Planning: 3 dagen in de charmante Cotswolds

door Explorista

Het lijkt alweer een heel leven geleden, maar toen ik nog in Londen woonde was één van mijn laatste tripjes een korte roadtrip door de Cotswolds. Mocht je niet bekend zijn met de Cotswolds: het is een heuvelachtig en groen gebied vol schattige dorpjes die rechtstreeks weggelopen zijn uit Engelse romans. Zet de pot thee maar klaar, bak wat scones en zet de soundtrack van Downton Abbey op, want dit zijn de schattigste dorpjes, mooiste kastelen en handigste route in de Cotswolds.

cotswolds1 cotswolds2 cotswolds3 Cotswolds4 Cotswolds5

Dag 1:

Rijden vanuit Londen

Dit tripje kwam Meneer met onze oude krakkemikkige auto uit Nederland gereden, via de boot, hoppakee, naar Engeland. Daar pikte hij me op in een buitenstad van Londen, en na een snelle McDonalds stop (belangrijk!), reden we door naar de de eerste stop in de Cotswolds, wat ongeveer 2 uur en 15 minuten rijden was. Probeer wel de M4 zoveel mogelijk te ontwijken als dat kan, daar kan het nogal druk zijn.

Castle Combe

De eerste stop van het tripje ligt in het zuiden van de Cotswolds, en was meteen ook één van de schattigste stops van ons tripje. Wat is Castle Combe CUTE. Het moet gewoon gezegd worden. Het dorp is werkelijk drie straten groot, dus heel veel is er niet te beleven, maar je kunt er wel wat mooie foto’s maken, lekker op een terrasje in het zonnetje een hapje eten (bij één van de twee pubs), en een beetje rondwandelen. Hier worden trouwens regelmatig films opgenomen, zoals bijvoorbeeld War Horse van Steven Spielberg.

Stroud

Wij verbleven in de ‘hoofdstad’ van de Cotswolds: Stroud, in deze superschattige Airbnb met geweldig ontbijt en ruime tuin. In dit artikel vind je een kortingscode voor Airbnb! Heel veel hebben we niet in Stroud gedaan, omdat we eigenlijk alle avonden pas laat terugwaren, maar we zijn wel naar de Stroud Brewery geweest. Een kleine lokale brouwerij waar je fijne biertjes en lekkere houtovenpizza’s eet tussen de locals. Erg leuk!

Cotswolds6 Cotswolds7 Cotswolds8 Cotswolds9

Dag 2:

Sudeley Castle

Één van de leukste dingen aan Engeland vind ik dat je overal kastelen tegenkomt. Er waren natuurlijk nogal wat royals, de afgelopen honderden jaren. En Engeland bevond zich ook constant wel in het midden van een oorlog of onderlinge strijd tussen machtige families. Sudeley Castle was prachtig om te bezoeken. Niet alleen had het een geweldige kasteeltuin (met een pauw!!!), maar ook een zeer interessante geschiedenis die door het kasteel heen heel goed werd uitgelegd en tentoongesteld. Het vijftiende eeuwse kasteel is namelijk onder andere de begraafplaats van een ware koningin: Catherine Parr, de zesde vrouw van Henry de achtste (hem overleven was sowieso al een wereldse prestatie).

Broadway

Broadway is een van de populairste dorpjes in het toch al populaire Cotswolds. We konden er met moeite een parkeerplek vinden. En hoewel het heel schattig was, met allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes, vonden we het er toch te druk en zijn we snel weer doorgereden. We maakten ook nog even een stop bij de Broadway Tower, maar het meest indrukwekkende daaraan vond ik dat ik een kleine bulldog-puppy van een paar weken oud tegenkwam. ZO SCHATTIG.

Cotswolds11 Cotswolds10 Cotswolds12 Cotswolds14 Cotswolds15

Snowshill

Het stelt werkelijk niets voor, want het heeft zo’n vijf straten, maar het is schattig, en erg mooi met zijn locatie op een (ja, je raad het al) heuvel. Je kunt er heerlijk rondwandelen, het dorp is namelijk volkomen verlaten. Één van de heerlijke dingen aan de Cotswolds is dat je niet zo veel MOET. Gewoon rondlopen en af en toe neerstrijken voor thee of een biertje, is ook prima. Vlakbij Snowshill heb je overigens ook lavendel-velden, maar dan moet je er wel in het juiste seizoen van het jaar zijn.

Cotswolds20 Cotswolds18 Cotswolds19 Cotswolds17

Dag 3:

Blenheim

Mocht je meer in de mood zijn voor een gigantisch paleis a la Versailles, dan zal Blenheim Palace je in de smaak vallen. Dit gigantische kasteel (en nog absurder grotere tuinen eromheen) is de geboorteplaats van niemand minder dan Winston Churchill. De goede oude dagen dat blanke mannen van adel zomaar premier werden, niet waar? Wij waren er toen er net een gigantisch evenement plaatsvond (een triatlon!), dus helaas nam dat wel wat van de magie van het kasteel weg, maar van binnen was het niet alleen prachtig maar ook erg interessant om meer te leren over de geschiedenis.

Bourton-on-the-water

Dit is veruit één van de meest toeristische dorpjes van de Cotswolds, en zeker op een zomerse dag is het hier heel druk (een parkeerplaats vinden is lastig). Maar het is dan ook wel een schattig dorpje. Je hebt hier terrasjes, heel veel schattige winkeltjes, en een erg leuk centrum. We aten hier een heerlijke pizza in het zonnetje, terwijl er honden en kindjes in de rivier speelden.

Cotswolds21 Cotswolds22 Cotswolds23

Bibury

Verkozen tot het mooiste dorp van Engeland, en met reden. Het hele dorpje is schattig, maar als je over de brug het riviertje oversteekt lijk je zo Hobbiton (waar de Hobbits wonen in Lord of the Rings) binnen te wandelen. Vond ik dan. Hoe dan ook: het is sowieso ontzettend schattig. Een beetje jammer is dat je overal hordes Aziatische toeristen tegenkomt (ik zou werkelijk waar GEK worden als ik in één van de huisjes woonde), maar verder is het een vrij relaxed en miniscuul plaatsje. Met een ijsje zaten wij vlakbij het water te genieten van ons tripje, voordat we weer huiswaarts keerden.

Terug naar Londen

En toen was het weer uit met de pret! De terugrit duurde wat langer dan de heenrit, omdat het op zondag rond spitstijd best wel druk is.

We hebben nog wel wat andere plaatsjes bezocht, maar die vond ik tegenvallen, dus die heb ik verder niet genoemd :). Je kunt dus eventueel nog wat meer in deze planning proppen!

Lees ook: dit zijn de 5 schattigste dorpjes in de Cotswolds

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn planning. Hebben jullie nog tips voor leuke dorpjes of plekjes die je echt niet mag missen?

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Lizette 19 augustus, 2016 - 12:25

Wat een onwijs schattige dorpjes! Ik had er nog niet eerder van gehoord en hoopte dat het dan nog vrij onontdekt zou zijn, jammer dat het veel toeristen trekt, maar als ik de foto’s zie, snap ik dat ook wel. Een nieuwe bestemming op mijn bucketlist!

Plaats een reactie
Anne - Ditisanne.nl 19 augustus, 2016 - 15:13

Leuk! Mijn zus woont in een klein gehucht vlakbij Stroud, mooie omgeving daar hoor! Ik geloof dat Tewkesbury erg mooi is, Cheltenham is ook een mooie plaats!

Plaats een reactie
Rowan 19 augustus, 2016 - 21:19

Wat een prachtige plek, zo sfeervol en mooi!! Mooi vastgelegd ook!

Plaats een reactie
Explorista 19 augustus, 2016 - 21:34

Wat lief, dankjewel!

Plaats een reactie
Denise 20 augustus, 2016 - 22:58

Klopt het dat de laatste weken maar een keer per week een artikel komt? Ik had het idee dat je ´vroeger´ vaker uploaden kan dat kloppen?

Plaats een reactie
Explorista 21 augustus, 2016 - 20:28

Hi Denise! Dat klopt inderdaad. Een gemiddeld artikel kost mij zo’n vijf of zes uur (en soms meer!) werk, inclusief het bewerken van de foto’s etcetera. Dat is nog exclusief alle social media en mailtjes die ik per dag krijg. Ik ben hiernaast ook nog de baas van een druk bedrijf én ben regelmatig op reis, dus het lukt me niet altijd om meer content te maken. Ik doe mijn best! Ik hoop dat dit betekent dat je mijn artikelen graag leest? :)

Plaats een reactie
Denise 31 augustus, 2016 - 12:41

Ja ik lees je artikelen heel graag, vandaar dat ik het jammer vind. Al is het heel begrijpelijk dat je minder post.
xx

Plaats een reactie
Explorista 3 september, 2016 - 13:58

Heel lief om te horen! Ik doe mijn best <3 xx

Plaats een reactie
Amanda 23 augustus, 2016 - 20:29

Ziet er onwijs mooi uit! Mooie foto’s ook.

Plaats een reactie
Explorista 23 augustus, 2016 - 20:33

Dankjewel, lief! Het zou een uitdaging zijn om dit mooie plekje lelijk op de foto te zetten :-)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter