5 tips voor het boeken van een goedkope huurauto

door Explorista

Is er iets fijners dan met een huurauto een road trip maken? Ze zijn een stuk mooier, nieuwer en relaxter dan je eigen auto (tenminste: die van ons is uit de oertijd), en bovendien heb je alle vrijheid van de wereld om een avontuur aan te gaan. Je bent nergens aan gebonden! (Nou ja… behalve de inleverdatum). Dit zijn mijn vijf tips voor het huren van een goedkope huurauto.

Dit is een gesponsord artikel.  

1. Kies altijd de simpelste versie

Ik weet nog onze vertwijfelde conversatie met de verhuurmeneer van een autoverhuurder in Amerika. We hadden een paar dagen eerder een auto gehuurd waar iets niet aan werkte, dus kwamen we hem inruilen. Geen probleem. We hadden de goedkoopste versie gekozen, want we waren maar met zijn tweetjes, en zolang iets airco heeft en onze koffers erin passen, vind ik het allang prima. Daar stonden we dus op het vliegveld, te wachten op een vervangende auto.

“Wil je geen sportauto? Ik kan je een sportauto meegeven.”
” Nee dankjewel. Een simpele auto waarin onze koffers passen is voldoende.”
Man *kijkt naar meneer*: “weet je zeker dat je geen sportauto wilt?”
Ik *kijkt indringend naar meneer*: “nee, dankjewel. Gewoon een normale auto.”
Man *kijkt vertwijfeld waarom wij geen onhandige veel te kleine benzineslurpende sportauto willen*: “ehh… oké. Zeker weten?”
Wij: *zucht*.

Werknemers bij een autoverhuurbedrijf zullen je altijd proberen een duurdere versie van een auto aan te smeren, dat is nu eenmaal hoe ze geld verdienen. Maar denk goed na over wat je wilt en nodig hebt. Als je veel gaat offroaden, heb je inderdaad een 4×4 nodig. Maar als je over netjes verzorgde wegen rijdt, dan heb je vaak aan een simpele auto wel voldoende. En bedenk ook even hoeveel een grotere auto je gaat kosten aan extra benzine, voordat je ingaat op het ‘upgrade’ verzoek.

LasVegas16

2. Vermijd de ‘refill’-optie

Je krijgt altijd de vraag bij een rental bedrijf of je de auto wilt inleveren met een lege tank, waarbij zij de tank tegen een voordelig tarief weer vullen. Dit lijkt heel voordelig (vaak kost het minder dan je bij een tankstation zou betalen), maar meestal is dat niet zo. Want hoe vaak lever je een auto nu echt met een helemaal lege tank in? Je betaalt hoe dan ook voor één tank, ook al lever je de auto met een halfvolle tank in. Je kunt de auto dus beter zelf weer vullen.

3. Heb je die extra verzekeringen echt nodig?

Kijk goed naar de verzekeringen die inclusief de huurprijs zitten. Vaak zitten er al een aantal inbegrepen, en heb je de optie om extra verzekeringen af te sluiten, op bijvoorbeeld de banden of de ruiten. Ook kun je je eigen risico afkopen. Of je dit wel of niet doet, ligt aan je eigen inschattingsvermogen. Tijdens onze reis in Amerika hebben wij volgens mij onze eigen risico wél afgekocht (denk ik), maar onze banden sowieso niet extra verzekerd. We gingen niet off-roaden, en geen gekke dingen doen, dus wat zijn dan de kansen dat je iets gebeurt? Nogmaals: dit is je eigen afweging, maar ik kijk altijd naar de bestemming waar ik heenga, de plannen die ik met de auto heb, hoe lang ik onderweg ben (twee dagen vs drie weken maakt nogal een verschil) en vergelijk dat met mijn weggedrag in Nederland.

HotelDeathValley3

4. Huur buiten het vliegveld.

Uit onderzoek blijkt dat het zo maar eens 10-20% duurder kan zijn om een auto te huren bij één van de verhuurbedrijven op het vliegveld, in vergelijking met andere locaties. Meestal hebben de autoverhuurders meerdere vestigingen, zeker als het om grote steden gaat. Kijk dus eens of het niet goedkoper is om je auto ergens in een buitenwijk of in het centrum van een stad te huren, en neem vervolgens een taxi of Uber naar je bestemming. Vergelijken kan geen kwaad!

5. Gebruik een handige vergelijkingsmachine

En over vergelijken kan geen kwaad gesproken: het gebruiken van een onafhankelijke vergelijkingsmachine zoals EasyTerra.nl kan zo maar eens geld schelen. Bovendien kun je in één keer voor jouw data de prijzen van alle huurmaatschappijen zijn. Gone zijn de dagen waarop je zestien sites van autoverhuurbedrijven achter elkaar aandeed. In één oogopslag heb je de goedkoopste maatschappij voor ogen. Handig!

Schermafbeelding 2015-10-17 om 17.13.55

Wat is jouw beste tip voor een goedkope huurauto?

Dit artikel werd vriendelijk gesponsord door EasyTerra.nl. Ik deel altijd 100% mijn eigen mening, ben altijd vrij om te schrijven wat ik wil, en werk alleen met partijen die ik waardevol vind voor mijn lezers. 

Ps. Ik heb nóg een heel goede tip….. maar daarvoor moet je volgende week even terugkomen naar de blog :)

Misschien vind je dit ook interessant

11 reacties

Marissa 9 november, 2015 - 12:22

Handig! Ik wil in enkele jaren ook gaan roadtrippen door Amerika en dan een auto huren. Dus deze tips heb ik meteen opgeslagen! :)

Plaats een reactie
Ruurdje 9 november, 2015 - 18:29

Ik heb deze zomer een auto gehuurd en raakte op een gegeven moment de weg kwijt in alle soorten verzekeringen en verschillen tussen bedrijven. Uiteindelijk maar via sunny cars met 0 eigen risico iets geboekt: vond het wel fijn om me er niet druk om te hoeven maken (en de wegen zijn iets slechter in Roemenië ;)). En uiteindelijk kregen we ipv een 7-persoons-auto een busje voor iets minder: ook chill! (Maar het was wel de luie optie die niet de goedkoopste was)

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 9 november, 2015 - 18:38

Goede tips! Ik ga binnenkort road trippend door Portugal, dus ben op zoek naar goeie budgetauto’s!

Plaats een reactie
Marry 9 november, 2015 - 21:04

Extra tip: kijk ook eens op buitenlandse sites. Zo is bijvoorbeeld dezelfde auto bij dezelfde verhuurder, via EasyTerra.de tientallen euros goedkoper dan via EasyTerra.nl

Plaats een reactie
Kees Bikker 9 november, 2015 - 22:14

Leuke tips, ook erg herkenbaar allemaal. Ik ben meer van de belangrijkste verzekeringen gewoon nemen want het is altijd zo’n kater om tijdens je vakantie met een schadepost te blijven zitten (weet ik helaas uit ervaring). Sunny Cars heeft bij alle auto’s automatisch het eigen risico afgekocht. Toch wel handig. Daarom gebruik ik hun altijd. Alleen de inzittendenverzekering (PAI) neem ik nooit; daarvoor biedt je reisverzekering al uitgebreid dekking.

Plaats een reactie
Explorista 11 november, 2015 - 15:01

Goede tip! Dankjewel!

Plaats een reactie
SuusjeQ 4 februari, 2016 - 09:16

Oeh, hier was ik net naar op zoek! EasyTerra, een Skyscanner voor huurauto’s! Ik ga eind mei een auto huren in de Provence! :-D

Liefs naar Londen!

Plaats een reactie
Lauren de Bruijn 22 augustus, 2017 - 09:31

Mijn vrienden en ik hebben besloten Nederland “te ontdekken” omdat we hier al 5 jaren wonen (we kwamen uit België) en het land nog niet kennen. Daarom gaan we een personenbus huren. Ik ga volledig akkoord dat het beter is om buiten het vliegveld een auto huren omdat het goedkoper is. Maar ik wist niet dat de auto zelf vullen goedkoper kan zijn dan als het service voor je doet. Bedankt voor de tips!

Plaats een reactie
Linda 30 november, 2018 - 20:31

Hallo, vraagje. Wij denken er over een auto te huren om in Portugal te reizen. Nu vraag ik me af of jij daar ervaring mee hebt en misschien nog meer tips hebt. En wat betekend het eigen risico als je een auto huur? Bij de ene stond een gigantisch bedrag en bij de ander 0.

Groetjes Linda

Plaats een reactie
Explorista 1 december, 2018 - 11:28

Hi Linda! Ik huur zelf altijd bij Sunny Cars, en dat zou ik jou ook aanraden. Eigen risico is wat je maximaal moet betalen als je schade rijdt. Maar bij Sunny Cars huur je all inclusive, dus zonder eigen risico, en dus hoef je je daar helemaal niet druk om te maken :) https://www.sunnycars.nl/huureenauto/?tt=21138_12_309911

Plaats een reactie
Sam 17 oktober, 2019 - 21:13

Goede tips, boeken buiten het vliegveld scheelt inderdaad een hoop. Gewoon bij je hotel even in de buurt rondkijken, vaak zitten er genoeg kleine zaakjes die (ook) auto’s verhuren.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter