5 dingen die je leert als je heel veel reist

door Explorista

Ik ben eindelijk (ik wil zeggen: éíndelijk!!!) volledig gevaccineerd. Een dag waar ik al sinds het begin van de pandemie naar uitkeek. Jullie zullen je er vast in herkennen dat het afgelopen anderhalf jaar veel reden heeft gegeven tot reflecteren. Voor iedereen stond het leven op zijn kop, maar voor iemand wiens hele leven, werk en identiteit draait om reizen, misschien nog wel een klein stukje meer. Ik heb vooral de laatste maanden heel veel nagedacht over reizen: wat heeft me dat gebracht? En hoe zie ik reizen in de toekomst voor me? Het belangrijkste dat ik gerealiseerd heb: reizen heeft me een ander (beter!) mens gemaakt. En iedereen die veel reist zal zich hier wel in herkennen, denk ik. Dit zijn de grootste dingen die je leert als je veel reist!

1: Je kunt meer dan je denkt

Als iemand die haar hele leven al last heeft van angststoornissen, is reizen voor mij een grote bron geweest van het opdoen van zelfvertrouwen. Een paar jaar geleden vond ik het idee van reizen naar Azië nog doodeng: dat zou ik toch niet kunnen!? In zó’n andere cultuur, met ander eten, andere omgangsvormen, waar de straten chaotisch zijn en vast niets loopt zoals gepland.

Nu kan ik terugkijken op het feit dat ik gereisd heb door Thailand, Vietnam, Singapore en India… ik heb ook nog twee maanden in Bali gewoond als digital nomad waar ik leerde scooter rijden en surfen, en een maand solo-gereisd door Maleisië. Afgezien van alle reizen die ik in andere delen van de wereld gemaakt heb, natuurlijk.

Een paar jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik in mijn eentje naar een ander land zou kunnen verhuizen. Inmiddels heb ik dat al twee keer gedaan en staat de derde in de agenda. Reizen geeft mij constant de bevestiging dat ik veel meer kan dan ik denk, en dat mijn comfortzone gewoon een verzonnen grens is die ik mezelf opleg.

2: Spullen doen er niet zo toe

Iedere keer als ik een paar weken in Nederland doorbreng, gebeurt er iets bizars: ik ga ineens als een gek online shoppen. Terwijl ik op reis zonder moeite maandenlang uit één koffer met kleding leef. En in Azië gewoon make-uploos over straat banjer en met vrienden afspreek. Iets wat ik in Nederland niet zou doen.

Natuurlijk is het zo dat ik in Nederland andere kleren nodig heb dan in het warmere buitenland. En soms heb je gewoon echt dingen nodig, omdat iets kapot gaat, of je lichaam en stijl door de jaren heen verandert (en die koop ik dan toch liever in Nederland). Maar ik leef in het buitenland een veel minimalistischere levensstijl dan in Nederland.

Toegegeven: Ik ben dol op fashion, en ik mis ook wel een beetje diversiteit in mijn kledingkast als ik uit één koffer leef. Maar ik ben door mijn reizen wel anders ernaar gaan kijken. Ik koop alleen dingen waarvan ik wéét dat ik het ook ga dragen (AKA: comfortabel!), en ik heb veel minder moeite met kleding wegdoen (doneren) dan vroeger. Reizen heeft me minimalistischer gemaakt, en dat is eigenlijk wel fijn.

Ik maak me bijvoorbeeld ook veel minder druk als ik iets kwijtraak of als iets kapot gaat. In het algemeen hecht ik me minder aan spullen. Ik zie het nu meer als iets waar ik me tijdelijk aan hecht omdat het iets bijdraagt in mijn leven, maar niets is onvervangbaar, want als het kapotgaat gaan mijn herinneringen eraan niet kapot. Die blijven. En herinneringen zijn je échte bezit.

3: Iedereen wil hetzelfde in het leven

Er is zoveel verdeeldheid in de wereld. En het lijkt soms alleen maar erger te worden. Er zijn veel krachten in de wereld die ervan profiteren om ons als “anders” van elkaar te profileren. En andere culturen als “raar” of “eng”.

Maar als je gaat reizen, ga je ineens zien hoeveel dingen er overeenkomen. Dat in essentie iedereen hetzelfde is. We eten misschien andere dingen, en we spreken andere talen, maar onze basisbehoeften zijn allemaal hetzelfde.

We willen gezond zijn, veiligheid voor onze familie, een dak boven ons hoofd en eten op tafel, en tijd doorbrengen met de mensen van wie we houden. That’s it.

Zodra je loskomt van het nieuws, en de wereld rondreist, zie je dat we allemaal niet zo verschillend zijn, en dat de wereld niet zo’n enge plek is. De meeste mensen zijn goed, en willen gewoon dezelfde dingen als jij.

4: Er zijn meerdere manieren waarop je kunt leven

Misschien lijkt dit wel een beetje in contrast te staan met puntje 3, maar dat is niet zo. Ondanks dat we allemaal dezelfde basisbehoeften hebben, kun je die op veel verschillende manieren invullen.

Hier in Nederland is er eigenlijk maar één lijn die mensen volgen: het liefst een koophuis, vaste baan, vaste relatie (of huwelijk) en kinderen. Je hebt een auto, doet af en toe leuke dingen en gaat een of twee keer per jaar naar het buitenland. En daar is niets mis mee. In dat leven kun je heel veel plezier, geluk en voldoening vinden.

Maar wat als je het gevoel hebt dat je niet in dat plaatje past? Dat heb ik. Ik probeer al mijn hele leven om me in allerlei bochten te wringen om erin te passen, maar het lukt me niet. Het brengt me niet het geluk dat het andere mensen brengt.

Het is moeilijk om je eigen pad te kiezen, als je altijd maar één pad ziet. Je krijgt het idee dat je iets verkeerd doet, want als iedereen hetzelfde doet, zal dat wel de beste manier zijn toch?

Zodra je gaat reizen, kom je ineens mensen tegen die andere paden bewandelen. Die in een busje wonen en de wereld rondreizen, die met hun familie als digital nomad rondtrekken, die naar het buitenland verhuisd zijn en daar een nieuw leven hebben opgebouwd, die op twee of drie verschillende plekken wonen (en dat door het jaar heen afwisselen), die proberen financieel onafhankelijk te worden, die hun hele leven vrolijk single zijn of die juist polyamorische relaties hebben. Noem het maar op, en je komt het tegen.

En dat geeft mij het gevoel van vrijheid. Dat het niet erg is dat ik niet in het standaardvormpje pas. Dat er méér manieren zijn om te leven, en die zijn allemaal even waardevol.

5: Je hebt niets onder controle dus leef meer in het moment

Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar uiteindelijk heb je vrijwel niets onder controle. Je kunt niet controleren of je bus op tijd komt. Je kunt niet garanderen dat je prachtig uitzicht krijgt, als je net een vulkaan beklommen hebt: misschien is het wel bewolkt.

En dat is lastig. Trust me, iemand met angststoornissen is altijd bezig met zoveel mogelijk willen controleren. Want zo voel je je veilig.

Maar door te reizen heb ik ook wel geleerd dat vrijwel niks écht het einde van de wereld is. En dat het niet zo heel veel zin heeft om je druk te maken om dingen die je toch niet kunt controleren. Zeker niet als het om redelijk onbelangrijke dingen gaat.

Één van de dingen waarom ik van reizen hou, is omdat ik dan veel meer ‘in het moment’ ben, en veel minder tijd doorbreng in de ‘wat als’, en de toekomst of in het verleden. Ik móét meer aanwezig zijn, want alles is anders, en ik moet opletten. En natuurlijk wíl je ook aanwezig zijn, om alles te bewonderen. En ik geloof heilig dat hoe meer je in het ‘nu’ leeft, hoe gelukkiger je bent.

Dat zijn mijn lessen die ik geleerd heb door veel te reizen, ben jij het hiermee eens?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Elvira de Geus 9 september, 2021 - 14:08

Haha, heerlijk Milou. Hier hadden we het vanochtend over! Je leeft met minder spullen en ziet dat dat je wellicht gelukkiger maakt.

Keep on going!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter