Tallinn: de leukste bezienswaardigheden voor je stedentrip

Tallinn22 - Tallinn: de leukste bezienswaardigheden voor je stedentrip

Tijd vliegt als je het naar je zin hebt, en dus is het alweer een paar weken geleden dat ik 2.5 dag in Estland doorbracht. De helft van de tijd was ik in de hoofdstad: Tallinn. Het is nog niet zo’n ontzettend bekende citytrip bestemming, maar daar moet snel verandering in komen. Want wát een mooi middeleeuws stadje is dat! Ik ging er met de ferry heen, wat ongeveer zo’n €35 kost voor een tripje van twee uur. Vanaf de haven ben je in no-time in het centrum van Tallinn.

Bezienswaardigheden in Tallinn

Old Town

Ik ben in veel mooie middeleeuwse steden geweest, maar Tallinn heeft toch wel echt een prachtig mooi oud centrum dat heel goed bewaard is gebleven. Het is net alsof je door een sprookje loopt. De stad stamt uit de dertiende eeuw, toen er een kasteel werd gebouwd door ridders van de Duitse Orde. De geschiedenis van Estland is nogal ingewikkeld. Onze gids zei er het volgende over: “We worden ongeveer elke twintig jaar door iemand anders veroverd.” Tallinn was een erg rijke handelsstad in de Middeleeuwen, vanwege de handige ligging aan de Baltische Zee, tussen Scandinavië en Rusland. Het centrum staat op de Unesco Werelderfgoed lijst.

Raekoja plats

Dit plein, in het Engels ook wel Town Hall Square genoemd, is het centrale punt van Tallinn. Dit is al eeuwenlang de plek waar het leven in de stad zich afspeelt. Sinds 1322 is hier een stadhuis te vinden en één van de trotse puntjes van geschiedenis is de kerstboom op het plein, die er al sinds 1441 elk winter staat, waardoor Tallinn (volgens mijn gids) de eerste stad met een kerstboom ooit was. Hier vind je ook een hoop restaurants en café’s, en het is een goede plek om je ontdekking van de stad te beginnen.

Tallinn06

St Nicholas Church

Deze kerk uit 1230 was ooit Rooms-Katholiek, maar werd later een Lutherse kerk. De kerk en de directe omgeving van de kerk werden erg getroffen door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, maar de kerk is uiteindelijk herbouwd. Het naastliggende plein stond ooit vol met huizen, die de oorlog niet hebben overleefd. Uiteindelijk werd de kerk een museum.

Masters Courtyard

Dit is één van de schattigste plekjes in Tallinn, een plein dat in het teken staat van ambachtslieden. Er zitten inmiddels workshops en winkeltjes, en je kunt er in de zomer op een terrasje zitten.

St. Catherine’s Passage

Samen met medeblogger Derek dwaalde ik door het centrum van Tallinn, toen we op goed geluk eens linksaf sloegen, en spontaan in St Catherine’s Passage belanden: een prachtig middeleeuws gangetje onder stenen bogen. Hier zaten vroeger ook workshops van ambachtslieden, en je kunt er nog steeds dingen kopen.

Tallinn18 Tallinn21 Tallinn25

Kohtuotsa viewing platform

Dit vond ik één van de mooiste plekjes van de stad, namelijk; een uitzichtpunt! Vanaf hier kun je niet alleen wat kekke selfies schieten, je hebt ook prachtig overzicht over het historische stadscentrum, kunt de kerktorens tellen, en je ziet zelfs aan je linkerzijde de ferry’s en cruiseschepen liggen.

Kiek in de Kök

Mocht deze naam enigszins Nederlands aandoen, dan heb je het niet helemaal mis. Dit is namelijk de Nederduitse naam voor de toren, die zoveel betekent als ‘kijkje in de keuken’, omdat bezoekers van de toren in de keukens van omringende huizen konden kijken. Je kunt deze toren uit 1475 beklimmen.

Stadsmuren

Ook de stadsmuren van Tallinn kun je beklimmen, om zo een nieuwe blik te krijgen op de stad. De stadsmuur met de vele torens (26, om precies te zijn) geven Tallinn het middeleeuwse uiterlijk waar het zo bekend om staat. Er is tegenwoordig nog 1.85 kilometer stadsmuur over, nadat ze in 1300 versterkt worden om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf (en gezien de geschiedenis van vele overheersers is dat dus niet helemaal gelukt ;-)).

Tallinn19 Tallinn20

St Alexander Nevsky Cathedral

Dit was persoonlijk mijn favoriete kerk in Tallinn, maar het mag dan ook geen verrassing heten dat ik wel fan ben van de architectuur van Orthodox-Russische kerken. Estland grenst natuurlijk aan Rusland, en heeft tijdlang tot Rusland behoord, dus het is niet gek om er een Russische kerk tegen te komen. De kerk stamt uit 1900, en het leek er even op dat na de onafhankelijkheid van Estland in 1920 de kerk weer afgebroken zou worden, omdat het voor veel inwoners symbool stond voor de onderdrukking door Rusland. Er was echter niet genoeg geld voor het afbreken van de kerk, en dus bleef hij staan.

Hotel in Tallinn

Tallinn01 Tallinn02 Tallinn03

Ik verbleef in het luxe Three Sisters Hotel in Tallinn, wat lekker centraal binnen de stadsmuren ligt. Ik had echt een prachtige suite met balkon en een vide waar mijn bed was. Het boutique hotel zit gevestigd in een prachtig historisch gebouw en lijkt zo weggelopen uit een design magazine. Het ontbijt was trouwens ook echt top.

Lekker eten in Tallinn? Check dan dit artikel. 

Wat zijn jouw beste tips voor een stedentrip naar Tallinn?

Ik was in Tallinn als onderdeel van NBE Finland, op uitnodiging van Visit Estonia. Ik raad natuurlijk alleen maar dingen aan waar ik zelf 100% achtersta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

 1. Ik heb eigenlijk nog helemaal geen plekken in Oost-Europa bezocht.. Misschien moet ik daar toch eens mee beginnen als ik deze mooie stad zie! Mooi!

  | Reageer op deze reactie
  1. Tallinn is een goede plek om te beginnen! Ik ben ook langzaamaan meer aan het ontdekken in Oost Europa, en ik vind het tot nu toe erg tof :)

   | Reageer op deze reactie
 2. Lenneke

  Ik moet toch maar eens oost-Europa gaan ontdekken. Wat is daar veel mooie natuur en historie te ontdekken zeg!

  | Reageer op deze reactie
  1. Ja echt! En de Baltische Staten zijn echt weer heel anders dan de Balkan, dus er is zoveel variatie in Oost Europa :-)

   | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring