Tallinn bezienswaardigheden: 16x wat te doen tijdens je stedentrip! (+ restaurant tips)

door Explorista

Ik had van tevoren nooit verwacht dat ik Tallinn, de hoofdstad van Estland, twee keer zou bezoeken. De meeste mensen weten immers niet eens dat deze stad bestaat, haha. Maar waarom ook niet? Het is echt een superleuke stedentripbestemming, en oprecht één van de schattigste steden in Europa. Tijd voor een uitgebreide reisgids met mijn tips dus. In dit artikel lees je wat te doen in Tallinn en welke bezienswaardigheden en restaurants je niet mag missen!

Hoe kom je in Tallinn?

Tallinn is de hoofdstad van Estland. Tenzij je een flink eind wil rijden is er dus maar één manier om er te komen: met het vliegtuig. De vliegtijd van Amsterdam naar Tallinn is 2 uur en 15 minuten. Er is momenteel maar één rechtstreekse vlucht naar Tallinn per dag, met de maatschappij Air Baltic. Daarmee heb ik ook gevlogen en ik vond het een prima maatschappij. Het is een budget airline, vergelijkbaar met Transavia.

Ook leuk: een stedentrip Helsinki combineren met Tallinn. De boot tussen Helsinki en Tallinn doet er namelijk maar 2 uur over. Veel Finnen gaan dan ook voor een dagje of een weekendje naar Tallinn.

Praktische info Tallinn:
Tijdsverschil: Het is in Tallinn 1 uur later dan in Nederland
Valuta: Euro
Stopcontact: Hetzelfde als in Nederland.
Taal: Ze spreken in Tallinn Ests, dat nog het meest op Fins lijkt. Maar eigenlijk spreekt iedereen ook goed Engels.

Waarom is Tallinn zo leuk?

Ik ben zoals gezegd nu twee keer in Tallinn geweest. De eerste keer was ik er in de winter, als onderdeel van een persreis, en werd ik echt verliefd op het sprookjesachtige stadje. Het historische stadscentrum met de kronkelige straatjes, de scheve huisjes, maar tegelijkertijd ook de hippe vibe van een stad die vol zit met start ups: tof! Toen ik er was lag er geen sneeuw, maar ik kan met voorstellen dat Kerst in Tallinn al helemaal magisch is.

Dus toen mijn zusje deze zomer naar de Baltische Staten wilde, kostte het niet veel moeite om me over te halen om nog eens terug te keren naar Tallinn. Ik wilde haar laten zien waarom ik de stad zo leuk vond, en ervaren hoe ik de bestemming zou vinden als het zonnetje scheen. Ik vond de stad zo mogelijk nóg leuker, want nu konden we lekker buiten in het zonnetje op het terras zitten. Wat een straf :).

Een korte geschiedenis over Tallinn:

Tallinn is al een oude stad, en stamt in ieder geval al uit de twaalfde eeuw, toen de stad voor het eerst genoemd werd in bronnen. De stad heette toen nog Reval, een naam die bleef plakken tot in de twintigste eeuw. Tot aan de dertiende eeuw was Estland een vrij gebied, waar inwoners in vrijheid als heidense boeren leefden.

Toen de Duitse kruisvaarders kwamen, was het over met de rust. Zij bekeerden de bevolking met geweld tot het Christelijke geloof en stelden lijfeigenschap in. Hierbij werden de boeren eigendom werden van hun rentmeesters, de Duitse elite. Dit systeem bleef eeuwenlang zo, ondanks het feit dat Estland in die tijd vaak van overheerser wisselde.

Estland is door de jaren heen in bezit geweest van veel verschillende landen: te beginnen met de Denen, daarna de Duitsers, de Zweden en uiteindelijk de Russen. Tussen 1918 en 1940 was Estland even een zelfstandige staat, maar in 1940 werd het geannexeerd door Sovjet-Unie, tussen 1941 en 1945 overgenomen door de Duitsers, en daarna decennialang weer door de USSR totdat Estland uiteindelijk in 1991 écht onafhankelijk werd.

Het stadscentrum van Tallinn is het meest beïnvloed door de tijd dat Tallinn een Hanzestad was. Veel gebouwen in het oude centrum stammen uit deze tijd, en grappig genoeg hebben sommige gebouwen ook nog steeds een Nederduitse naam (zoals Kiek in de Kök), dat toentertijd werd gesproken.


16 bezienswaardigheden in Tallinn om niet te missen:

Old Town

Ik ben in veel mooie middeleeuwse steden geweest, maar Tallinn heeft toch wel echt één van de allermooiste stadscentra in heel Europa. Het is net alsof je door een sprookje loopt. Tallinn is altijd een rijke handelsstad geweest, vanwege zijn handige ligging aan de Baltische Zee, tussen Scandinavië en Rusland.

Zoals al eerder gezegd werd de stad voornamelijk gevormd door de tijd dat Tallinn een Hanzestad was, en de gebouwen in het centrum reflecteren die tijd dan ook. Door de verdragen met andere Hanzesteden, en later ook met Rusland, was Tallinn een erg rijke stad. Het middeleeuwse centrum staat op de Unesco Werelderfgoed lijst.

Raekoja plats

Dit plein, in het Engels ook wel Town Hall Square genoemd, is het centrale punt van Tallinn: het marktplein. Dit is al eeuwenlang de plek waar het leven in de stad zich afspeelt. Sinds 1322 staat er een stadhuis, wat het oudste stadhuis in alle Baltische Staten en Scandinavië is.

Één van de trotse puntjes van dit plein is de kerstboom, die er al sinds 1441 elk winter staat, waardoor Tallinn (volgens mijn gids) de eerste stad met een kerstboom ooit was. Nou moet ik zeggen dat er meerdere steden zijn die dit claimen, dus doe met deze informatie was je wilt. Op dit plein vind je ook een hoop restaurants en cafés, en het is een goede plek om je ontdekking van de stad te beginnen.

St Nicholas Church

Deze kerk uit 1230 was ooit Rooms-Katholiek, maar werd later een Lutherse kerk, toen de Estse bevolking massaal in opstand kwam tegen de Rooms-Katholieke kerk.

Deze kerk en de directe omgeving werden erg getroffen door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, maar de kerk werd uiteindelijk herbouwd. Het naastliggende plein stond ooit vol met huizen, die de oorlog niet hebben overleefd. Dat is nu een park. Uiteindelijk werd de kerk een museum.

Masters Courtyard

Dit is één van de schattigste plekjes in Tallinn, een pleintje dat in het teken staat van ambachtslieden. Er zitten workshops en winkeltjes, en je kunt er in de zomer op een terrasje zitten. Ik liep er eigenlijk een beetje per ongeluk tegenaan, omdat ik de regel heb om gewoon willekeurige zijstraatjes in te slaan als ik door Tallinn struin. En dan kom je dus dit soort pareltjes tegen!

Dominican St. Catherine’s Monastery Claustrum

In zo’n klein stadscentrum als dat van Tallinn had ik niet verwacht nog nieuwe plekjes te ontdekken, maar tijdens mijn recente tripje ontdekte ik toch iets nieuws. En grappig genoeg is dat één van de oudste gebouwen in heel Tallinn.

Ik sloeg wederom op goed geluk een zijstraatje in, en toen kwam ik uit op een heel oud binnenplaatsje met een klooster uit 1246. Je kunt het klooster bezoeken, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb alleen maar van het mysterieuze pleintje genoten, wat er uitzag alsof tijd al sinds de dertiende eeuw stil heeft gestaan.

St. Catherine’s Passage

Als je één straat moet bezoeken in Tallinn is dat wel de St Catherine’s Passage: een prachtig middeleeuws straatje met stenen bogen achter St. Catherine’s Church, wat in de middeleeuwen de grootste kerk van Noord-Europa was. Hier zaten vroeger de werkplaatsen van ambachtslieden, en die vind je hier nog steeds.

De ambachtslieden die er nu zitten gebruiken traditionele methoden om glaswerk, sieraden, kunst en meer te creëren. Je vindt de winkeltjes in gebouwen uit de 15e tot 17e eeuw. Het leuke is dat je naar binnen kunt kijken, dus dat de je ambachtslieden ook daadwerkelijk aan het werk kunt zien.

St. Mary’s Cathedral

Dit is de oudste kerk van heel Estland. Waarschijnlijk bestond deze eerste kerk, die volledig van hout was gemaakt, al op het moment dat de Denen in 1219 Tallinn binnenvielen. Een paar jaar later werd er op dezelfde plek een stenen kerk gebouwd. Je kunt de klokkentoren beklimmen voor een uitzicht over de stad.

Toompea

Toompea is een heuvel in het centrum van Tallinn. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de stad (zie het puntje hieronder), maar het is sowieso de moeite waard om dit stukje van de stad te ontdekken.

Je vindt hier ook een aantal belangrijke gebouwen zoals het parlement van Estland en de St. Alexander Nevsky kathedraal. Tijdens een brand in 1684 ging bijna dit hele gedeelte van de stad verloren, en alleen de St. Mary’s Cathedral overleefde de vlammenzee.

Kohtuotsa viewing platform

Dit vond ik één van de mooiste plekjes van de stad, namelijk; een uitzichtpunt! Vanaf hier kun je niet alleen wat kekke selfies schieten, je hebt ook prachtig overzicht over het historische stadscentrum, kunt de kerktorens tellen, en je ziet zelfs aan je linkerzijde de ferry’s en cruiseschepen liggen. Je vindt dit viewing platform op Toompea.

Kiek in de Kök

Mocht deze naam enigszins Nederlands aandoen, dan heb je het niet helemaal verkeerd. Dit is namelijk de Nederduitse naam voor de kanontoren die onderdeel uitmaakte van de stadsmuren. De naam betekent zoveel betekent als ‘kijkje in de keuken’, omdat soldaten in de toren in de keukens van omringende huizen konden kijken.

Nederduits was ten tijde van de late Middeleeuwen de gemeenschappelijke taal in de Hanzesteden, en dus ook in Tallinn. Je kunt deze 38 meter hoge toren uit 1475 beklimmen.

Stadsmuren

Ook de stadsmuren van Tallinn kun je beklimmen, om zo een nieuwe blik te krijgen op de stad. De stadsmuur met de vele torens (26 om precies te zijn) is één van de dingen die Tallinn het middeleeuwse uiterlijk geeft waar het zo bekend om staat.

De stadsmuur van Tallinn werd in 1300 versterkt om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Ooit was de muur 2,4 kilometer lang. Daarvan is nog 1.85 kilometer stadsmuur over, wat het een van de langste intacte middeleeuwse stadsmuren van Europa maakt. Hoewel het ooit één van de sterkste verdedigingswerken in Noord-Europa was, heeft het niet kunnen voorkomen dat Estland toch vaak van overheerser veranderde…

St Alexander Nevsky Cathedral

Dit was persoonlijk mijn favoriete kerk in Tallinn, maar het mag dan ook geen verrassing heten dat ik wel fan ben van de rijk gedecoreerde architectuur van kleurrijke Orthodox-Russische kerken. Hoewel de kerk er erg oud uitziet, stamt hij pas uit 1900. Op dat moment was Estland een provincie in het Russische rijk, en de roep om onafhankelijkheid steeg. Om hun macht aan te tonen, en ruimte te bieden aan de groeiende groep Russisch-Orthodoxe bewoners, werd deze kerk gebouwd.

Even leek het erop dat de kerk in 1920 zou worden afgebroken, nadat Estland een onafhankelijk land was geworden. De kerk stond voor inwoners van Tallinn namelijk symbool voor de onderdrukking door Rusland. Maar er was niet genoeg geld voor het afbreken van de kerk, en dus bleef hij staan. Inmiddels zien veel locals de kerk als één van de mooiste bouwwerken in de stad.

Kalamaja

We hebben het nu uitgebreid gehad over de oude binnenstad van Tallinn en zijn geschiedenis. Maar je vindt in deze stad niet alleen maar schattige oude gebouwtjes. Één van de leukste plekken om te bezoeken is namelijk juist Kalamaja, de hipsterwijk van Tallinn. Dit is de buurt die je achter het treinstation vindt.

Je vindt er veel kleurrijke houten gebouwen, die ooit bevolkt werden door vissers. Kalamaja was dé vissershaven van de stad (en de naam betekent zelfs “vishuis”). Toen in de negentiende eeuw een spoorverbinding kwam met St. Petersburg, popten de fabriekshallen als paddenstoelen uit de grond, en waren het vooral arbeiders die hier woonden.

Tegenwoordig vind je hier voornamelijk young creatives, die zich ophouden in de vele hippe cafeetjes, stijlvolle boetiekjes en smakelijke restaurants. Het is zeker de moeite waard om even een bezoekje te brengen aan de overdekte markt die naast het treinstation ligt.

Telliskivi

Binnen de wijk Kalamaja is de straat Telliskivi echt dé place to be. Hier vind je namelijk niet alleen Telliskivi Creative City, maar ook DEPOO: een hippe zone vol street food zaakjes en het leuke Peatus. Dit is een restaurant dat gevestigd zit in een oud treinstel dat vroeger dienstdeed als passagierstrein tussen Moskou en Tallinn. Van binnen erg leuk, maar in de zomer kun je ook buiten heerlijk in het zonnetje zitten.

Dan terug naar het Telliskivi Creative City, wat ook een bezoekje waard is. In dit voormalige industriële complex zitten nu allerlei toffe pop-ups, stijlvolle winkeltjes, hippe cafeetjes en restaurants én een hele hoop street art. Het is hét creatieve hart van de stad. Hier tref je trouwens ook het recent geopende Fotografiska, een fotografiemuseum waar ik in het volgende stukje meer ga vertellen. Op zaterdagen mag je de vlooienmarkt niet missen.

Wat mij betreft is dit samen met de oude stad het allerleukste stukje van Tallinn.

Fotografiska

Ik was in Stockholm al eens naar fotografiemuseum Fotografiska geweest, en dat vond ik toen echt verbazingwekkend leuk. Dus toen ik hoorde dat er sinds deze zomer ook een vestiging in Tallinn zit, moest ik even langs.

En ik had geluk, want er was een expositie van Jimmy Nelson te zien, die een prachtige tentoonstelling met foto’s van de meest afgezonderde stammen ter wereld. Zijn doel is de stammen te fotograferen om hun culturele identiteit vast te leggen in een wereld die constant verandert. Nog toffer was dat er ook bij iedere regio waar hij foto’s heeft genomen, achtergrondgeluid werd afgespeeld die je helemaal meenemen naar die plek.

Tegen de tijd dat dit artikel online komt, is er weer een andere expositie gaande, maar ik vond het echt een heel tof museum en zou het je zeker aanraden.

KGB Museum in Hotel Viru

Een heel ander museum, maar ook eentje die ik absoluut zou aanraden, is het KGB Museum dat gevestigd zit in Hotel Viru. In het begin vond ik het moeilijk te geloven dat je écht een hotel in moest om bij een museum te komen, maar ja: dat is echt zo. Je loopt gewoon de lobby door en in de hoek zit een meldpunt.

Je kunt dit museum trouwens alleen bezoeken met een rondleiding en je MOET van tevoren online tickets reserveren. Niet vergeten dus.

Het verhaal van Hotel Viru is een bijzondere. Ten tijde van de bezetting door de USSR was Hotel Viru het enige hotel waar buitenlanders mochten verblijven. Er was een reden dat buitenlanders alleen in dit hotel mochten verblijven: zestig van de hotelkamers zaten vol met afluisterapparatuur.

Hoewel het hotel officieel slechts 22 verdiepingen zou bevatten, was er nog een trap die leidde naar de -verboden te bezoeken- 23e verdieping. Achter een deur met het opschrift “hier zit niets”, vond je het geheime afluisterkantoor van de KGB.

Tijdens een rondleiding op deze verdieping leer je alles over hoe het afluisteren in zijn werk ging, hoe het was om in het hotel te werken en hoe het was om als buitenlander in dit hotel te verblijven dat erop ingesteld was om zoveel mogelijk informatie te vergaren over buitenlanders. Een super fascinerend inkijkje in de KGB.

De 7 leukste restaurants en cafés in Tallinn

Leib Restoran: In een prachtig historisch pand met een geweldige tuin vind je één van de beste restaurants in Tallinn. Hier eet je moderne Estse gerechten, gemaakt met lokale en seizoensgebonden producten. Als je maar één restaurant kunt proberen, maak het dan deze. Trust me. Probeer ook het donkere Estse brood met boter, heerlijk! Dit brood heet “Leib”, dus het restaurant is er zelfs naar vernoemd :). Een hoofdgerecht is €15-€20.

TULJAK: Een chic restaurant met een prachtige ligging bij het water, een stukje uit het centrum (neem een goedkope taxi!). Het eten was ook hier écht weer waanzinnig. Ik had hier een van de beste biefstukken van mijn leven. Ook heel mooi is het eigentijdse design van dit restaurant. Hoofdgerechten kosten tussen de €20 en €30.

Pegasus: Dit is een leuke bestemming voor een lunch, aangezien het vol in het centrum van de stad ligt. Ik kan me herinneren dat ze hier een heerlijke soep hadden en een paar goede vegetarische gerechten.

Von Krahli Baar: Hier kwamen we terecht toen we op zoek waren naar drankjes en snacks als late lunch. Dit is een bar waar ook regelmatig livemuziek is. Wij hadden er een schandalig lekkere Mac & Cheese (met bacon) en nachos.

Bollywood: Om een of andere reden zit Tallinn bomvol Indiase restaurants, haha. En aangezien mijn familie de traditie om tijdens reisjes minimaal één keer Indiaas te eten, moest dat ook dit keer gebeuren. We kwamen bij Bollywood terecht, nadat één van de andere zaakjes vol zat en de andere vooral spicy eten serveerde (en daar kan ik niet goed tegen). Dit is gewoon een rechttoe rechtaan Indiër met heel veel curry’s, rijst en naanbroden. Ik heb niets aan te merken op het eten, dus als je zin hebt in Indiaas: tipje.

Umami Resto: Hier ging ik heen samen met mijn kennis Sandra die in Tallinn woont. We zaten heerlijk in het zonnetje op het terras vlakbij het water. Ook hier eet je moderne gerechten. Ik at een smaakvolle Beef Tartare en een Pavlova met zomerfruit. Prijzen zijn aan de hoge kant voor de lunch, maar het is wel een leuk zaakje buiten de drukte van het oude stadscentrum.

Peatus: Ik heb het al even vermeld maar dit restaurant zit in een oude passagierstrein die reed tussen Moskou en Tallinn. Ik ben er alleen voor een drankje geweest en heb toen lekker buiten in de zon gezeten, maar binnen zag er ook supertof uit, net als een oude restaurantwagon. Vond de service hier wel vrij traag trouwens.

LEES OOK: Goedkoop eten in Tallinn | De 7 leukste restaurants & café’s

Tips voor leuke hotels in Tallinn

Als je een hotel zoekt in Tallinn, zou ik je aanraden om te slapen in een historisch hotel, dat is wel zo leuk! Hier mijn tips, die toevallig tegenover elkaar zitten in dezelfde straat, haha. Recht in het centrum, dus het kan niet missen.

  • Gotthard Residents: Dit is de beste keuze voor budgetreizigers. Dit is een klein, stijlvol boetiekhotel. De eerste bronnen over dit gebouw tonen aan dat het in 1397 (!) al bestond. Daarna is het eeuwenlang een woonhuis geweest, totdat het in 2011 een hotel werd. Wij verbleven op de benedenverdieping in een kamer met originele gewelfde muren, waardoor het net leek alsof we in een soort grot/kelder verbleven. Heel tof!
  • The Three Sisters Boutique Hotel: Dit is de beste keuze voor luxereizigers. Dit vijfsterrenhotel zit ook in een historisch huis dat stamt uit 1362. Het was toen een huis voor rijke kooplieden. Sinds 2003 zit er een hotel in dit gebouw. Ik verbleef in de suite met balkon, met een vide waar mijn bed was. Pure luxe. Ook het ontbijt was heerlijk.

Liever een ander hotel? Check hier alle opties.

Wat zijn jouw beste tips voor Tallinn?

Misschien vind je dit ook interessant

8 reacties

Loes 30 maart, 2017 - 10:50

Ik heb eigenlijk nog helemaal geen plekken in Oost-Europa bezocht.. Misschien moet ik daar toch eens mee beginnen als ik deze mooie stad zie! Mooi!

Plaats een reactie
Explorista 30 maart, 2017 - 14:45

Tallinn is een goede plek om te beginnen! Ik ben ook langzaamaan meer aan het ontdekken in Oost Europa, en ik vind het tot nu toe erg tof :)

Plaats een reactie
Jannike | Moonlight Travel 30 maart, 2017 - 15:32

Tallinn lijkt me een erg mooie stad, ik heb er al veel goede dingen over gehoord!

Plaats een reactie
Explorista 30 maart, 2017 - 15:34

Zeker een aanrader!! :)

Plaats een reactie
Lenneke 30 maart, 2017 - 18:54

Ik moet toch maar eens oost-Europa gaan ontdekken. Wat is daar veel mooie natuur en historie te ontdekken zeg!

Plaats een reactie
Explorista 31 maart, 2017 - 10:11

Ja echt! En de Baltische Staten zijn echt weer heel anders dan de Balkan, dus er is zoveel variatie in Oost Europa :-)

Plaats een reactie
John 12 februari, 2018 - 18:00

Estland is geen oost Europa maar noord Europa. Ook qua cultuur.

Plaats een reactie
Explorista 13 februari, 2018 - 02:12

Het wordt zowel tot Oost als Noord-Europa gerekend. Dankjewel voor je leuke comment man op mijn gratis uitgebreide gids met tips voor Tallinn!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Baltische_staten

Plaats een reactie

Laat een reactie achter