Wat te doen in Barcelona: mijn 18 tips voor bezienswaardigheden & (gratis) dingen om niet te missen

door Explorista

De eerste keer dat ik naar Barcelona ging, dacht ik dat ik de stad niet leuk zou gaan vinden. Ik dacht dat het een grote toeristenval zou zijn. Maar dat was helemaal niet zo. Er zijn zo ontzettend veel (gratis!) bezienswaardigheden die het een bijzondere stad maken. Ik ben er inmiddels meerdere keren geweest, dus ik vond het wel eens tijd om mijn beste Barcelona tips te delen in een uitgebreide reisgids. In dit artikel lees je precies wat te doen in Barcelona en wat je dus écht niet over mag slaan!

De tofste Barcelona bezienswaardigheden:

Sagrada Familia

Ik móét natuurlijk mijn opsomming van bezienswaardigheden in Barcelona beginnen met het icoon van de stad. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs en Big Ben voor Londen, is de Sagrada Familia voor Barcelona. De wereldberoemde basiliek werd ontworpen door Atoni Gaudi, de belangrijkste architect van de stad. De bouw van het ambitieuze bouwwerk begon in 1882 en heeft sindsdien alleen even stilgelegen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Zoals het er nu naar uitziet is de basiliek in 2026 eindelijk klaar. Gaudi was overigens zo began met het bouwwerk, dat hij tijdens de laatste Jaren van zijn leven aan niets anders meer werkte, op de bouwplek woonde en na zijn dood begraven werd in de crypte van de kerk.

Tip: Het kost €17 om de Sagrada Familia te bezoeken (inclusief audiogids) en het is aan te raden van tevoren tickets te kopen. Daarmee kun je bovendien de lange wachtrijen overslaan. Reserveer je tickets hier. Wil je ook de kerktorens bezoeken, dan kost een ticket €29 (wederom inclusief audioguide). Dan heb je wél heel tof uitzicht over de stad trouwens. Reserveer je tickets met torentoegang hier.

Als je liever niet wilt betalen, en gewoon van de buitenkant van de kerk wilt genieten, dan kun je om de kerk heenlopen en daar gaan zitten op een bankje in een parkje met een vijver. Heerlijk plekje. Ik vind torens lijken net smeltende kaarsen, met beelden in hun wax gekerfd. Ik ben altijd weer onder de indruk.

Park Güell

Park Güell is het beroemdste stadspark van Barcelona. Het ligt in één van mijn favoriete wijken (Gracia), en valt op door alle bijzondere kunstwerken Gaudi die je er vindt. Het belangrijkste deel van dit park is de kleurrijke mozaïeken trap met salamander, maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Het gigantische park was eigendom van idustrieel Eusebi Güell, die Gaudi inhuurde voor het ontwerp. Hij deed inspiratie op voor het park tijdens zijn buitenlandse reizen. Het park staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sinds 2013 moet er betaald worden voor een bezoekje aan park Güell. Dit is voornamelijk om te zorgen dat het niet te druk is. Je moet dus een ticket met een voorafbepaalde tijdslot reserveren. Dit kost €8,50 en kun je hier doen!

Casa Batlló

Als je je Gaudi fix nog niet hebt gehad, dan moet je naar Casa Batllo. Je vindt het gebouw aan de Passeig de Gracia lijken zo uit een absurdistisch sprookje gelopen te zijn. Casa Battlo is gebouwd in 1877 en verbouwd door Gaudi tussen 1904 en 1906. Gaudi liet zich inspireren door de zee, vanwaar ook de golvende vormen, en de mozaïek die lijkt op de schubben van een vis. Het gebouw staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is maar liefst 70 miljoen euro waard.

Op dit moment wordt Casa Batlló gerestaureerd. Je kunt het gebouw nog steeds bezoeken, maar je leert dan ook meer over het proces van restauratie. Een ticket voor volwassenen kost €25 en kun je op de officiële website kopen.

Las Ramblas

Het is de beroemdste straat van Barcelona, en absoluut niet mijn favoriet vanwege het toerisme en het hoge clichégehalte (denk: kraampjes, levende standbeelden, zakkenrollers). De wandelpromenade is een kilometer langen loopt van de zee naar Plaça Catalunya. De enige reden dat ik de straat toch een bezoekje waard vind is niet alleen om een kijkje te nemen, maar ook om langs te gaan in Boqueria en Placa Reial. En je ziet bij het water natuurlijk het monument van Columbus, die je kunt beklimmen voor een tof uitzicht.

Boqueria

De beroemdste overdekte markt van de stad is Boqueria, gelegen aan de Ramblas. De markt is maar liefst 2.583 m² groot en er wordt vanalles verkocht. Hoewel het tegenwoordig vooral popular is bij toeristen, stamt de markt al uit de 13e eeuw. Toen was het overigens vooral een vleesmarkt, pas rond 1500 werden er ook andere goederen verkocht. De markt werd overigens pas officieel erkend in 1856, en in 1914 was de ijzeren overkapping pas gereed.

Placa Reial

Mijn favoriete plein in de stad vind je ook vlak bij de Ramblas. Placa Reial is een statig vierkant plein met palmbomen dat me enorm doet denken aan Place des Vosges in Parijs. Je herkent het plein aan zijn geel/witte gevels en de restaurants die gevestigd zijn in de bogen. Op het plein vind je twee lantaarnpalen die ontworpen zijn door Gaudi. Het plein bestaat trouwens pas vanaf 1848, omdat er op die plek tot 1835 nog een kapucijnenklooster stond. Je kunt hier ‘s avonds leuk eten.

Kathedraal van Barcelona (Catedral de la Santa Crue i Santa Eulàlia)

Dit is één van de gaafste kerken die ik ooit bezocht heb. De Gotische kathedraal van Barcelona is praktisch niet te missen, maar doe dat ook maar niet. ’S Ochtends en in de avond kun je gratis naar binnen. Je hoeft alleen te betalen (€7) tussen 13:00 en 17:30, dus hou daar rekening mee. Er zijn vaak lange rijen, dus zorg dat je er op tijd bent. De kathedraal is waanzinnig groot, en wat ik vooral leuk vond, was dat het ook een binnenplaats kende. In het kleine paradijsje met palmbomen, ganzen en een fontein vergat ik dat ik midden in een metropool stond. Tip: zorg wel dat je armen en bovenbenen bedekt zijn, of neem een sjaal mee om jezelf te bedekken.

Parc de la Ciutadella

Zelden was ik zo impressed door een fontein als in Parc de la Ciutadella. Stap uit de metro bij de Arc de Triomphe (for real!), en wandel over de statige boulevard naar het park. Laat daar het ultieme relaxen beginnen: haal een biertje, wandel door de verschillende parkdelen en verwonder je bij de vijvertjes, beelden en natuurlijk het klapstuk: de monumentale fontein Font de la Cascada. Ik betwijfel of ik ooit een mooier beeld/fontein/waterval (serieus… wat is het?) heb gezien. Met zijn gouden beelden op de top voelde ik me ineens heel klein. Grappig feitje: ook bij het ontwerp van deze fonteinen was Antoni Gaudi weer betrokken. Dit is het grootste park van Barcelona en stamt uit 1888. Je vindt in het park ook musea en de dierentuin van de stad. Het leuke is trouwens dat je hier dus niet alleen toeristen vindt, maar ook veel locals die gewoon lekker in het park van het lekkere weer genieten.

Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona

Als je meer wilt leren over de geschiedenis van Barcelona, dan moet je naar dit museum, dat gaat over de historie van de stad, van de Romeinse tijd tot nu. Ik vond het super interessant! Je komt terecht in stokoude opgravingen van visfabrieken en wijnbrouwerijen, en leert over de geschiedenis van de stad en hoe de bevolking er leefde. Ik heb zelden zulke oude opgravingen gezien (van rond het jaar nul), en vond dat erg gaaf. geschiedenisnerd

Tip: dit museum is gratis te bezoeken op zondag na 15:00, of de eerste zondag van de maand.

Barceloneta

Als je je stedentrip even wilt afwisselen met een paar uurtjes aan het strand, dan trek je het beste naar Barceloneta, een kilometer lange strook strand in de stad. Overigens heb je naast het strand ook een wijk met die naam, die eraan grenst. Het is een voormalig vissersdorpje. Nu vind je er veel restaurants en terrasjes. Ik vond het strand nogal druk, maar de zee wel lekker warm. En zorg dat er altijd iemand bij je spullen blijft, want het is een populaire plek voor tasjesdieven.

Placa Catalunya

Het Plaça de Catalunya is het hart van Barcelona, en een plek waar veel wegen en bus/metro-lijnen bij elkaar komen. Het is een geweldige omgeving om te shoppen, gezien de grote hoeveelheid winkels en winkelcentra die je hier in de buurt vindt. Op het plein vind je 8 standbeelden die voor de wereldtentoonstelling van 1929 gemaakt werden. Het plein is sinds 1927 geopend.

Mont Monjuïc

Één van de fijnste plekjes van de stad vind ik Mont Monjuïc. Het is een oase van rust en groen in de anders zo bruisende stad. Je vindt de heuvel aan de zuidkant van de stad, en vanaf de top van de heuvel heb je dan ook geweldig uitzicht over de stad. Je kunt de heuvel vrij makkelijk beklimmen vanaf Placa D’Espanya, maar je kunt ook de kabelbaan nemen. Als je vanaf het plein komt, beklim je de (rol)trappen tot aan het Museu Nacional d’Art de Catalunya, misschien wel het belangrijkste kunstmuseum van de stad. Verder vind je bovenop de heuvel ook het verdedigingsfort Castell de Montjuïc, meerdere musea, restaurants, een zwembad, tuinen en parken en een begraafplaats. In 1992 vonden op deze heuvel een groot deel van de Olympische Spelen plaats.

Leuke dingen om te doen in Barcelona:

Festa Major de Gracia

Toen ik in 2014 tien dagen in Barcelona was, was één van de absolute hoogtepunten dat we Festa Major de Gracia konden meepakken (afgezien van mijn vuurwerkfobie dan). Het wijkfeest vindt altijd plaats in augustus, in de wijk Gracia. Ik spendeerde er een hele middag, struinde door de wijk, dronk vermouth op een pleintje met een orkest en spotte zelfs de burgemeester van Barcelona (!). Het feest kenmerkt zich door de vele versierde straten, en denk hierbij niet aan een simpel vlaggetje of ballonnetje. Nee. Dit is Efteling-materiaal, mensen. Straten in complete thema’s, waarbij honderden liters plaksel er doorheen zijn gegaan om alle prachtig gekleurde papiermaché-versieringen te creeëren. Magisch.

Platja de Catalunya

Mocht je in de zomer in Barcelona zijn, dan kan het zo maar zijn dat je geluk hebt en de openluchtbioscoop kunt meepakken. “Cinema Lliure a la Platja” toont onafhankelijke Catalaanse films (met ondertiteling!) op een scherm op het strand. Lekker met je voetjes in het zand film kijken dus. Hoe local wil je het hebben? Neem wel een vestje of een dekentje mee, want het kan ‘s avonds enorm afkoelen.

Font Magica

Mijn allergelukkigste herinnering aan Barcelona is die ene keer dat ik Font Magica bezocht, helemaal vooraan ging staan, en de waterdruppels op mijn huid voelde neerkomen terwijl de muziek aanzwol. En ik was gelukkig. Echt gelukkig. Laat me even uitleggen wat het is: een magische fontein, namelijk. Deze fontein, de grootste van Barcelona, werd voor de wereldtentoonstelling van 1929 gebouwd. Je vindt ze op de Placa D’Espanya, en meerdere keren per week is de fontein onderdeel van een gratis licht- en watershow. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, want het is altijd druk. Vind hier de exacte tijden en data dat de show plaatsvindt.

Klooster van Montserrat

Goed, dit ligt buiten Barcelona maar is als dagtrip echt enorm de moeite waard, vond ik. Als je houdt van een mysterieus klooster, hoog verscholen in de bergen van Catalonië, dan ga je dit leuk vinden. Het is een benedictijnenabdij trouwens, én een bedevaartsoord, dat zich bevindt op een hoogte van 720 meter waardoor het ook een fantastisch uitzicht heeft over de omgeving.

Je kunt het klooster relatief makkelijk met de trein en de kabelbaan bereiken. Een ticket kost €7. Zorg dat je je netjes kleedt.

Bezoek de leuke wijken

Het allerleukste om te doen is misschien nog wel gewoon lekker struinen door de wijken van Barcelona. Mijn favoriete wijken zijn Born, Gotic & Gracia. Allemaal leuk op hun eigen manier. Lees dit artikel over mijn favoriete wijken en waar je moet verblijven als je in Barcelona bent.

Probeer alle gratis tapas

Did someone say free food? Jawel! Er zijn in Barcelona nog altijd cafeetjes die met een alcoholisch drankje gratis tapas serveren. En zeg nou zelf, het zou toch onbeleefd zijn om dat niet te proberen? Lees hier mijn artikel met tips voor goedkoop eten in Barcelona + een aantal gratis tapas zaakjes.

Hoe is het weer in Barcelona?

Laten we ook even stilstaan bij het klimaat in Barcelona. Barcelona heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. Daarom kun je de stad het beste in bijvoorbeeld het voorjaar of najaar bezoeken. Als je een stedentrip met zacht weer wilt, is ook de winter een aanrader, al moet je niet verwachten dan in je zwembroek op het strand te kunnen liggen. Ik vind zelf de zomermaanden erg warm in Barcelona, en niet ideaal om een stad te ontdekken.

De leukste hotels in Barcelona:

Mocht je nog een leuk hotel zoeken in Barcelona, dan heb ik ook daarvoor weer een handig artikel. In het onderstaande artikel vind je namelijk mijn tips voor de 11 leukste goedkope hotels in Barcelona centrum. Allemaal hartstikke hip, centraal gelegen en voor een fijn prijsje. Kan niet missen dus!

Andere handige artikelen over Barcelona:

Tijdens mijn bezoekjes aan Barcelona heb ik een aantal fijne gidsjes geschreven voor jullie met Barcelona tips. Zie bijvoorbeeld dit artikel met een planning voor wat te doen tijdens 3 dagen in Barcelona, of deze waarin ik precies vertel hoeveel een stedentrip Barcelona kost (+ hoe je geld kunt besparen!)

Wat vind jij het leukste om te doen tijdens een stedentrip Barcelona?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Dierckx sandra 25 augustus, 2019 - 22:13

Super handig om te gebruiken als leidraad voor een citytrip . En het is meegenomen tips te krijgen van ervaren mensen. Dankjewel.

Plaats een reactie
Explorista 27 augustus, 2019 - 11:35

Wat een lieve comment, dankjewel Sandra! Veel plezier in Barcelona!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter