15 redenen waarom je een keer naar Azië moet als je daar nog nooit geweest bent

door Explorista

Laatst kreeg ik op Facebook een berichtje dat mijn artikelen iemand had geïnspireerd om voor het eerst naar Azië op reis te gaan. ZO GAAF. Ik snap dat het voor mensen best een dingetje kan zijn om voor het eerst de “westerse wereld” achter zich te laten en richting het Verre Oosten te trekken.

Voor mij was de eerste keer naar Azië ook best spannend. Het leek me zó anders. In totaal heb ik nu zo’n 7 maanden in Azië doorgebracht, en wil ik graag mijn enthousiasme voor de regio met je delen. Dit zijn 15 redenen waarom je een keer naar Azië moet als je daar nog nooit geweest bent!

1: De natuur is buitenaards mooi

Ik vind oprecht dat je de allermooiste natuur vindt in Azië. Van de grillige bergen tot de groene rijstvelden, de dikke jungles en de parelwitte stranden en azuurblauw water… de natuur is voor mij één van de belangrijkste redenen dat ik terug blijf komen naar Azië.

2: Het begrip “grote stad” krijgt een heel nieuwe betekenis

Als je in aantal grote steden in Europa bent geweest denk je het begrip “grote stad” misschien wel kent, maar je hebt géén idee totdat je in Azië geweest bent. Daar wonen gewoon rustig 8 miljoen mensen in een (hoofd)stad. Als je een stad als Beijing hebt, heb je het zelfs over meer dan twintig miljoen (!) mensen.

In sommige steden betekent dat dat de luchtkwaliteit heel wat te wensen overlaat, en je uren vast kunt staan in de file (vandaar die smog…), maar ik vind dat je zoiets eens meegemaakt moet hebben. Je voelt je zó klein, en zo’n klein schakeltje zijn in zo’n grote stad is heel bijzonder!

3: Kleine dorpjes zijn een perfect inkijkje in de lokale cultuur

Grote steden zijn gaaf, maar niet mijn favoriete ding aan Azië. Ik hou veel meer van kleine dorpjes, want daar krijg je een inkijkje in de traditionele lokale cultuur. Het leven gaat hier net een tikje trager en soms lijkt het alsof de tijd zo langzaam gaat dat de klok al vijftig jaar stil staat. Het is zo speciaal om door een dorpje te fietsen, en daar spontaan in een religieuze ceremonie terecht te komen en dan in een lokaal restaurantje iets te eten.

4: De stranden zijn werkelijk paradijselijk

Ik heb nog geen mooiere stranden gezien dan die in Azië. Parelwitte stranden, wuivende palmbomen, azuurblauw water… het bestaat echt en je vindt het hier.

5: Het eten is super smaakvol

Of je nu in een sterrenrestaurant of in een zaakje aan de rand van de weg aanschuift: het eten is waarschijnlijk even lekker. Dus kruip lekker op een plastic krukje en laat een local eten voor je klaarmaken. Van curry in India, tot nasi in Indonesië en van pad thai in Thailand tot bahn mi in Vietnam: het is echt een genot om alle verschillende keukens uit te proberen.

6: De mensen zijn zó lief

Ik heb zelden zulke lieve mensen ontmoet als in Azië. Hoewel er natuurlijk vaak een taalbarrière is, merk ik dat de meeste mensen echt oprecht hun best doen om aardig voor je te zijn. Van die ene keer dat een restauranteigenaar in India een tuktuk voor ons regelde toen we verdwaald waren, tot die keer dat mijn Uber-chauffeur in Maleisië gezellig mee ging naar de tempel (en me daarna kosteloos wegbracht naar mijn volgende bestemming): ik heb zoveel leuke ervaringen met locals in Azië.

7: Het reisgemak zorgt voor een relaxte reis

Ik dacht dat reizen in Azië lastig zou zijn, maar dat was juist niet zo. Bus- en treintickets zijn vaak hartstikke makkelijk online te boeken, je vindt online super veel reisinformatie (waar ik bij probeer te helpen natuurlijk!), en met een app als Grab hoef je ook niet moeilijk te doen met taxi’s en tuktuks. Het feit dat je niet zelf hoeft te rijden maakt alles juist nog relaxter. Kun je gewoon van de omgeving genieten.

8: Je portemonnee rijkt verder dan je gewend bent

Voor Nederlandse begrippen is Azië een goedkope bestemming. Wel afhankelijk van waar je heen gaat natuurlijk, want Japan is een stuk minder voordelig dan Indonesië bijvoorbeeld. Maar goed, als je een tientje per dag aan accommodatie kwijt bent en voor een paar euro kunt eten, dan kun je lang op reis natuurlijk! Ik heb heel wat artikelen geschreven over hoeveel het kost om in bepaalde landen te reizen, dus hopelijk zul je zien dat je reisbudget in Azië heel wat verder rijkt dan in, bijvoorbeeld, Canada.

9: Je leert meer geduld te hebben

Hoewel ik zei dat het reisniveau in Azië hoog ligt, ben je ook wel gewoon in een totaal ander werelddeel. Waar dingen soms langer duren of ongepland gebeuren. In dat geval moet je gewoon diep ademhalen en leren geduld te hebben. Sinds ik in Azië gereisd heb, ben ik echt stukken geduldiger dan daarvoor en heb ik iets meer perspectief op situaties.

10: De diversiteit tussen Aziatische landen laat je terugkomen

Zoals ik hierboven al even aanstipte: Azië is zó divers. Van de besneeuwde bergtoppen van Nepal, tot de paradijselijke stranden van Thailand. Van de Chinese Muur tot de Taj Mahal. Van eeuwenoude tempels in Japan tot skyscrapers in Hong Kong. En van orang oetangs in Maleisisch Borneo tot olifanten in Sri Lanka. Er is zo ontzettend veel te zien waardoor je terug blijft komen.

11: Cultuur en geschiedenis gaan eeuwen terug

Ik heb in school maar heel weinig over Aziatische geschiedenis geleerd, dus elke keer als ik er ben, probeer ik zoveel mogelijk informatie te absorberen over keizerrijken, dynastieën, en kolonisatie. Er is zoveel waar je gewoon geen kennis van hebt als je er nooit geweest bent, en het geeft je meer context over de landen die je bezoekt.

12: Geniet van de Aziatische relaxtheid (en vind die in jezelf)

Als me iets opvalt als ik in Azië ben is dat we in West-Europa allemaal maar druk doen. In Azië voel ik die druk minder, gedeeltelijk door de maatschappelijke opvattingen daar, en gedeeltelijk door het feit dat ik letterlijk uit de drukte van mijn Nederlandse leven stap als ik in Azië ben. Ik hou er wel van. Morgen is er nog een dag. Als je lekker een dutje wilt doen midden op de dag, waarom niet? Je bent je eigen persoon. Het is vooral de Westerse maatschappij die in ons hoofd stampt dat druk zijn = succesvol zijn. In Azië vind ik het makkelijker om tijd te nemen voor dingen. Minder te haasten. En dat is wel zo fijn.

13: Krijg een groter begrip voor andere culturen

Het beste medicijn tegen vooroordelen? Jezelf onderdompelen in een andere cultuur en mensen van andere achtergronden, religies en culturen leren kennen. En dan erachter komen dat je zo ontzettend veel op elkaar lijkt. Je mag misschien andere vervoersmiddelen gebruiken, andere kleren dragen, andere muziek luisteren en andere dingen eten… je menselijkheid verbindt elkaar. Je bent helemaal niet zo anders als je in eerste instantie dacht.

14: Ga buiten je comfortzone

Het allerleukste aan Azië vind ik het feit dat ik een beetje los kom van mijn eigen ingesleten patronen en makkelijker buiten mijn eigen comfortzone stap. Dat ik ga snorkelen met manta rays, dat ik scooter rij, dat ik probeer te surfen en te slacklinen. Dat ik nieuwe dingen eet. Die bereidheid om nieuwe dingen te proberen heb ik in Azië veel meer op andere plekken, en zorgt ervoor dat ik naderhand zo trots ben op mezelf.

15: Omdat Azië genieten is

Need I say more..? Azië is gewoon fantastisch, en je moet er minimaal een keer geweest zijn, anders heb je zo’n prachtig stukje van de wereld overgeslagen :).

Ik hoop dat deze redenen je over hebben gehaald om ook eens naar Azië op reis te gaan. Het is veel leuker en veel makkelijker dan je denkt!

Wat vind jij het leukst aan Azië?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter