Inhoudsopgave
Het is niet vaak dat ik op persreis ga en er zoiets tofs op de planning staat als de zonsopgang bewonderen bij Borobudur: een echt bucketlist puntje. Goed, je moet er dan wel heel vroeg voor opstaan, maar zoiets is een once in a lifetime ervaring die je nooit meer vergeet, toch? Ik deed het, en geef je tips voor als jij ook de zonsopkomst bij Borobudur wilt bekijken. Is het de moeite waard?
Wat is Borobudur?
Borobudur is misschien wel de meest bekende tempel in heel Indonesië. Het is dan ook één van de meest populaire trekpleisters van heel Java. Borobudur is een Boeddhistisch tempelcomplex dat stamt uit de periode 750 – 850 na Christus. Het kent negen verdiepingen: zes vierkante, en de drie bovenste zijn rond. Bovenop zijn er 72 stoepa’s, die gebouwd zijn rondom de grote centrale stoepa, die symbool staat voor het nirwana. Als je je hand in de stoepa’s steekt en het Boeddha beeld in het centrum kunt aanraken, dan brengt dat je eeuwig geluk, aldus volksgeloof (ik mag het hopen, want het is mij gelukt!). Pelgrims lopen iedere etage zeven keer rond, met de klok mee. De etages zijn versierd met reliëf die het levensverhaal Boeddha uitbeelden.
Borobudur verdween lange tijd onder de begroeiing van Java. Pas in 1814 werd de tempel herontdekt. Er vonden in de negentiende eeuw al wel restauraties en uitgravingen plaats, maar de eerste échte restauratie stamt uit de periode 1907-1911. Tussen 1973 en 1984 vond de tweede grote restauratieronde plaats, gefinancierd door UNESCO. Borobudur werd in 1991 op de Werelderfgoedlijst geplaatst, tegelijkertijd met Prambanan.
Borobudur bezoeken + Zonsopkomst Borobudur
Borobudur ligt op ongeveer een uurtje buiten Yogyakarta. Je kunt of in Yogyakarta verblijven en een tour naar de tempel nemen, of je kunt dichter in de buurt verblijven (wat wij deden). Als je de zonsopgang wilt zien, dan is het een aanrader om bij Manohara hotel te verblijven (zie hieronder), aangezien daar alle sunrise-tours vanuit vertrekken. En anders moet je ook wel érg vroeg op, aangezien je bij Manohara al om 4.30 moet verzamelen voor de sunrise tour.
Hou er wel rekening mee dat je gewoon echt geluk moet hebben om een mooie zonsopkomst te zien. Zo’n 80% van de tijd is het bewolkt, en dus ook toen wij er waren. Ik vond de zonsopgang tegenvallen, vanwege het weer en omdat je met gigantische groepen toeristen probeert een glimps op te vangen van de zonsopkomst. Desondanks vond ik het wel een once in a lifetime experience: hoe vaak maak je nou een zonsopgang mee? Ik vond het ook wel speciaal om naar een ander hoekje van de tempel te lopen en daar in alle stilte te genieten van het uitzicht en de geluiden van de call to prayer, die uit allerlei kanten kwamen aan dwarrelen.
Nog een laatste tip: smeer jezelf wel goed in met DEET of andere muggenspray, want muggen zijn veelal actief tijdens zonsop- en ondergang. Ik werd gebeten door onder andere een tijgermug (ik zag hem nog net te laat), en die zijn in sommige gevallen besmet met bijvoorbeeld dengue. Goed insmeren dus!
Entreeprijs Borobudur 2020:
- Van 06.00 – 17.00 (geen zonsopkomst): IDR 325K = 21 euro.
- Zonsopgang (vanaf 4.30): IDR 450K = 30 euro.
Studenten krijgen 10 USD korting op vertoon van een geldige studentenkaart. De korting is echter niet geldig op de Sunrise-ticket.
Andhong Village Tour
In plaats van ’s middags terug te keren naar Borobudur, besloten wij een andere tour te doen (die geregeld werd via het Manohara hotel). Dit was de Andhong Village Tour waarbij wij met een paard en koets door de omgeving en lokale dorpjes reden om meer te ontdekken over het leven op het platteland, en (natuurlijk) wat souvenirs te kopen. Hoewel ik het af en toe wel een beetje moeilijk had met hoe ik met mijn dure camera daar gezellig in een steenarm dorpje foto’s kwam maken, vond ik de tour wel bijzonder. En er werd me op het hart gedrukt dat deze tours juist de lokale bevolking ondersteunen en het mogelijk maakt om de omgeving zo authentiek mogelijk te houden. Door dit soort tours hoeft de omgeving niet te kiezen voor het grote geld van internationale ketens die er restaurants en hotels willen bouwen.
Je rijdt met een koetsje echt door een magisch landschap: je komt langs de meest groene rijstvelden, ziet kinderen voetballen op een veldje, kunt lokale dorpjes bewonderen, ongeveer 429.000 kippen zien, en echt een idee krijgen van het lokale leven. Wij aten bij een lokaal restaurantje in één van de dorpjes.
Prijzen 2020:
- Short Trip : IDR. 200.000
- Long Trip : IDR. 250.000
Deze tour valt te boeken bij Manohara, en is exclusief een gids. Er kunnen maximaal drie mensen in één koets.
Manohara Hotel Borobudur
Foto bron: Manohara Resort.
Normaal gesproken geef ik meestal een aantal opties voor je verblijf in een locatie, maar in dit geval kan ik maar één hotel aanraden voor de beste ervaring van Borobudur. Wij verbleven in Manohara, een hotel daadwerkelijk OP het Borobudur complex zelf. Daardoor kun je dus makkelijk het tempel bezoeken, wanneer je wilt.
Bovendien kun je via dit hotel de sunrise experience aanschaffen, waarbij je opgehaald wordt, en de zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel kunt bewonderen. En ze organiseren ook de toffe Andhong Village Tour, die ik je zeker aan zou raden.
De kamerprijs is inclusief toegang tot Borobudur (tussen 06.00 en 17.00) en ontbijt. Check de meest recente prijzen hier. Als je bij Manohara verblijft betaal je nog maar IDR 275K (16,47 euro) extra voor een sunrise package. Dit moet je apart aanschaffen bij het hotel.
Als je liever een ander hotel boekt in de omgeving van Borobudur, dan raad ik je aan hier te kijken.
Heb jij nog tips om Borobudur te bezoeken?
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Juli 2017 en werd geüpdatet in Januari 2020.
2 reacties
Tja zonsopgang zonder zon is toch een tikkie minder :) Wij hadden meer mazzel in Indonesië al was dat niet bij de Borobodhur maar bij een vulkaan waar de naam me van ontschiet.. Kelimutu? Zoiets. Prachtige zonsopgang maar ook daar best druk.
Fijne foto’s meid! Ik ben al meerdere keren in Indonesië geweest, maar nog niet op Java! Next time moet ik zeker deze plek bezoeken :)