31 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 31e verjaardag

door Explorista

Alternatieve titel: “Weet ik veel. Ik doe ook maar wat. Maar dit is wat ik geleerd heb.

Er is weer een jaar voorbij, en vandaag word ik 31 jaar. Ik blog tegenwoordig niet zo vaak (ik ben erg druk met Explorista Travel), maar ik wilde dit moment niet voorbij laten gaan. Ik vind het een mooie traditie om elk jaar mijn les van dat jaar op papier te zetten.

Waar 2020 en 2021 voor mij heel lastige jaren waren, kan ik zeggen dat 2022 voor mij tot nu toe geweldig. Ik ben eindelijk echt weer gelukkig. Ik voel me zó enorm op mijn plek in Parijs. Ik voel me rustig, alsof ik niet langer op zoek ben. Ik leef eindelijk het leven waar ik zo lang stiekem van gedroomd heb.

Ik heb een geweldige groep vrienden om me heen, ik hou van mijn leven in de stad, en ik ben in de wolken met het feit dat ik dit jaar eindelijk met mijn bedrijf van start kon. Ik heb twee jaar lang gedroomd van dat moment, terwijl ik noodgedwongen andere dingen moest doen. En nu is het zo ver. Het is zeker een uitdaging, maar eentje die ik met zoveel liefde aanga. En hoewel het doodeng is om zo in het diepe te springen, voelt het ook fijn dat ik met ieder stapje weer iets leer.

Ik ben trots op mezelf. Ik heb het afgelopen jaar echt op mijn eigen benen moeten gaan staan. In een compleet nieuw land, waar ik vrijwel niemand kende. Ik heb een leven voor mezelf gecreëerd. Ik ben na elke tegenslag (en dat waren er véél de afgelopen twee jaar) weer opgekrabbeld en ben op een mooie plek beland, vanwaar ik vol enthousiasme mijn nieuwe levensjaar tegemoet treed. Ik kan niet wachten om te zien wat 31 voor mij in petto heeft, nu ik nog steviger in mijn schoenen sta.

Onderaan dit artikel lees je de les die ik dit jaar geleerd heb.

1) De kans op succes is veel groter als je iets doet dat je leuk vindt

Natuurlijk spelen er veel meer factoren mee op het gebied van ‘succes’, zoals talent en geluk. Maar de belangrijkste factor voor succes is doorzettingsvermogen. En je doorzettingsvermogen zal zoveel groter zijn als je iets écht leuk vindt, dan dat je het gewoon doet voor het geld. 

2) Begin gewoon ergens

Ik hoor zo vaak van vrienden en kennissen dat ze niet precies weten wat ze willen doen in het leven. Maar jéétje jongens, het leven is geen recht pad. Er loopt geen rechte lijn van waar je nu bent naar “succes” (wat dat dan ook mag betekenen).

Begin gewoon ergens. Kijk wat werkt, wat niet werkt. En nog belangrijker: wat je wél leuk vindt en wat niet. Door te doen en te proberen kom je vanzelf dichterbij wat je wél wilt doen in het leven.

3) Falen is onvermijdelijk

Ik ben geen Bill Gates hoor. Maar ik ben nu al wel bijna tien jaar ondernemer en daarin heb ik heel wat dingen uitgeprobeerd, waarvan het overgrote merendeel natuurlijk jammerlijk mislukte.

Wat ik daaraan interessant vond is dat je eigenlijk maar weinig leert van succes. Dingen die mislukken zijn kut, maar wel nuttiger, want daar leer je van. Je ziet wat er niet werkte, waaróm het niet werkte, en hoe je het de volgende keer beter kan doen.

Ik hoorde laatst de quote: “there’s no such thing as failure, only feedback”, en dat klopt precies. Falen bestaat niet, het is alleen feedback over hoe je iets kunt verbeteren.

4) Je kunt iets dat fundamenteel kapot is, niet fixen door hard werken

Dit was een pijnlijke les. Iets wat in de basis kapot is/niet werkt, kun je niet fixen door maar gewoon heel hard te hopen en te werken.

Een bedrijfsconcept dat niet goed werkt, kun je niet oplossen door maar gewoon heel hard te trekken aan andere aspecten, en hopen dat dat de tekortkomingen verbloemt. Een relatie die fundamenteel niet werkt (omdat je niet bij elkaar past, bijvoorbeeld), kun je niet repareren door maar allebei maar extra hard je best te doen.

Sommige dingen zijn gewoon stuk, en als de basis niet te repareren is, dan kun je het maar beter loslaten.

5) Er zal altijd meer geld zijn, maar niet meer tijd

Meestal moet je in het leven kiezen tussen tijd en geld. Kies, als het kan, altijd voor tijd. Hoe vaak ik vroeger ook stress had: er zal altijd wel weer geld komen.

Tijd komt niet terug, en uiteindelijk weten we allemaal dat de dingen die je doet met je tijd je langer bij zullen blijven dan de nummertjes op je bankrekening.

6) Hou je opties niet open

We leven in een maatschappij waarin we altijd onze opties maar open moeten houden, en constant op zoek moeten naar “het beste”. De beste relatie, de beste baan, de beste avondplannen (naar de film met vriendin A? Of naar een feestje met vriend B?).

Maar weet je, dat constante vergelijken maakt ons alleen maar ongelukkig. Dus: hou je opties niet open. Kies iets waar je blij mee bent. En blijf niet twijfelen.

Je opties openhouden leidt alleen maar tot onrust, tijdsverspilling en verlamming. Dat neemt niet weg dat je je keuzes mag veranderen als je ongelukkig bent, natuurlijk. Maar veránder dan ook, en blijf niet twijfelen of je het wel moet doen.

7) Waar je je energie in stopt, groeit

Iets waar je geen aandacht aan besteedt zal nooit groeien. Hou dus goed voor ogen wat je wel en niet wilt in je leven en geef je f*cks accordingly.

Een gezond bedrijf kan niet groeien als je je alleen maar op de concurrentie richt. Een gezonde relatie kan niet groeien als je teveel bezig bent met andere potentiële partners. Een gezonde eigenwaarde kan niet groeien als je alleen maar geen tijd steekt in jezelf. Hetgeen dat je voedt, groeit.

8) “If you change the way you look at things, the things you look at change”

Deze uitspraak hing vroeger op mijn slaapkamerdeur, toen ik jaar of vijftien, zestien was. Het was een quote die toen mijn ogen opende.

Een gebeurtenis is gewoon wat het is. Jij geeft er betekenis aan.

Zo heb je nog zo’n quote: “Life is 10% what happens to you, and 90% how you respond to it”. Als jij verandert hoe je naar iets kijkt, dan verandert het hele ding, omdat dat ding gevormd wordt door jouw perceptie.

9) Zelfkennis is de allerbelangrijkste skill die je kunt hebben in het leven

Spendeer veel tijd in jezelf doorgronden. Als je weet wat wel en niet werkt voor jou, dan kun je daarnaar handelen.

Analyseer jezelf. Waarom doe je wat je doet? Waarom denk je over dingen op een bepaalde manier? En sluit dat wel aan bij hoe jouw ideale versie van jezelf zou denken en doen?

Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker je je valkuilen kunt herkennen en vermijden, en hoe beter je voor jezelf kunt zorgen.

10) Hou een heldere administratie bij en update het elke week

Heel praktisch advies, maar na lang doordrammen heeft dit advies ook de levens van vrienden van me veel makkelijker gemaakt, dus ik wilde het toch delen, haha.

Administratie vind ik dus echt heel saai om te doen. En het leverde me ook altijd stress op omdat ik het veel te lang liet liggen.

Een paar jaar terug besloot ik dat het verminderen van stress een prioriteit moest zijn in mijn bedrijf. En dat deed ik door het opzetten van routine en systemen.

Toen ik begon één keer per week (elke maandag) mijn administratie bij te houden, is mijn leven zo’n 98% makkelijker en minder stressvol geworden. Zo hoef ik altijd alleen maar de dingen van de afgelopen week te doen, vergeet ik nooit een factuur, en weet ik precies hoe alles ervoor staat.

11) Leef zo minimalistisch mogelijk: koop minder zooi

Simpel. Hoe minder spullen, hoe minder je je hebt om je druk over te maken. Er was echt geen heerlijker gevoel dan een paar jaar terug zo’n beetje alles wat we hadden weg te doen, aan de start van ons digital nomad avontuur.

Als ik het niet regelmatig gebruik, of echt emotionele waarde heeft: weg ermee. En bewaar zoveel mogelijk digitaal, dan raak je het ook niet snel kwijt (dit is uw backup herinnering).

12) Doe dingen voor “future you”

Het maakt het leven consistent makkelijker met het verstrijken van de tijd. Of het nu het beginnen van een sportroutine is, het behandelen van een gezondheidsprobleem, het vooruit koken van maaltijden of het opruimen van je huis is… je zult jezelf er dankbaar om zijn, en je leven wordt consistent een stukje makkelijker, met elke “future you”-actie die je onderneemt.

13) Een wandeling maakt alles beter

Ik heb me nog nooit slechter gevoeld na het maken van een wandeling. Meestal voel ik me naderhand stukken beter, en als ik me toch nog hetzelfde voel als voorheen, dan heb ik in ieder geval mijn lijf bewogen en wat buitenlucht ingeademd. Kan geen kwaad, lijkt me.

14) Spendeer minder tijd op je telefoon

Social Media is f*cking unhealthy, jongens. Dat geloof ik echt. Ik heb het vaak niet eens door, maar ik zit meestal dus úren per dag op mijn telefoon. Ik merk dat ik alle prikkels die ik via mijn telefoon krijg eigenlijk helemaal niet fijn vind. Ik raak er onrustig, vermoeid en afgeleid van.

Ik probeer (PROBÉÉR) minder tijd door te brengen op mijn telefoon, en in plaats daarvan een boek te lezen, een gesprek te voeren, de natuur in te gaan, of muziek te luisteren. Soms, in de trein, staar ik gewoon een beetje naar buiten. Zoals vroeger. Shocking, hè? Maar even geen prikkels is soms best fijn.

15) Dit is alles wat ik weet over een gezond leven

Draag elke dag zonnebrand, vooral op je gezicht. Verwijder je make-up voor het slapengaan. Drink genoeg water, weinig alcohol en zo min mogelijk frisdrank. Eet zo veel mogelijk groenten en minder vlees. Eet eigenlijk gewoon maar alles wat je wilt, maar wel met mate. Vind een sport die je leuk vindt, want alle sport is winst als je anders op de bank blijft zitten.

Rook niet en doe een beetje voorzichtig met drugs. Flos elke dag je tanden, of gebruik tandenstokers (die rubberen zijn het fijnst). Laat een uitstrijkje maken en je moedervlekken checken. Zorg dat je genoeg slaapt. Mediteren gaat je leven veranderen. Salades zijn de duivel en matcha poeder is smerig.

16) Bescherm je energie

Energie is niet eindeloos. Je mentale gezondheid hangt ermee samen, en dat is zo’n beetje je allerbelangrijkste bezit.

Als het beschermen van je energie inhoudt dat je het nieuws vermijdt, bepaalde mensen niet volgt of ‘mute’ op social media, überhaupt geen social media-account hebt, niet meer afspreekt met bepaalde mensen, wegloopt als die ene collega weer begint te roddelen, echt: doe het.

Je mental health heeft prioriteit.

17) Doe moeite voor jezelf

Of het nu een likje mascara is, je power-outfit, of een rondje yoga. Ja, het kost moeite (en vaak ook geld). Maar je zult jezelf er zoveel beter door voelen.

Ik weet nog dat ik een tijdje echt geen moeite deed voor mezelf, en mijn eigenwaarde was op dat moment ook bijna nul. Nu doe ik bijna elke dag moeite voor mezelf (omdat ik die moeite ook waard ben), en dat heeft echt effect op hoe ik naar mezelf kijk.

18) Volg je intuïtie

Cliché, maar het heeft altijd gelijk. Mijn grootste fouten komen voort uit het negeren van dat kleine stemmetje in mijn achterhoofd. Terwijl ik dus nog nooit spijt gehad heb van het wél luisteren naar mijn intuïtie. Bijzonder dat je gut feeling je zoveel kan vertellen, toch?

19) Maar vergeet ook niet naar je verstand te luisteren

Soms houden je emoties je in situaties waarin je eigenlijk weet dat je beter verdient. Omdat het moeilijk is om weg te lopen. Omdat het moeilijk is om andere mensen teleur te stellen. In dat geval moet je echt naar je verstand luisteren. Je hébt emoties, je bent niet je emoties.

20) Ga ongemakkelijke emoties niet uit de weg

Veel dingen in het leven gaan gepaard met een flinke portie onzekerheid, angst, pijn en moeite. Probeer geen angst te ontwikkelen deze emoties, en ze te zien als een signaal dat je op de goede weg bent.

Knal op volle snelheid door die sensaties heen, in plaats van dat je ze uit de weg gaat.

Van het vermijden van ongemak werd ik juist angstiger, van het accepteren ervan juist sterker. En herinner je deze: “Everything you want is on the other side of fear”.

21) Kwetsbaarheid is een kracht

Pas toen ik me echt kwetsbaar durfde op te stellen tegenover mensen, ontstonden er écht waardevolle vriendschappen.

Er is niets sterker dan mensen die al je zwakke momenten zien, en die toch van je houden. Die je vast willen houden als je huilt. Bij wie je aan kunt kloppen als je steun nodig hebt.

Vanuit kwetsbaarheid ontstaat herkenning. Het biedt ruimte voor de andere persoon om ook kwetsbaar te zijn. Ride & Die, bitches.

22) Beginnen is makkelijk, discipline zorgt dat je doorgaat

Ik ben zo vaak ergens mee begonnen omdat ik het heel tof vond, of omdat ik KLAAR was met het alternatief. Maar zodra die eerste golf van emotie voorbij was, het nieuwe eraf, en het toch allemaal niet zo makkelijk bleek, hield ik er weer mee op.

Intrinsieke motivatie is belangrijk. Maar wat ik geleerd heb is dat discipline de sleutel is. Daarmee bereik je uiteindelijk je doelen, ook op dagen dat je er geen zin in hebt.

23) De slechtste beslissingen komen voort uit verveling

Enough said. Er komt echt zelden iets productiefs voort uit verveling, of dat nou eindeloos scrollen op social media, aandacht zoeken bij de verkeerde mensen, of het eten van een hele zak chips is. Hou jezelf dus lekker druk, en focus op je doelen.

24) Durf je eigen pad te volgen

Geloof me, al die vragen en het onbegrip, het is het allemaal waard als jij op een willekeurige zondagmiddag om je heen kijkt en denkt “fuck it, ik leef gewoon mijn droom”. Doe gewoon lekker je eigen ding.

Geen zin om je oksels te scheren? Niet doen. Geen zin om een vaste baan te zoeken? Niet doen. Geen zin om een huis te kopen en trouwen? Niet doen. Geen zin om kinderen te krijgen? Niet doen. Zin om een boek te schrijven, judolessen te volgen in Japan of een alpaca-boerderij te beginnen? Doen.

You do you. Zoals één van mijn favoriete quotes zegt: “Don’t take life too seriously, no one makes it out alive.”

25) Geef je grenzen aan

Mensen behandelen jou zoals jij je laat behandelen. Geef je grenzen aan.

En weet je wat heel fijn is? Zodra jij je grenzen aangeeft is het niet langer jouw probleem, maar andermans verantwoordelijkheid om jouw grenzen te respecteren.

Nog zoiets: mensen die je grenzen niet accepteren, profiteerden van het feit dat je er voorheen geen had. Ze zijn niet je echte vrienden.

26) “When people show you who they are, believe them”

Dit is een favoriete les, hoor. Er zijn zoveel mensen die een masker dragen en zich anders voordoen dan ze zijn omdat ze weten dat ze zo hun zin krijgen.

Maar er komt vroeger of later altijd een moment dat ze hun ware aard laten zien. En honey, believe them.

Als je keer op keer door dezelfde persoon teleurgesteld wordt, dan komt er op een gegeven moment een realisatie dat het niet langer hun schuld is, maar de jouwe – omdat zij je constant laten zien wie ze echt zijn en jij het weigert te geloven.

27) Wat andere mensen van je vinden, betekent echt helemaal niets

Niets, noppes, nada. Als je een leven leidt waar JIJ tevreden mee bent, en je leeft volgens jouw normen en waarden… dan kan het je op een gegeven moment echt nog maar heel weinig schelen wat andere mensen daarvan vinden.

Wat andere mensen van jou vinden, zegt namelijk alles over hún referentiekader, en helemaal niets over jou als persoon. Hoe zij jou zien wordt gekleurd door alles wat zij in hun leven hebben meegemaakt, hoe ze opgevoed zijn, wat hun normen en waarden zijn en allerlei andere dingen waar jij geen invloed op hebt.

Zorg dat JIJ jezelf leuk vindt. Ik hoorde laatst een awesome quote van Lisa Nichols die ik even wil herhalen: “I woke up liking myself today, your like is extra”. En zo is het maar net. Mensen die jou wel begrijpen, zullen vanzelf hun weg wel naar jou vinden.

28) Mindset is echt álles

Of je gelooft dat je iets wel of niet kunt: je hebt altijd gelijk. Dat is een quote van Henry Ford (ik hou van quotes, is het je al opgevallen?), en dit jaar heb ik echt begrepen wat hij daar mee bedoelt.

Je kunt iets pas bereiken als je gelooft dat het kan. Als jij niet gelooft dat jij 10 kilometer kunt hardlopen, dan zal het je ook niet lukken. Als je dat wèl gelooft, dan is dat misschien niet METEEN zo, maar je zult wel de stappen gaan zien die je moet nemen om daar te komen. En daarmee bereik je uiteindelijk toch je doel.

Let goed op je mindset en wat je gelooft over jezelf, want het is je meest krachtige tool.

29) Alles gaat voorbij

Als ik iets heb geleerd afgelopen jaar is het: “Alles gaat voorbij”. Of het nou een zware break up, een depressie, of gewoon een rotdag is… er komt een moment dat je er niet meer middenin zit, dat je aan de andere kant staat en er op terug kunt kijken.

Meditatie heeft me geleerd dat ik gedachten héb, maar dat ik ze niet bén. Onder alle lagen van gedachten zit namelijk de échte ik. En die kan naar de gedachten kijken, ze zien komen en ze weer zien gaan.

En dus zal ook deze zware periode weer voorbij gaan. Over een tijdje kunnen we hier op terugkijken en is het niets meer dan een zwarte herinnering. Soms is het gewoon een kwestie van doorbijten. Na de regen komt zonneschijn.

30) Wacht niet met je dromen waarmaken

De belangrijkste les die ik uit 2020 heb getrokken is dat je niet eeuwig de tijd hebt om je dromen waar te maken. Het kan allemaal van het één op het andere moment voorbij zijn. Het feit dat ineens NIETS meer kon, dwong me te kijken naar de dromen die ik steeds maar op de plank liet liggen, en die ik niet onvervuld wilde laten.

Ik probeer een leven te leiden waarop ik later op mijn sterfbed kan denken: “ik heb er alles uitgehaald”. Uit het boek ‘The Top Five Regrets of the Dying’ blijkt dat de meest gehoorde spijt is dat mensen niet de durf hadden om het leven te leiden dat ze graag wilden, in plaats van het leven dat anderen van ze verwachten. Dat gaat mij niet gebeuren.

Voor mij betekende het accepteren dat ik niet meer in Nederland wil wonen, en (tijdelijk?) verhuizen naar Parijs om daar mijn Frans te verbeteren.

Dus droom je van het schrijven van een boek? Zet de eerste letters op papier. Wil je naar het buitenland verhuizen? Boek je ticket. Droom je marathons lopen? Haal je hardloopschoenen uit de kast.

31) Alles komt op zijn tijd

Hoe ouder ik word, hoe meer ik leer dat het leven in seizoenen komt. Ik heb nogal de neiging om te willen rennen, terwijl ik eerst nog moet leren kruipen. En soms wil ik keihard knallen, maar heeft mijn brein en lijf juist even rust nodig.

Vroeger kon ik dan heel boos op mezelf worden. Boos dat ik een tijdje minder sport. Of dat ik nog altijd niet vloeiend Frans spreek. Maar tegenwoordig weet ik dat het seizoen vanzelf aanbreekt dat ik daar weer vol voor ga.

Toen mijn bedrijf eindelijk op poten stond, ik een beetje mijn ritme gevonden had, en ik gestopt was met freelance werk, kreeg ik namelijk uit mezelf ineens weer heel veel zin in Frans leren. En dan ga ik daar uit mezelf heel actief mee bezig. En dat werkt veel beter dan mezelf forceren. Dat betekent niet dat je geen discipline moet hebben. Maar wel begrip voor jezelf, als het gewoon even niet het juiste moment is. Je kunt het leven ook niet helemaal controleren, soms loopt het nou eenmaal zoals het loopt.

Tegenwoordig kan ik zachter naar mezelf kijken. Realiseren dat het misschien momenteel gewoon even niet het juiste moment is, maar dat dat moment vanzelf wel weer komt.

Wat is een levensles die jij geleerd hebt, of die jou het meeste aanspreekt?

Misschien vind je dit ook interessant

8 reacties

Antonette 10 september, 2018 - 09:24

Heerlijk om te lezen! Zoveel wijsheden, zoveel te leren voor mij nog. Geniet van deze dag en je bent een topwijf! X Anto

Plaats een reactie
Explorista 10 september, 2018 - 11:06

AHHH dankjewel lieve Anto! Ik ben blij dat ik je ken <3 xxx

Plaats een reactie
Dionne 10 september, 2018 - 15:30

Wat een fijn en eerlijk artikel. Ik ben het zo eens met het feit dat zelfkennis een enorm belangrijke skill is dat je je eigen moet maken.

Sinds kort lees ik allerlei boeken en heb ik een cursus gevolgd en dat allemaal om mijzelf steeds meer te ontwikkelingen

Plaats een reactie
Explorista 11 september, 2018 - 10:21

Wat goed van je! Ik hou van zelfhulpboeken :).

Plaats een reactie
Lenneke 10 september, 2018 - 15:50

Geweldig artikel!! Vooral die zin bij nummer 24 kwam evengoed binnen.
”You do you. Uiteindelijk gaan we toch allemaal dood, en doet het er niet toe.”
Dit is zo waar. Gewoon lekker je eigen ding doen als je daar gelukkig van wordt.

Plaats een reactie
Explorista 11 september, 2018 - 10:21

<3 Dankjewel voor je comments altijd Lenneke!

Plaats een reactie
Hans 13 september, 2018 - 07:45

mooi en zo waar allemaal en gefeliciteerd nog trouwens
mis nog wel een mooi van Winston Churchill die goed van toepassing is..Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.

Plaats een reactie
Explorista 13 september, 2018 - 09:27

Oh wauw, die kende ik nog niet. Die is zo waar!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter