Split: the good, the bad & the ugly

Split10 - Split: the good, the bad & the ugly

Mijn haat-liefdeverhouding met Split begon vanaf het moment dat ik een hotelkamer wilde boeken in de stad. Wat. Duur. Dus in plaats van een verblijf in Split, vonden we verblijf vlakbij Trogir, en werd het een dagtripje naar de historische Kroatische stad. Het werd een dagje vol gemixte gevoelens.

The good:

Split is oud. Hella oud. Ouder dan je overgrootoma. Ouder dan je overgrootoma’s overgrootoma. Mijn punt: het is oud. Het is zelfs (als ik de gids mag geloven) het oudste continu bewoonde bouwwerk ter wereld. En dan bedoel ik daarmee Diocletian’s Palace, uit de vierde eeuw. Diocletian was een Romeinse generaal, die het paleis bouwde om er van zijn pensioen te genieten. Best bijzonder, want de meeste Romeinse generaals haalden hun pensioen niet eens. Het paleis was gigantisch: het vormt nog altijd het centrum van Split.

Split2 Split3 Split7

Split is echt een heel charmante, en prachtige stad. De straatjes met kinderkopjes zijn zo smal dat er nog niet één auto doorheen past, en overal zie je een mix van architectuur. Het deed op sommige punten zelfs wat Venetiaans aan, wat niet gek is, gezien het feit dat Venetianen vroeger vaak over de vloer kwamen voor handel. Het centrum is vrij klein, dus in een paar uurtjes heb je wel genoeg gedwaald, en prachtige oude gebouwen gezien.

Ook leuk voor de Game of Thrones-fans: Split doet dienst als Mereen in de serie. Oftewel: de locatie waar Danaerys zich ophoudt. Als je Diocletians paleis bezoekt, zul je ook in één van de ruimtes komen waar een scène is opgenomen (met de draken in de kelder).

Nog iets anders leuks om te doen is de Marjan heuvel te beklimmen. Ga via de rechterkant van het kerkje de heuvel op (raadde onze gids aan), dan is het minder steil. En dan nog is het best een pittig klimmetje, zeker met dertig graden. Maar dan heb je wel een uitzicht zoals hierboven, het mooiste uitzicht van de stad. Hier zaten wij een tijdje lang op een terrasje met een lekker ijskoud drankje van het uitzicht te genieten.

Split4 Split6 Split8

The bad

Toen wij er waren, hadden we een beetje pech met timing. Het festival Ultra vond net dat weekend plaats, wat geloof ik het grootste technofestival van Europa is. Dat betekent dat de hele stad overspoeld werd door twintigers vol steroïden die hun shirt leken te zijn kwijtgeraakt, en meisjes die dachten dat hoge hakken best geschikt waren voor kinderkopjes (respect). Een beetje een onrustige doelgroep, die vanwege het gigantische volume, wat afdeed aan de charme. Pech.

Split9

The ugly

Wat iets minder pech is, is dat Split wel een reputatie als feeststad heeft, gek genoeg. Elke avond leggen er meerdere partyboats aan, die ieder een handjevol tieners en twintigers uitspuwen, voor een avondje stappen. De omgeving waar de boten aanleggen is in tegenstelling tot de rest van de stad dan ook super toeristisch in een lelijke (denk: Lloret de Mar) manier. Gelukkig is de rest van de stad totaal niet zo.

FOOOOOOD

Split11 Split12 Split13 Split14

Ik weet dat de foto’s er niet fantastisch uitzien, maar holy F. Ik heb zelden zo lekker gegeten als bij Konoba Varos in Split. Het leuke aan dit verborgen restaurantje, is dat je zó de keuken in kunt kijken. Wij deelden een góddelijke pasta vooraf (met courgette en pancetta, het huisrecept geloof ik), en kregen daarna nog een mixed grill én een schnitzel (Zagreb stijl?) met de meest smakelijke saus die ik ooit op heb. Ik heb echt mijn bord afgelikt naderhand. Wijnsaus + schnitzel + champignons = happy Milou.

Al met al: Split is een perfect uitstapje voor een dag (of misschien twee, als je ook nog wilt chillen). Het is vrij klein, prachtig, en heel charmant. De geschiedenis is fantastisch. Wij hadden pech met de sfeer die er hing door het grote festival (waardoor de hotelkamers ook erg duur waren), maar er is me door lezers verteld dat het normaal nooit zo is. Dus: have fun, en geniet ervan! :)

Zijn jullie in Split geweest?

We waren als gast van het verkeersbureau bij restaurant Konoba Varos, maar mijn meningen zijn zoals altijd 100% eerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties

 1. Liese

  Split staat zeker nog op mijn to do lijst, maar in een rustigere periode dan ^^ Balen van dat festival, maar dat eten ziet er zo yummie uit dat het wel heel wat goed maakt ^^

  | Reageer op deze reactie
 2. Mooi! Ik moet meer van Kroatië gaan ontdekken :-)
  En ja, die hakken zie ik wel meer op onmogelijke plekken. Maar misschien zijn stiletto’s prima festivalschoenen en hebben wij gewoon iets gemist.

  | Reageer op deze reactie
 3. Sandra

  Split ziet er prachtig uit zeg, heerlijk oud inderdaad haha! Jammer dat het zo’n partystad is, dat wist ik eigenlijk helemaal niet. Dat zou voor mij ook niks zijn, zeker niet omdat het op zo’n Lloret-achtige manier is. Daar hou ik niet zo van. God, wat klink ik saai. Ik omschrijf het anders: ik zit liever tot 5 uur ’s morgens in de kroeg met vrienden dan dat ik lallend over straat loop in mijn hotpants terwijl ik op zoek ga naar mijn partyboot. Dat dus.

  | Reageer op deze reactie
 4. Ik vind het geloof ik helemaal niet erg dat wij Split hebben overgeslagen ;). Er waren dingen die ik liever wilden zien en qua kilometers was het ook niet zo’n perfecte stop, dus wij zijn er alleen langsgereden. Wat bummer Milou dat er nou net dat festival was, misschien had je anders wel een hele andere ervaring gehad … maar hey, yummy food maakt een hoop goed. En dat uitzicht ook zo te zien. Mooi!

  | Reageer op deze reactie
 5. Larissa

  Ik ben wel in Kroatië geweest, maar niet in Split. Het ziet er prachtig uit! Leuk artikel weer Milou :)

  | Reageer op deze reactie
 6. Danique

  Nooit geweten dat het een partystad is, maar op jouw foto’s ziet Split er echt prachtig uit! Ga er graag eens heen!

  | Reageer op deze reactie
 7. Jammer van het festival, geeft toch een andere sfeer. Je foto’s zijn wel prachtig en het eten klinkt top!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring