Fietsen in Berlijn: mijn tip voor een superleuke fietstour!

door Explorista

Als ik tegenwoordig op stedentrip ga, doe ik steeds vaker een leuke fietstour. Ik vind het een toffe manier om een stad te ontdekken, en tegelijkertijd lekker actief te zijn. Daarom ging ik ook fietsen in Berlijn. Ik volgde een fietstour bij Berlin on Bike, een toffe organisatie met verschillende fietstours met Nederlandse gidsen. Vandaag deel ik met jullie hoe het is om te fietsen in Berlijn, en wat ik van de fietstour vond! Lees mee :)

Afgelopen keer dat ik in Berlijn was, rende ik voor mijn werk van het ene naar het andere event in Berlijn. Het eerste dat me opviel? Dat Berlijn ONTZETTEND GROOT is. Fietsen huren is dus echt geen overbodige luxe om in relatief korte tijd veel van de bezienswaardigheden in Berlijn aan te doen. Hou er dus ook rekening mee dat als je een fietstour doet, dat je al snel 15 kilometer in de beentjes hebt zitten. Gelukkig is Berlijn redelijk vlak, dus met de spierpijn zal het wel meevallen.

De groep is er klaar voor!

Is fietsen in Berlijn veilig?

In Berlijn wordt niet zoveel gefietst als in de Nederlandse steden. Niet overal is een fietspad, en ik zou er zeker voor zorgen dat je goed oplet dat andere weggebruikers je gezien hebben. Maar over het algemeen vond ik mijn ervaring op de fiets in Berlijn heel relaxed en veilig. Ik vond de wegen van goede kwaliteit, redelijk breed en ik vond het ook niet zo druk met verkeer (in ieder geval toen ik er was). Waar het kan, kun je natuurlijk het beste de grote wegen overslaan en via zijstraatjes fietsen. Overigens wordt fietsen wel steeds populairder onder de locals (er ligt maar liefst 650 kilometer aan fietspad in de stad), en zie je vaak hippe jongeren op van die retro-fietsen voorbijschieten. Ik had zelf geen helm op, maar die kun je gewoon lenen natuurlijk.

Ontmoet… Berlin on Bike

Zelf vind ik fietsen in een nieuwe stad soms een beetje spannend. Ik heb niet zoveel zin om én op de route te moeten letten én op het verkeer in een vreemde stad. Daarom vind ik een georganiseerde fietstour altijd een goed idee. Toen ik werd uitgenodigd om een rondje te fietsen door Berlijn met Berlin on Bike, zei ik dus ook volmondig ja. Een leuke manier om de stad eens vanuit een ander standpunt te zien. Bovendien krijg je met een gids ook nog eens allerlei leuke informatie over de plekken die je bezoekt. Super dus.

Berlin on Bike is een organisatie die in 2004 door een echte local werd opgericht. De tours trokken al snel veel klanten, en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot eentje met 60 gidsen en maar liefst 600 fietsen. Als je niet met een tour meewilt, kun je trouwens ook gewoon een fiets huren. Maar dat zou jammer zijn, want ze bieden 4 verschillende tours aan in het Nederlands, en nog een heel aantal andere tours in het Engels en Duits. De meeste tours duren zo’n 3,5 uur, inclusief een koffiepauze van 20 minuten.

Het monument “The Deserted Room”

De verschillende tours van Berlin on Bike:

Alternatieve Berlijn Kreuzberg fietstocht

Kreuzberg is één van de hipste wijken in Berlijn, in het zuidoosten van de stad. Met deze fietstocht onderzoek je de alternatieve kant van Berlijn. In Kreuzberg wonen bankiers wonen naast krakers, en ook de grote diversiteit aan etniciteit brengt veel geuren, kleuren en verhalen met zich mee. Ontdek deze wijk op de fiets en leer alles over de meest bruisende wijk van Berlijn.

Berlijnse muur fietstocht

Deze fietstour draait om, je raadt het al, de Berlijnse Muur. Misschien wel het meest tastbare symbool van verdeeldheid en één van de hoofdrolspelers in de Koude Oorlog. Zo’n dertig jaar lang sneed 160 kilometer aan muur door het leven van Berlijners. Tijdens deze tour fiets je niet alleen langs nog bestaande delen muur, maar ook langs de onzichtbare sporen die de muur achterliet, waarbij je alles leert over de (politieke) geschiedenis en de verdrietige menselijke verhalen rondom de muur.

Berlijn bezienswaardigheden fietstocht

Ga je voor het eerst naar Berlijn? Dan is deze fietstour de ultieme aanrader. Berlijn is een stad die gevormd is door verschillende vorsten, bombardementen en oorlogen, en de rommelige mix aan gebouwen is daar een resultaat van. Met deze tour leer je over 800 jaar geschiedenis, en kom je langs bezienswaardigheden als het Museumeiland, Brandenburger Tor, de Rijksdag en de Berlijnse Muur.

Berlin on Bike biedt natuurlijk ook privéfietstochten. Perfect als je met een groepje vrienden reist en met z’n allen een privégids wilt huren. En in de winter is er een speciale winterfietstour, die o.a. ook langs gezellige kerstmarktjes komt.

Hoe vond ik de fietstour van Berlin on Bike?

Iets te laat kwam ik aangerend bij het startpunt van onze tour: de de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. Gelukkig stond de groep heel relaxed op me te wachten, en was ook gids Sascha superaardig. Ik kreeg meteen een fiets die op de perfecte hoogte werd afgesteld, en we kregen een introductie over de route die we zouden fietsen. In mijn geval volgden wij een geïmproviseerde route omdat onze groep bloggers maar twee uur had, in plaats van de normale lengte. Een soort privétour dus.

Het allereerste dat me opviel was dat de fietsen van heel goede kwaliteit waren. Ze fietsten heerlijk en er zaten heel veel versnellingen op (die ik trouwens niet nodig had). Je herkent ze trouwens aan de gele bordjes met zwarte letters, dus het is makkelijk om elkaar in het oog te houden. Onze gids Sascha is een Duitse local die geboren en getogen is in Berlijn, en op een relaxed tempo leidt hij ons langs allerlei leuke en minder bekende plekjes in de stad.

Zo stoppen we onder andere bij een bijzonder gedenkteken voor de Jodenvervolging (The Deserted Room) en leren op dat punt meer over hoeveel joden bijdroegen aan de Duitse cultuur (superveel Nobelprijswinnaars van voor de oorlog waren Joods) voor de systematische Jodenvervolging uit de Tweede Wereldoorlog. We fietsen verder en ontdekken meer over de krakerscultuur in Berlijn, en brengen ook een bezoekje aan het Heckmann-Höfe. Bonus tip: hier heb je geweldig uitzicht over de Neue Synagoge. De Heckmann-Höfe is superleuk hofje waarvan ik het bestaan helemaal niet wist, en een leuk alternatief voor Hackescher Höfe. En als laatste fietsen we langs een PRACHTIG uitzichtpunt op de Museumsinsel, alvorens we de tour na anderhalf uur moeten inkorten omdat de regen en wind ons bijna van de fiets afblazen. Helaas pindakaas, maar gelukkig hebben we toch een heel leuke indruk gekregen van de fietstour.

Ik vond het echt zo leuk om lekker rond te fietsen, op een actieve manier meer van de stad te ontdekken. Ik kwam op een aantal plekken die ik nog nooit had gezien, en de duidelijke en leuke uitleg van Sascha zorgde ervoor dat ik nu veel meer context heb en meer begrijp over Berlijn dan voor de tour. Ik zou zeker nog eens met Berlin on Bike gaan fietsen als ik weer in Berlijn ben.

Praktische informatie over de fietstours van Berlin on Bike

De tours van Berlin on Bike vertrekken vanaf de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg. Zoals gezegd duren tours ongeveer 3.5 uur, en zijn ze makkelijk te volgen. Je hoeft ook niets mee te nemen, want de gids neemt dingen mee als zonnebrand en ponchos. Nederlandstalige tours kosten €27,50, en vertrekken (afhankelijk van de tour) elke dag.

Ook enthousiast? Boek je fietstour op de website van Berlin on Bike.

Hou jij van fietsen als je op stedentrip bent?

Dank aan mijn fietsmaatjes Alu, Will & Björn voor een aantal van de foto’s in deze post!

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter