Stedentrip München: 8 beste bezienswaardigheden die je niet mag missen

door Explorista

München was de eerste tussenstop op onze roadtrip door de Balkan. Omdat de rit naar Kroatië in één keer wel erg lang was, besloten we de trip op te breken door eerst een dag in München door te brengen. Een stad waar ik vaak over gehoord had vanwege de nabijheid van Neuschwanstein, de voetbalclub en het Oktoberfest.

Helaas waren de weergoden ons niet erg gunstig gezind. Tijdens onze dag sightseeing in München vielen de mussen van het dak. Weet je wat je met 35 graden wilt doen? Doodgaan. Of nou ja… in ieder geval binnen zitten in een donkere ruimte met airconditioning. Als je een ijsje koopt, is het gesmolten voor je het hebt aangepakt van de verkoper. En zelfs in de schaduw ontstaan er zwembaden in je lichaamsholtes.

Dus we hebben het rustig aan gedaan, en hebben niet te veel bezocht. Dus als je maar één dag hebt, dan zijn dit de 8 bezienswaardigheden in München die je niet mag missen tijdens je citytrip.

Over München

München is na Berlijn de grootste stad van Duitsland, en het is de hoofdstad van de deelstad Beieren. De stad ligt in het Zuidoosten van het land, niet ver van Salzburg in Oostenrijk. Vanuit Utrecht is het zo’n 8 uur rijden naar München.

Het is zo’n 1.5 uur vliegen vanaf Amsterdam naar München. Dit kan o.a. met KLM, waar je een retourvlucht koopt vanaf €107.

Een korte geschiedenis van München

De stad München werd als eerste vermeld als handelspost bij een klooster in 1158. Maar opgravingen tonen aan dat de stad waarschijnlijk al eerder dan dat bestond. In 1170 werd München daadwerkelijk een stad en kreeg het stadsmuren. De stad werd rijk vanwege de monopoliepositie die het innam in de zouthandel.

In de vijftiende eeuw werd veel van de huidige Gotische architectuur gebouwd. Toen de twee delen van Beieren in 1506 samengevoegd werden, werd München de hoofdstad. Over de Jaren heen werd de stad nog een aantal keer bezet, en tijdens de uitbraak van de pest in 1634 & 1635, stierf zo’n 30% van de bevolking.

Later werd München de hoofdstad van het Koninkrijk van Beieren, wat een rijke periode was. Veel van de huidige bouw stamt nog uit die tijd, en is gebouwd onder de eerste drie koningen van het koninkrijk. De stad trok in die tijd ook veel kunstenaars aan.

De Eerste Wereldoorlog zorgde voor politieke onrust in de stad, en gaf ruimte voor het ontstaan en de groei van de Nazipartij. Adolf Hitler gaf hier regelmatig toespraken. In de Tweede Wereldoorlog zat hier het hoofdkantoor van de Nazipartij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad ook hevig gebombardeerd, waarna de oude stad (en vooral de monumentale gebouwen) zo getrouw mogelijk herbouwd.

München bezienswaardigheden:

Marienplatz

Dit plein is het centrale plein van München, waaraan je veel van de andere bezienswaardigheden terug zal vinden. Het plein bestaat al minimaal sinds de oprichting van de stad. Tot aan 1638 heette dit plein gewoon “Markt”, naar de functie die het vervulde. Maar na de dertigjarige oorlog werd er ter ere van de bevrijding van de Zweden een Mariabeeld geplaatst. De naam Marienplatz stamt echter pas uit 1854.

Wat me opviel aan München: 1) het is een heel rijke stad. 2) Wat is het stadscentrum schattig! Overal lieve kleine traditionele Duitse stijl gebouwtjes met rode daken. Op dit plein vind je in de winter de kerstmarkt trouwens.

Kerken van München

München barst van de mooie kerken. Dit zijn mijn favorieten:

Frauenkirchen

Bezoek zeker de Frauenkirchen met zijn groene torens. Het is de grootste kerk van de stad en biedt plaats aan maar liefst 20.000 kerkgangers. De bouw van de kerk vond plaats tussen 1468 en 1488 en verving een oudere kerk die in de twaalfde eeuw al op die plek stond.

Als je wilt kun je hier ook je schoenmaat vergelijken met die van de duivel. De zogeheten Teufelstritt, is een tegel met een voetafdruk van de duivel. Legende stelt dat de architect de duivel een loer had gedraaid. De duivel zou betalen voor de bouw van de kerk, op de voorwaarde dat er geen ramen zouden zijn. Toen hij binnenkwam en de ramen zag, stampte hij woedend zo hard met zijn voet op de grond, dat hij een afdruk achterliet.

Sint-Petruskerk

Ook Sint-Petruskerk, de Alter Peter genoemd is een bezoekje waard. Het is de oudste parochiekerk van München, stammend uit 1278. Op dezelfde plek stond trouwens al een Beierse kloosterkerk (waar de naam München vandaan kwam), maar de nieuwe bouw was bedoeld om het slinkende parochiegebied nieuw leven in te blazen.

Michaelskirche

Mijn eigen favoriet was de Michaelskirche. Het is wit, licht, en vol barokke details waardoor je niet uitgekeken raakt. Hier is trouwens Koning Ludwig II (die van Neuschwanstein) begraven.

Neues Rathaus

Ik weet niet hoor, maar zo vaak zie ik niet gemeentehuizen die zo indrukwekkend zijn als die in München. Het raadhuis werd tussen 1867 en 1909 gebouwd, toen het oude raadhuis niet meer voldeed qua omvang. De gevel is in Neogotische stijl gebouwd, maar die stijl is in werkelijkheid veel ouder dan het gebouw zelf. Mocht je denken dat het gebouw nogal lijkt op het stadshuis van Brussel, dan heb je gelijk: dat was één van de inspiratiebronnen.

Je kunt als je wilt gewoon lekker door de gangen van het oude gebouw struinen, of anders een kopje koffiedrinken op het binnenpleintje. Wij gingen (vanaf de vierde verdieping) met de lift naar boven en bezochten de toren (€2,50 p.p), wat ons een prachtig uitzicht over de stad gaf.
Museumwijk

Zoals ik al eerder zei is München zo’n stad waar de rijkdom vanaf straalt. De majestueuze gebouwen, grootse lanen en dure winkels verklappen dat wel een beetje. In de vorige eeuwen trok de stad veel kunstenaars aan. En dus tref je in München een hele wijk aan vol musea, waar je je makkelijk een dag kunt vermaken. De wijk heet “Kunstareal”.

Denk bijvoorbeeld aan de Pinakothek-musea. Dit zijn kunstmusea, waarvan je een Alte, Neue en Moderne variant hebt die kunst tentoonstellen uit de bijbehorende periodes.

Englischer Garten

Toen de temperatuur een hoogtepunt bereikte halverwege de middag, gaven we op in onze sightseeing missie, en besloten we maar lekker in het park te gaan zitten zweten. Dit park is echt een van de grootste die je ooit tegen gaat komen. Niet gek, want het is ook echt één van de grootste stadsparken ter wereld (groter dan Hyde Park of Central Park). Het is het grootste stadspark van Europa.

Het park werd aangelegd in 1789 als ontspanningsruimte voor soldaten. Al drie jaar later werd het eerste deel toegankelijk voor het gewone publiek. De naam komt van de Engelse landschapsstijl die veel informeler is dan bijvoorbeeld de Franse stijl.

Het is zo absurd om in dit park te zijn. Het voelt op sommige punten alsof je midden in een bos staat… en niet midden in een gigantische stad! Op sommige punten wordt zelfs gesurft op een rivier, hoe tof is dat?! Verder heb je in het park ook twee Biergartens, heerlijke plekjes om in de zomer af te koelen met een koud drankje.

Chinesischer Turm

Oftewel: de Chinese Toren, een 25-meter hoge houten pagode gebouwd in 1790. Die tref je midden in het stadspark hierboven. Het is niet alleen een bijzondere pagode, is het –voor sommige mensen nog belangrijker-: een biergarten.

De perfecte plek om op een zomerse dag een fijne pul bier te drinken. Of driehonderd liter cola, want kleine glazen cola kennen ze in Duitsland niet. Doordat het dicht bij de Universiteit ligt, zul je er veel studenten tegen komen. Het is de tweede grootste biergarten van München met ruim 7500 plekken.

Bron: Tripadvisor

Hotel tips München:

  • Louis Hotel: Dit hotel ligt midden in de oude stad, en beschikt over een Japans restaurant. De kamers zijn ingericht met veel natuurmaterialen en zachte kleuren, en sommigen hebben een Frans balkon. Perfect voor koppels.
  • The Flushing Meadows Hotel: Alle hotelkamers van dit boetiekhotel zijn in een andere stijl ingericht. Het hotel ligt in de levendige wijk Glockenbach, op loopafstand van de bezienswaardigheden van München. Drink ’s avonds een cocktail in de rooftop bar. Perfect voor liefhebbers van boetiekhotels.

Ik had tijdens mijn dag in München ongetwijfeld nog heel veel gemist, vanwege het warme weer. Dus tell me:

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in München?

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Eva - eighty7 18 augustus, 2015 - 07:49

Mooi hee, die Chinese toren! En ik kan me wel voorstellen dat jullie het rustig aan hebben gedaan… 35 graden, pff!

Plaats een reactie
Fleur Sophia 18 augustus, 2015 - 11:06

Super leuk om te lezen! Ik ben zelf twee jaar geleden in München geweest en vond het een prachtige stad!

Plaats een reactie
Nancy 18 augustus, 2015 - 13:01

Ik ben nog nooit in München geweest, dus ik pin deze post even voor later. Ik kan me zo voorstellen dat jullie het rustig aan hebben gedaan, ik heb ook eens met die temperaturen steden bezocht maar dat was in Spanje. Ik lag de helft van de dag voor dood op bed. Dan lag ik siësta te houden vanaf de lunch tot aan het avondeten hahaha! Gelukkig ook nog een boel dingen meegemaakt en gezien maar ik begrijp je idee van het rustig aan doen dus helemaal!

Plaats een reactie
Sabine 18 augustus, 2015 - 14:50

Leuk dit te lezen! Mijn vriend had het er al over om hier ooit te gaan wonen haha, maar ben er nog nooit geweest. Ziet er echt mooi uit!

Plaats een reactie
karbonkel 18 augustus, 2015 - 19:25

wij hadden 40 graden in florence, 45 in boedapest, zo warm idd! Echt niet lekker gewoon! Mooie foto’s, munchen lijkt me een toffe stad, nog nooit geweest :)

Plaats een reactie
Sandra 18 augustus, 2015 - 19:30

Jaaa München! Heerlijke stad! Wat ik het leukste vond? Heel cliché: het Hofbräuhaus! Het idee dat Hitler daar zijn toespraken hield vond ik heel… bijzonder (en een beetje eng). Verder vind ik het een te gekke plek met bier aan lange tafels. Oh en een heerlijke binnentuin! Ben je daar ook geweest?

Plaats een reactie
Marcella 18 augustus, 2015 - 21:43

Wat een hitte joh, fijn dat er dan zo’n fijn groot park in de stad is! München wil ik nog graag eens bezoeken (icm het kasteel!) ziet eruit als een toffe stad!!

Plaats een reactie
Lenneke 19 augustus, 2015 - 14:39

Oké nu ik jou post heb gelezen moet ik gewoon naar München!!

Plaats een reactie
Sheelagh 21 augustus, 2015 - 12:51

Yay, München! Vond het ook een geweldige stad, kan nu al niet wachten om weer te gaan!

Plaats een reactie
Joris 22 augustus, 2015 - 13:38

Leuk artikel en echt super mooie foto in die kerk!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter