit huis werd op iedere verdieping gewoond, en waren er op elke verdiepingen appartementen. In de huizen vind je tegenwoordig het Latvian Museum of Architecture.

Riga Castle

Mocht je een prachtig sprookjeskasteel verwachten, dan kom je van een koude kermis thuis. Nee, het slot van Riga is altijd voornamelijk functioneel geweest. Je treft het aan de oevers van de rivier Westelijke Dvina. Het kasteel komt uit 1330, en werd door de eeuwen heen uitgebreid en verstevigd. Momenteel huisvest het kasteel niet alleen een paar musea, maar is het ook de officiële verblijfplaats van de president van Letland.

Dome Square

Het domplein is het grootste plein van Riga. Ooit stond dit plein vol met gebouwen, maar één van de leiders (ik dacht dat de gids zei dat het Stalin was, maar ik kan het nu niet terugvinden!) gooide de huizen plat om ruimte te maken voor een plein waar grootse toespraken konden worden gehouden.

Maar liefst zeven straten komen uit op dit plein, dus het is wel echt hét centrale plein van de stad. Tegenwoordig worden er regelmatig evenementen gehouden op dit plein. Je vindt hier ook veel cafeetjes.

Freedom Monument

Één van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Letland was natuurlijk de onafhankelijkheid van Rusland. Maar wist je dat de onafhankelijkheid in 1991 al de twééde keer was dat Letland onafhankelijkheid werd? Het land was namelijk tussen 1918 en 1940 ook al eens onafhankelijk, totdat de USSR het land binnenviel en vijftig jaar in zijn greep hield.

Het vrijheidsmonument stamt dan ook uit deze eerste periode, en herdenkt de soldaten die in de onafhankelijkheidsoorlog van 1918-1920 om het leven kwamen. Het 42 meter hoge monument werd in 1935 onthuld.

Tijdens de tweede bezetting door de USSR is er wel gepraat over verwoesting van het monument, maar is daar uiteindelijk niets van gekomen omdat de regering wist dat dit voor heel veel onrust en protest zou zorgen onder de Letten.

Bastejkalna park

Naast het monument vind je het fijnste stadspark in Riga: het Bastejkalna park. Dit park heeft zijn naam te danken aan Bastion Hill (Bastejkalns) dat zich binnenin het park bevindt. Ik vond dit zó’n heerlijke plek om even te relaxen. Lekker in het gras met een boekje, struinen langs het water, of op een terrasje een drankje drinken: je vergeet even dat je midden in een hoofdstad bent.

Je kunt trouwens ook een bootje huren en over het kanaal varen.

Swedish Gate

Dit is de laatste bezienswaardigheid in het oude centrum van de stad, beloofd: de Zweedse Poort. Het Middeleeuwse stadscentrum van Riga werd omringd door stadsmuren, en de Zweedse poort was één van de weinige ingangen naar de oude stad.

Waarom het de Zweedse poort heet? Het werd gebouwd tijdens de periode dat het Zweedse koninkrijk over de stad regeerde. Sinds die tijd is veel van de oorspronkelijke stadsmuur verdwenen omdat de stad meer ruimte nodig had om uit te breiden (en locals de stenen goed konden gebruiken als bouwmateriaal).

Maar in de omgeving van de Swedish Gate vind je nog wel een stukje stadsmuur. Denk maar niet dat het origineel is: het is tijdens de jaren 80/90 gebouwd om het verleden te eren.

Central Market

Ik heb nooit zo heel veel met overdekte markten, maar de Central Market van Riga is echt een bezoekje waard, vooral rond lunchtijd! De markthal stamt uit 1920 en was van originele een hangar voor zeppelins. Sinds 1930 is het actief als markt, waar locals hun boodschappen komen doen.

Op zich is dat allemaal al interessant natuurlijk, maar wat ik écht leuk vond is dat er in de hoek ook de “Central Gastro Market” zit. Daar zitten allemaal kraampjes met heerlijk eten, en is echt een hippe plek om te lunchen.

Art Nouveau district

Mijn favoriete deel van Riga was niet het oude centrum, maar het Art Nouveau gedeelte. Wist je dat Riga de hoogste concentratie Art Nouveau-gebouwen in de wereld heeft? Ik ook niet!

Je vindt de meeste Art Nouveau-gebouwen rondom Albert Street en Elizabeth Street. De gebouwen stammen vrijwel allemaal van het begin van de twintigste eeuw, en zijn voor een groot deel gebouwd door dezelfde architect: Mikhail Eizenstein.

Je kunt in deze buurt ook het Art Nouveau Museum vinden. Zelf zou ik je zeker aanraden een drankje te doen bij “Rasols”, een prachtig café dat ingericht is in Art Nouveau-stijl.

P. Stradins Museum for History of Medicine

Oké, hear me out. Ik zou zelf niet zo snel naar een museum over de geschiedenis van geneeskunde gaan. Maar mijn zusje is arts, dus ik dacht iets leuks voor haar te doen. En toen bleek dat ik het zelf echt een super interessant museum vond!

Dit museum zit in de Art Nouveau-buurt en kost slechts €2,50. Het is een heel interactief museum met 3D-installaties van oude apotheken, operatiekamers en zelfs een hond met twee hoofden (don’t even ask…).

Ik was bang dat het een beetje smerig zou zijn (ik kan niet tegen naalden enzo), maar dat was het echt niet. Ik vond het super interessant om te leren dat ze zelfs in de bronzen tijd al schedeloperaties deden! Zeker een tip als je een paar uurtjes over hebt.

Free walking tour

In zo’n beetje iedere Europese stad die ik bezoek, volg ik een free walking tour. Degene die ik volgde, van het bedrijf “Riga Free Tours” vertrok bij St. Peter’s Church. Ze hebben trouwens drie verschillende tours: Old Riga (die volgde ik), Alternative Riga en de Art Nouveau-tour.

Ik vond het heel interessant. Edvard, onze tourguide, was erg grappig, gaf ons goede informatie en we hebben in een uur of twee het hele centrum gezien. Ik kreeg door de tour een veel beter begrip van Riga en begon toen pas écht de charme van de stad in te zien. Dikke tip dus! (En vergeet niet een fooi achter te laten).

Uitgaan in Riga

Riga staat vooral bekend om zijn uitgaansgelegenheden. Alcohol is goedkoop en vloeit rijkelijk. De eerste dag kwamen we uit bij Cuba Café, op het domplein, waar ze een gigantisch cocktailmenu hebben. Cocktails waren er €8 geloof ik. Een fijn plekje om te chillen.

De tweede avond streken we, na een tip, neer bij Cartel. Hier is het de hele avond “Happy Hour” en dronken we voor €12 vier grote cocktails, haha. Wat ook leuk was: de serveerster kende het menu uit haar hoofd en gaf me advies over iets wat ik lekker zou vinden. En ze had gelijk :-).

Restaurants in Riga

  • Street Fries Kitchen: Wij streken hier neer voor een brunch. Ik had een heerlijke avocado toast met zalm. Het menu ziet er geweldig uit!
  • Parunasim: Dit superschattige café heeft een prachtige binnentuin, en zit tegenover The Three Brothers. Ze hebben hier ook lekkere taart.
  • Sale e Pepe: Hier kun je heerlijk Italiaans eten. Ik vond vooral de pizza heerlijk.
  • Kafe Rasols: Mijn favoriete cafeetje in Riga vanwege de complete over the top Art Nouveau-stijl. Origineel, creatief en speels: leuk!
  • VEST: Dit zaakje herinnerde me enorm aan Bali. Een urban café wat voor de helft met motorrijders, en de andere helft met hipsters gevuld is.
Bron: Booking.com

Hotels in Riga

  • Stabu Sēta Residence: Gelegen op zo’n twintig minuutjes wandelen van het oude centrum ligt dit hotel. In de omgeving vind je veel toffe restaurantjes, en je bent niet ver van het Art Nouveau-gedeelte. De beste optie voor budget reizigers.
  • Grand Palace Hotel: Dit prachtige hotel ligt vol in het centrum, op slechts 100 meter lopen van het kasteel van Riga. Het gebouw stamt uit 1877 en beschikt ook over een restaurant en een spa. Dit is de beste optie als je centraal wilt verblijven.
  • Dome Hotel: Dit romantische hotel zit in een vierhonderd jaar oud gebouw in een rustig zijstraatje van het centrum. De kamers zijn smaakvol ingericht en hebben bedden met lakens van Egyptisch katoen. Dit is de beste keuze voor luxe reizigers.

Dat was ‘m dan: mijn reisgids voor Riga. Ik ben zoals altijd vooral heel erg benieuwd naar jouw beste tips!

Wat zijn jouw favoriete tips voor Riga?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Dionne 25 september, 2019 - 12:34

Het ziet er echt onwijs tof uit! Veel kleurrijker dan ik dacht. Riga, maar ook Taillin staan hoog op mijn wishlist om een keertje te bezoeken.

Plaats een reactie
Explorista 27 september, 2019 - 19:33

Zeker doen!! :-)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter