Op vakantie met de auto? Dit mag je niet vergeten

door Explorista

Ik hou  van op vakantie gaan  met de  auto. De vrijheid van lekker rondrijden, en stoppen waar je wilt. Maar wat ik wel stressvol vindt? De auto inpakken voor op reis gaan. Hoe vaak ik er wel niet achterkom dat ik iets vergeten ben (of dat de auto veel te vol ingepakt zit…). Independer deelt vandaag tips voor dingen die verplicht zijn, en die je echt niet mag vergeten.  Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom vakantiestress.

Dit is een sponsored post.

Ik ga op reis en neem mee…

Als je op vakantie gaat met de auto, kan je rekenen op een grote hoeveelheid bagage. Maar naast alle koffers en kampeerspullen is er nog meer waar je aan moet denken. Zo zijn er een aantal dingen die je verplicht moet meenemen, ongeacht je vakantiebestemming. Denk aan je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs (alle info op de website van de overheid).

Naast deze verplichte items, zijn er nog een aantal items die niet in ieder land verplicht zijn, maar wel heel handig om mee te nemen. Denk hierbij aan:

  • reservesleutel van je auto
  • een gevarendriehoek
  • veiligheidshesje
  • reserve lampen
  • EHBO-doos
  • Europees schadeformulier
  • goedgekeurde brandblusser
  • voor alle brillendragers: een reservebril

Ieder land zijn eigen regels

Wat je moet inpakken hangt af van je vakantiebestemming en de route er naartoe. Ieder land heeft zo zijn eigen regels. Rijd je bijvoorbeeld door België? Dan kan het zijn dat je een milieusticker nodig hebt. Deze is o.a. verplicht als je door Antwerpen heen gaat (meer hierover op lez.antwerpen.be). België kent daarnaast een aantal verplichte veiligheidsartikelen: een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en goedgekeurde brandblusser.

Staat de Autoroute du Soleil op de planning? In Frankrijk heb je niet alleen een gevarendriehoek en veiligheidsvestje nodig, maar ook een alcoholtest. Daarnaast is eenmilieusticker (eco vignet) verplicht als je bijvoorbeeld door het centrum van Parijs rijdt. Meer informatie hierover kun je vinden op certificat-air.gouv.fr.

Gaat je route door Duitsland of is dit land jouw vakantiebestemming dit jaar? Houd er dan rekening mee dat je in ieder geval een gevarendriehoek, veiligheidshesje en reservewiel meeneemt.

Meer weten over de regels per land? Zie voor een overzicht ook deze handige checklist.

Ceahlau_36

Check geldigheid van je autoverzekering

Je autoverzekering is gelukkig in de meeste Europese landen gewoon geldig. Als je een autoverzekering afsluit, krijg je van je verzekeraar een groene kaart. Op deze kaart vind je een overzicht van alle landen waar je autoverzekering dekking biedt. Sommige landen zijn op de kaart doorgestreept. In deze landen is je verzekering niet geldig. Het is aan te raden om dit voor je vakantie eens te bekijken.

Hoewel het (binnen de EU) niet verplicht is om de kaart mee te nemen, wordt dit wel aangeraden. Het is namelijk een internationaal verzekeringsbewijs.

Ga je op vakantie met de caravan? Dan moet je voor bepaalde landen een nog een tweede groene kaart aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld als je naar Duitsland, Polen en Spanje gaat.

Hopelijk helpt dit artikel je als je deze zomer nog met de auto op reis gaat!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Claudi Konings 4 augustus, 2018 - 20:55

Heel goede topic hoor, handige tips.
Ik zie spullen op het lijstje waaraan ik bijvoorbeeld nooit gedacht zou hebben. Een simpel voorbeeld is de reservesleutel van de auto. Wie denkt er nou aan het ander exemplaar te zullen verleggen? Haha. Top!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter