Misschien wel het minst leuke van verre reizen: de reisvaccinaties die je van te voren moet halen. Als je geluk hebt, hoeft het niet omdat je de vaccinatie al als kind hebt gekregen. Maar anders moet je op ontdekkingsreis om uit te vinden welke inentingen je precies nodig hebt, waar je ze kan halen en hoeveel ze kosten. No worries, Explorista zet het allemaal voor je op een rijtje.
Door ExploristaTeam
Kinderen worden tegenwoordig ingeënt tegen 12 ziekten, waaronder difterie, hepatitis B, Hib-ziekten, mazelen en polio. De kans is groot dat jij deze inentingen gehad hebt, maar mogelijk zijn een aantal inmiddels verlopen. Om het zeker te weten kijk je in je inentingenboekje, bel je je huisarts of anders weet je moeder het vast nog wel. (Moederswikipedia!)
Welke inentingen heb je nodig?
De meest voorkomende inentingen die je moet halen als je op een verre reis gaat, zijn:
• Hepatitis A
• Hepatitis B
• Buiktyfus
• Difterie, tetanus, polio
• Gele koorts
Online kun je al enorm veel informatie vinden over de reisvaccinaties die je nodig hebt als je naar een bepaalde bestemming gaat. Het ligt onder andere aan je bestemming, verblijfsduur en activiteiten welke vaccinaties je nodig hebt.
Welke inentingen verplicht of aanbevolen zijn per land, vind je bij GGD, Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Travel Clinic en Vaccinaties op Reis. Om 100% zeker te zijn overleg je met je huisarts, informeer je bij de GGD of bel je naar een vaccinatiepunt bij jou in de buurt. Neem de lijst met landen overigens niet té serieus. Zelfs voor Frankrijk en Duitsland worden vaccinaties aangeraden. Ruwweg valt te stellen: is het een derdewereldland, een land met interessante natuur (ahum.. insecten en muggen), of een land waar je nogal twijfelt over de hygiëne en zorgkwaliteit: dan heb je waarschijnlijk wel inentingen nodig. Grote kans dat je uiteindelijk niets oploopt, maar als je géén intentingen neemt, hoeft het maar één keer raak te zijn, en je bent de klos. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen, dus.
Wanneer moet je de inenting halen?
Het verschilt per inenting hoe lang van te voren je deze moet halen. Er wordt geadviseerd zes weken voor vertrek een afspraak te maken, maar met de serie voor hepatitis B (in totaal 3 prikken) moet je het liefste zeven maanden van te voren beginnen.
Ook verschilt het per reisvaccinatie hoe lang ze geldig zijn. Maak je de hele hepatitis B-serie af, dan ben je levenslang beschermd. Buiktyfus zou 3 jaar lang beschermen, terwijl je tegen difterie, tetanus en polio (DTP) 10 jaar lang beschermd bent. Als je nog binnen deze tijd bent, hoef je dus ook geen nieuwe vaccinatie te halen.
Waar haal je de inentingen en hoeveel kost het?
De inentingen kun je op verschillende plekken halen. Sommige ziekenhuizen hebben speciale afdelingen of spreekuren hiervoor, zoals Travel Clinic bij het Havenziekenhuis in Rotterdam of het Tropencentrum bij het AMC in Amsterdam. Misschien kun je ook bij je huisarts terecht, bij de GGD of bij een vaccinatiebureau. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) zoek je gemakkelijk op waar jij je inentingen op kan halen.
Je inentingen kosten geld. In de meeste gevallen betaal je deze zelf (vaak wordt er gevraagd met de PIN te betalen) en krijg je een rekening mee om in te dienen bij je ziekteverzekering. Het ligt aan de verzekering die je hebt of jouw inentingen geheel, gedeeltelijk of niet worden vergoed. Het kan per vaccinatiepunt verschillen hoeveel het kost. Kijk maar eens naar deze overzichten van Travel Clinic, GGD en Vaccinaties op Reis. Milou herinnert zich voor twee inentingen iets van €90 te hebben betaald, waarvan dacht ze de helft werd vergoed.
Last minute reizen
Heb je last-minute een reis geboekt en vertrek jij bijvoorbeeld al over een week (of morgen)? Bel dan zo snel mogelijk met het plaatselijke vaccinatiepunt voor advies. Kun je met een gerust hart weggaan, of moet je nog even langskomen voor extra bescherming? (Toen Milou drie jaar geleden spontaan een paar dagen later naar Egypte ging, heeft ze nog even inentingen gehaald).
Hoe gaat het in zijn werk?
De eerste keer dat ik een inenting moest halen vanwege een reis, was ik hartstikke zenuwachtig. Ik had geen idee wat ik kon verwachten! Gelukkig viel het uiteindelijk best mee.
Deze mensen geven de hele dag door prikken en krijgen dus meerdere malen per dag te maken met mensen die zenuwachtig zijn of zelfs doodsbang voor de naald. Laat het ze even weten en dan houden ze er rekening mee. Neem ook gerust iemand mee; ik zat als 18-jarige mijn moeder in haar hand te knijpen omdat ik het eng vond.
Meestal is er wel een praatje vooraf, over wat ze gaan doen bijvoorbeeld en over de details van je afspraak. Vaak wordt er gevraagd waar je naartoe gaat en wat je allemaal van plan bent tijdens je reis. Zo voel je je ook wat meer op je gemak.
Ze maken je arm schoon met een watje en zullen je dan prikken. Ik wil altijd dat ze laten weten als ze prikken, dus ik vraag altijd of ze aftellen. Zorg dat je arm ontspannen is, want als je je arm gespannen houdt, doet de prik alleen maar pijn.
Dan plakken ze er een pleistertje over, want soms kan er wat bloed uitkomen. En dat is het meestal!
Persoonlijk krijg ik na een inenting altijd een stijve arm en dat duurt ongeveer een halve dag. Erg lachen als je achter de kassa werkt. Of jij ergens last van krijgt en waarvan, verschilt per persoon. Milou’s ervaring was dat de ene prik (DTP dacht ze) zeer deed, en van de andere (hepatitus B) werd ze misselijk omdat ze de stof door haar arm voelde reizen. Maar na een paar minuten voelde ze zich weer helemaal goed. Dus het valt allemaal best mee. Je staat binnen no time weer buiten.
4 reacties
Handig artikel! Nog even als extra vermelding: biseksuele en homoseksuele mannen kunnen helemaal GRATIS bij het GGD drie vaccinaties voor Hepatitis B halen (op afspraak), waarna je levenslang beschermd bent. En als je nu al reisplannen aan het maken bent voor volgend jaar, sluit dan in december als je je zorgverzekering kan aanpassen of wisselen even die aanvullende verzekering voor buitenland af! Ik betaalde er een aantal jaar terug maar een paar euro extra per maand voor, 2 of 3, en heb daardoor de vaccinaties voor Hepatitis A, DTP en Gele Koorts geheel vergoed gekregen. Loont dus zeker!
Ik ga vanavond de tweede lichting inentingen voor m’n reis naar o.a. Thailand weer halen! DTP doet inderdaad zeer (maar daar had ik later geen last meer van). Hepetitis B (A had ik al) deed op het moment geen zeer, maar die arm heb ik 3 dagen niet op kunnen tillen… XD
Handige informatie. Ik heb al mijn vaccinaties al jaren geleden gehaald. Daarvan zijn er een aantal verlopen natuurlijk. Zoals gele koorts, die ik afgelopen jaar nodig had. Ik heb die toen gehaald hier in Colombia, waar het gratis was terwijl dit in NL bakken met geld kost :)
Ik heb een studentenzorgverzekering en vorig jaar had ik meerdere prikken nodig. Ik had niet verwacht dat ik veel vergoed kreeg, maar ik kreeg echt alles vergoed. Heb in mijn hepatitis A + B 3x gehaald, dus ik ben 25 jaar en mijn hele leven lang beschermd daarvoor. En inderdaad 10 jaar DTP en 3 jaar voor de buiktyfus. Bij mijn eigen huisarts werd dat trouwens niet vergoed (of maar 50 euro ofzo), maar je moet contact opnemen met je zorgverzekering en bij mij vertelden ze dat er enkele plekken waren dat ik het volledig vergoed zou krijgen. Nou, daar reis ik wel even een uurtje met het OV voor.