;

Reisapps: dit zijn de 14 leukste en handigste apps voor op reis!

door Explorista

Zonder smartphone ben ik verloren op reis. Letterlijk. De keren dat ik een zekere dood door verdwalen en uithongering ontloop door mijn Google Maps te openen, zijn niet meer op één hand te tellen. En dan die keer dat ik ’s ochtends op een onmenselijk tijdstip familieleden uit bed belde omdat ik vergeten was het adres van mijn hostel in Londen op te schrijven. Telefoon = lifesaver. Daarom schreef ik dit artikel met de 14 handigste apps voor op reis. Van het plannen van je reisroute, tot het bijhouden van je kosten: deze reisapps kunnen het allemaal!


TripIt

Wat: TripIt is een app die al je reisplannen verzamelt. I-de-aal. Zo heb je al je reserveringen op één locatie.Waarom: Nooit meer eeuwig zoeken in je mailbox, op zoek naar een reservering. Even opzoeken op welke vliegtuigstoel je ook al weer zat? En wat was ook alweer je vluchtnummer? Check je app. De applicatie vertelt je zelfs een routeomschrijving van je ene locatie naar de andere, hoe laat je moet uitchecken, en -mits je een pro-abbo neemt- of je vliegtuig vertraagd is. In veel gevallen zelfs nog voordat de maatschappij het je zelf laat weten.

Pluspunt: Het is zo overzichtelijk. Vooral bij een lange reis, zoals mijn roadtrip naar Amerika, was het zo fijn om precies te zien bij welke hotels we gereserveerd we hadden, wat hun adres en telefoonnummer was, en op welke datum we in- en uitcheckten. Het maakt je reizen een stuk overzichtelijker. Het is ook waanzinnig simpel: maak een account aan, koppel die aan je mailadres, en stuur al je reserveringen door naar plans@tripit.com, en binnen tien seconden staan ze in je app.

Minpunt: De app is niet ingesteld op Nederlandse reserveringen. Zolang ze een bepaald concept volgen, komen ze er wel in, maar het werkt beter met Engelstalige reserveringen. Je kunt ze nog steeds wel doorsturen, maar dan moet je ze handmatig in de juiste map zetten.

Kosten: Gratis. De pro-versie (die ik niet heb) kost $50 per jaar.


Currency Converter

Wat: Een rekenmachine die valuta met elkaar omrekent. Je kunt elke valuta (zo’n 150!) ter wereld invoeren, en volgens mij update hij iedere keer dat je een internetconnectie hebt de huidige wisselkoers.

Waarom: Regelmatig dacht ik een koopje te scoren in Engeland, om vervolgens even de valuta-app aan te zetten en een klein beetje te huilen bij de prijs in Euro. En dan die keer dat ik dacht een betaalbare kop cappuccino te hebben gevonden in Kopenhagen, die ruim €4,50 bleek te kosten. Oeps.

Pluspunt: Je hebt geen internet nodig, en het is de makkelijkste app ooit.

Minpunt: De reclame. Maar goed, die is niet zo erg en je kunt ook de pro versie nemen, geloof ik.

Kosten: Gratis.


Globetips

Wat: Een rekenmachine waarbij je uit kunt rekenen hoeveel fooi je moet geven in elk land ter wereld. Waarom: Omdat 1) je niet weet wat gebruikelijk is qua fooien in een land of 2) je niet goed kunt hoofdrekenen. Ik denk dat ik veel gevallen beiden geldt, voor mij.

Pluspunt: Er staat per land een klein stuk tekst over de fooiencultuur. Als je meer wilt lezen over specifieke diensten, heb je de pro versie nodig. Ik vind het gewoon heel handig: je kiest hoeveel procent fooi je wilt geven, en de calculator berekent hoeveel dat dan is, en hoeveel je uiteindelijke rekening wordt. Je kunt zelfs aangeven met hoeveel mensen je eet, en dan berekent hij hoeveel iedereen moet inleggen voor de totale rekening.

Minpunt: Dat een hoop opties alleen beschikbaar zijn voor de pro-versie. Maar de basisversie werkt goed genoeg om te doen wat je wilt: fooien berekenen.

Kosten: Gratis. Pro-versie kost €5,50.


Evernote

Wat: Een app waarin je notities kunt maken, die je dan weer in notitieboeken kunt opslaan. Zo. Handig. Ik gebruik het voor meerdere dingen. Bijvoorbeeld voor het maken van lijstjes van dingen die ik wil zien in een stad, of adresjes waar ik wil eten, en naderhand maak ik notities van dingen waar ik over wil schrijven. Je kunt ook foto’s opslaan in de app… de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb verschillende mappen (werk, blog, etc), maar ook eentje specifiek voor Travel, alle notities daarover kun je dan daarin zetten.

Pluspunt: Alles. Zo veel overzicht. Altijd alles bij de hand. Even snel je notities erbij halen, of een gedachte op papier knallen.

Minpunt: Je moet wel echt even structuur aanbrengen in de app, en mappen maken. Lange tijd deed ik dat niet, en had ik gewoon een lijst met 200 random notities in mijn telefoon. Ik had geen idee wat ik ermee moest. Nu is het allemaal heel handig en overzichtelijk en gebruik ik het ook voor mijn werk.

Kosten: Gratis, tenzij je de pro-versie neemt. Maar die hebben vooral voordelen als je een bedrijf hebt (zoals meerdere gebruikers, etc).


Instagram

Wat: Wie kent Instagram nou niet? Maar ok. Een app waarin je foto’s deelt, met een kort onderschrift. Een inkijkje in elkaars leven.. visual storytelling, etc.

Pluspunt: Ik gebruik Instagram behalve om mijn eigen foto’s te delen (je kunt me hier volgen), ook om reisinspiratie op te doen. Reizen vanaf de bank. Zo ben ik op een gemiddelde ochtend in Japan, New York, Parijs, Portugal, Californië, Londen en Spanje geweest, nog voordat ik uit bed stap. Je kunt de locatie aangeven bij foto’s, dus op die manier kom ik vaak achter de hipste en leukste tentjes in een stad. En je kunt natuurlijk via een hashtag op een stad zoeken voor de beste tips, meest adembenemende uitzichten en mooiste (fotografie)hotspots. Zo.. veel… inspiratie. Ik vind vooral Instagram Stories leuk! Daar deel ik zelf ook altijd updates van achter de schermen!

Minpunt: De app zuigt mijn batterij leeg als een bloedzuiger.

Kosten: Gratis


Skyscanner

Wat: Een klassieker, maar dat maakt ‘m niet minder leuk. Bij Skyscanner krijg je een overzicht van de goedkoopste vluchten naar jouw gewenste bestemming.

Pluspunt: De Overal-functie is ideaal voor inspiratie. Het liefste vul ik gewoon “Overal” in als bestemming en kijk ik wat de goedkoopste opties zijn. Maar ook als je naar een specifieke bestemming moet dan kun je in deze app een goed beeld krijgen van goedkopere periodes in ’t jaar.

Minpunt: Ik vind de app niet altijd even gebruiksvriendelijk. Ook kloppen de prijzen niet altijd met wat er geadverteerd wordt.

Kosten: Gratis! (zo lang je je credit card maar in je portemonnee laat natuurlijk ;-))


Uber/Grab

Wat: Uber & Grab zijn twee transportdiensten (van hetzelfde moederbedrijf), waarbij je via de app een lokale taxi bestelt, die je naar je bestemming brengt. Het zijn geen officiële taxi’s, maar mensen die zich bij het platform hebben aangesloten, en die aan strenge eisen moeten voldoen qua auto, service en rijveiligheid. Via een rating-systeem zorgen ze dat alleen de beste chauffeurs voor Uber of Grab mogen rijden. Uber is trouwens de versie die je in Noord-Amerika en Europa vindt, en Grab is actief in Azië.

Pluspunt: Zoveel! Allereerst gebruik ik het graag omdat ik duidelijk kan invullen waar ik opgehaald wil worden, en waar ik naartoe moet, zodat daar geen misverstanden over kunnen zijn. De prijs staat vast dus oplichten is ook niet mogelijk. Ten tweede vind ik het fijn dat ik zelf kan zien op mijn scherm waar de chauffeur heenrijdt. Als soloreiziger vind ik het heel fijn dat er zulke services in dit systeem zitten, want dat voelt veiliger dan gewoon een taxi van de weg aanhouden, waarbij ik niet weet wie er rijdt, en of die persoon betrouwbaar is. Door het rating-systeem weet ik dat bij Uber/Grab in principe wel. Als laatste vind ik het fijn dat ik ook mijn credit card aan de app kan hangen dus dat ik bij het uitstappen niet moeilijk hoef te doen met cash. De customer service van Uber is ook echt top.

Minpunt: Ik had laatst een probleem met het koppelen van mijn credit card, waarvoor ik geen oplossing kon vinden. En soms, als het druk is, moet je lang wachten op een chauffeur die vervolgens na tien minuten wachten alsnog cancelt. UGH.

Kosten: De app is gratis, maar de taxi kost natuurlijk geld.


Booking.com

Wat: De app-versie van de accommodatiewebsite Booking.com. Ik gebruik ‘m om hotels te boeken, en mijn reserveringen bij te houden.

Pluspunt: Je kunt vrij handig bij je reserveringen, en snel zien wanneer je kunt in en uitchecken, wat het adres is (zelfs in lokale taal voor als je dat aan de taxichauffeur moet vertellen), en ook het boeken van hotels gaat wat mij betreft heel makkelijk.

Minpunt: Ik kan er even geen verzinnen, afgezien van de customer service. Die vind ik bij Booking.com erg slecht. Maar dat heeft weinig met de app zelf te maken.

Kosten: De app is gratis


Airbnb

Wat: De app-versie van accommodatiewebsite Airbnb. Ik gebruik de app soms voor het boeken, maar meestal voor het bijhouden van mijn reserveringen.

Pluspunt: Ik vind het vrij makkelijk om via de app te communiceren met de host van je appartement (op één of andere manier vind ik het fijner dan in de desktopversie). Je kunt makkelijk bij de details van je reservering. En je kunt makkelijk lijstjes maken waarin je je “potentiële” verblijfadresjes kunt opslaan, om later makkelijk te vinden. Ook vind ik de customer service van Airbnb trouwens echt top.

Minpunt: Soms vind ik het kalender systeem niet zo overzichtelijk. Ik heb wel eens gehad dat er in het kalendersysteem geen beschikbaarheid stond, maar dat ik probeerde te boeken en dat dat toch gewoon lukte (en door de host geaccepteerd werd!). Beetje verwarrend.

Kosten: De app zelf is gratis.


Splitwise

Wat: Splitwise is één van mijn absolute toppers. Ik gebruik ‘m op elke reis waarbij ik met andere mensen reis. In deze app kun je niet alleen makkelijk je kosten bijhouden, je kunt ook bijhouden wie wat betaald heeft, en wie elkaar geld verschuldigd is.

Pluspunten: De gebruiksvriendelijkheid! Je kunt alles per categorie labelen, zodat je heel makkelijk kunt zien hoeveel je uitgeeft per categorie per maand. En je kunt heel makkelijk bij uitgaven aangeven hoeveel je betaald hebt, en door hoeveel mensen je wilt splitten, etc. Je kunt ook makkelijk alles bijhouden per valuta (wat handig is als je op een reis meerdere valuta gebruikt). Je ziet in één overzicht wie wat verschuldigd is en in welke valuta. Top!

Minpunten: Het enige minpunt vind ik dat je niet handig PER REIS kunt zien hoeveel je uitgeeft per categorie. Alleen per maand. Dus als je reis bijvoorbeeld half in februari en half in maart valt, dan heb je twee losse overzichten in plaats van eentje per reis. Volgens mij is dat een functie die alleen in de pro-versie beschikbaar is. En voor “gewone” reizigers is die functie ook niet zo belangrijk, want hij houdt wel gewoon per reis bij wie hoeveel verschuldigd is (in totaal), dus het is alleen voor mij onhandig als ik een artikel wil schrijven over de reiskosten en ik makkelijk wil zien wat we hebben uitgegeven in per categorie.

Kosten: Gratis, tenzij je de pro-versie neemt.


Dropbox

Wat: Dropbox is een online cloud based systeem waar je je foto’s en documenten kunt opslaan. Je kunt ‘m synchen met je apparaten, maar ook los gebruiken, zodat je altijd een back up hebt van je bestanden.

Pluspunten: Ik hou zelf heel erg van het synching systeem, waardoor ik mijn bestanden altijd en overal bij de hand heb.

Minpunten: Ik kan er geen verzinnen.

Kosten: de app is gratis, en dan krijg je 2GB aan opslag.


Rome2Rio

Wat: Dit is net als Skyscanner een app die ook uitermate geschikt is voor wat voorpret. In Rome2Rio vul je in waar vandaan je vertrekt en waar je naartoe wilt. Vervolgens krijg je allerlei opties en prijzen te zien om op de plaats van bestemming te komen. Overigens in de app ook supersnel, wat ik altijd een enorme plus vind.

Pluspunten: De app werkt supersnel en biedt een handig overzicht van al je reisopties. Fijn om te weten hoe je het beste ergens kunt komen.

Minpunten: Ik gebruik het puur voor een overzicht, en nooit om daadwerkelijk iets te boeken, dus ik weet niet hoe effectief dat systeem is!

Kosten: Gratis


Google Translate

Wat: De website kennen we allemaal wel, maar wist je al dat er een app bestond? Wat de app extra leuk maakt is de optie om foto’s te laten vertalen. Dit kan trouwens ook offline als je de taalpakketten download. Uiteraard heb ik dit getest en het resultaat zie je hierboven. Best netjes voor een foto!

Pluspunten: Hoe handig is het dat je dingen kunt vertalen vanaf een foto?

Minpunten: De vertaling is natuurlijk niet vlekkeloos, maar goed, het is een begin!

Kosten: Gratis


Duolingo

Wat: Een leuke app waarmee je een taal kunt leren of oefenen!

Pluspunten: Het is een leuk, makkelijk systeem met een leuk systeem. Je kunt in een paar minuutjes per dag je woordenschat uitbreiden.

Minpunten: Ik vond het wel een beetje simpel, met niet echt de handigste dingen om te leren als je op reis gaat. Ik wil dingen leren over de weg vragen of eten bestellen, ik hoef niets te weten over schildpadden.

Kosten: Gratis


ExpressVPN

Wat: Dit is een VPN-dienst, die het mogelijk maakt om anoniem en veilig op openbare netwerken te zitten. Je kunt het zien als een soort ’tunnel’ die jouw gegevens op een veilige manier versturen. De tunnel is vrijwel niet te kraken. Handig als je veel op openbare plekken werkt (zoals ik).

Pluspunten: Super handig in gebruik. Je kunt hem makkelijk aan en uitzetten en je kiest ook makkelijk met welk land je verbinding wil maken. Want dat is nog zoiets: wil je bijvoorbeeld online iets kijken op een website die alleen voor Amerikaanse kijkers is? Zet dan je VPN op verbinding met de VS en de website ‘denkt’ vervolgens dat je in Amerika zit, in plaats van thuis in Lutjebroek. Ik gebruik het pas net, maar ik vind het ideaal als ik op een openbare verbinding zit te werken. Ik heb ooit eens gehad in Indonesië dat mijn mailbox werd gehackt doordat ik op een openbaar wifi-netwerk zat (van een hotel trouwens, dus niet eens zó openbaar), dus het is een fijn idee dat alles nu beschermd is.

Minpunten: Ik vind het niet direct goedkoop om zo’n service af te sluiten. Maar goed. Veiligheid is ook iets waard.

Kosten: De app is gratis, maar de service kost geld (volgens mij iets van €8 per maand)

Soms gebruik ik ook apps van airlines of bijvoorbeeld NS International, maar alleen om mijn boarding pass mobiel te kunnen ontvangen. Maar die gebruik ik zo sporadisch dat ik ze niet heb opgenomen in dit lijstje!

Wat zijn jouw favoriete reisapps?

Misschien vind je dit ook interessant

16 reacties

Nancy 18 december, 2014 - 09:18

Wat een handige apps, ik heb Instagram, Tripit en Evernote maar ik ben zeker van plan om de rest ook te downloaden. Vooral Tips lijkt mij wel handig (ik weet nooit wat ik nu toch moet geven als fooi).

Plaats een reactie
Andrea 18 december, 2014 - 09:47

Handig! Vooral die voor het uitrekenen van de fooi die je moet/kan geven! Ideaal!

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 18 december, 2014 - 10:22

Wat erg, ik gebruikte tot nu toe alleen Instagram. Ik ga nú die valutarekener downloaden, dat doe ik normaal altijd uit mn hoofd op reis, maar dit is toch iets makkelijker ;)

Plaats een reactie
Annebelle 18 december, 2014 - 10:51

Heb je voor alle apps wifi nodig?

Plaats een reactie
Explorista 18 december, 2014 - 11:16

In principe niet, al heb je dat wel nodig om ze te downloaden en ze in te stellen. Elke keer als je online gaat werkt de valuta-app bij. Alleen voor Instagram heb je constant wifi nodig, de rest niet!

Plaats een reactie
Yvon 18 december, 2014 - 11:10

Super handig!
De betaalde evernote is heel handig omdat je dan met je laptop / desktop kunt synchroniseren. Makkelijk wanneer je kladjes voor blogposts schrijft bijvoorbeeld.

Plaats een reactie
Explorista 18 december, 2014 - 11:17

Oh, maar dat is bij de gratis versie toch ook? Want ik heb dat al namelijk..

Plaats een reactie
Yvon 18 december, 2014 - 21:29

Oh, echt? Ik dacht dat dat alleen bij de betaalde versie kon. :s My bad…

Plaats een reactie
Explorista 18 december, 2014 - 23:02

Misschien heb ik wel per ongeluk de betaalde versie zonder het te weten, haha. Ik ga er eens naar kijken.

Plaats een reactie
Karin 18 december, 2014 - 12:39

Tripit is een goede tip! De rest heb ik al en zijn echt superfijn! Op reis vind ik het ook altijd fijn om een cityguide te downloaden. Ook googlemaps is heel fijn op reis :)!

Plaats een reactie
Floor 18 december, 2014 - 13:54

Zo handig! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat zulke apps bestonden, haha

Plaats een reactie
Explorista 18 december, 2014 - 14:18

Oh, nou wat fijn dat ik je daarmee heb kunnen helpen :-)!

Plaats een reactie
Marcella 22 december, 2014 - 19:55

Goeie tips Milou. Ik gebruik Evernote, zo’n omreken-app en Instagram. Vooral de laatste is erg favoriet!

Plaats een reactie
Explorista 22 december, 2014 - 21:00

ZO verslaafd!!

Plaats een reactie
Nynke 11 januari, 2015 - 10:06

Hoi Milou!

Ik ben benieuwd welk mobiel abonnement jij hebt, aangezien je met budget leven wel een iphone hebt.

Tips?

Groetjes Nynke

Plaats een reactie
Explorista 11 januari, 2015 - 11:22

Hi Nynke, ik heb een abonnement bij Ben, en een oude iPhone 4.. Ik zou een goedkoper abonnement kunnen hebben waarschijnlijk, maar ik heb voor mijn werk maar weinig dingen nodig, en een telefoon is absolute noodzaak dus dan ben ik daar iets ruimer in :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.