Dit zijn de 10 beste bestemmingen voor vrouwen | Solo reis tips

door Explorista

Er is wat mij betreft niets dat meer empowering is dan solo reizen. Je leert jezelf écht kennen, krijgt extra zelfvertrouwen, kunt een paar dagen alleen maar doen waar je zélf zin in hebt (tiramisu als avondeten? I’ve done it), en wie weet maak je ook nog wel een paar extra reisvrienden. Maar wat zijn nou leuke bestemmingen voor vrouwen die alleen reizen? Plekken die niet alleen veilig en makkelijk te bereizen zijn, maar ook super tof om alleen te reizen? In dit artikel deel ik mijn 10 favoriete bestemmingen voor vrouwen.

Video: 10 beste bestemmingen voor vrouwen!

Lees hier al mijn artikelen over solo reizen als vrouw.

1: Singapore

Singapore is één van de veiligste landen ter wereld. Daarnaast is het makkelijk om te bereizen. Het is niet groot, er is een goed openbaar vervoer-netwerk, en Engels is één van de officiële talen.

Singapore is best wel westers, dus mocht je het spannend vinden om vol een andere cultuur in te duiken, dan Singapore het perfecte kruispunt tussen culturen. Door de ligging is het bovendien makkelijk te combineren met andere tips op deze lijst zoals Indonesië of Australië!

In mijn reisgids voor Singapore lees je al mijn tips voor een bezoekje. Mijn favoriete plekjes waren zonder twijfel Gardens by the Bay, Universal Studios en Little India & Chinatown.

2: Londen

Mijn lievelingsstad voor soloreizen? Dat is Londen in Engeland. Een wereldstad waar ik zeven maanden in mijn eentje woonde, en waar ik nog steeds minimaal twee keer per jaar alleen reis.

Londen is een heel fijne eerste soloreisje, omdat het zo dichtbij ligt en er Engels gesproken wordt. Daarnaast is het openbaar vervoer in Londen super makkelijk.

Doe lekker waar je zelf zin in hebt, en bezoek één van deze 75+ bezienswaardigheden in Londen, of sluit je aan bij een walking tour om andere mensen te ontmoeten. Een andere goede plek om andere reizigers te ontmoeten is in hostels in Londen, waarvan er veel leuke zijn.

LEES OOK: De 15 beste steden voor vrouwelijke soloreizigers

3: Australië

Australië is hét backpackland. Ik ken meerdere vrouw die er een paar maanden hebben rondgereisd, gewerkt, en in een aantal gevallen zijn blijven plakken (bij een leuke Australiër ;-)).

Niet gek! Australië is gigantisch, dus het kost je al snel een aantal weken (of maanden!) om alles te zien. En ook als je een plek zoekt om geld te verdienen tijdens een langere reis, is Australië perfect. Het heeft speciaal een werkvisum voor mensen jonger dan 35 jaar.

Ik ben zelf alleen aan de zuidkust geweest en heb een roadtrip gemaakt langs de Great Ocean Road, en een weekendje doorgebracht in Melbourne. Maar voor mijn volgende reis kan ik niet wachten om meer van het land te zien en in een busje langs de oostkust te rijden.

4: Maleisië

Mijn eerste lange soloreis ging naar Maleisië. Ik had van te voren geen idee wat ik moest verwachten van het land. Ik had simpelweg het goedkoopste ticket geboekt met een vertrek uit Bali (waar ik toen was), en dat ging nu eenmaal naar Kuala Lumpur.

Uiteindelijk heb ik de meest fantastische 3 weken gehad. Ik bezocht tempels, street food markten en dronk cocktails op een helikopter-platform in Kuala Lumpur. Ik ging met een wildvreemde Belgische soloreiziger twee dagen naar de prachtige Cameron Highlands. Ik bracht een week door in het charmante George Town in Penang (een foodie hotspot!), waar ik een groep nieuwe vrienden maakte. En met een deel van die vrienden bracht ik vervolgens nog een paar dagen door op het tropische eiland Langkawi.

Maleisië is veilig, súper makkelijk te bereizen en de mensen zijn zo vriendelijk. Sinds ik terugben vertel ik iedereen die het wil horen dat Maleisië één van de perfecte soloreisbestemmingen is.

LEES OOK: Je eerste keer alleen reizen, hoe doe je dat? Tips!

5: Scandinavië

Het zal je niet verbazen dat Scandinavië op mijn lijstje staat. De Scandinavische landen behoren tot een aantal van de veiligste landen ter wereld en zijn bovendien heel fijn als instapje in de wereld van soloreizen.

Mijn allereerste soloreis ging in 2013 naar Kopenhagen. Ik nam de nachttrein, sliep via couch surfing op een bank in een gaar studentenhuis, checkte daarna in in een hostel waar ik wat gasten uit Londen leerde kennen en de tijd van mijn leven had met ze, cocktails drinkend in een speak easy bar.

Mijn favoriete steden voor een soloreis in Scandinavië zijn Kopenhagen en Stockholm.

6: Italië

Italië is één van de beste vakantielanden ter wereld als je het mij vraagt. Steden zijn één groot openluchtmuseum met prachtige paleizen, Romeinse amfitheaters en fonteinen. Langs de kustlijnen vind je kleurrijke dorpjes zoals bijvoorbeeld Cinque Terre.

En dan heb ik het nog niet gehad over de knappe mannen en het heerlijke eten ;-). Toen ik vorig jaar in Italië was, reisde ik er voor het eerst met de trein en het viel me op hoe makkelijk dat was! Je zult af en toe misschien wat communicatieproblemen hebben, maar met een paar Italiaanse woordjes en een glimlach kom je al een heel eind.

Mijn favoriete steden in Italië voor een soloreisje zijn Rome en Verona, al vond ik Milaan en Venetië allebei ook verrassend leuk.

7: Bali

Ben je op zoek naar dat echte ‘Eat, Pray, Love’-gevoel op je soloreis? Dan moet je naar Bali. Van tempels bezoeken tot wandelen door rijstvelden, en van surfen tot mediteren: het kan er allemaal.

Er is een hoop te zien en doen op Bali, en doordat het al jarenlang een toeristenhutspot is, is het makkelijk te bereizen. Er zijn veel andere reizigers die je makkelijk leert kennen. En ik zou je ook zeker aanraden een tripje te maken naar Nusa Penida & Nusa Lembongan.

8: Griekenland

In 2016 zat ik nogal in de knoop met mijn leven, en besloot ik een weekje in mijn eentje naar Kreta in Griekenland te trekken. Ik hoopte dat ik daar de ruimte zou hebben om eens goed na te denken.

Ik heb een heerlijke week gehad. Ik heb geen andere reizigers ontmoet, maar wel lekker tijd op mezelf doorgebracht. Griekse salades, zwemmen in het zwembad, eeuwenoude opgravingen bezoeken, en flaneren door Griekse dorpjes: ik heb me vermaakt. Ik geloof niet dat ik grote doorbraken boekte op persoonlijk vlak, maar terugkijkend is alles goedgekomen ;-).

Ik ben overigens ook in Athene geweest, maar ik zou je toch eerder aanraden om naar de eilanden te gaan. De vibe is relaxter en ik hou wel van dat eilandleven :-).

9: Marrakech

Marrakech is niet de bestemming die ik zou aanraden als je voor het eerst op solo reis gaat. Je hebt er wel een beetje reiservaring voor nodig om niet geïntimideerd te raken van de luidruchtige verkopers, de drukte en chaos en de masculiene maatschappij. Ik was er in Januari in mijn eentje, en ik was van tevoren best zenuwachtig. Uiteindelijk bleek dat nergens voor nodig.

Als je al eens solo hebt gereisd, of ervaring hebt in Zuid-Oost Azië, kun je Marokko prima aan. Ik heb er een waanzinnige week gehad waarbij ik door de mystieke paleizen schuifelde, mijn eigen gewicht in couscous at in rooftops restaurants, en een driedaagse tour naar de Sahara deed. De zon zien opkomen over de zandduinen van de Sahara, terwijl ik op een kameel zat, was echt één van de hoogtepunten van mijn leven.

LEES OOK: Alleen naar Marrakech: hoe is soloreizen als vrouw in Marokko? + Tips!

10: Vietnam

In 2018 ‘woonde’ ik twee maanden in Vietnam als Digital Nomad. Dat was samen met mijn partner, maar ik heb in die periode regelmatig alleen dingen ondernomen. En ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Ik zou er geen enkele moeite mee hebben om alleen te reizen in Vietnam.

Vietnam is sowieso één van mijn favoriete reislanden. In een week of drie kun je van het noorden naar het zuiden reizen, en de meest geweldige plekken bezoeken. Het Noorden heeft mijn lievelingsstad in Azië, Hanoi, met zijn chaotische verkeer, historische gebouwen en vele restaurantjes met GEWELDIG eten. Ook is dit fantastisch qua natuur met onder andere Sapa en Cat Ba/Halong Bay.

In Centraal Vietnam vind je het gezellige Hoi An en de indrukwekkende natuur van Tam Coc. En in Zuid-Vietnam heb je het hippe en moderne Ho Chi Minh City. Vietnam is bovendien een populair vakantieland, dus je komt er veel andere reizigers met wie je samen kunt optrekken. Dikke tip!

Zoals je merkt staan op deze lijst geen bestemmingen in Noord & Zuid-Amerika en Sub-Sahara Afrika. Dat heeft geen specifieke reden… ik ben er gewoon nog niet geweest. :-)

Groepsreizen voor vrouwen: Explorista Travel

Liever toch niet alleen reizen? Kijk dan eens naar mijn bedrijf Explorista Travel. Dat is een reisorganisatie die groepsreizen organiseert voor vrouwen. Perfect voor de landen die je liever niet alleen wilt bezoeken, of als je meteen al een groep leuke solo vrouwen om je heen wilt hebben die net als jij ook van reizen houden.

Wat is jouw favoriete bestemming voor een eerste soloreis?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Monique 28 juni, 2020 - 12:11

Hoi Milou, wat heb je een leuke site en ik wordt vrolijk van je schrijfstijl.
Wat heerlijk dat je je zo vrij voelt om zelf op reis te gaan.
Ik ben ook gek op reizen en vind het heerlijk alleen te gaan om zo mijn neus achter na te kunnen gaan.
Ik droomde daar als kind al van maar toen ik jong was, voelde ik mij te bang om te gaan ( en er was geen internet) maar dat haal ik nu in
Beetje zwerven over de wereld, heerlijk vind ik dat.
Naast de groepsreizen die ik maakte met mijn kinderen naar heel wat landen ben in mn uppie naar Indonesië , la Gomera, Rome , Azoren, en Maleisië geweest maar ook “alleen“ met een groepsreis naar 2 x India, Nepal en 2x Marokko waar ik in een klein groepje van 4 of 6 mensen reisde en ik zo de vrijheid had om heerlijk mijn gang te gaan. Dat bevalt mij ook goed.
Ik vind het heel belangrijk om regelmatig met mijzelf alleen te zijn en nu in deze Covid -19 tijd maak ik graag lange NS stations (van station naar station ) wandelingen en geniet ik nu van alle mooie natuur en heerlijke koffieadresjes van eigen bodem. Dan voel ik mij ook op reis.
Ik ben 60 jaar oud en dat weerhoudt mij zeker niet om straks, als het weer kan , voor een langere tijd te gaan backpacken .
Wanneer je op je zelf vertrouwt, kun je overal zijn
en leuke mensen ontmoet je overal.

Plaats een reactie
Explorista 29 juni, 2020 - 11:05

Wat een heerlijk berichtje Monique! Wat leuk om te horen. Ik vind het altijd zo leuk als vrouwen wat later in hun leven voor zichzelf kiezen, en lekker gaan doen waar ze zelf energie van krijgen. Ga zo door!!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter