Yogyakarta bezienswaardigheden: 8 dingen die je niet mag missen tijdens je verblijf

door Explorista

Als je op reis gaat naar Java in Indonesië dan is de kans groot dat je Yogyakarta zult bezoeken tijdens je reis. Het is één van de bekendste steden in het land, de hoofdstad van de gelijknamige provincie en heeft ruim een half miljoen inwoners. De reden dat je Jogja, zoals locals het noemen, zult bezoeken tijdens je reis heeft te maken met zijn uitvalsbasis vlakbij Borobudur en Prambanan. Daardoor trekken er veel toeristen naartoe, waardoor de stad ingesteld is op toerisme en vol zit met leuke cafés en restaurants. Er zijn ook veel interessante gebouwen om te bewonderen. 

Yogyakarta wordt gezien als één van de belangrijkste culturele steden van Java. Je kunt er dan ook veel traditionele kunstvormen vinden: batik, ballet of poppenshows. Wist je dat Yogyakarta vier jaar lang de hoofdstad was van Indonesië? Dat was tussen 1945 en 1949, tijdens de Indonesische Revolutie. Door de Nederlandse overheersing zie je veel monumentale panden, terwijl ook de Indonesische invloeden overal te zien zijn.

Jalan Maliaboro

De bekendste plek om te shoppen voor souvenirs is Jalan Maliaboro. Je hebt er veel vaste winkels, waar je natuurlijk naar binnen kunt, maar ik vond de straatstalletjes veel leuker. Je hebt er allerlei soorten souvenirs, van spul dat duidelijk uit China komt, tot prachtige maskers, beeldjes en kleding. Ik werd met reismaatje Anouk losgelaten op de markt, en we hebben allebei maar een paar euro uitgegeven en kwamen vol souvenirs weer terug. Zo kocht ik onder andere een batik-stijl masker en een tafelloper. Zij kocht onder andere een leren tasje, waar je in Nederland minimaal vier keer zo veel zou betalen. Afdingen is trouwens super leuk en helemaal niet ongemakkelijk. Je begint gewoon met een derde van de prijs, en komt uiteindelijk op ongeveer de helft van de oorspronkelijke prijs uit.

DSC_0452 2

DSC_0453 2

DSC_0456 2

Kraton Yogyakarta

Dit is het koninklijke paleis Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, de residentie van de sultan van Yogyakarta. Sultans hebben overigens geen macht meer, het is puur een ceremoniële functie. Je kunt het paleis ook bezoeken en dat is zeker de moeite waard want binnenin vind je een museum, en prachtige gebouwen en een binnentuin die je kunt bezoeken. Ook zijn er dagelijkse optredens. Het paleis werd gebouwd in 1755/1756, maar de meeste bouwwerken die je nu ziet stammen uit de periode 1921 – 1939. Het paleis is meerdere keren slachtoffer geweest van aardbevingen, maar werd altijd herbouwd.

DSC_0450 2

Wayang Kulit

Dit is een traditionele poppenshow, met platte leren poppen die via hun schaduw op het doek geprojecteerd worden. Vaak wordt er live gamelan-muziek bij gemaakt. Ik zag een voorstelling toen ik in het Kraton was, maar er zijn ook voorstellingen in het Sonobudoyo Museum.

DSC_0480 2

Ramayana Ballet

Ramayana ballet is een traditioneel ballet dat het verhaal van Ramayana uitbeeld, een belangrijk figuur in de Indonesische cultuur. Ik heb het ballet bij Prambanan gezien, maar het wordt ook in Yogya vertoond.

Prambanan (1)

Prambanan

Even buiten Yogyakarta vind je Prambanan, een Hindoeïstisch tempelcomplex uit de negende eeuw. Het is één van de drukste bezochte bezienswaardigheden in Indonesië. Prambanan en Borobudur worden vaak met elkaar vergeleken, aangezien het beide grote tempels zijn die niet ver van Yogyakarta liggen, maar het grote verschil is, behalve religie (Hindoeïstisch versus Boedistisch), het feit dat Prambanan heel bijzonder en gedetailleerd versierd is, en Borobudur veel grootser van opzet is. Je mag allebei niet missen, in mijn optiek.

Lees hier mijn artikel met meer informatie over Prambanan bezoeken.

Borobudur (13)

Zonsopgang bij Borobudur

De zonsopgang bij Borobudur prijkt bovenaan menig bucketlist… en ik heb het gedaan! Het boeddhistische Borobudur complex stamt uit 750 – 850 na Christus en bestaat uit negen verdiepingen, waarvan de bovenste drie rond zijn. Het meest kenmerkend zijn natuurlijk de vele stoepa’s: volgens volkslegende wacht je eeuwig geluk als je de Boeddha’s in het midden kunt aanraken. Je kunt uiteraard ook de zonsopgang bekijken, doordat Indonesië zo dicht op de evenaar ligt, is de zonsopgang vrijwel altijd rond dezelfde tijd.

Lees hier mijn artikel over de zonsopgang bij Borobudur.

DSC_0711

Omgeving ontdekken

De omgeving van Yogyakarta is prachtig! Ontdek de weidse rijstvelden, bezoek kleine authentieke dorpjes, en wordt weggeblazen door intens felle groene begroeiing. Ik werd spontaan verliefd. Er zijn vele manieren om de omgeving te ontdekken, maar dat kan bijvoorbeeld door fietstochten of in een paardenkoets.

DSC_0467 2

Eten

Één van de redenen om naar Indonesië te gaan is natuurlijk het heerlijke eten. Voor een paar euro heb je al een geweldige maaltijd, vers bereid en goed gekruid. Elke regio heeft bovendien zijn eigen traditionele gerechten. Een echte specialiteit is Rujak Es Krim: een fruit/groente salade met daarboven ijs. Ook het albekende Mie Ayam vind je hier veel. Check dit artikel voor een lijst van tips over waar je traditionele gerechten kunt eten in Jogja, aldus geschreven door een Indonesische die er jaren woonde!

Dat zijn mijn Yogyakarta tips voor jouw volgende reis. Met al deze bezienswaardigheden en dingen om te doen in Yogyakarta zul je je niet snel vervelen, en ik denk dat het zomaar één van je favoriete plekken zal zijn in Java, zo niet heel Indonesië!

Hotels in Yogyakarta:

€ – Het prachtige Griya Nalendra Guest House is gebouwd in traditionele stijl, en kent gratis wifi en ontbijt, er is ook een restaurant om ’s avonds te eten. De kamers zijn comfortabel en kennen gratis airconditioning. Check hier de meest recente prijzen
€€ – In het centrum van Yogyakarta vind je Jambuluwuk Malioboro Boutique Hotel, een vijfsterren hotel met gratis wifi en ontbijt en een prachtig buitenzwembad dat zo weggelopen lijkt uit een tropisch sprookje. Check hier de meest recente prijzen
€€€ – Mocht je in Yogyakarta zelf willen verblijven dan is het luxueuze The Phoenix Hotel een aanrader: een stijlvol klassiek hotel met een prachtige courtyard met zwembad. Check hier de meest recente prijzen.

Indonesië reis aan het plannen? Lees hier al mijn artikelen over Indonesië!

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Linda | travellersoftheworld 20 augustus, 2017 - 13:08

Yogjakarta lijkt me zo prachtig mooi! Ik zou er heel graag eens heen gaan. De tempels, maar ook de omliggende natuur en de stad zelf spreken mij heel erg aan. Indonesië lijkt me sowieso een heel gaaf land

Plaats een reactie
Kirsten 19 december, 2018 - 10:55

Ja Yogya is zo leuk. Wij vonden het één van de leukste steden in Indonesië.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter