12x Goedkoop eten in Barcelona: 5 leuke restaurants (+ 7 bars met gratis tapas!)

door Explorista

Als je je dagen in Barcelona niet, net als ik, rollend in eten doorbrengt, dan doe je iets fout. Want dear lord, wat kun je in Barcelona lekker eten. Laat ik meteen maar een confession er tegenaan gooien. Ik had voordat ik naar Barcelona ging namelijk nog nooit tapas op. Maar die schade haalde ik goed in tijdens de tien dagen dat ik er verbleef. Ik deel een aantal restaurantjes waar ik heerlijk en goedkoop at. Smakelijk!

Barcelona47

Op de Ramblas de Catalunya tref je Piscolabis, ingeklemd tussen andere terrasjes. In eerste instantie was ik niet van plan aan de Ramblas te eten, want op zo’n plek zou het eten vast nooit goed zijn, veel te duur, en wie eet er nou weer bij een restaurant met plaatjes van de gerechten? (Ik niet; mijn golden rule). Maar na een lange dag reizen, hadden vriend en ik zin in iets makkelijks. Op de plaatjes zag alles er heerlijk uit, en als tapasmaagden was dit een makkelijke manier om er in te komen. Dan weet je tenminste wat je bestelt. Als maniakken bestelden we wat ons lekker leek, terwijl we er weinig van verwachten. Maar wat bleek… ik vond het eten erg lekker. Zo lekker dat ik er nog een keer terug kwam! Voor de prijs kan dat makkelijk, namelijk. Moet je die bedelende straatmuzikanten naast het terrasje maar voor lief nemen.

Barcelona39

Bij Cachitos belandden we hongerig, uitgeput, en met geen idee waar we eigenlijk wilden eten. Paëlla, dat wilden we. En dus stapten we de eerste de beste zaak binnen die dat serveerde. Eenmaal binnen viel mijn mond open. Wat een design! Achterin de zaak tref je muurshoge ramen met daarachter planten, en de lampen aan het plafond lijken meer op een hangend moeras dan een lichtbron. De benedenverdieping is onderverdeeld in (oosterse) zithoekjes en boven tref je het strakke en hippe restaurant. De tapas zijn er niet heel goedkoop, maar wij kozen voor een vegetarische paëlla (€20 voor twee personen). Hoewel hij lekker was, stelde het qua hoeveelheid weinig voor. Dat bleek uiteindelijk niet erg want over de toetjeskaart (we kozen een proeverij met 4 toetjes) zul je nog lang dromen. Wat een hemel! Het is elke cent (€15) waard. Het bestond uit een toetje met aardbeien en frambozenschuim, een cheesecake, een spaans roomtoetje en een chocoladetaartje. ZO. LEKKER.

Miss Lipgloss wees me op het bestaan van Bormuth. Pas bij mijn tweede zoektocht voor de wijk El Born vond ik het restaurantje. Een tentje met zit en sta-plekken, een bar, en een ‘authentieke’ inrichting. Een houten bar, knoflookstreng aan de muur, een aantal varkenspoten: erg leuk. Ook de muziek was top; Meneer zette regelmatig Shazam aan om te checken welke muziek er gedraaid werd. Ook probeerde hij de Vermouth, en zijn sign of approval kreeg. Onder gezelschap van een groot aantal locals (de tent is populair!) aten we patatas bravas, gegrilde pepers, tonijn en inktvis. Vooral de laatste was een echte aanrader. De uiteindelijke rekening? €23. Cheap & awesome.

Barcelona41

Toen ik langs La Colmena liep, een patisserie op Placa de l’Àngel (vlakbij metrohalte Jaume), liep het water in mijn mond. In de etalage van het oud uitziende zaakje stonden een paar hongeropwekkende zoete creaties, waaronder een merengues (chocola, vanille en citroen). Foodlover die ik ben, kon ik mezelf niet inhouden. Ik bestelde natuurlijk een chocoladeversie. Want als de keuze voor chocola aanwezig is, dan kies je daarvoor. Simpel. Meneer nam er nog een kaascroissant bij, en we smikkelden heerlijk in het zonnetje op het pleintje met livemuziek onze hapjes op, alvorens we naar het Museu d’història de la cituat de Barcelona struinden.

Op weg naar het festival Major de Gracia, besloten vriend en ik dat het tijd was voor ons eerste ijsje van Barcelona, en prompt liepen we tegen een tentje met frozen yoghurt aan. Allebei wilden we dat graag eens proberen (jongens, ik kom van het zuiden, daar lopen we gemiddeld twintig jaar achter qua trends), en €2,50 voor een bakje met vers fruit leek ons helemaal niet veel. Alles in het tentje was biologisch, en ook nog eens super yummy. Ik heb echt genoten. Er zitten meerdere locaties van Bodevici in de wijk Gracia, maar degene die ik bezocht zat vlak naast de metrohalte Fontana.

Barcelona7

Weet je wat nog beter is dan goedkoop eten? Gratis eten! Daarom deel ik hieronder 7 leuke zaakjes waar je gratis tapas scoort in Barcelona!

CASSETTE BAR

Deze bar wordt onder andere geroemd om zijn Gin & Tonics en zijn goede muziek. De cocktails van de bar in El Raval worden de hemel in geprezen. Het serveert ook (betaald) eten, maar gelukkig heeft Cassette Bar nog altijd de traditie om bij een alcoholisch drankje een gratis tapa te geven. (Nou mag dat ook wel met cocktails van €10 natuurlijk :)).

LE CUCINE MANDAROSSO

Schik niet van de gigantische voorraadkast die hier boven de balie aan de muur hangt: het geeft alleen aan dat hier met verse ingrediënten wordt gekookt. Sowieso is dit Italiaanse restaurant een aanrader: een lunch heb je hier al inclusief desert voor 11 euro. Die gratis tapa? Dat is dan ook een Italiaans hapje: op zondagavond bij een drankje.

DANIEL CAFÉ

Een Franse bistro met tapas? Jazeker, maar dan wel in de breedste zin van het woord: hapjes. Van toast met ham of kaas tot ansjovispaté: het water loopt je direct in de mond.

PAPPA E CITTI

Een favoriet bij locals. Met slechts 25 plaatsen is reserveren een aanrader. Het interieur is nogal extravagant met veel rood en een barrok behangetje. Het restaurant serveert vooral Italiaans eten, maar tussen 18:00 en 21:00 krijg je tevens bij ieder drankje gratis tapas.

LA XULA TAPERIA

Voor het beste tapbiertje in Gracia moet je hier zijn. En smaakt een biertje niet nóg beter met een gratis tapa? Overigens moet je hier als je daadwerkelijk iets wilt bestellen wel een woordje Spaans kunnen: er is geen Engelse kaart.

GATA MALA

Het is maar goed dat je hier voor het eten naar toe gaat, want de bar is zo smal dat iedereen zich naast elkaar perst. Gelukkig is het dan wel stampvol met locals, wat aangeeft dat het eten goed is. Volgens geruchten is de Spaanse omelet to die for. (En ja de gratis tapas worden netjes bij drankjes geserveerd)

BAR CHAL CHUSCO

Klaar met alle tortilla’s en vlees? Dan moet je de gefrituurde vis van Chal Chusco een keer een kans geven. Je vindt de bar vlakbij Parc de la Ciutadella. Een goedkoop tentje in een dure wijk.

Verder heb ik natuurlijk om kosten te besparen ook een aantal keer thuis gegeten, of in tentjes die tegenvielen, en het niet waard zijn om te delen. Maar met deze tips hoef je op je volgende tripje Barcelona niet te verhongeren. Excuseer me nu, terwijl ik in de voorraadkast ga zitten en alles opeet wat ik tegenkom. Nom Nom.

Wat is jouw favoriete restaurant van Barcelona?

Misschien vind je dit ook interessant

17 reacties

Eva 8 april, 2014 - 08:54

Ik houd van Barcelona.. Ik heb daar héérlijk aan het strand gegeten maar kom nu even niet op de naam!

Plaats een reactie
Esther 8 april, 2014 - 11:21

Tipperdetip: ga in één van de grote mercado’s eten!! Supervers, superlekker en voor een prikkie. Je kunt gewoon wat lekkers halen of ergens aanschuiven. Ook nog eens tussen de locals, kun je je Spaans nog even oefenen ;-)
Groetjes,
Esther.

Plaats een reactie
Explorista 8 april, 2014 - 18:32

Goeie! *mijn spaans is een beetje non-existent*

Plaats een reactie
Esther 8 april, 2014 - 11:21

Oh en mijn favoriet allertijden in Barça is Quinze Nits, maar da’s niet echt voor de budgetters, hehe.

Plaats een reactie
Laura - What about her 9 april, 2014 - 09:16

Jaaa, de mijne ook! Schreef er ook over. Maar ik vond het niet heel duur, ook hele goedkope kannen sangria! Jammie!

En verder inderdaad bij die leuke lokale tentjes. Zonder kaart. Dat blijft het allergoedkoopst! Of die tentjes met een goedkoop drankje waar je gratis een tapa bij krijgt. Daar heb je ook zo een avondmaal aan!

Plaats een reactie
Explorista 9 april, 2014 - 12:00

Goede tips! Heb je misschien ook een naam of adres van ‘leuke lokale tentjes zonder kaart’? Die zijn zo lastig op Google Maps te vinden voor mijn lezers, haha ;-)!

Plaats een reactie
Annebelle 8 april, 2014 - 16:05

Deze post sla ik op, zal vast van pas komen tijdens een bezoekje Barcelona :)

Plaats een reactie
Explorista 8 april, 2014 - 18:33

Glad to help :-)!

Plaats een reactie
mai ngo 9 april, 2014 - 00:14

aah ik mis barcelona! moet er weer snel heengaan

Plaats een reactie
Explorista 9 april, 2014 - 10:24

Doen!!

Plaats een reactie
Marcella 9 april, 2014 - 07:24

Hè, dit klinkt goed! Ik heb ook ergggg lekker gegeten in Barca. We waren bij een vriendin die er woonde dus ze nam ons mee naar de fijnste adresjes. Dus nu heb ik honger! ;-)

Plaats een reactie
Explorista 9 april, 2014 - 10:24

Haha. Ik ken het. Always hungry! Lekker joh, dat je daar een vriendin hebt die alle adresjes kent :-)

Plaats een reactie
Louise 9 april, 2014 - 19:23

Klinkt super! Ik heb eigenlijk nooit gedacht om naar Barcelona te gaan. Spanje heeft mij nooit zo getrokken, maar als ik die foto’s hierboven zie en je tips lees, lijkt het me toch wel eens leuk om er naartoe te gaan!

Plaats een reactie
Explorista 9 april, 2014 - 20:38

Ja, ik had precies hetzelfde voor ik naar Barcelona ging. En juist omdat ik heel weinig verwachtingen had, werd ik helemaal verliefd. Echt een heerlijke stad.

Plaats een reactie
Mia 20 augustus, 2014 - 17:37

Bedankt dat je besta en willing was om dit nomnomnom gedeelte in woord uit te beelden. Mijn eerste keer Barcelona, zal dan ook met een geprinte versie van jouw ervaringen in de hand, verlopen. Mocht men mij vragen waarom ik pica’s maak van hun locatie als hun eten? Dan zal ik naar jou verwijzen en dat ik mijn ervaringen wil toevoegen aan de foto’s en dat op mijn nomnomnom food pagina wil plaatsen.

Thanks!

Plaats een reactie
Explorista 20 augustus, 2014 - 18:36

Wat goed, dankjewel! Veel plezier in Barcelona: een heeeeerlijke stad om te eten :-)

Plaats een reactie
Hans Geel 7 april, 2016 - 11:58

Als je van lekker eten houdt en ook van fotografie dan kun je bij ons leren hoe je gerechten het mooist voorbereidt en fotografeert. In Sant Pol de Mar, op 40 km van Barcelona geven we een cursus food styling en fotografie. Kijk op onze site.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter