Kosten Italië: Zoveel kost een vakantie in Italië! (prijzen & reisbudget)

door Explorista

Italië is echt één van mijn favoriete vakantielanden. De schattige dorpjes, eindeloze heuvels van Toscane, en lange trage middagen aan een tafel met kazen, pasta’s en wijn: Italië staat voor mij gelijk aan vakantie. Maar is Italië duur? Toen ik laatst twee weken door Noord en Midden-Italië reisde, kreeg ik een goed idee van de prijzen en het reisbudget. In dit artikel deel ik de kosten van Italië, zodat jij weet hoeveel een vakantie moet rekenen!

Goedkoop vliegen naar Italië

Vliegen naar Italië hoeft niet duur te zijn. Het hangt wel flink af van in welke periode je vliegt. In het hoogseizoen betaal je natuurlijk de hoofdprijs. Maar in het naseizoen kun je al voor €40-€50 vliegen vanaf Eindhoven met Ryanair of Amsterdam met Easyjet. Als je liever met KLM vliegt, dan betaal je al snel €100 voor een vliegticket.

De goedkoopste steden in Italië om naartoe te vliegen liggen eigenlijk allemaal in Noord-Italië: Milaan, Venetië, Bologna en Pisa. Over het algemeen geldt: hoe populairder de bestemming, hoe goedkoper je erheen vliegt. Ook Rome is bijvoorbeeld niet zo duur. Ik vind mijn vliegtickets altijd via Skyscanner.

Kosten vervoer in Italië

Als je eenmaal in Italië bent, zijn er natuurlijk verschillende manieren om je te verplaatsen. Zo kun je een auto huren of met het openbaar vervoer reizen. Ik heb ervaring met allebei, dus ik geef je hieronder een idee van de kosten.

 • Trein: €10-€15 voor 1 – 1.5 uur

De trein in Italië is heel goed geregeld. Ze rijden regelmatig en zijn modern en goed verzorgd. Wij betaalden ongeveer tien tot vijftien euro voor een enkeltje van 1-2 uur. Dat is wel met de treinen van Trenitalia, de nationale treinmaatschappij. Er zijn nog wel andere treinaanbieders, maar die zijn volgens mij duurder.

 • Bus: €10-€15 voor zo’n 2/3 uur

Als je liever met de bus reist, dan is dat ook een optie. Flixbus biedt ook veel verschillende verbindingen. Voor een ritje van 2 of 3 uur betaal je een vergelijkbaar bedrag als met de trein: zo’n €10 tot €15. Ik weet niet wat je betaalt als je de bus gebruikt binnen een stad.

 • Metro: €1,50 voor 90 minuten

De metro is in Italiaanse steden niet zo duur. Gemiddeld betaal je zo’n €1,50, en dan is je ticket (afhankelijk van de stad) zo’n 75 tot 90 minuten geldig waarbinnen je mag overstappen. Vaak is het goedkoper om een aantal kaartjes in één keer te kopen.

 • Taxi: €20-€30 voor half uurtje

Ik ben geen groot fans van taxi’s in Italië. Het liefst gebruik in Uber, want die geeft je een vaste ritprijs, maar ja, die zijn niet overal actief. Je hebt wel een alternatief: MyTaxi. Maar die geeft je alleen een indicatie van een ritprijs die nooit klopt. Het is nog wel een betere optie dan een losse taxi regelen, vind ik.

Als je een losse taxi regelt, maak dan je borst maar nat, want die kan helemaal rekenen wat hij wil. Twee van de drie taxi’s die wij gebruikten hebben ons meer laten betalen dan ons van te voren werd verteld. En dan spreken ze ineens spontaan geen Engels meer. Ik zou het je dus niet direct aanraden.

 • Auto huren: €45 per dag

Zodra je van de gebaande paden af wilt, of bijvoorbeeld de schattige dorpjes op het platteland wilt bezoeken, is het aan te raden om een auto te huren in Italië. Ik huur mijn auto altijd bij Sunnycars, waar je all-inclusive auto’s huurt, zodat je geen vervelende autoverkopers hebt die je nog extra’s proberen te verkopen.

Wij betaalden €325 voor 7 dagen, dus dat komt neer op 45 euro per dag. Daarbij konden we de auto op één plek ophalen en op een andere wegbrengen, wat voor ons handig was.

 • Benzine: €40 voor een tank benzine

Bezine was in Italië iets goedkoper dan in Nederland, terwijl diesel juist weer iets duurder was. Uiteindelijk betaalden we ongeveer 40 euro voor een volle tank benzine. Hier vind je de actuele brandstofprijzen in Italië.

 • Tol: €10 per uur

En als laatste moet je natuurlijk niet vergeten dat je voor langere stukken snelweg ook tol betaalt. Wij betaalden gemiddeld zo’n €10 per uur op de snelweg aan tol. Hier kun je berekenen hoeveel tol je kwijt bent op jouw route.

Kosten eten in Italië

Ik zou een week lang naar Italië kunnen en niets anders doen dan eten, en echt de meest geslaagde vakantie van mijn leven kunnen hebben. Koolhydraten, kazen en wijn: meer heb ik niet nodig voor een gelukkig leven. Wij hebben het er dus ook fink van genomen tijdens onze vakantie.

 • Hoofdgerecht: €10-€15 voor hoofdgerecht

Ik vond eten in Italië dus echt niet duur. We waren vaak niet meer dan tien tot vijftien euro kwijt voor een hoofdgerecht in een gemiddeld restaurant. Met een dessert en een drankje erbij, betaalden we meestal zo’n 20/25 euro per persoon.

 • Frisdrank: €2-4

Grappig genoeg is frisdrank in Italië duurder dan wijn, haha. Althans, op sommige plekken. Meestal betaalde ik voor een glas cola zo’n €2 tot €4. Het was natuurlijk afhankelijk van waar ik was: op een druk terrasje in Florence betaal je aanmerkelijk meer dan in een cafeetje in Trento.

 • Alcohol: Vanaf €3

Tijdens mijn vakantie in Italië heb ik zowel wijn als Hugo gedronken, een cocktail met vlierbloesemsiroop. Wijn begon zo ongeveer vanaf €3 per glas, voor Hugo betaalde ik een keer €4 per glas. Bier is volgens mij zo’n €4 voor een flesje, al heb ik dat zelf niet gedronken.

Kosten activiteiten in Italië

Italië is één groot openluchtmuseum. Gewoon een beetje rondstruinen door leuke stadjes en dorpjes is al alsof je door een schilderij wandelt. Dus je hoeft niet zoveel in Italië en dat is dan weer lekker goedkoop. En veel kerken zijn natuurlijk ook gratis om te bezoeken. Maar er zijn een aantal uitgaven die ik deed, die jou een idee zullen geven van het prijsniveau van activiteiten.

 • Entreeprijzen: €8-€15

Het wisselt een beetje, maar over het algemeen betaal je voor grote bezienswaardigheden in Italië tussen de €8-€15. Het Colosseum in Rome is bijvoorbeeld €12. Dat vind ik best wel meevallen, en zou in Nederland veel duurder zijn.

 • Musea: €0-€20

Ik heb heel wat verschillende museumprijzen gezien. Van gratis musea tot twintig euro voor beroemde kunstmusea in Florence, en alles daar tussenin. Gemiddeld betaal je zo’n €5-€10.

 • Cinque Terre Card: €29 voor twee dagen

Een heel specifiek voorbeeld van mijn reis: de Cinque Terre Card. Wij kochten toen we er waren voor twee dagen een kaart waarmee je onbeperkt gebruik kon maken van de trein, de wandelpaden, openbare toiletten en WIFI. Die kostte €16 per dag of €29 voor twee dagen.

Tip:
Zoek je toegangskaartjes met korting? Kijk dan op Tiqets. Voor de leukste tours en excursies kijk je op GetYourGuide.

Prijzen van hotels in Italië

 • Budget hotel met 2 sterren: €70 per nacht
 • Gemiddeld hotel met 3 sterren: €100 per nacht
 • Luxe hotel met 4 sterren: €120 per nacht

Bovenstaande prijzen zijn een ruwe schatting, maar dit is ongeveer wat ik tegenkwam op mijn reis. Zoals je je kunt voorstellen betaal je meer voor hotels in hartje centrum, en kun je geld besparen als je minder centraal gaat zitten. De bovenstaande prijzen zijn inclusief ontbijt en toeristenbelasting.

Wij deelden alle prijzen door twee en kwamen zo uit op gemiddeld zo’n €35-€60 per nacht. Wij wisselden onze hotels een beetje af, de ene keer bespaarden we wat, en de volgende keer sliepen we in prachtige villa’s.

TIP:
Ik boek mijn hotels zelf altijd via Booking.com.

Is Italië duur?

En dan de belangrijkste vraag. Ik vond Italië niet duur, en op veel punten vergelijkbaar met Nederland. Ik vond eten en drinken juist weer goedkoper. Maar ja, waar je precies naartoe gaat, maakt ook wel verschil. Zo zijn Milaan en Florence een flink stuk duurder dan bijvoorbeeld Verona en Trento. En als je buiten het hoogseizoen reist, kun je fink besparen op dingen als vliegtickets en hotels.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel en een beter idee hebt van de kosten en prijzen in Italië. Veel plezier en vergeet niet mijn artikelen over Italië te lezen als je er binnenkort naartoe gaat!

TIP:
Vergeet geen reisverzekering af te sluiten voordat je gaat!

Wat vind jij van de prijzen in Italië?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter