Dít is wat een Digital Nomad succesvol maakt

door Explorista

Laatst werd ik door LinkedIn uitgedaagd om na te denken over wat het belangrijkste is dat een Digital Nomad kan bezitten. En dat is natuurlijk geen makkelijke vraag. Je hebt als Digital Nomad weinig ruimte voor bezittingen, en ik wilde ook niet met een flauw antwoord aankomen als “een laptop”. Nee, er is wat mij betreft één ding dat het verschil maakt tussen een succesvolle en een onsuccesvolle Digital Nomad. En het goede nieuws is dat je het overal mee naartoe kan nemen: je netwerk.

Drie belangrijke redenen om te investeren in je netwerk:

  • Opdrachten: Je hoort wel eens dat het niet gaat om wie je bent, maar om wie je kent. En dat is voor een groot deel waar: de meeste Digital Nomads halen een groot deel van hun werk uit een netwerk. Mensen werken graag met mensen die ze kennen en aardig vinden, en hoe leuk is jouw bedrijf te groeien met de hulp van iemand die je kent?
  • Inspireren: Een goed en divers netwerk zorgt ervoor dat je altijd geïnspireerd wordt om het beste uit jezelf te halen. Zien hoe andere mensen hun grootste dromen waarmaken, zorgt ervoor dat jij ook sneller stappen durft te zetten. Bovendien kun je leren van andere mensen, en zorgt een breed netwerk ervoor dat je je altijd blijft ontwikkelen.
  • Connectie: Als online ondernemer is het niet vanzelfsprekend dat je omringd wordt door mensen met vergelijkbare passies en werkzaamheden. Mensen in traditionele carrièrepaden begrijpen vaak niet helemaal waar Digital Nomads mee bezig zijn en denken dat het één lange vakantie is. Een goed netwerk zorgt ervoor dat je mensen hebt bij wie je steun kunt vinden, je terecht kunt met je vraagstukken, en met wie je kunt afspreken op de bestemmingen die jij als Digital Nomad bezoekt.

Mijn eigen ervaringen met mijn netwerk:

Als oprichter van het grootste platform voor vrouwelijke digital nomads, heb ik een netwerk van meer dan 50.000 vrouwen wereldwijd met wie ik af kan spreken, van wie ik advies kan vragen, of die ik in kan huren voor mijn bedrijf. Het biedt mij veel kansen. Zo kon ik via mijn netwerk bezoek regelen voor een vriendin die in het buitenland in het ziekenhuis lag. En als ik een vraag heb, heb ik altijd binnen een uur meerdere bruikbare antwoorden. Samen weet je meer dan alleen.

Ik heb samen met mensen uit mijn netwerk echt super toffe dingen gedaan, zoals met een groepje andere Digital Nomads naar een tropisch eiland in Maleisië gaan, een dagje met de boot naar Nusa Penida, en lunches en drankjes in vele locaties (New York, Thailand, Indonesië, Singapore, etc).

En laatst had ik in Amsterdam via LinkedIn nog een superleuke meetup met andere Nederlandse Digital Nomads. Een netwerk is zo belangrijk omdat je het gevoel hebt dat je ergens bíj hoort. De grootste uitdaging aan het leven als Digital Nomad is, wat mij betreft, eenzaamheid. Als je elke paar dagen of paar weken van locatie wisselt, is het moeilijk om langdurige vriendschappen op de bouwen. Maar als je een goed netwerk hebt, word je omringd door mensen die je begrijpen en dezelfde passies hebben. Samen kun je door het Digital Nomad leven navigeren.

Mijn beste tips voor het vinden en profiteren van een netwerk:

  • Social Media: Kijk op social media en meld je aan bij één van de vele Digital Nomads-groepen. LinkedIn heeft onlangs ook een groep gelanceerd specifiek voor het verbinden van Digital Nomads: Nomad Talks.
  • Ben actief online: Je haalt het meeste waarde uit online groepen als je actief bent. Laat jezelf zien, deel informatie, help mensen met hun vragen. Hoe bekender je wordt als expert op je gebied, hoe eerder mensen aan jou zullen denken om je in te huren.
  • Ga naar offline meetups: En dan het allerbelangrijkste… ga ook daadwerkelijk naar meetups. Daar ontmoet je andere digital nomads, en heb je de kans van online connecties naar offline vriendschappen te gaan.

Word nu lid van Digital Nomad Talks en bouw aan jouw netwerk van andere Digital Nomads.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter