Wat te doen in New York: mijn 26 tips voor je eerste keer New York

door Explorista

Het stond al eeuwen op mijn bucketlist: een stedentrip New York. Dus toen ik er eindelijk naar toe ging had ik een gigantische lijst van bezienswaardigheden in New York verzameld die ik per sé wilde zien. Ik was op en top voorbereid, en had een hele weekplanning gemaakt zodat ik niets zou missen, haha. Ik heb echt de perfecte week in New York gehad, we hebben súper veel gezien in Manhattan en Brooklyn en heeeeerlijk gegeten. In dit artikel wil ik jou helpen door mijn beste tips te geven voor wat te doen in New York. Kijk mee!

Vergeet je niet te abonneren op Youtube!

Bezienswaardigheden New York:

Times Square

De allereerste stop in New York kan natuurlijk eigenlijk niet anders zijn dan Times Square. De beroemde straat met zijn felle lichtreclame is hét boegbeeld van de stad. Times Square is trouwens een stuk indrukwekkender als het eenmaal donker is, dan hebben de billboards meer indruk maar overdag vind ik het juist wel weer leuk om te bezoeken omdat het rustiger is. Overigens is een deel van de straat afgesloten voor verkeer.

Hoewel ik zojuist zei dat het een straat is, is het natuurlijk óók een plein, anders zou het niet “square” heten. De naam “Times Square” komt trouwens van het feit dat hier vroeger het hoofdkantoor van de New York Times zat.

Rondom Times Square vind je trouwens de wijk Broadway met alle theaters. Ik vind Times Square zo’n plek die je één keer bezoekt, en waar je daarna ver vandaan blijft, want het heeft verder alles wat ik haat aan een toeristische plek, haha: dure toeristenrestaurants, souvenirwinkels en mensen die je constant flyers proberen uit te delen van hop on/hop off-bussen. Andere delen van New York zijn leuker!

Metrostation: Times Square–42 Street

Top of the Rock

Het meest beroemde uitzicht van de stad vind je bovenop de Top of the Rock. Goedkoop is het niet, wij betaalden €38, en dat zou ik normaal gesproken nóóit betalen voor een uitzichtpunt. Maar ja: dit soort dingen zijn in New York nou eenmaal duur. En ik ben súper blij dat ik het wel gedaan heb, want wat was het GAAF.

Top of the Rock is het uitzichtplatform bovenop het Rockefeller Center. Nu zegt het Rockefeller Center je misschien niet zo heel veel, maar als ik je herinner aan die ene beroemde foto waarop bouwvakkers bovenop een staalbalk hoog in de lucht hun lunch eten? Die foto is genomen tijdens de bouw van Rockefeller Center.

In 1929 kreeg de rijke ondernemer Rockefeller het stuk grond in handen, en ging tijdens de grootste beurscrisis allertijden aan de slag met een riskante investering: de bouw van Rockefeller Center. Het complex moest een commercieel centrum worden waar kantoren zich konden vestigen. Het bleek uiteindelijk een gouden zet, toen de markt weer aantrok. Het gebouw opende in 1940. Hier vind je trouwens ook de Radio City Musical Hall.

Ik vind vooral de Art Deco-stijl waarin het gebouw gebouwd is, enorm tof. Ik vind die periode in de geschiedenis van New York enorm tot de verbeelding spreken. In de winter vind je hier trouwens ook de beroemde kerstboom en schaatsbaan.

Het uitzichtsplatform bestaat uit drie verdiepingen, waarvan twee in de buitenlucht. Je hebt vanaf hier 360 graden uitzicht over de stad en ziet alle beroemde landmarks: het Empire State Building, Central Park, One World Trade Center, Crysler Building, de Hudson-rivier. Kortom: heel erg tof.

Adres: 30 Rockefeller Plaza, New York, NY 10112, Verenigde Staten
Metrostation: 47th-50th Streets Rockefeller Center Station.

Koop hier je tickets voor Top of the Rock

St. Patrick’s Cathedral

Waar Europese steden uit hun voegen barsten met kathedralen en andere beroemde kerken die vaak dé bezienswaardigheid zijn om te zien, valt dat in New York enorm mee. Dat betekent echter niet dat de kerk nooit invloed heeft gehad in New York, hoor. De beroemdste kerk in New York is de St. Patricks Cathedral.

Op de grond waar nu de Rooms-Katholieke kathedraal staat, zou oorspronkelijk een weeshuis komen. Dat gebeurde echter nooit, en in plaats daarvan werd een ‘nieuwe St. Patricks” gebouwd, ter vervanging van de oude St. Patrick’s die niet meer groot genoeg was. De oude kerk (die in 1866 afbrandde maar weer werd opgebouwd) bestaat nog steeds en is het oudste katholieke gebouw in de stad. Je vindt ‘m tussen Prince en Mott Streets.

De (nieuwe) St. Patrick’s Cathedral opende uiteindelijk in 1878. Mocht je vinden dat hij wel iets weg heeft van de Dom van Keulen, dan ben je niet gek: de kerk diende als één van de inspiratiebronnen.

Grappig feitje: de torens aan de voorzijde van de kerk waren even de hoogste gebouwen van de stad. Probeer dat maar eens voor te stellen als je omringd tussen skyscrapers een kijkje komt nemen bij de kerk. De kerk is gratis te bezoeken, en ik vond vooral de glas-in-lood ramen erg bijzonder.

Adres: 5th Ave, New York, NY 10022, Verenigde Staten
Metrostation: 5th Avenue/53 St

Grand Central Terminal

Het is het grootste treinstation ter wereld: Grand Central Terminal. De 44 perrons zien elke dag meer dan 575.000 bezoekers voorbij komen. Het is superleuk om de trappen in de vertrekhal te beklimmen en onder je alle mensen voorbij te zien racen. De prachtige details in het gebouw hebben ervoor gezorgd dat Grand Central Terminal in zijn geheel als National Landmark is benoemd.

Grand Central Station, zoals het ook wel heet, is overigens niet het drukste treinstation ter wereld. Die eer gaat naar het Shinjuku station in Tokio met maar liefst (hou je vast): 3.6 miljoen dagelijkse passagiers. Daarbij valt New York dus nogal in het niet. Grand Central Station is zelfs niet eens het drukste treinstation van de stad: dat is New York Penn Station.

Hoewel het officiële treinstation van New York in 1871 geopend werd, stamt het huidige gebouw uit 1913. De Metropolitan Transport Authority, de organisatie die gaat over openbaar vervoer in New York, huurt het treinstation voor een periode van 250 jaar. Het contract loopt pas in februari 2274 af.

Adres: 89 E 42nd St, New York, NY 10017, Verenigde Staten
Metrostation: Grand Central-42nd Street

Empire State Building

Één van de beroemdste gebouwen van New York is natuurlijk het Empire State Building. De wolkenkrabber is met zijn 381 meter hoogte dan ook moeilijk te negeren. Het is zonder twijfel het meest iconische gebouw aan de skyline van New York (al is mijn persoonlijke favoriet trouwens de Crysler Building)

Het Empire State Building is het derde hoogste gebouw van de stad, na het One World Trade Center en 432 Park Avenue. Grappig feitje: 432 Park Avenue is de hoogste woontoren ter wereld, waar je voor slechts $20 miljoen dollar al een stulpje koopt. Mocht je meer interesse hebben in een penthouse op de bovenste verdiepingen, dan moet je ruim $82 miljoen meebrengen.

Maar terug naar het Empire State Building: de naam komt van de bijnaam van de staat New York, die ook wel “the Empire State” wordt genoemd. Het is dus eigenlijk een beetje het onofficiële gebouw van de stad, zou je wel kunnen zeggen. Lange tijd was het gebouw ook het hoogste ter wereld.

Net als het Rockefeller Center werd ook de Empire State Building ten tijde van de beurscrisis gebouwd, al ging dit gebouw eerder open, namelijk in 1931. Dat kwam namelijk doordat de beurscrisis zorgde voor veel werkloosheid. En die werklozen werden uiteindelijk arbeiders die hielpen bij de bouw van het Empire State Building om maar brood op de plank te krijgen.

In 1945 vloog trouwens ook in dit gebouw een vliegtuig binnen, maar dat was een oprecht ongeluk. De piloot zag het gebouw niet door de dikke mist boven de stad. Bij het ongeluk kwamen 14 mensen om.

Net als Top of the Rock heeft ook het Empire State Building een uitzichtplatform. Zelf had ik echter gekozen voor Top of the Rock omdat ik juist graag het Empire State Building wilde zien in mijn uitzicht, en dat kan natuurlijk niet als je er bovenop staat. Vanaf Top of the Rock heb je een super gaaf uitzicht op het Empire State Building.

Adres: 20 W 34th St, New York, NY 10001, Verenigde Staten

Metrostation: 34th Street/ Herald Square

High Line

Ik hou ervan als steden oude constructies hergebruiken in plaats van het platgooien. En de High Line is één van mijn favoriete voorbeelden van hergebruik. De High Line is namelijk een stadspark gebouwd op de resten van een in onbruik geraakte goederenspoorlijn. De verhoogde treinrails liepen door de lower west side, in de wijk Chelsea, maar werden sinds de jaren ’80 niet langer gebruikt.

Hoewel er al snel plannen kwamen voor een stadspark dat gebruik maakt van de spoorlijn, duurde het tot in 2009 tot het eerste deel van het park openging. Sindsdien gaat het in stukjes open, en het laatste deel gaat als het goed is in 2019 open. De beplanting van het park werd trouwens door een Nederlander ontworpen, hoe cool?

Het leukste vind ik dat er gewerkt is met het al bestaande materiaal: je ziet dus op sommige plekken gewoon de treinsporen nog. En ook heel tof is dat je natuurlijk vanwege de hoogte tof uitzicht hebt op delen van de wijk, maar ook op de Hudson rivier. Aan het einde van de wandeling kom je door Chelsea Market heen waar je heerlijk kunt dineren (wat wij ook hebben gedaan!).

Adres: 5861 High Line, New York, NY 10001, Verenigde Staten (maar er zijn 11 ingangen dus je kunt ook op andere punten starten)
Metrostation: 34th Street-Hudson Yards Subway Station

Chelsea Market

Het superleuke Chelsea Market is een overdekte markt, vol leuke boetiekjes en heerlijke restaurants. De grote fabriekshal van Chelsea Market was van oorsprong een koekjesfabriek. Grappig feitje: dit is waar de Oreo is ontwikkeld! Sinds het vertrek van de National Biscuit Company in 1958 werd het gebouwencomplex gebruikt door allerlei kantoren en bedrijven.

In 1990 kreeg het gebouw een flinke update door de eigenaar en besloten de architecten de beneden verdieping in te zetten voor restaurants en winkels. Hiermee groeide Chelsea Market uiteindelijk uit tot een populaire hotspot voor foodies. Op de verdiepingen hierboven zijn gewoon kantoren, en zitten onder andere Google (de eigenaar van het gebouw) en Youtube. Het moederbedrijf van Google kocht Chelsea Market in 2018 voor 2.4 miljard dollar (!!).

Het is zeker de moeite waard om hier een hapje te eten als je toch in de buurt bent. Wij aten bij de franse bistro Le Song, wat ik je erg kan aanraden, maar je vindt er keukens uit de hele wereld. Ook leuk is om even de toiletten in de kelder te bezoeken, die de sfeer van een historische fabriek goed hebben aangehouden in hun design.

Adres: 75 9th Ave, New York, NY 10011, Verenigde Staten
Metrostation: 14 Street Station

Flat Iron Building

Één van de meest interessante gebouwen vanuit een architectonisch oogpunt is de Flat Iron Building. Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekent dat het “strijkijzergebouw”. Natuurlijk was dit niet de officiële naam, maar de bijnaam was zo catchy, dat het dat inmiddels wel geworden is.

Het 87 meter hoge gebouw werd in 1902 opgeleverd, en was toen één van de hoogste wolkenkrabbers van de stad. Achter de prachtige Neorenaissance-gevel gaan 22 verdiepingen schuil. Een grappig feitje is trouwens dat door de luchtstromen langs de hoekige gevel, de rokken van vrouwen omhoog waaiden. Dit zorgde voor een verhoogd aantal gluurders, waarvoor dan weer meer politieagenten werden ingezet.

Het gebouw is van binnen niet te bezoeken, het is een kantoorgebouw waar een aantal uitgevers inzitten. Er is trouwens wel sprake van dat er in de toekomst een luxe hotel zou gaan komen, maar dat is nog niet zo. Maar van de buitenkant kun je het wel bewonderen. Omdat het zo iconisch is, wordt gezegd dat het één van de meest gefotografeerde gebouwen van New York is. Sinds 1989 is het gebouw een National Historic Landmark.

Adres: 175 5th Ave, New York, NY 10010, Verenigde Staten
Metrostation: 23rd Street Station

Brooklyn Bridge

Één van de meest beroemde hangbruggen ter wereld is de Brooklyn Bridge uit 1883. De brug ter voet oversteken is een echte must do tijdens je stedentrip New York. Fietsen zou ik niet doen, want niet alleen moet je flink omhoog en omlaag klimmen, je moet ook constant om voetgangers heen slalommen, en zag er alles behalve prettig uit.

De Brooklyn Bridge verbindt, spoiler alert, Manhattan met Brooklyn aan de overkant van de East River. De brug is maar liefst 1825 meter lang, en bij de bouw lieten 27 arbeiders het leven. De brug is vanwege zijn prachtige uiterlijk en bijzondere uitzicht altijd een trekpleister geweest voor toeristen en is dat nog steeds. Het is er flink druk, en als je foto’s wilt nemen zonder andere toeristen erop, zul je rond zonsopgang bij de brug langs moeten.

Vraag je je af in welke richting je de Brooklyn Bridge moet lopen? Ik vond het zelf heel tof om vanaf Brooklyn naar Manhattan te lopen. Dan zie je de waanzinnige skyline van New York steeds dichter op de af komen, en ga je op het eind helemaal op in de chaos en drukte van Manhattan. Waanzinnig!

Metrostation: High Street Brooklyn Bridge (in Brooklyn) of City Hall (Manhattan)

DUMBO’s Washington Street

De beste foto van Manhattan Bridge, en één van de meest iconische foto’s van New York, schiet je in Washington Street. Dit is een straat in de wijk DUMBO in Brooklyn.

Hier zul je moeten ellebogen met allerlei andere bezoekers met een fotocamera. Of het nu selfie schietende toeristen zijn, fotografieliefhebbers of influencers met drie verschillende kledingsetjes: iedereen wil een foto met de brug op de achtergrond. Mocht je dus een foto willen als het nog rustig is, dan zul je ook hier zo vroeg mogelijk op de ochtend naartoe moeten.

Let wel op: het is een gewone straat met verkeer, dus ga netjes aan de kant als er een auto langs moet. Hoe graag je het ook wilt geloven: we wereld is niet je catwalk.

Metrostation: York Street

Pebble Beach

Één van de allermooiste plekjes in Brooklyn vond ik Pebble Beach. Een klein kiezelstrandje vlak naast Manhattan Bridge, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op zowel Brooklyn Bridge en de skyline van Manhattan. Het is ook echt een van mijn New York tips om hier in het zonnetje lekker van een ijsje en het uitzicht te genieten.

Metrostation: York Street

Brooklyn Bridge Park

Aan de andere kant van de Brooklyn Bridge vind je het Brooklyn Bridge Park, een promenade die wat mij betreft écht een bezoekje waard is, vooral als het zonnetje zo heerlijk schijnt als tijdens ons bezoekje. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op de Manhattan Skyline.

En het meest bijzondere? Dat je helemaal NIETS hoort. Overal zie je aan de overkant van de rivier, de hectiek van Manhattan. Tientallen gele taxi’s, een handvol helicopters, en boten die over de rivier varen. En toch is het helemaal sereen en rustig, als je hier op een bankje zit. Heel bijzonder.

Adres: 334 Furman St, Brooklyn, NY 11201, Verenigde Staten
Metrostation: Clark Street Subway

Wall Street

Laat ik alvast maar voorop stellen: op Wall Street zelf is eigenlijk geen fluit te beleven, en heel bijzonder is het ook allemaal niet. Het is meer waar Wall Street voor symbool staat, én de interessante geschiedenis die de straat een bezoekje waard maken.

Wall Street is het financiële hart van de Verenigde Staten, en daarmee één van de financiële centra van de wereld. De gebouwen aan deze straat (zoals de New York Stock Exchange) zijn groots en indrukwekkend. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de bronzen ‘Charging Bull’ om de hoek in Bowling Green Park.

Maar nog leuker vind ik de geschiedenis van Wall Street. Want waar denk je namelijk dat de naam vandaan komt? Die was heel wat letterlijker dan je misschien verwacht. Toen de Nederlanders nog aan de macht waren, in de tijd van Nieuw Amsterdam, stond hier namelijk de stadsmuur. Alles daaronder was Nieuw Amsterdam, alles daarboven was platteland. Dat is ook de reden dat de straten van Lower Manhattan zo smal zijn: het is veel ouder dan de rest van de stad.

Metrostation: Broad Street

Trinity Church

Aan het einde van Wall Street ligt Trinity Church, de enige andere kerk in New York die ik als bezienswaardigheid bijzonder vind. Vooral omdat je vanaf de smalle straat zo’n tof uitzicht hebt op de Protestantse kerk.

De allereerste kerk op deze plek stamde uit 1698, al werd deze in 1776 bij een brand verwoest. Een tweede kerk werd op dezelfde plek gebouwd, maar die raakte in 1839 zo erg beschadigd tijdens een zware sneeuwval, dat hij moest worden afgebroken. Drie keer bleek echter scheepsrecht en de huidige neogotische kerk werd in 1846 voltooid. Toentertijd was het één van de hoogste gebouwen van de stad, en was het een baken voor schepen die de haven binnen kwamen varen.

Bijzonder feitje: op de begraafplaats van de kerk ligt Alexander Hamilton begraven. Die van de musical Hamilton, ja. Hij was één van de “founding fathers” van de Verenigde Staten.

Adres: 75 Broadway, New York, NY 10006, Verenigde Staten
Metrostation: Wall Street Station


Wat te doen in New York:

Struinen door Brooklyn Heights

Er zijn een aantal wijken die je wat mij betreft niet mag overslaan in New York, en Brooklyn Heights is er wat mij betreft eentje van. Als je de hectiek van Manhattan gewend bent, kom je hier helemaal tot rust. De wijk deed me eigenlijk bijna Europees aan, met zijn prachtige hoge herenhuizen, boomrijke lanen en leuke winkeltjes. Niet gek dat Truman Capote ervoor koos om hier te wonen. De mooiste brownstones vind je trouwens in Park Slope.

National September 11 Memorial & Museum

Als er één gebeurtenis is die de stad New York gevormd heeft, dan is dat natuurlijk 9/11. De terroristische aanslagen claimden het leven van zo’n 3.000 mensen, met het grootste verlies bij de aanslag op de Twin Towers, hét symbool van de financiële grootmacht die de Verenigde Staten in 2001 was.

De aanslagen op de Twin Towers mij altijd enorm geraakt, al sinds ik als jong meisje de beelden zag van vliegtuigen die zich in de torens boorden, en mensen die een zelfgekozen dood tegemoet sprongen. Er was dus ook geen twijfel over mogelijk dat ik Ground Zero zou bezoeken, en het bijbehorende museum.

De vorige keer dat ik in New York was, was Ground Zero nog één grote bouwput, maar nu vind je op de plek van de Twin Towers twee grote fonteinen met de afmetingen van de gebouwen die als gedenkteken dienen. Je vindt de namen van alle overledenen op de rand van de fontein. Bij sommige namen vind je een witte roos; dat is het teken dat vandaag hun verjaardag is. Een prachtige en pijnlijke herinnering aan dat dit allemaal echte mensen met een echt leven waren, die gelukkig niet vergeten zullen worden.

Het National September 11 Museum is ook absoluut een bezoekje waard. Het museum vertelt het verhaal van de aanslagen in de vorm van informatie, videobeelden en duizenden voorwerpen die bij de ramp betrokken waren. Van een geplette brandweerwagen, tot verbrande documenten en voicemails: het grijpt je naar de keel. Het is onmogelijk niet emotioneel te worden van dit museum. Het enige jammere vond ik wel dat het extreem druk was, en dat iets van je ervaring wegneemt.

Koop hier je tickets voor het National September 11 Memorial & Museum

Ga een hapje eten in Chinatown

Immigratie is wat New York gemaakt heeft tot de bruisende culturele stad die het vandaag is. In het midden van de 18e eeuw ontstond een grote immigratiegolf die voornamelijk Duitsers en Oost-Europezen naar New York bracht, op zoek naar een beter leven.

In die tijd was er veel racisme in wetten die Aziatische immigranten weigerden ten faveure van Europese immigranten, waardoor er rond 1900 slechts 7000 Chinezen in New York woonden (vrijwel allemaal mannen). Pas toen de immigratiewetten in 1965 versoepelden, kwam de immigratiegolf ook naar Chinatown. Inmiddels wonen er meer dan 300.000 Chinezen in Chinatown, en draait de wijk voor een groot deel op toerisme en commercie. Het is zelfs de grootste Chinatown op het Westelijk halfrond.

Ik kan je aanraden om te gaan eten bij Vanessa’s Dumpling House, waar je voor een paar dollar al genoeg dumplings hebt om te lunchen of avondeten. Vooral de fried dumplings vond ik heerlijk, net als de sesamsandwich.

Staten Island Ferry om het Vrijheidsbeeld te bekijken

Het ultieme symbool van de Verenigde Staten en waar het land historisch gezien voor heeft gestaan is het Vrijheidsbeeld. Het was één van de eerste dingen die immigranten zagen terwijl ze de stad invoeren, een belofte op een beter leven.

De Statue of Liberty is een 93 meter hoog standbeeld in de baai van New York. Je weet het misschien al, maar het beeld was een cadeau van Frankrijk voor de honderdjarige viering van de Onafhankelijkheidsverklaring. Het staat sinds 1886 op zijn plek in de Verenigde Staten.

Grappig feitje is dat het beeld van koper gemaakt is, en dus in eerste instantie een koperkleur had. In dertig jaar kleurde het beeld groen, zoals je het nu gewend bent.

Je kunt het vrijheidsbeeld bezoeken met een tour, dan bezoek je Ellis Island en leer je meer over de immigratie naar de Verenigde Staten en beklim je het Vrijheidsbeeld. Dit kost zo’n $20-25 per persoon. Maar als je het voldoende vindt om het beeld van een afstandje te zien, dan moet je de Staten Island Ferry nemen, die vertrekt vanuit Battery Park. Die vaart twee keer per uur naar Staten Island, en geeft je een mooi uitzicht op het beeld. Het leukste? Die is helemaal gratis.

Williamsburg bezoeken

Wat je misschien op zal vallen als ik schrijf over de leukste wijken van New York is dat ik vind dat de leukste wijken zich helemaal niet op Manhattan bevinden, maar op Brooklyn. Daar is het namelijk veel groener en rustiger, en veel authentieker. Veel New Yorkers kunnen het namelijk helemaal niet betalen om op Manhattan te wonen, en worden dus gedwongen om daarbuiten te wonen.

Williamsburg is één van de hipste wijken van New York. De wijk ligt aan de waterkant van Brooklyn, en kijkt uit over de skyline van Manhattan. Het wordt gezien als dé hipsterwijk van New York, maar persoonlijk vind ik het al iets té gelikt geworden. Ooit was dit industriëlere deel van Brooklyn de hotspot voor onafhankelijke en lokale zaakjes, maar tegenwoordig hebben alle grote ketens zich hier ook gevestigd, waardoor een deel van de identiteit en charme verloren is gegaan. Zelf geef ik de voorkeur aan het iets ruwere Bushwick. Maar daar komen we later nog wel op terug.

Williamsburg is een etnisch diverse wijk, en dat had ik van te voren niet verwacht. Ik wist wel dat het een hippe kunstenaarswijk was, waar inmiddels veel rijke types in de creatieve industrie wonen, maar wat ik niet had verwacht was de grote hoeveelheid orthodoxe joden. Maar het blijkt dat zij al decennialang in Zuid-Williamsburg wonen.

Ik vind het zó bijzonder hoe in je in een wijk in één straat mannen met lange zwarte kleding en keppeltjes tegen kunt komen, en een straat verderop loop je langs de hippe koffiezaakjes en boetiekjes waar vrouwen met tattoo’s en vrolijke zomerjurkjes hun inkopen doen. Williamsburg is één van de leukste wijken als je wilt shoppen, of lekker wilt genieten van de meest Instagram-friendly cuisine die New York te bieden heeft. De wijk staat vooral bekend om de goede koffie, en op zaterdag is er een toffe foodmarket (Smorgasburg). Foodies rejoice!

The Museum of the City of New York

Ik hou van een goed stadsmuseum. Waar je meer leert over hoe de stad ontstaan is, en zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft. Het geeft je meer context om de stad te begrijpen als je er doorheen loopt, en ineens zie je de verschillende wijken in hun eigen tijdsperiode. Heel bijzonder.

Daarom bezocht ik ook The Museum of the City of New York. Nou ga ik alvast zeggen dat dit zeer zeker niet het beste stadsmuseum is dat ik ooit bezocht heb (die eer gaat naar Londen), en dat het allemaal nogal een overzichtelijk rommeltje is. Maar de reden dat ik het wel aanraad, is omdat het tóch best de moeite waard is.

Op de onderste verdieping kijk je een video (met voice over van Stanley Tucci <3) over de geschiedenis van New York en begrijp je meer over hoe New Amsterdam overging in New York en waarom het stratenplan van de stad er uitziet zoals het er uit ziet. Op de verdiepingen erboven heb je twee zalen die gaan over de verre en recente geschiedenis van New York, en nog een zaal die gaat over de toekomst en de problemen waar de stad nu mee worstelt.

Ik vond de video en de twee geschiedenis-zalen erg interessant, en dan met name de interactieve videoschermen die “kleine” verhalen vertelden. Zij namen het verhaal van een bijzonder karakter dat in New York heeft gewoond, en vertellen naar aanleiding van zijn of haar verhaal eigenlijk een groot verhaal over een bepaalde ontwikkeling die in New York plaatsvond. Denk aan een onderneemster die gedurende haar leven te maken kreeg met veel strengere vrouwonvriendelijke wetten vanwege de groei van de invloed van de Engelsen.

Nu wil ik je nog wel meegeven dat dit museum werkt op basis van “donatie”. Bij de kassa stellen ze een “suggested donation” voor van $18 per persoon, en omdat ik blijkbaar niet goed met sociale druk om kan gaan zei ik meteen “okee”, maar eigenlijk vind ik dat te veel. Omdat het een voorgestelde donatie is kun je gewoon je eigen bedrag voorstellen en betalen (je kunt zelfs niets betalen), dus wees niet bang om dat te doen. Ik vond het denk ik $10 per persoon waard.

Fietsen in Central Park

Het prachtige Central Park is niet alleen het beroemdste park ter wereld, het is ook één van de grootste parken ter wereld. Groter dan sommige landen, zelfs! Zo is het park groter dan Vaticaanstad en maar liefst zes keer groter dan Monaco!

Central Park is een stadspark in Manhattan met een oppervlakte van 341 hectare. Als je van de noordkant naar de zuidkant zou willen lopen, kost je dat ongeveer anderhalf uur. In het park vind je verschillende meren, wandelpaden en speeltuinen die voor alle 25 miljoen jaarlijkse bezoekers iets bieden.

Central Park werd aangelegd als antwoord op de exploderende bevolkingsgroei in de stad in de immigratiegolf van de 19e eeuw. Dit bracht een chaos en drukte met zich mee, die de inwoners graag wilden kunnen ontvluchten. Het park werd in 1873 dan eindelijk geopend. Vanaf dat punt bood Central Park ontspanning en natuur, en een letterlijke ontsnapping aan het drukke stadsleven.

Omdat het park zo ontzettend groot is, zou ik je aanraden fietsen te huren om het park te ontdekken. Hoewel ik hou van lekker fietsen tijdens een stedentrip om een stad te ontdekken, vond ik dat in New York een chaotische ervaring en voelde ik me niet bijzonder veilig op de weg. Maar in Central Park voelde ik me dat wel, want daar zijn gewoon fietspaden, en mag op de meeste plekken geen autoverkeer komen. In een uur of 2/3 fiets je op alle gemak door het park, met voldoende stops om te genieten van de natuur of een ijsje.

Reserveer je fiets online bij deze verhuurder, vlakbij Central Park

Metropolitan Museum of Art

New York beschikt over een aantal musea van absolute wereldklasse. Vanwege de hoge toegangsprijs, zul je waarschijnlijk kiezen voor één of twee van de musea. Welke je kiest, hangt natuurlijk af van waar je interesses liggen, maar ik koos zelf voor het Metropolitan Museum of Art.

Het is één van de absolute toppers op kunstgebied, dus die wilde ik wel eens gezien hebben. De Metropolitan Museum of Art ligt aan de rand van Central Park en kan met zijn oppervlakte rustig een hele dag van je tijd in beslag nemen. Het is dus (net als bijvoorbeeld bij het Louvre) verstandig om van te voren te besluiten wat je graag wilt zien. Voor mij was dat vooral Vincent van Gogh, wiens schilderijen ik daarvoor in Nederland en Engeland gezien heb en ik erg mooi vind.

Het museum stamt uit 1872, en bevat een collectie van meer dan 2 miljoen kunstwerken. De collectie loopt van de oudheid, tot Egyptische stukken tot nagebouwde interieurs.

Een entreeticket kost $25, wat natuurlijk niet niets is. Maar daarmee krijg je wel gedurende drie opeenvolgende dagen toegang tot niet alleen de Met (zoals de Metropolitan Museum of Art ook wel genoemd wordt), maar ook tot The Met Breuer (moderne kunst) en The Met Cloisters (zie hieronder, middeleeuwse kunst).

Koop hier je tickets voor het Metropolitan Museum of Art en sla de wachtrijen over

The Cloisters

In het Noorden van New York vind je, bovenop een heuvel en uitkijkend over de Hudson-rivier, een Frans klooster. Althans, dat lijkt zo. In werkelijkheid is het klooster een kunstmuseum. The Met Cloisters is één van de drie musea van de Metropolitan Museum of Art, en richt zich op het tentoonstellen van Middeleeuwse kunst.

Dit is het perfecte dagtrapje als je even de drukte van de stad wilt ontvluchten. Wij trokken erheen op een regenachtige dag, en hoewel ik niets geef om Middeleeuwse kunst, hou ik wel van mooie architectuur. En het idee van een Mediterraan klooster bezoeken terwijl je eigenlijk in New York bent, vond ik toch wel heel erg leuk.

Het gebouw zelf is inderdaad prachtig. Je kunt je niet voorstellen dat het pas uit 1938 stamt, want het lijkt op sommige punten echt enorm op oude kloosters die ik tijdens mijn vakanties in het Middellandse Zee gebied wel bezocht heb. Dat is niet zo gek want het gebouw is samengesteld met delen van vijf Franse kloosters, die naar New York vervoerd zijn.

De kunst zelf vond ik niet zo heel bijzonder, maar wèl tof is de prachtige natuur waarin het museum ligt. Je loopt door een bosrijk pad naar boven de heuvel op en wordt getrakteerd op een uitzicht op een onbebouwd deel van de oever van de Hudson-rivier.

Tenement Museum

Het meest interessante museum dat ik in New York bezocht heb, en eentje die ik bijna nooit in de lijstjes met New York tips voorbij zie komen, is het “Tenement Museum”. Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik hou van interactieve musea, het liefst musea waarbij ik kan zien hoe er vroeger geleefd werd in een stad.

En dat is precies wat het Tenement Museum doet. Het museum bestaat uit twee gebouwen in de Lower East Side waar tussen 1870 en 1935 duizenden immigranten hebben gewoond. Nadat de gebouwen verlaten werden, hebben ze tientallen jaren leeg gestaan voordat het museum ze ontdekte. Ze besloten er een museum te maken over de leefomstandigheden en immigratie in New York gedurende de 19e en begin 20e eeuw.

De gebouwen zijn gedeeltelijk gelaten zoals ze waren toen de museum-eigenaren de gebouwen ontdekten in de jaren ’80, en gedeeltelijk gerestaureerd naar oude glorie om je een idee te geven van hoe het leven in dit gebouw moet zijn geweest.

Omdat het twee oude en fragiele gebouwen zijn met smalle gangen en kleine ruimtes, moet je een tour boeken. Er zijn verschillende tours die je kunt volgen, en wij volgden die over “Hard Times”. Die tour volgt twee immigrantengezinnen en hun unieke problemen tijdens het opstarten van hun leven in de Verenigde Staten. Het begint met het bezoek aan het appartement van een Duits immigrantengezin dat daar rondom 1870 woonde, en gaat daarna naar het appartement van een Italiaans immigrantengezin dat er woonde tot aan 1935, toen het gebouw ontruimd werd.

Ik vond het zó ontzettend gaaf om zo’n historisch gebouw te bezoeken, en echt een praktisch idee te krijgen van hoe het leven in deze belangrijke periode in de New Yorkse geschiedenis eruit moet hebben gezien. En ook de parallellen met hedendaagse migratiepolitiek is heel erg interessant. Dikke tip!

Vanwege de grote drukte kun je het beste van te voren kaartjes reserveren om te zorgen dat de tour die je wilt niet uitverkocht is. Dat kan op de website van het museum!

Bushwick ontdekken

Mijn persoonlijke favoriete wijk in New York is Bushwick. Dit is een wijk in Brooklyn, waar wij een week lang in een Airbnb verbleven. Waar ooit Williamsburg de hipste wijk van Brooklyn was, is dat stokje nu overgenomen door Bushwick, waar het nog een stukje authentieker is.

Bushwick is een wijk vol pakhuizen en fabriekshallen, waarvan de muren versierd zijn met kleurrijke street art, en waar je de beste restaurants en obscure bars vindt. Van brunchen met gepocheerde eieren en mimosa’s tot avondeten met een schaal vol Ethiopische gerechten: Bushwick is nog steeds up and coming. De wijk doet me erg denken aan Shoreditch in Londen, alleen dan zonder de grote hoeveelheid toeristen.

Een musical bezoeken

Je kunt natuurlijk eigenlijk niet naar New York gaan zonder een bezoekje te brengen aan Broadway. Begin dit jaar ging ik voor het eerst in mijn volwassen leven naar een show op West End in Londen, dus toen ik in New York was, vond ik dat ik Broadway niet over kon slaan.

Toen ik in Londen koost voor één van mijn favoriete films in musicalvorm (Les Miserables), herhaalde ik dat trucje in New York met de musical Chicago. Een compleet andere ervaring, en om eerlijk te zijn vond ik de kwaliteit op West End stukken beter (en de tickets veel goedkoper). Maar het is wel één van die ervaringen die je een keertje meegemaakt moet hebben vind ik… een musical op broadway bezoeken. Ik heb een superleuke avond gehad.

Dat waren ze dan: al mijn New York tips. Na het lezen van dit artikel zul je vast een leuke planning kunnen maken voor je eigen stedentrip! Ik kan je ook aanraden om mijn andere artikelen te lezen over New York, zodat je helemaal beslagen ten ijs komt!

Ik kocht mijn musical kaartje via TodayTix, een bekend musicalticket platform die altijd goede deals hebben op musicalkaartjes!

Wat vind jij de leukste dingen om te doen in New York? Mis je nog iets op mijn lijst?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Sanne 14 juli, 2019 - 13:02

Ik krijg helemaal zin om naar New York te gaan van deze (mega uitgebreide!) lijst met tips. Ben er ooit in 2007 geweest, maar dat was geloof ik 3 dagen voor mijn jaar high school in Amerika. We hebben toen wel wat highlights afgevinkt, zoals Ground Zero en Top of the Rock, maar hebben ook veel in een hotel gezeten voor activiteiten. Reden genoeg om nog eens terug te gaan dus!

Plaats een reactie
Explorista 16 juli, 2019 - 12:58

Wat leuk om te horen! New York is zo’n stad waar je constant terug kan keren en nooit uitgekeken bent, denk ik :-)

Plaats een reactie
Debbie 1 januari, 2020 - 21:11

Erg leuke blog! We gaan zelf binnenkort 4 dagen naar new york dus nu druk bezig met de voorbereidingen! lees; planning maken!
Kun je eventueel nog een leuke roof top bar aanbevelen, om zo het uitzicht over new york te krijgen (i.p.v. een van de bekende uitzichtpunten?).

Plaats een reactie
Desiree Stoffels 23 april, 2023 - 14:22

Wat een super fijne info, wij zien door de bomen het bos niet meer en hebben nu goede tips om als start te gebruiken. Wij gaan van de zomer voor 5 dagen naar New York (onderdeel van onze oostkust trip van 4 weken). Ben heel benieuwd hoe wij dit als gezin van 5 gaan ervaren. Dank!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter