Wat te doen in Split: tips voor bezienswaardigheden tijdens je stedentrip

door Explorista

Split in Kroatië is een prachtige stad. De straatjes met kinderkopjes zijn zo smal dat er nog niet één auto doorheen past en het centrum staat vol statige oude gebouwen. Het doet op sommige punten zelfs wat Venetiaans aan, wat niet gek is, gezien het feit dat Venetianen vroeger vaak over de vloer kwamen voor handel.

Split is een perfect uitstapje voor stedentrip. Het is vrij klein, en zit vol mooie bezienswaardigheden. Combineer dat met een ligging aan de Adriatische Zee, een bijzondere geschiedenis en heerlijk vers eten en je hebt een winnaar!

Mijn advies? Combineer Split met een rondreis door Kroatië of combineer het met eilandhoppen. Welke bezienswaardigheden in Split je niet mag overslaan, tips voor waar je écht moet eten en waar je comfortabel slaapt ontdek je in deze reisgids.

Een korte geschiedenis van Split

Split vindt zijn oorsprong in de Romeinse keizer Diocletianus die rond het jaar 300 het paleis van Diocletianus liet bouwen. Pas in de 7e eeuw kwamen de eerste bewoners uit de omgeving naar het paleis omdat ze op de vlucht waren na de verwoesting van hun stad Salona, dat even verderop lag. Na verloop van tijd werd duidelijk dat de bevolking in Split zou blijven en zo ontstond er langzaamaan een klein stadje rondom het paleis.

In de eeuwen daarna groeide Split uit tot een belangrijke havenstad en inmiddels wordt de stad zelfs gezien als de belangrijkste stad in het zuiden van Kroatië. Die handige ligging heeft Split niet alleen maar goeds gebracht. De stad heeft flink wat oorlogen en verwoestingen meegemaakt en is in die onrustige jaren regelmatig van ‘eigenaar’ gewisseld. Zo is Split een periode in handen geweest van Italië, maar ook Oostenrijk-Hongarije en Joegoslavië. Uiteindelijk verklaarde Kroatië in 1991 de onafhankelijkheid en sindsdien hoort Split bij Kroatië.

Doordat Split begonnen is bij het paleis is dat z’n paleis van Diocletianus nog altijd het centrale punt van de stad. In 1979 werd het paleis, en daarmee een groot deel van het centrum van Split, aan de UNESCO-werelderfgoedlijst toegevoegd.

LEES OOK: Dit zijn de 9 mooiste eilanden in Kroatië

Hoe kom je in Split?

Het meest gekozen vervoersmiddel om van Nederland naar Split te reizen is het vliegtuig. In 2 uur en 15 minuten vlieg je vanaf Amsterdam naar de luchthaven van Split. Easyjet vliegt er rechtstreeks naartoe en brengt je heen en terug vanaf € 90.

Wil je een rondreis maken? Huur dan een auto bij Sunnycars. Je hebt geen gedoe met extra verzekeringen of verborgen kosten en je weet precies waar je aan toe bent. Wel zo makkelijk.

Ga je net als wij op een roadtrip door de Balkan, maar vertrek je al vanaf Nederland met de auto? Als je vanaf Amsterdam in één stuk doorrijdt (is wat fanatiek) dan ben je na een kleine 18 uur in Split. Maak onderweg een paar mooie stops, in bijvoorbeeld München, Ljubljana of Zagreb zodat je uitgerust aankomt.

LEES OOK: Een rondreisroute voor Kroatië van twee weken

Bezienswaardigheden in Split

Bron

Het paleis van Diocletianus

We trappen de bezienswaardigheden in Split af met hét middelpunt van de stad: het paleis van Diocletianus. Zoals je eerder al ontdekte is dit de plek waar de stad begon. Hoewel het paleis al in de 4e eeuw gebouwd is, staat het na al die eeuwen nog altijd prominent in het hart van de stad. Bovendien is het paleis op de werelderfgoedlijst gekomen, mede dankzij de combinatie van middeleeuwse stedenbouw en Romeinse architectuur.

Het paleis bestaat uit meer dan één enkel gebouw. Allerlei smalle straatjes kronkelen rondom het hoofdgebouw heen en zijn gevuld met restaurants en winkels. Het paleis met alle omringende gebouwen, tempels, torens en toegangspoorten omvat een groot gedeelte van het oude centrum. Het is een prachtig gebied om op je gemak doorheen te wandelen. Een aantal gebouwen rondom het paleis kun je ook daadwerkelijk bezoeken, maar daarover hieronder meer.

Ook leuk voor de Game of Thrones-fans: Split doet dienst als Mereen in de serie. Oftewel: de locatie waar Danaerys zich grotendeels ophoudt. Als je Diocletians paleis bezoekt, zul je ook in één van de ruimtes komen waar een scène is opgenomen (met de draken in de kelder).

Kathedraal van Split

De Kathedraal van Split is een van de gebouwen die bij het paleis van Diocletianus hoort. Het luistert officieel naar de naam ‘kathedraal van Sint-Domnius’ en is vernoemd naar een 3e-eeuwse bisschop van Salona. Dit was de plek waar de uiteindelijke eerste stadsinwoners van Split vandaan vluchtten.

Het oudste gedeelte van de kathedraal is gewijd aan het mausoleum van de Romeinse keizer aan wie we het paleis te danken hebben. Doordat de kathedraal van oorsprong als het mausoleum bedoeld was, zijn de andere delen van het gebouw pas later toegevoegd. Zo werd de kenmerkende klokkentoren werd bijvoorbeeld pas tussen de 12e en 16e eeuw gebouwd.

Je kunt de kathedraal en de klokkentoren tegen betaling bezoeken. Beide plekken zijn de moeite waard, maar mocht je nog twijfelen: vanaf de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Marjan heuvel

Om in het thema ‘uitzicht’ te blijven: de Marjan heuvel. Iets heel anders, maar wel minstens net zo leuk om te doen als de gebouwen van Split bewonderen, is de Marjan heuvel te beklimmen. De klim naar de top van de Marjan is een flinke. Onze gids gaf het advies om via de rechterkant van het kerkje de heuvel op te gaan. Net iets minder steil, maar nog altijd een flinke klim. Zeker met de 30 graden waarin wij eraan begonnen.

Gelukkig is de beloning een uitzicht zoals hierboven, het mooiste uitzicht van de stad. Hier zaten wij een tijdje lang op een terrasje met een lekker ijskoud drankje van het uitzicht te genieten.

Bron

Riva Boulevard

Een van de populairste straten in de stad is de Riva Boulevard. Het is een brede en vooral hele gezellige boulevard langs de kust van Split. Je kijkt er aan de ene kant uit op het water en aan de andere kant vind je allerlei drukke terrassen. Of je nu op zoek bent naar een goede start van de dag met een lekkere kop koffie op het terras of juist ’s avonds op pad gaat: je kunt hier altijd terecht.

Doordat het een geliefde plek is bij de bezoekers van Split kun je er ook bijzonder goed mensen kijken. Een van de leukste bezigheden wanneer je op een terras zit en je dag gepland is. Ik zou je overigens niet aanraden om hier te eten: ik vond het duur en slecht eten. Maar een drankje moet kunnen.

Trogir

Toen wij Split bezochten, hadden we een beetje pech met timing. Het festival Ultra vond net dat weekend plaats, wat geloof ik het grootste technofestival van Europa is. Dat betekent dat de hele stad overspoeld werd door twintigers vol steroïden die hun shirt leken te zijn kwijtgeraakt, en meisjes die dachten dat hoge hakken best geschikt waren voor kinderkopjes (respect). Het gevolg? De hotelprijzen in Split waren torenhoog! Daarom kozen wij ervoor om in het naburige Trogir te verblijven. En dat was een geweldig idee!

Trogir is een gezellig en klein stadje net iets oostelijker gelegen dan Split. Het is ongeveer 40 minuten rijden, maar dat is de moeite waard want het historisch centrum van Trogir staat op de werelderfgoedlijst. De stad met al haar bijzondere bouwwerken is goed onderhouden.
Het is prachtig. Een perfecte dagtrip dus!

Tip: Hou rekening met extra reistijd wanneer je Trogir in het hoogseizoen bezoekt. De wegen rondom de stad kunnen de hoeveelheid verkeer niet goed aan waardoor je er soms een uur over kunt doen om de stad in te komen (Pro tip: maandagochtend is wisselochtend bij accommodaties en dus superdruk op de wegen in het hoogseizoen). We parkeerden de auto bij de jachthaven, en liepen de rest van het stukje naar het oude centrum.

Bron

Bačvice beach

Je hoeft Split niet te verlaten voor een middagje strand. Bačvice beach ligt op ongeveer een kwartier lopen vanaf de Riva boulevard, net naast de haven. Het is een zandstrand direct aan de rand van de stad.

Eerlijk is eerlijk, tijdens het hoogseizoen is het hier ontzettend druk en zou ik er niet naartoe gaan. Buiten het hoogseizoen scoor je gemakkelijker een mooi plekje op het zand en is het een hele fijne plek om even bij te komen van al het wandelen door Split.

Is het erg druk en wil je toch graag naar een strand? Een kleine 10 minuten wandelen verderop ligt het iets rustigere kiezelstrand Ovčice.

Bron

Stadsmuseum van Split

Het stadsmuseum van Split vind je ook in het paleis van Diocletianus. Wanneer je nieuwsgierig bent naar de uitgebreidere geschiedenis van het paleis en de stad, dan is een bezoekje aan dit museum iets voor jou. Aan de hand van allerlei objecten wordt het verhaal van Split vertelt.

Het stadsmuseum is niet zo heel groot (maar wel heel interessant), waardoor het ook goed te doen is wanneer je niet zo’n fan bent van musea.

Museum of Senses

Om in de museumsferen te blijven: het Museum of Senses is weer een heel ander soort ervaring dan het stadsmuseum. De naam geeft het al weg, maar het Museum of Senses draait volledig om het ontdekken van je zintuigen. Een interactief museum dus!

Hoewel je er ongetwijfeld wel iets leert, is dit een museum wat vooral heel erg leuk is. Je zult er zeer waarschijnlijk een hoop kinderen tegenkomen, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Door een vortex tunnel lopen is minstens net zo tof als je volwassen bent.

De 5 leukste restaurants in Split

  • Konoba Veros: Ik weet dat de foto hierboven er niet per se lekker uitziet, maar holy F. Ik heb zelden zo lekker gegeten als bij Konoba Varos in Split. Het leuke aan dit verborgen restaurantje, is dat je zo de keuken in kunt kijken. Wij deelden een góddelijke pasta vooraf en kregen daarna nog een mixed grill én een schnitzel (Zagreb stijl?) met de meest smakelijke saus die ik ooit op heb.
  • Pizzeria Bokamorra: Er gaat niets boven een verse pizza en dat weten ze ook in Split. Pizzera Bokamorra staat niet alleen bekend om de heerlijke verse pizza’s, maar ook om de goede sfeer en het behulpzame personeel. Bovendien kun je de avond afsluiten met een cocktail, want ook daar zijn ze erg goed in.
  • Mazzgoon: Wanneer je graag nieuwe smaakcombinaties en gerechten ontdek, dan is Mazzgoon het restaurant voor jou. Dit charmante restaurantje vlakbij het Paleis van Diocletianus heeft een kleine menukaart, maar het is allemaal goed.
  • Toto’s Burger Bar: Een mooi burgerrestaurant met uitzicht op het water. Niet verkeerd toch? Je hebt hier genoeg keuze uit soorten burgers, van XXL tot vegetarische varianten. En wanneer je op drukke dagen geen zin hebt om te wachten op een plekje, dan kun je je eten als take-away bestellen en langs het water zitten.
  • Luka Ice Cream & Cakes: Het is nooit geen tijd voor ijs. Ook in Split kun je aan je vakantie-ijsjes komen. Bij Luka Ice Cream & Cakes vind je de meest bijzondere smaken (Lavendel/Honing, Sinaasappel/Wortel) en meest bijzondere kleuren ijs en hoorntjes (blauw, roze, rood). Niet alleen lekker, maar minstens net zo fotogeniek.
Bron: Agoda

Hotel tips in Split

  • Centro di Centri Rooms: In het hart van Split ligt het viersterrenhotel Centro di Centri Rooms. Sfeervol ingerichte kamers, fietsverhuur bij het hotel, een heerlijk ontbijt, airconditioning en vriendelijk personeel. Meer heb je niet nodig voor een relaxed verblijf in Split.
  • Rooms Supreme Spalato: Omgeven door restaurants, bezienswaardigheden en cafés ligt het Rooms Supreme Spalato, een viersterrenpension. Je hebt een prachtig uitzicht op de stad vanuit dit kleinschalige verblijf. Lekker rustig, maar wel voorzien van alle gemakken.
  • Split Urban Rooms: Het driesterrenhotel Split Urban Rooms is een modern, groot hotel voorzien van alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf. Denk aan extra lange bedden, een raam in iedere kamer en een centrale ligging in Split.

Liever een ander hotel in Split? Check hier alle opties.

Ik hoop dat alle tips je helpen bij jouw bezoek aan Split. Zoals je ontdekt hebt is er genoeg te beleven in deze Kroatische stad!

Wat zijn jouw favoriete tips voor Split?

Misschien vind je dit ook interessant

7 reacties

Liese 3 september, 2015 - 12:45

Split staat zeker nog op mijn to do lijst, maar in een rustigere periode dan ^^ Balen van dat festival, maar dat eten ziet er zo yummie uit dat het wel heel wat goed maakt ^^

Plaats een reactie
Ester 3 september, 2015 - 16:32

Mooi! Ik moet meer van Kroatië gaan ontdekken :-)
En ja, die hakken zie ik wel meer op onmogelijke plekken. Maar misschien zijn stiletto’s prima festivalschoenen en hebben wij gewoon iets gemist.

Plaats een reactie
Sandra 3 september, 2015 - 20:48

Split ziet er prachtig uit zeg, heerlijk oud inderdaad haha! Jammer dat het zo’n partystad is, dat wist ik eigenlijk helemaal niet. Dat zou voor mij ook niks zijn, zeker niet omdat het op zo’n Lloret-achtige manier is. Daar hou ik niet zo van. God, wat klink ik saai. Ik omschrijf het anders: ik zit liever tot 5 uur ’s morgens in de kroeg met vrienden dan dat ik lallend over straat loop in mijn hotpants terwijl ik op zoek ga naar mijn partyboot. Dat dus.

Plaats een reactie
Marloes ❤ Budgetproof.nl 4 september, 2015 - 10:29

Ik vind het geloof ik helemaal niet erg dat wij Split hebben overgeslagen ;). Er waren dingen die ik liever wilden zien en qua kilometers was het ook niet zo’n perfecte stop, dus wij zijn er alleen langsgereden. Wat bummer Milou dat er nou net dat festival was, misschien had je anders wel een hele andere ervaring gehad … maar hey, yummy food maakt een hoop goed. En dat uitzicht ook zo te zien. Mooi!

Plaats een reactie
Larissa 4 september, 2015 - 11:23

Ik ben wel in Kroatië geweest, maar niet in Split. Het ziet er prachtig uit! Leuk artikel weer Milou :)

Plaats een reactie
Danique 6 september, 2015 - 20:30

Nooit geweten dat het een partystad is, maar op jouw foto’s ziet Split er echt prachtig uit! Ga er graag eens heen!

Plaats een reactie
Marcella 16 september, 2015 - 07:14

Jammer van het festival, geeft toch een andere sfeer. Je foto’s zijn wel prachtig en het eten klinkt top!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter