8x goedkoop naar en in Groot Britannië reizen

door Explorista

Groot-Brittannië. Het land van Harry Potter, aantrekkelijke accenten, het monster van Loch Ness, het beroemdste koningshuis ter wereld, prachtige natuur en historische steden. Helaas ook het land dat door een sterke pond vergeleken met de euro bekend staat als erg duur om te bezoeken. Eten en drinken kost 20-40% meer dan in Nederland, om over de prijs van een hotelovernachting in Londen of Edinburgh maar te zwijgen! Gelukkig is het openbaar vervoer met de nodige tips en tricks wél op een budget te doen: zowel van Nederland naar Engeland, Schotland of Wales toe, als in Groot-Brittannië zelf. Explorista legt uit hoe je er het beste kan komen zonder een gat in je spaarrekening te branden!

Door ExploristaTeam

1

  1. BUS: EUROLINES

De meesten van jullie zullen wel bekend zijn met Eurolines, een samenwerkingsverband tussen 29 busvervoerders die samen Europa’s grootste netwerk van langeafstandsbussen vormen. Niet de snelste manier van reizen, maar vaak wel de goedkoopste en een van de makkelijkste: je stapt ergens vlakbij het centrum van een stad in, en komt heel wat uurtjes later weer in hartje centrum van een nieuwe stad aan. 4 miljoen passagiers per jaar gaan het avontuur aan! Eurolines publiceert hun routes en dienstregelingen vaak 3-4 maanden van tevoren, maar er worden voor Engeland nu al boekingen tot en met oktober geaccepteerd! Betalen kan zowel met creditcard als met iDeal. Retourtjes zijn vaak goedkoper dan twee enkeltjes.

Eurolines heeft 12 opstapplaatsen verspreid door heel Nederland: van Maastricht tot Groningen en van Breda tot Enschede. De enige twee routes van Eurolines naar Engeland gaan beide naar Londen: respectievelijk met de tunnel (in- en uitstappen ook mogelijk bij Folkestone) of met de veerboot (in- en uitstappen ook mogelijk bij Dover en Gillingham). Helaas wordt niet elke opstapplaats in Nederland door deze routes aangedaan: alleen vanaf Amsterdam, Breda, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Den Haag & Groningen kan je met Eurolines naar Engeland. Let wel dat het vanaf Groningen vaak voordeliger kan zijn om eerst met een kortingskaartje met de trein naar Amsterdam te gaan, en pas daar op de bus te stappen! Vanaf Amsterdam kan je retour naar Londen voor €32 (reistijd 11 uur), vanaf Groningen voor €61 (reistijd ruim 13 uur). Het klinkt lang, maar je komt centraal aan bij Victoria Coach Station en rijdt Londen binnen over de Thames, met uitzicht op de Houses of Parliament en de Big Ben! (MILOU: Ik zou Eurolines zelf echt afraden, en zou eerder voor OuiBus kiezen, aangezien de bussen beter zijn. Eurolines zet je gewoon zomaar op een bus zonder tafeltjes of wifi -wat wel beloofd wordt-, zonder enig excuus!)

2

  1. BUS: NATIONAL EXPRESS

National Express is de Britse partner van Eurolines, en na aankomst in Londen kan je een eventuele verdere reis in het Verenigd Koninkrijk dan ook met dit bedrijf voortzetten. In tegenstelling tot Nederland heeft Groot-Brittannië wél een volwaardig intercitybusnetwerk dat de concurrentie met de spoorwegen aangaat: vanaf Cornwall tot Kent en van Brighton tot Aberdeen, bijna elk gehucht heeft wel een bushalte waar enkele keren per dag tot meerdere keren per uur een coach stopt. Per route verschilt het hoe ver van tevoren je kan boeken en de prijzen zijn erg grillig: net als bij vliegmaatschappijen zijn het weekend en hoogseizoen duurder, en loont vroeg boeken. De nachtbus van Londen naar Noord-Schotland kan je nu al boeken tot en met augustus 2017!

De grote voordelen van National Express zijn dat last-minute tickets vaak veel betaalbaarder zijn dan last-minute treintickets en dat ze ook ‘s nachts rijden. Vooral handig als je vanaf je verblijfplaats nog naar het vliegveld moet komen! Nog enkele voorbeelden van prijzen en routes: Londen naar Edinburgh vanaf £9 (ca. €12.50 voor 9.5 uur reizen), Liverpool naar York vanaf £14 (ca. €20 voor 4 uur reizen), Londen naar Plymouth vanaf £13 (ca. €18 voor 6 uur reizen), Londen naar Inverness vanaf £17 (ca. €24 voor 13 uur reizen). Ter vergelijking: voor een vlucht naar Inverness betaal je inclusief bagage al gauw €20-40 meer, en dan moet je de airport transfers daar nog bij op tellen!

Nadelen zijn natuurlijk dat bussen langzamer zijn dan treinen of auto’s, en dat ze bij het gebrek aan busbanen net zozeer vast staan in de file als andere weggebruikers. Met de spits wordt echter wel rekening gehouden in de dienstregelingen, en aangezien de meeste bussen voorzien zijn van gratis wifi en stopcontacten, kom je de tijd ook wel heelhuids door. Online betalen kan enkel per creditcard.

3

  1. BUS: MEGABUS

Megabus heeft een redelijk uitgebreid netwerk in het Verenigd Koninkrijk en biedt extreem scherpe tarieven. Na één overstap in Londen kan je van Holland reizen naar onder andere Schotland, Manchester, Leeds, Cornwall, Birmingham, Bristol of Leicester. Binnen Nederland is opstappen enkel mogelijk in Amsterdam en Rotterdam, waarna je in Londen kan aankomen vanaf £10 (ca. €14) in elf uur tijd, en retour dus vanaf €28! Voor de prijs maakt het niet uit of je een retourtje koopt of twee enkeltjes, en betalen kan zowel met creditcard als met iDeal. Bagage kan gratis mee en de bussen zijn voorzien van gratis wifi.

Enkele prijsvoorbeelden: Amsterdam – Glasgow vanaf £30 (ca. €41, 24 uur reizen), Rotterdam – Newcastle vanaf £30 (ca. €41, 19 uur reizen), Amsterdam – Manchester vanaf £27 (ca. €36, 16 uur reizen). En binnen Groot-Brittannië zelf: van Glasgow naar Edinburgh voor £1, van Leeds naar London voor £1, en van Liverpool naar Glasgow eveneens voor £1. En dat voor ritten van 4 tot 6 uur! (MILOU: Ik heb deze ook getest, en gezien de bus waar ik inzat, zou die alleen voor kortere ritten aanraden!)

4

  1. TREIN: EUROSTAR

Eigenlijk hoort de Eurostar niet eens thuis in een lijstje met budgetopties, maar voor de volledigheid wil ik hem toch even vermelden. Alhoewel de normale prijzen schommelen tussen de €71 en €100 zijn er af en toe acties van €59 voor een enkele reis van Amsterdam naar Londen via de befaamde tunnel. €118 retour noem ik alleen nog steeds niet bepaald een koopje! Alhoewel in iets meer dan 4.5 uur treinen van centrum naar centrum natuurlijk wel ontzettend snel is en je dit inclusief inchecktijd en airport transfers zelfs vliegend niet haalt. Tegenwoordig moet je reizend met de Eurostar altijd eerst de Thalys naar Brussel nemen, waar je na een krappe overstap in de directe intercity naar London St. Pancras stapt. Vanaf 2017 zullen er rechtstreekse treinen gaan rijden, waardoor de reistijd nog eens een half uur ingekort wordt.

5-1

  1. TREIN: BINNENLANDS

Het spoornetwerk is in het Verenigd Koninkrijk volledig geprivatiseerd, en er is dus geen Brits antwoord op de Nederlandse Spoorwegen: de service wordt verzorgd door een dozijn bedrijven als Abellio, Virgin, South West, Great Western, CrossCountry, en ga zo maar door. Gelukkig hoef je niet per spoorlijn uit te zoeken welke vervoerders er op rijden om vervolgens op hun website je kaartje te boeken: dat gaat gecentraliseerd via NationalRail of als alternatief via The Train Line. Je betaalt met creditcard en krijgt dan afhankelijk van de vervoerder e-tickets thuisgestuurd of een code waarmee je de kaartjes na het invoeren van je creditcard bij een kaartautomaat op het station af kan halen. Let er dus wel op dat je genoeg tijd inplant voor het afhalen van je kaartje want de rijen kunnen erg lang zijn, en als je je gereserveerde trein mist, ben je je geld kwijt!

Ook bij de treinen geldt: boek vroeg voor de beste deals! Dit hoeft niet direct zodra de tickets (3-4 maanden voor de reisdatum) geboekt kunnen worden, want vaak gelden de actietarieven dan nog niet. 4-6 weken voor vertrek vind je vaak de beste deals. Een voorbeeld: als je nu een kaartje koopt om morgen vóór 7.30 ‘s ochtends van Londen naar Manchester te gaan, betaal je £163 (!) voor een enkele reis. Boek je diezelfde rit voor over 2 weken dan daalt de prijs al naar £80, boek je 4 weken vooruit kan het voor £36 en 6 weken van tevoren voor £21. Een verschil van £142 dus, terwijl hier in Nederland treinprijzen altijd hetzelfde zijn!

Reizen buiten de spits is substantieel goedkoper: de rit van London naar Birmingham kan ‘s ochtends voor £15.50, maar rond het middaguur al voor £6. Een ander trucje dat je uit kan halen om het tarief omlaag te krijgen is het denkbeeldig splitten van je reis. Van London naar Durham betaal je bijvoorbeeld £29, maar als je een ticket boekt van London naar York ben je £14.50 kwijt, en vanaf York door naar Durham kost nog eens £7.10. Samen slechts £21.60, dus een verschil van omgerekend bijna 10 euro, terwijl je precies dezelfde route aflegt! Dit is overigens ook geheel volgens de regeltjes, in tegenstelling tot het kopen van een afgeprijsd langeafstandskaartje en dat vervolgens slechts gebruiken op een deel van de route, wat officieel niet mag.

Enkele voorbeelden van populaire routes en hun prijzen: van Cardiff naar London Paddington vanaf £18 (2.5 uur rijden), Londen naar Cambrige vanaf £6 (1 uur reizen), Liverpool naar Newcastle £21 (3 uur) en Glasgow naar Aberdeen £5 (3 uur). Overigens: de langste non-stop treinrit van Groot-Brittannië doorkruist bijna het gehele eiland en gaat van Penzance, het uiterste puntje van Cornwall, naar Edinburgh. De rit duurt 10.5 uur en kost minimaal £114. Ka-ching!

6

  1. AUTO: CARPOOLEN

Ook in het Verenigd Koninkrijk is BlaBlaCar actief, evenals Liftshare, dat op basis van hetzelfde principe werkt. Je voert je vertrekplaats, bestemming en gewenste reisdatum in, en kijkt of er toevallig iemand is die dezelfde kant opgaat. Voordelen zijn de lage prijs en de potentiële vriendschappen die je in de auto opdoet, nadelen zijn het gebrek aan flexibiliteit en de mogelijke liefde voor Bonnie Tyler die je chauffeur heeft terwijl hij of zij met 120 per uur over de snelweg knalt. Vaak kan de rit wel van deur tot deur geregeld worden: gemak dient de mens!

7

  1. AUTO: LIFTEN

Liften is in veel landen een goed alternatief voor betaald openbaar vervoer, maar dit is niet het geval in het Verenigd Koninkrijk. De gereserveerdheid en liefde voor ongeschreven regels waar Britten om bekend staan mondt zich uit in een weerzin aan freeloaders, en volgens de ervaren lifters van Hitchwiki.org is de ‘hitchability’ in Groot-Brittannië dan ook slecht. Qua veiligheid is er weinig aan de hand, maar de kans dat iemand je binnen een paar uur meeneemt is erg laag, en de reden dat liften tussen dit lijstje vermeld staat is dan ook niet als aanrader, maar eerder als waarschuwing.

8

  1. VLIEGEN

De snelste betaalbare manier om vanaf ons koude kikkerlandje naar onze regenachtige buren over de zee te geraken blijft het vliegtuig. Easyjet vliegt voor een schijntje vanaf Schiphol naar vier luchthavens rondom Londen (vanaf €48 retour), Edinburgh (vanaf €62 retour), Glasgow (vanaf €75 retour), Liverpool (vanaf €49 retour) en Manchester (vanaf €58 retour). Natuurlijk betaal je de hoofdprijs voor ruimbagage en kunnen de stoelleuningen niet achteruit, maar voor minder dan 50 tientjes naar Engeland en terug, daarvoor mag je mij bovenop de vleugels vastbinden. Ryanair verzorgt vanaf Eindhoven vluchten naar Londen en Manchester (beide vanaf €30 retour), en vanaf Rotterdam kan je met flybe voor €78 al naar Manchester of €118 naar London City Airport, maar deze laatste is vooral een dure lijndienst voor zakenreizigers waarvan de baas de rekening betaalt. Heb je een vlucht geboekt die aankomt op Stansted, Luton of Gatwick? Kijk dan even op de website van EasyBus, een dochteronderneming van Easyjet, waar je al vanaf £1 een transfer naar de stad kan boeken als je vroeg genoeg bent. Let wel: een creditcard is nodig voor de boeking, en voor bagage betaal je extra!

Limburgers hebben geen geluk, want Maastricht-Aachen Airport heeft geen directe verbinding met Groot-Brittannië, en ook Noorderlingen vissen in de praktijk achter het net: in theorie heeft Flybe weliswaar een verbinding van Groningen Airport Eelde naar Londen vanaf €60 retour, maar aangezien dit een verbinding is met London Southend raad ik het niemand aan die ter plekke geen auto huurt. De enige transfer naar Londen is namelijk een trein die £30 (ca. €41) retour kost en de vluchttijden zijn erg ongunstig.

Binnen het Verenigd Koninkrijk zelf is vliegen alleen logisch als je naar Noord-Ierland gaat, of van Londen naar Aberdeen of Inverness moet. Buiten deze verbindingen is de trein altijd sneller!

Waar ben jij al geweest in het Verenigd Koninkrijk en wat staat nog op je verlanglijstje? Laat het ons weten in de comments!

About the author:

WesleyWesley Pechler is een 22-jarige student Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen die naast het studeren, kassaklooien bij de Albert Heijn en voorzitterschap van zijn studievereniging elk jaar zoveel mogelijk probeert te reizen. Tot nu toe lukt dit aardig en staat de teller op 30 landen binnen Europa en Afrika. Daarnaast houdt Wesley van (vegetarisch) eten, musical en theater, knappe jongens, concerten, sarcasme en zijn eigen spiegelbeeld. Volg hem op Instagram: https://instagram.com/wesleypechler

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Sabine 1 maart, 2016 - 21:41

Ik wil zo graag weer eens terug naar GB! Ben alleen in Londen, New Castle (2x) en Edinburgh geweest. Zou graag eens rondreizen met de trein of de bus, want vind het er helemaal geweldig. Alleen al de manier waarop ze engels spreken :D

Plaats een reactie
Dan 11 maart, 2016 - 10:52

Leuke tips en veel informatie over goedkoop reizen. daar houd ik wel van. In de bus word ik vaak misselijk, maar de trein is zeker een goede optie.

Plaats een reactie
Explorista 11 maart, 2016 - 10:55

Vervelend dat je dan misselijk wordt! Maar de trein is dan beter inderdaad :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.