Momenteel kunnen we helaas niet overal reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

MilouFlorence7 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

Alternatieve titel: Weet ik veel. Ik doe ook maar wat. Maar dit is wat ik geleerd heb.

Hiep hoi. Gisteren werd ik 28, en dat voelt goed! Ik kijk terug op een geweldig jaar, het allerbeste jaar van mijn leven. Gisterochtend boven het ontbijt barste ik bijna in tranen uit omdat ik zó gelukkig ben. Ik heb zo’n grote groep liefdevolle vrienden om me heen, ik ben trots op het bedrijf dat ik gebouwd heb, verliefd op mijn huisje (en de man met wie ik er woon ;-))… kortom: ik ben gelukkig!

Normaal gesproken schrijf ik (bijna) alleen maar over reizen op mijn blog, maar het leek me voor deze keer net als vorig jaar leuk een blogpost te schrijven over alle levenslessen die ik geleerd heb in de jaren dat ik op deze planeet meedraai. Want jeetje, na de train wreck die de eerste helft van mijn twenties was, heb ik toch wel het idee dat ik inmiddels echt mijn draai gevonden heb in het leven. En die lessen deel ik graag met jou.

Ik kwam op het idee voor deze blogpost door Michelle die elk jaar haar levenslessen-blogpost update met een les die ze dat jaar leerde. En dat leek mij ook wel leuk om te doen. Dit jaar is dus een update van vorig jaar. Als je alleen de levensles van afgelopen jaar wit lezen: die vind je onderaan. Dit wordt nogal een flinke blogpost, dus pak er een kop thee bij, en let’s dive in!

Milou colour 178 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

1) De kans op succes is veel groter als je iets doet dat je leuk vindt

Natuurlijk spelen er veel meer factoren mee op het gebied van ‘succes’, zoals talent en geluk. Maar de belangrijkste factor voor succes is doorzettingsvermogen. En je doorzettingsvermogen zal zoveel groter zijn als je iets écht leuk vindt, dan dat je het gewoon doet voor het geld. 

2)  Begin gewoon ergens

Ik hoor zo vaak van vrienden en kennissen dat ze niet precies weten wat ze willen doen in het leven. Maar jeetje jongens, het leven is geen recht pad. Er loopt geen rechte lijn van waar je nu bent naar “succes” (wat dat dan ook mag betekenen). Begin gewoon ergens. Kijk wat werkt, wat niet werkt. En nog belangrijker: wat je wél leuk vindt en wat niet. Door te doen en te proberen kom je vanzelf dichterbij wat je wél wilt doen in het leven.

3) Falen is onvermijdelijk

Ik ben geen Bill Gates hoor. Maar ik ben nu al wel ruim zeven jaar ondernemer en daarin heb ik heel wat dingen uitgeprobeerd, waarvan het merendeel natuurlijk jammerlijk mislukte. Wat ik daaraan interessant vond is dat je eigenlijk maar weinig leert van succes. Dingen die mislukken zijn kut, maar wel nuttiger, want daar leer je van. Je ziet wat er niet werkte, waaróm het niet werkte, en hoe je het de volgende keer beter kan doen.

Ik hoorde laatst de quote: “there’s no such thing as failure, only feedback”, en dat klopt precies. Falen bestaat niet, het is alleen feedback over hoe je iets kunt verbeteren.

4) Je kunt iets dat fundamenteel kapot is, niet fixen door hard werken

Dit is een pijnlijke les waar ik nog vaak aan denk. Iets wat in de basis kapot is/niet werkt, kun je niet fixen door maar gewoon heel hard te hopen en te werken. Een bedrijfsconcept dat niet goed werkt, kun je niet oplossen door maar gewoon heel hard te trekken aan andere aspecten, en hopen dat dat de tekortkomingen verbloemt. Een relatie die fundamenteel niet werkt (omdat je niet bij elkaar past, bijvoorbeeld), kun je niet repareren door maar allebei maar extra hard je best te doen. Sommige dingen zijn gewoon stuk, en als de basis niet te repareren is, dan kun je het maar beter loslaten. (Nee, dit gaat niet over mijn relatie).

5) Er zal altijd meer geld zijn, maar niet meer tijd

Meestal moet je in het leven kiezen tussen tijd en geld. Kies, als het kan, altijd voor tijd. Hoe vaak ik vroeger ook gestressed heb: er zal altijd wel weer geld komen. Tijd komt niet terug, en uiteindelijk weten we allemaal dat de dingen die je doet met je tijd je langer bij zullen blijven dan de nummertjes op je bankrekening.

57d86c89 c655 4c30 9f12 01cdf32d3adc - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

6) Hou je opties niet open

We leven in een maatschappij waarin we altijd onze opties maar open moeten houden, en constant op zoek moeten naar “het beste”. Maar weet je, dat constante vergelijken maakt ons alleen maar ongelukkig. Dus: hou je opties niet open. Kies iets waar je blij mee bent. En blijf er vervolgens bij. Verander het als je ongelukkig bent, natuurlijk, maar ga niet constant aan je beslissingen lopen twijfelen. Je opties openhouden leidt alleen maar tot onrust, tijdsverspilling en vergelijkingsdrang.

7) Waar je je energie in stopt, groeit

Iets waar je geen aandacht aan besteedt zal nooit groeien. Hou dus goed voor ogen wat je wel en niet wilt in je leven en geef je f*cks accordingly. Een gezond bedrijf kan niet groeien als je je alleen maar op de concurrentie richt. Een gezonde relatie kan niet groeien als je veel energie in andere potentiële partners steekt. Een gezonde eigenwaarde kan niet groeien als je alleen maar focust op de negatieve aspecten van jezelf. Hetgeen dat je voedt, groeit.

8) “If you change the way you look at things, the things you look at change”

Deze uitspraak hing vroeger op mijn slaapkamerdeur, toen ik jaar of vijftien, zestien was. Het was een quote die toen mijn ogen opende. Een gebeurtenis is gewoon wat het is. Het krijgt pas betekenis door hoe jij ernaar kijkt. Zo heb je nog zo’n quote: “Life is 10% what happens to you, and 90% how you respond to it”. Als jij verandert hoe je naar iets kijkt, dan verandert het hele ding, omdat dat ding gevormd wordt door jouw perceptie.

9) Zelfkennis is de allerbelangrijkste skill die je kunt hebben in het leven

Spendeer veel energie in jezelf doorgronden. Als je weet wat wel en niet werkt voor jou, dan kun je daarnaar handelen. Analyseer jezelf. Waarom doe je wat je doet? Waarom denk je over dingen op een bepaalde manier? En sluit dat wel aan bij hoe je zou willen zijn? Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker je je valkuilen kunt herkennen en vermijden, en hoe beter je voor jezelf kunt zorgen.

MilouMaastricht 1 1 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

10) Hou een heldere administratie bij en update het elke week

Administratie vind ik dus echt heel saai om te doen. En het leverde me ook altijd stress op omdat ik het veel te lang liet liggen. Vorig jaar besloot ik dat het verminderen van stress door het opzetten van routine en systemen een prioriteit was. Toen begon ik één keer per week mijn administratie bij te houden, en sindsdien is mijn leven zo’n 98% makkelijker en minder stressvol geworden. Zo hoef ik altijd alleen maar de dingen van de afgelopen week te doen, en weet ik precies hoe alles ervoor staat.

11) Leef zo minimalistisch mogelijk: koop minder zooi

Simpel. Hoe minder spullen, hoe minder je je hebt om je druk over te maken. Er was echt geen heerlijker gevoel dan vorig jaar zo’n beetje alles wat we hadden weg te doen, aan de start van ons digital nomad avontuur. Als ik het niet regelmatig gebruik, of echt emotionele waarde heeft: weg ermee. En bewaar zoveel mogelijk digitaal, dan raak je het ook niet snel kwijt (dit is uw backup herinnering).

MilouHuis3 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

12) Doe dingen voor “future you”

Het maakt het leven consistent makkelijker met het verstrijken van de tijd. Of het nu het beginnen van een sportroutine is, het behandelen van een gezondheidsprobleem, het vooruit koken van tien maaltijden of het opruimen van je huis is… je zult jezelf er dankbaar om zijn, en je leven wordt consistent een stukje makkelijker, met elke “future you”-actie die je onderneemt.

13) Een wandeling maakt alles beter

Ik heb me nog nooit slechter gevoeld na het maken van een wandeling. Dat doe ik dus vaak als ik me kut voel. Meestal voel ik me naderhand stukken beter, en als ik me toch nog hetzelfde voel als voorheen, dan heb ik in ieder geval mijn lijf bewogen en wat buitenlucht ingeademd. Kan geen kwaad, lijkt me.

14) Spendeer minder tijd op je telefoon

Social Media is f*cking unhealthy, jongens. Dat geloof ik echt. Ik heb het vaak niet eens door, maar ik voel me meestal 11% minder blij na een rondje over Instagram. En ik zit meestal dus úren per dag op mijn telefoon. Ik merk dat ik alle prikkels die ik via mijn telefoon zélf opzoek eigenlijk helemaal niet fijn vind.

Ik probeer (PROBÉÉR) minder tijd door te brengen op mijn telefoon, en in plaats daarvan een boek te lezen, een gesprek te voeren, de natuur in te gaan, of muziek te luisteren. Soms, in de trein, staar ik gewoon een beetje naar buiten. Zoals vroeger. Shocking, hè? Maar even geen prikkels is soms best fijn.

IMG 7843 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

15) Dit is alles wat ik weet over een gezond leven

Draag elke dag zonnebrand, vooral op je gezicht. Verwijder je make-up voor het slapengaan. Drink genoeg water, weinig alcohol en zo min mogelijk frisdrank. Eet zo veel mogelijk groenten en iets minder vlees. Eet eigenlijk gewoon maar alles wat je wilt, maar wel met mate. Vind een sport die je leuk vindt, want alle sport is winst als het alternatief is dat je niet beweegt. Rook niet en doe een beetje voorzichtig met drugs. Flos elke dag je tanden, of gebruik tandenstokers (die rubberen zijn het fijnst). Laat een uitstrijkje maken en je moedervlekken checken. Zorg dat je genoeg slaapt. Matcha poeder is smerig.

16) Bescherm je energie

Energie is niet eindeloos. Je mentale gezondheid hangt ermee samen, en dat is zo’n beetje je allerbelangrijkste bezit. Als het beschermen van je energie inhoudt dat je het nieuws vermijdt, bepaalde mensen niet volgt of ‘mute’ op social media, überhaupt geen social media-account hebt, niet meer afspreekt met bepaalde mensen, wegloopt als die ene collega weer begint te roddelen, echt: doe het. Je mental health heeft prioriteit.

17) Doe moeite voor jezelf

Of het nu een likje nagellak is, je power-outfit, een rondje yoga. Ja, het kost moeite. Maar je zult jezelf er zoveel beter door voelen. Ik weet nog dat ik een tijdje echt geen moeite deed voor mezelf, en mijn eigenwaarde was op dat moment ook bijna nul. Nu doe ik veel vaker moeite voor mezelf (omdat ik die moeite ook waard ben), en dat heeft echt effect op hoe ik naar mezelf kijk.

Milou colour 101 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

18) Volg je intuïtie

Cliché, maar het heeft altijd gelijk. Mijn grootste fouten komen voort uit het negeren van dat kleine stemmetje in mijn achterhoofd. Terwijl ik dus nog nooit spijt gehad heb van het wél luisteren naar mijn intuïtie. Magisch dat je gut feeling je zoveel kan vertellen, toch?

19) Maar vergeet ook niet naar je verstand te luisteren

Soms houdt je hart je in situaties waarin je eigenlijk weet dat je beter verdient. Omdat het moeilijk is om weg te lopen. Omdat het moeilijk is om andere mensen teleur te stellen. In dat geval moet je echt naar je brein luisteren.

20) Ga ongemakkelijke emoties niet uit de weg

Veel dingen in het leven gaan gepaard met een flinke portie onzekerheid, angst, pijn en moeite. Probeer geen angst te ontwikkelen voor die emoties, en er juist proactief mee om te gaan. Knal op volle snelheid door die sensaties heen, in plaats van dat je ze uit de weg gaat. Van het vermijden van ongemak werd ik juist angstiger, van het accepteren en ervaren ervan juist sterker. En herinner je deze: “Everything you want is on the other side of fear”.

IMG 3209 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

21) Kwetsbaarheid is een kracht

Pas toen ik me echt kwetsbaar durfde op te stellen tegenover mensen, ontstonden er écht waardevolle vriendschappen. Er is niets sterker dan mensen die al je zwakke momenten zien, en tóch je vriend(in) willen zijn. Die je vast willen houden als je huilt. Bij wie je aan kunt kloppen als je steun nodig hebt. Vanuit kwetsbaarheid ontstaat herkenning. Het biedt ruimte voor de andere persoon om ook kwetsbaar te zijn. Ride & Die, bitches.

22) Beginnen is makkelijk, discipline zorgt dat je doorgaat

Ik ben zo vaak ergens mee begonnen omdat ik het heel tof vond, of omdat ik KLAAR was met het alternatief. Maar zodra die eerste golf van emotie voorbij was, het nieuwe eraf, en het toch allemaal niet zo makkelijk bleek, hield ik er weer mee op. Intrinsieke motivatie is belangrijk, natuurlijk. Maar wat ik geleerd heb is dat discipline de sleutel is. Daarmee bereik je uiteindelijk je doelen, ook op dagen dat je er geen zin in hebt.

23) De slechtste beslissingen komen voort uit verveling

Enough said. Er komt echt zelden iets productiefs voort uit verveling, of dat nou eindeloos scrollen op social media, aandacht zoeken bij de verkeerde mensen, of het eten van een hele zak chips is. Hou jezelf dus lekker druk, en focus op je doelen.

MilouItalie34 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

24) Durf je eigen pad te volgen

Geloof me, al die vragen en het onbegrip, het is het allemaal waard als jij op een willekeurige zondagmiddag om je heen kijkt en denkt “fuck it, ik leef gewoon mijn droom”. Doe gewoon lekker je eigen ding. Geen zin om je oksels te scheren? Niet doen. Geen zin om een vaste baan te zoeken? Niet doen. Geen zin om een huis te kopen en trouwen? Niet doen. Geen zin om kinderen te krijgen? Niet doen. Zin om een boek te schrijven, judolessen te volgen in Japan of een alpaca-boerderij te beginnen? Doen. You do you. Uiteindelijk gaan we toch allemaal dood, en doet het er niet toe.

25) Geef je grenzen aan

Mensen behandelen jou zoals jij je laat behandelen. Geef je grenzen aan. En weet je wat heel fijn is? Zodra jij je grenzen aangeeft is het niet langer jouw probleem, maar andermans verantwoordelijkheid om jouw grenzen te respecteren. En nog zoiets: mensen die je grenzen niet accepteren, profiteerden van het feit dat je er voorheen geen had. Ze zijn niet je echte vrienden.

26) “When people show you who they are, believe them”

Dit is een favoriete les, hoor. Er zijn zoveel mensen die een masker dragen en zich anders voordoen dan ze zijn om dingen gedaan te krijgen. Maar er komt vroeger of later altijd een moment dat ze hun ware (vaak manipulatieve) aard laten zien. En honey, believe them. Als je keer op keer door dezelfde persoon teleurgesteld wordt, dan is dat uiteindelijk niet meer de schuld van die persoon, maar van jou – omdat zij je constant laten zien wie ze echt zijn en jij het weigert te geloven.

IGVerona22 - 28 levenslessen die ik geleerd heb voor mijn 28e verjaardag

27) Wat andere mensen van je vinden, betekent echt helemaal niets

Niets, noppes, nada. Als je een leven leidt waar JIJ tevreden mee bent, en je leeft volgens jouw normen en waarden… dan kan het je op een gegeven moment echt nog maar heel weinig schelen wat andere mensen daarvan vinden.

Wat andere mensen van jou vinden zegt namelijk alles over hún referentiekader, en helemaal niets over jou als persoon. Hoe zij jou zien wordt gekleurd door alles wat zij in hun leven hebben meegemaakt, hoe ze opgevoed zijn, wat hun normen en waarden zijn en allerlei andere dingen waar jij geen invloed op hebt.

Zorg dat JIJ jezelf leuk vindt. Ik hoorde laatst een awesome quote van Lisa Nichols die ik even wil herhalen: “I woke up liking myself today, your like is extra”. En zo is het maar net. Mensen die jou wel begrijpen, zullen vanzelf hun weg wel naar jou vinden.

28) Mindset is echt álles

Of je gelooft dat je iets wel of niet kunt: je hebt altijd gelijk. Dat is een quote van Henry Ford, en dit jaar heb ik echt begrepen wat hij daar mee bedoelt.

Je kunt iets pas bereiken als je gelooft dat het kan. Als jij niet gelooft dat jij 10 kilometer kunt hardlopen, dan zal het je ook niet lukken. Als je dat wèl gelooft, dan is dat misschien niet METEEN zo, maar je zult wel de stappen gaan zien die je moet nemen om daar te komen. En daarmee bereik je uiteindelijk toch je doel.

Let goed op je mindset en wat je gelooft over jezelf, want het is je meest krachtige tool.

Wat is een levensles die jij geleerd hebt, of die jou het meeste aanspreekt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

 1. Heerlijk om te lezen! Zoveel wijsheden, zoveel te leren voor mij nog. Geniet van deze dag en je bent een topwijf! X Anto

  | Reageer op deze reactie
 2. Wat een fijn en eerlijk artikel. Ik ben het zo eens met het feit dat zelfkennis een enorm belangrijke skill is dat je je eigen moet maken.

  Sinds kort lees ik allerlei boeken en heb ik een cursus gevolgd en dat allemaal om mijzelf steeds meer te ontwikkelingen

  | Reageer op deze reactie
 3. Lenneke

  Geweldig artikel!! Vooral die zin bij nummer 24 kwam evengoed binnen.
  ”You do you. Uiteindelijk gaan we toch allemaal dood, en doet het er niet toe.”
  Dit is zo waar. Gewoon lekker je eigen ding doen als je daar gelukkig van wordt.

  | Reageer op deze reactie
 4. Hans

  mooi en zo waar allemaal en gefeliciteerd nog trouwens
  mis nog wel een mooi van Winston Churchill die goed van toepassing is..Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2020 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring