De 36 mooiste kastelen in Europa voor iedereen die vanbinnen stiekem een prinses is

door Explorista

Het is geen geheim dat ik gek ben op kastelen, waar ze ook staan. De fascinerende geschiedenis, de (vaak) mooie omgeving en de prachtige architectuur zijn reden genoeg om regelmatig een kasteel op te zoeken. Duitsland is een van mijn favoriete landen als het om kastelen gaat, maar eerlijkheidshalve staan er in bijna alle Europese landen mooie kastelen. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van mijn favoriete kastelen in Europa. Even lekker wegdromen!

Met 36 kastelen verspreid over meer dan 20 verschillende landen in Europa heb je voorlopig genoeg inspiratie. Natuurlijk ken je de beroemde Slot Neuschwanstein en het Kasteel van Versailles wel. Maar heb je ook al eens gehoord van Kasteel Duivenvoorde of Kasteel Trakai? Kijk mee naar de 36 mooiste kastelen van Europa.

De mooiste kastelen in Europa

Slot Neuschwanstein, Duitsland

Het sprookjesachtige Slot Neuschwanstein in Duitsland is een van de meest beroemde kastelen uit dit rijtje. Volledig terecht, want het sprookjesachtige kasteel is in combinatie met de beboste, groene omgeving echt een PLAATJE.

Slot Neuschwanstein is zelfs de inspiratie geweest voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Koning Lodewijk II van Beieren liet dit immense kasteel bouwen, maar woonde er nooit. Zes weken na zijn dood ging het kasteel open voor publiek en dat is nog altijd zo.

LEES OOK: Alles wat je moet weten voor een bezoekje aan Slot Neuschwanstein.

Bron foto

Château de Belœil, België

Het kasteel van Belœil ontstond in de 15e eeuw, maar werd gevormd tot wat je vandaag de dag ziet in de 17e eeuw. De prinsen van De Ligne besloten het om te verbouwen tot een symmetrisch kasteel in de Franse stijl. Het moest hun machtspositie versterken. Je kunt het kasteel en de bijbehorende tuinen nog altijd in het Belgische Belœil bezoeken.  

Burg Eltz, Duitsland

Burg Eltz vind je in het Eifelgebied in Duitsland. Ook dit is weer echt zo’n sprookjeskasteel, in een groene, bosrijke omgeving. Zo mooi.

Het uitzicht op deze burcht én vanaf deze burcht is dan spectaculair. Je kunt goed wandelen in de omgeving. Burg Eltz is nog altijd open voor bezoekers.

Bron foto

Ljubljanski Grad, Slovenië

Dat ook stedelijke kastelen prachtig zijn, bewijst Ljubljanski Grad in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Dit kasteel ligt wat hoger in de stad, waardoor je niet alleen kunt wandelen naar de top, maar ook de kabelbaan kunt nemen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

LEES OOK: Mijn reisgids met tips voor Ljubljana.

Bron foto

Kasteel van Schwerin, Duitsland

Het kasteel van Schwerin in Duitsland wordt ook wel het paleis van Schwerin genoemd. Het was van oorsprong (in de 14e eeuw) namelijk een kasteel, maar werd in 18e eeuw herbouwd tot het indrukwekkende paleis wat je nu ziet. Het kasteel staat op een eilandje in de Schweriner Zee, wat het geheel nog net iets sprookjesachtiger maakt.

Bron foto

Slot Fürstenstein, Polen

Het kleurrijke Slot Fürstenstein in Polen is een van de kastelen waar ontzettend veel gebeurd is. Het is in handen van vele eigenaars geweest, die allemaal hun eigen draai gaven aan het interieur of de architectuur van het kasteel. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Slot Fürstenstein niet onbeschadigd. Ontdek tijdens je bezoek alles over de plunderingen in die tijd.

Bron foto

Alcázar van Segovia, Spanje

De middeleeuwse Alcázar van Segovia in Spanje is een kasteel dat ingezet werd voor vele doeleinden. Het diende even als paleis, staatsgevangenis, fort en zelfs als militaire academie. Inmiddels bevat het een museum met allerlei militaire attributen en geschiedenis over het kasteel.

Kasteel Bourscheid, Luxemburg

De grootste stenen burcht van Luxemburg vind je in Bourscheid. Kasteel Bourscheid was eigendom van een grote Luxemburgse familie tot de laatste heer van de familie stierf. Hierdoor is het, na wat omzwervingen, in handen gekomen van de Luxemburgse monumentenzorg en kun je het kasteel bezoeken.

Slot Lichtenstein, Duitsland

Net als Slot Neuschwanstein is ook Slot Lichtenstein een populaire bezienswaardigheid in Duitsland. Lichtenstein is een voormalig jachtslot en met de bouwjaren 1840 – 1842 een van de jongste kastelen in het land. Het kasteel is toegankelijk voor publiek en geeft je een mooi uitzicht op de omgeving.

Kasteel van Versailles, Frankrijk

Net buiten Parijs vind je het wereldberoemde Kasteel van Versailles. Een kasteel zo groot dat je er daadwerkelijk een dagbezoek van kunt maken. Tijdens een rondleiding leer je ook nog eens over de geschiedenis van dit imposante bouwwerk, en hoe de Franse koningen hun hofhouding hier hadden. Het is wel een hele populaire bestemming, dus bereid je goed voor op je bezoek met behulp van mijn tips.

LEES OOK: Mijn reisgids met alles dat je moet weten voor een bezoekje aan het Kasteel van Versailles (+ tips om de wachtrij te ontlopen)

Kasteel Bojnice, Slowakije

Ook in Slowakije weten ze hoe ze sprookjes tot leven moeten wekken. De basis voor Kasteel Bojnice werd in de 12e eeuw gelegd, maar het kasteel werd uiteindelijk pas in de 19e eeuw verbouwd tot het romantische kasteel wat je nu ziet. Je kunt het kasteel bijna dagelijks bezoeken.

Bron foto

Bodiam Castle, Engeland

Bodiam Castle is van oorsprong een waterburcht dat gebouwd werd ter verdediging van de Franse Invasie tijdens de Honderdjarige Oorlog. Vervolgens werd Bodiam kasteel vele jarenlang het woonhuis van verschillende rijke families. Uiteindelijk is het in handen gekomen van de Engelse monumentenbescherming en is het kasteel openbaar toegankelijk gemaakt.

Bron foto

Kasteel Comtal, Frankrijk

Kasteel Comtal in Carcassone is een Middeleeuws kasteel in Frankrijk dat vele belegeringen en slagvelden meemaakte. Vandaag de dag leer je daar alles over tijdens een tour van het kasteel en geniet je van het uitzicht vanaf de kasteelmuren.

Bron foto

Bamburgh Castle, Engeland

Het 12e-eeuwse kasteel Bamburgh in Engeland heeft een hele tijd lang gediend als plek voor liefdadigheidsinstellingen. Een bibliotheek, graanopslagplaats, scholen, een ziekenhuis en een thuis voor schipbreukelingen zijn allemaal doelen die Bamburgh Castle heeft gehad. Inmiddels is het kasteel privé-eigendom, maar wel deels toegankelijk voor publiek.

Burg Hochosterwitz, Oostenrijk

Een van de meest indrukwekkende kastelen in Oostenrijk is Burg Hochosterwitz. Gebouwd op een hoge rots is dit kasteel ook niet te missen. Het kasteel is een deel van het jaar geopend en mede vanwege dat uitzicht echt de moeite van het bezoeken waard.

Bron foto

Kasteel van Peleş, Roemenië

Het kasteel van Peleş in Roemenië is echt een van mijn favoriete kastelen. Vanaf de hoofdstad Boekarest rij je in zo’n twee uur naar het kasteel en dat is echt de moeite waard. Iedere kamer in het kasteel is uniek en mooi ingericht. Weten hoe je er komt? Lees mijn artikel met tips voor het Kasteel van Peleş.

LEES OOK: Mijn reisgids voor het bezoeken van het Kasteel van Peleş

Bron foto

Eilean Donan Castle, Schotland

Gelegen op een Schots eiland waar drie verschillende ‘Lochs’ (meren) samen komen, is Eilean Donan Castle een indrukwekkende verschijning. Pas in het begin van de 20e eeuw werd er een loopbrug gemaakt die het kasteel met het vasteland verbindt. Dat maakt je bezoek aan Eilean Donan Castle in ieder geval een stuk eenvoudiger.

Castello di Miramare, Italië

Aan de Golf van Triëst in Italië vind je het bekende kasteel Miramare. Het kasteel werd halverwege de 19e eeuw gebouwd als zomerverblijf voor Maximiliaan van Habsburg en zijn vrouw. In de jaren erna woonden nog enkele hoogstaande mensen in het kasteel, maar sinds 1955 is het ingericht als museum en daarmee toegankelijk voor publiek.

Bron foto

Kasteel van Hunedoara, Roemenië

Het Roemeense Middeleeuwse kasteel Hunedoara is een van de grootste kastelen in Europa. Het is een bijzonder plaatje. Het kasteel dat je nu ziet is het resultaat van een restauratie na een flinke brand. De architecten herstelden het tot hoe ze dachten dat het er zo uit had gezien in de gotische stijl.  

Bron foto

Kasteel Tarasp, Zwitserland

Kasteel Tarasp in Zwitserland ligt vlakbij een dorpje in een bergachtige omgeving en dat levert een idyllisch plaatje op. Het lichtgekleurde kasteel springt eruit voor een achtergrond van groene bergen. Het interieur van Kasteel Tarasp ontdek je tijdens een rondleiding (en zo leer je ook nog iets over de geschiedenis).

Ashford Castle, Ierland

Het Ierse Ashford Castle is een middeleeuws, Victoriaans kasteel dat eeuwenlang in handen is geweest van heel welvarende families. In 1939 werd het kasteel verkocht aan iemand die er een hotel van maakte. Verblijf naast het kasteel op het landgoed in The Lodge voor een ultiem gevoel van luxe in Ierland.

Bron foto

Gravensteen, België

De enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen vind je in Gent. Gravensteen is een versterkte waterburcht die diende ter bescherming tegen invallen. Je ontdekt alles over de geschiedenis tijdens een bezoekje wat het hele jaar door mogelijk is.  Ik vond het een prachtig bewaard kasteel, zeker de moeite waard!

LEES OOK: Mijn reisgids voor Gent.

Bron foto

Burg Hohenzollern, Duitsland

Je snapt inmiddels wel waarom Duitsland een van mijn favoriete kasteellanden is. Ook Burg Hohenzollern is een sprookjesachtig plaatje om te zien. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel is nog altijd in handen van de familie Hohenzollern, maar zij hebben er gelukkig wel voor gekozen om het kasteel toegankelijk te maken voor publiek.

Kasteel de Haar, Nederland

Ook Nederland mag in het rijtje met mooiste kastelen in Europa niet ontbreken. Kasteel de Haar is het grootste kasteel van ons land met prachtige tuinen eromheen. Toen ik nog in Utrecht woonde, woonde ik er maar een half uur vandaan. Natuurlijk moest ik een bezoekje aan Kasteel de Haar brengen. Kijk naar de foto en je weet precies waarom.

LEES OOK: Mijn beste tips voor een bezoek aan Kasteel de Haar

Kasteel Trakai, Litouwen

Op een eiland in het Galvemeer in Litouwen vind je Kasteel Trakai. Zoals de meeste kastelen uit dit lijstje komt ook Trakai uit de middeleeuwen. Om die uitstraling te behouden is het kasteel flink gerestaureerd. Wanneer je het museum in Kasteel Trakai bezoekt zie je het gebouw dan ook op z’n best.

Mont Saint-Michel, Frankrijk

Wanneer je de foto van de Mont Saint-Michel bekijkt, dan hoef ik eigenlijk niet eens meer te vertellen waarom je dit kasteel een van de mooiste op ons continent is. Mont Saint-Michel is een rotsachtig eiland met daarop een abdij die regelmatig gedoopt wordt tot kasteel. Officieel geen kasteel, maar het lijkt er zoveel op dat ik ‘m toch in dit lijstje meereken.

Windsor Castle, Engeland

Windsor Castle, je hebt er vast wel eens van gehoord als je het nieuws kijkt. Het is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld en wordt vaak gebruikt door de Britse koninklijke familie als thuis (en Prins Harry en Meghan Markle trouwden er). Je kunt het kasteel bezoeken en een rondleiding volgen.

Bron foto

Kasteel Kronborg, Denemarken

In de 15e eeuw werd het eerste fort gebouwd op de plek waar je nu Kasteel Kronborg vindt. De gunstige ligging aan de Sont in Denemarken is de reden dat het kasteel een grote rol in de geschiedenis speelde en doorontwikkeld is tot het kasteel wat we nu zien. Ontdek meer over de geschiedenis tijdens een bezoekje aan Kronborg.

Bron foto

Burg Hohenwerfen, Oostenrijk

Het Oostenrijkse Burg Hohenwerfen is strategisch bovenop een hoge rots gebouwd. Dat was immers een stuk veiliger, want zo kon je indringers zien aankomen. Inmiddels is het een uitgebreid museum dat de geschiedenis van het kasteel laat zien. En heb je er natuurlijk een mooi uitzicht op de omgeving.

Kasteel Bran, Roemenië

Naast het eerdergenoemde Peleş kasteel is ook Kasteel Bran een opvallende verschijning in Roemenië. Bran zou, volgens de verhalen, het kasteel van Graaf Dracula zijn geweest. De waarheid ligt natuurlijk iets anders, maar als je een horror-fan bent, moet je hier natuurlijk naartoe. Meer tips voor je bezoek aan Kasteel Bran ontdek je in mijn artikel.

LEES OOK: Mijn reisgids met tips voor een bezoek aan Kasteel Bran

Bron foto

Paleis van Pena, Portugal

Een van de kleurrijkste kastelen uit dit rijtje is het Paleis van Pena in Portugal. De voormalig zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie werd uiteindelijk getransformeerd tot een museum dat toegankelijk is voor publiek. Een indrukwekkende verschijning in de stad Sintra.

Gripsholm Slott, Zweden

Een van de paleizen van de Zweedse koninklijke familie is het kasteel Gripsholm Slott. Hoewel het niet langer door de familie bewoond wordt, hoort het nog wel bij de Zweedse paleizen. Inmiddels is het kasteel namelijk een museum met de Zweedse Nationale Portretgalerij. Genoeg te ontdekken dus.

Conwy Castle, Wales

Aan de noordkust van Wales ligt Conwy Castle. Het kasteel werd ooit gebouwd tijdens de verovering van Wales door Edward I. Edward liet meerdere kastelen bouwen, maar gaf het meeste geld uit aan Conwy Castle. Hoe dat zich vertaalt in het kasteel? Dat ontdek je tijdens een bezoek aan dit indrukwekkende gebouw.

Bron foto

Kasteel Duivenvoorde, Nederland

Kasteel Duivenvoorde is een prachtig kasteel in Voorschoten in Nederland. Het kasteel gaat terug tot halverwege de 13e eeuw en is in al die eeuwen nooit verkocht aan andere partijen. De familie Van Duivenvoorde woont er nog altijd. Gelukkig hebben zij ervoor gekozen om een gedeelte van het kasteel toegankelijk te maken, dus je kunt het prachtige kasteel zowel van buiten als van binnen bewonderen.

LEES OOK: Dit zijn de 14 mooiste kastelen in Nederland voor een dagje uit

Kasteel van Chambord, Frankrijk

Het kasteel van Chambord ligt aan de Franse Loire-rivier en is omgeven door prachtige tuinen. Het is gebouwd met de intentie om er een tijdelijke verblijfplaats tijdens feesten en jachtpartijen van te maken. Daarom heeft er ook nooit iemand langdurig in gewoond. Meer over de geschiedenis ontdek je tijdens een rondleiding door het kasteel.

Kasteel van Ravadinovo, Bulgarije

We sluiten de lange lijst met sprookjesachtige kastelen af in Bulgarije. Het kasteel van Ravadinovo is het jongste kasteel uit dit rijtje, omdat het nooit als ‘officieel kasteel’ bedoeld is geweest. De ontwerper wilde zijn kinderdromen werkelijkheid laten worden en zoals je ziet is dat aardig gelukt. Wanneer je in de buurt bent, is het een leuk kasteel om te bezoeken.

Wat vind jij het mooiste kasteel in Europa? Hoeveel heb je er van deze lijst bezocht?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Charlotte 9 februari, 2020 - 11:29

Wat een heerlijk rijtje! Zelf vind ik Arundel Castle in Engeland ook erg mooi, en denk ik nog altijd met plezier terug aan mijn bezoekje aan Slot Loevestein toen ik een kind was :)

Plaats een reactie
Paul van Buitenen 17 februari, 2021 - 10:51

Ik was op zoek naar een mooie afbeelding van een Europees kasteel en kwam op je site terecht. Leuk die 36 kasteeltips. Zelf houd ik van zo min mogelijk door de moderniteit aangetaste kastelen en plaatjes. De ruwe bolsters in het Verenigd Koninkrijk en Ierland spreken me aan. Daarnaast mooie landschappen in Europa, met als toets: zo min mogelijk zichtbaar menselijke invloeden uit de laatste eeuwen. Misschien een tip voor een volgend overzicht?
Heel veel dank voor alle moeite die je in je site steekt!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter