Jaaroverzicht 2020: dit waren mijn reizen in 2020!

door Explorista

2020 is een jaar dat ik graag wil vergeten. Maar nu het nieuwe jaar dan eindelijk begonnen is, wil ik nog één keer terugkijken. Want het was natuurlijk niet alléén maar slecht. Ik heb ook heel wat mooie ervaringen mee mogen maken die ik niet had willen missen! Kijk mee.

Ik zal niet om de hete brij heendraaien: ik heb het najaar in het buitenland doorgebracht. Daar is niet iedereen het mee eens, en dat mag. Het is een vrij land. Maar ik sta achter mijn keuzes, en besef je (voordat je oordeelt) vooral ook dat je nooit het hele verhaal weet.

Toen ik eind September voor mijn werk naar Napels vertrok, was Italië nog geel. Natuurlijk bleef dat niet zo, maar ik besloot toch te blijven. Ik had in Nederland niks meer om naar terug te keren. En sinds ik in het buitenland was, was ik 200% gelukkiger dan de afgelopen maanden in Nederland. Ik voelde me eindelijk weer mezelf.

Met een mondkapje op in Pisa

Ik leef in het buitenland als een local. Ik draag al sinds SEPTEMBER elke keer als ik de deur uitstap een mondkapje (ook gewoon op straat!), ontsmet mijn handen, hou afstand, doe bijna alles te voet en zie heel weinig mensen (altijd één op één).

Toen er begin November een heftige lockdown aankwam in Italië, vloog ik naar Lissabon. Daar wonen een aantal van mijn beste vrienden, dus als daar ook een lockdown zou komen, had ik in ieder geval support om mezelf er doorheen te slaan.

Voordat ik 17 december terug naar Nederland vloog, liet ik een PCR-test doen. Dat was op dat moment niet verplicht om naar Nederland te vliegen (en kostte €110), maar aangezien ik bij familie verblijf wilde ik geen enkel risico nemen. De uitslag was, zoals verwacht, negatief.

Bovenop de Vesuvius-vulkaan!

Ik weet dat ik aan niemand een uitleg verschuldigd ben, zeker niet nu de laatste tijd in Nederland de gevallen de lucht in schieten (dat komt zeker door die 10 toeristen die er nu nog zijn?). Maar reizen is onterecht tot boeman gemaakt. Het is een gedragsprobleem, geen reisprobleem. Ik leefde in Italië & Portugal een klein en gelukkig leventje, waarin ik me netjes aan alle lokale regels hield. Ik stond niet op Black Friday in de rij voor de Rituals of de Mediamarkt en ga niet naar een verjaardag met 12 man.

Als laatste wil ik vooral oproepen of we allemaal een beetje liever voor elkaar kunnen zijn, 2020 was al zwaar genoeg zonder dat iedereen elkaar kapot probeert te maken. Iedereen probeert deze onmenselijke situatie op zijn eigen manier zo draaglijk mogelijk te maken.

De grote reisawards van 2020:

Vorig jaar begon ik met de “grote reisawards”, waarbij ik de belangrijkste feitjes van mijn reizen op een rij zet, en mijn favoriete bestemmingen uitkies. Dat ziet er dit jaar natuurlijk iets anders uit, maar misschien toch leuk om het op een rij te zetten :-).

 • Aantal landen bezocht: 6

Toch nog verrassend veel, eigenlijk! Ik ben in twee werelddelen geweest: Europa en (Noord) Afrika.

 • Aantal nieuwe landen bezocht: 0

Tsja, dat zat er helaas even niet in. Deze zomer, toen het mogelijk was om iets meer te reizen, waren mijn zusje en ik van plan om naar Litouwen te gaan, maar dat kon helaas niet doorgaan vanwege de restricties. In Litouwen ben ik nog nooit geweest.

 • Aantal weken op reis: 15

Alles bij elkaar ben ik zo’n 15 weken op reis geweest, waarvan zo’n 13,5 in het buitenland. De rest waren korte weekendjes en overnachtingen in Nederland.

 • Favoriete nieuwe bestemming: Lissabon

Hoe leuk ik Wenen ook vond (het is ZO MOOI), ik heb ruim vijf weken in Lissabon gezeten en hoe beter ik de stad leerde kennen, hoe meer ik de stad ging waarderen. Ik waardeer mijn dagelijkse wandelingetjes, de prachtige zonsondergang, de kronkelige straatjes. Ik ging zelfs houden van de Portugese taal (die ik eerst maar lelijk vond)!

 • Grootste tegenvaller: Glamping

Ik weet niet precies waarom, maar ik dacht in een vlaag van verstandsverbijstering dat ik glamping wel leuk zou vinden. Ik heb kamperen altijd verschrikkelijk gevonden, maar in een hip ingericht huisje of tent, lekker in de natuur? Dat leek me wel wat.

En dus boekte ik enthousiast een aantal accommodaties in de Nederlandse natuur dit jaar. Maar, nee. Het was koud, nat en oncomfortabel. Om maar even het beroemde spreekwoord aan te halen: “Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.” Kamperen blijft kamperen. En het is nog steeds niks voor mij :-).

 • De grootste comeback: Florence

Vorig jaar bezocht ik Florence en vond ik er geen klap aan. Het was zó enorm druk dat je in de polonaise door het stadscentrum moest. Overal stonden urenlange rijen. Ik vond het helemaal niks. Ik vond de stad ook niet zo mooi als bijvoorbeeld Rome of Venetië.

Maar in Oktober besloot ik op een impuls, één dag van te voren, naar Florence te gaan. Ik kocht een treinkaartje vanuit Sorrento naar Florence en vond het uiteindelijk zo leuk dat ik mijn verblijf twee keer verlengd heb en in totaal drie weken gebleven ben. De stad was vrijwel verlaten, en elke dag struinde ik langs de mooiste plekjes, at ik heerlijk Italiaans eten, en voelde ik me helemaal op m’n plekje.

 • Duurste reis: Italië

Deze is een beetje moeilijk om te beantwoorden, want de zes weken die ik in Italië doorbracht waren natuurlijk niet echt vakantie. Ik heb veel dingen uitgeprobeerd voor mijn tour agency. Dat waren vrij dure weken.

 • Mooiste natuur: de Sahara

Ik heb dit jaar heel wat mooie natuur mogen bewonderen. Ik twijfelde heel erg of ik voor Capri of de Amalfi-kust zou kiezen (allebei prachtig!), maar uiteindelijk ging ik voor een heel bijzondere plek… de zandduinen van de Sahara! Om daar de zonsopkomst te kunnen kijken was echt een bucketlistmomentje.

 • Lekkerste eten: Napels

Als ik ooit nog een andere baan moet nemen, dan word ik professioneel pizza tester, ofzo. Ik heb in mijn leven duizenden pizza’s op, haha. Het kon dus niet anders dat dat ik tijdens de anderhalve week in Napels heerlijk zou eten, en dat klopt. In Napels eet je de beste pizza ter wereld!

Lees hier mijn artikel over de beste restaurants in Napels.

Met Jessica in Lissabon
 • Meest onverwachte reiservaring: de paus zien spreken in Rome

Ik ben totaal niet religieus, dus de paus zien spreken stond niet hoog op mijn bucketlist. Maar toen ik tijdens mijn week in Rome een dagje met een Italiaanse vriend afsprak, gaf ik hem de opdracht om me ergens naartoe te nemen dat “memorabel” zou zijn.

En nou, die uitdaging liet hij niet aan zich voorbij gaan. Dus daar stond ik dan op een zondagochtend op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad te luisteren naar een toespraak van de Paus. Volledig in het Italiaans natuurlijk dus ik begreep er bijzonder weinig van.

Maar het was wel zo’n heerlijk momentje waarop ik weer helemaal verwonderd bedacht hoe bijzonder en onverwacht mijn leven is. Wie staat er nou op een random zondagochtend naar een toespraak van de Paus te luisteren? I love it!

 • Meest unieke reismoment: Kameelrijden in de Sahara

Het meest bijzondere momentje van 2020 vond meteen in de eerste week van het jaar plaats. Dat was toen ik een excursie deed naar de Sahara. We sliepen in een bedoeïenenkamp (dat was IJSKOUD trouwens!), en de volgende ochtend vertrokken we voor zonsopkomst weer, voor een kameelrit terug naar het kamp. De zon op zien komen boven de mistige zandduinen van de sahara, terwijl de lucht langzaam roze kleurt en je niets hoort behalve het briesen van je kameel was echt MAGISCH mooi.

 • Leukste reiservaringen van 2020:

Dansen in een Berlijnse technoclub tot de zon opkomt, schapenhoofd proeven in Marrakech, slapen in een hijskraan in Den Bosch, door de verlaten paleistuinen in Wenen dwalen met mijn zusje, een actieve vulkaan beklimmen in Italië, in mijn eentje Capri ontdekken nadat mijn excursie afgelast werd, de zon zien ondergaan over het schilderachtige Positano, met een vrijwel wildvreemde spontaan een dagje naar Siena, de zonsopkomst zien vanaf de rug van een kameel in de Sahara, de Paus horen spreken in Vaticaanstad, in een rooftopbar proosten met uitzicht op de twinkelende lichtjes van Lissabon… 2020 zat vol prachtige momentjes.

Jaaroverzicht 2020:

Januari: Marokko

Ik begon het jaar in januari met een solo stedentripje naar Marrakech. Dat stond al heel lang op mijn wensenlijstje, en ik wilde mezelf in 2020 uitdagen om meer dingen te doen die ik eng vond. Aangezien Marrakech niet als de meest vrouwvriendelijke bestemming te boek staat, vond ik het spannend om alleen te gaan. En raad eens? Ik heb een geweldige tijd gehad.

Ik bracht een paar dagen door in Marrakech, genoot van het heerlijke winterzonnetje en maakte ook nog een driedaagse excursie naar het Atlasgebergte en de Sahara.

Lees hier mijn reisgids voor Marrakech!

Februari: Thuis

In Februari was ik thuis en focuste ik me vooral op mijn werk. Ik werkte een slag in de rondte om mijn eigen reisorganisatie te lanceren: Explorista Travel. Helaas moest ik die een maand later al weer stilleggen natuurlijk, maar ik ben wel trots dat ik het gedaan heb. Verder vierde ik voor het eerst écht carnaval, en bezocht ik het concert van Mika… twee grote hoogtepunten van een maand zonder reisjes!

Maart: Duitsland

Net als ieder jaar, trok ik ook dit jaar weer begin Maart richting Berlijn voor ITB, de grootste reisbeurs van Europa. Die werd uiteindelijk een paar dagen van te voren afgelast. Aangezien mijn hotel en trein allebei non-refundable waren, besloot ik toch te gaan. Veel van mijn andere reisbloggervrienden gingen ook naar Berlijn. We hadden op dat moment geen van allen enig idee van wat er stond te gebeuren, en hoe serieus dat zou worden.

Ik bracht een week in Berlijn door met overdag werken in cafeetjes en ’s avonds etentjes en drankjes met vrienden. Hoewel ik met de kennis van nu een andere beslissing zou nemen, ben ik toch wel heel dankbaar dat ik al mijn vrienden nog een keer heb kunnen zien, want inmiddels heb ik ze bijna allemaal al negen maanden niet meer gezien en lijkt het erop dat ik ze misschien pas eind 2021 weer zie.

Lees hier mijn reisgids voor Berlijn!

Uit lunchen met Veerle

April & Mei & Juni: Thuis

Slechts een paar dagen nadat ik terugkwam uit Berlijn in half maart, gingen de grenzen dicht. En toen begonnen de meest verschrikkelijke maanden van mijn leven. In April had ik nog de illusie dat alles na een week of twee, drie wel weer goed zou komen. In ieder geval aan het begin van de zomer. Van de een op de andere dag stortte mijn bedrijf en mijn inkomsten in, moest ik mijn nieuwe bedrijf voor on bepaalde tijd pauzeren, en gingen al mijn leuke plannen niet meer door. Je zult het vast herkennen.

Ik probeerde er de moed in te houden, en in Mei en Juni nieuwe hobby’s op te pakken. Maar om eerlijk te zijn was ik vooral gewoon heel erg depressief. Ik had niets om naar uit te kijken, niets om voor te werken (geen geld en geen waardering), en mijn angststoornis kwam op volle kracht terug. Ik was elke dag bang om ziek te worden, verdrietig over het verlies van mijn normale leven en depressief over het feit dat er geen toekomstperspectief was om daar naar terug te keren.

Juli: Staycations

In Juli mocht je eindelijk weer naar een aantal landen in het buitenland, maar op dat moment had ik al een aantal tripjes in Nederland gepland staan. Het begon met een overnachting in mijn eigen Den Bosch, in een hijskraan die omgebouwd was tot luxe hotel suite: De Bossche Kraan. Leuk om eens een nachtje in eigen stad weg te gaan, op een plek waar ik niet heel vaak kwam.

Daarna ging ik een weekendje naar de Veluwe, wat we combineerden met een dagje Giethoorn. Ik was nog nooit in Giethoorn geweest, dus dit leek me een mooi moment. Er waren veel minder toeristen dan normaal en het was nog steeds hartstikke druk!

Ik sloot de maand af met een lang weekendje Maastricht, op bezoek bij mijn ouders, die daar op vakantie waren. In Maastricht ben ik al een aantal keer geweest en het is altijd een heerlijk weekendje weg.

Augustus: Oostenrijk & Slowakije

In Augustus stond eindelijk mijn eerste buitenlandreisje op de planning, maar tegen het eind van de zomervakantie gingen steeds meer landen weer dicht, dus waar we naartoe konden bleef nog een tijdje spannend.

Eerst ging ik voor een campagne een dagje naar Tilburg, en daarna een weekendje naar Texel. Ik was nog nooit op Texel geweest en ik vond het een heerlijk eiland. Ik snap wel waarom mensen erheen gaan! Stranden, weilanden met schaapjes, leuke dorpjes met goede restaurants en geen enkele hoogbouw. Heel charmant!

Uiteindelijk ging ik aan het eind van de maand met mijn zusje last minute naar Wenen! We brachten daar een weekendje door, met een dagtripje naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Het was leuk om dat contrast te zien tussen de twee, de één heel rijk en chique, en de andere een centraal Europese hoofdstad met veel Oostblok-invloeden.

Hoewel Nederland een leuk land is, kan het bij mij niet eens een béétje concurreren met het buitenland. In Wenen voelde ik me voor het eerst in vijf maanden weer een beetje mezelf. Na vijf maanden waarin ik mezelf niet meer herkende, was het zo’n opluchting om mezelf terug te vinden. Ook al moest ik ervoor naar het buitenland :-).

Lees hier mijn reisgids voor Wenen & hier mijn reisgids voor Bratislava!

September: Italië

Ik trapte September af met een paar nachtjes in Amsterdam-West voor een campagne. Dat was een fijn moment om wat meer tijd met een van mijn beste vriendinnetjes door te brengen, die in Amsterdam woont.

Ik vierde mijn verjaardag in Den Bosch, en had een heerlijke dag met vrienden, shoppen, nagelstudio… kortom: een lekker dagje mezelf in de watten leggen.

Eind September vertrok ik naar Napels voor mijn werk. Ik wil daar graag een tour organiseren, dus het plan was om erheen te gaan en alle plekken te bezoeken, activiteiten uit te proberen, hotels te testen. De eerste week zat ik in Napels, en deed ik een uitstapje naar Pompeï en Vesuvius.

Lees hier mijn reisgids voor Napels!

Oktober: Italië

Mijn oorspronkelijke plan was om na mijn week in Napels, af te zakken langs de kust naar Sorrento en de Amalfi-kust. Maar aangezien er niets dan regen gepland stond, en ik toch nog niks geboekt had, besloot ik in plaats daarvan in Oktober omhoog te gaan naar Rome. Daar woonden twee vrienden van me, en bovendien was ik al eens in Rome geweest.

Als het dan toch ging regenen, bracht ik mijn tijd liever door in cafeetjes met vrienden, of binnen op mijn hotelkamer werkend, dan dat ik verplicht sightseeing moest doen. Ik had een heerlijke week in Rome, ik heb elke dag door de meest prachtige straatjes gewandeld, gegeten in heerlijke restaurantjes en met leuke mensen afgesproken.

Daarna zakte ik alsnog af. Eerst naar Napels en het zonnige Capri. En daarna naar Sorrento, waar het eigenlijk maar rotweer was. Mijn dag aan de Amalfi-kust was ook redelijk regenachtig, maar ik had de plaatsjes wel voor me alleen, wat heel bijzonder was!

Daarna besloot ik op een impuls naar Florence te gaan, waar ik het uiteindelijk zo naar mijn zin had, dat ik uiteindelijk drie weken gebleven ben. Tijdens die tijd heb ik uitstapjes gemaakt naar Siena, Pisa en de Toscaanse kust. Ik vond het een heerlijke stad, en genoot enorm van mijn dagelijkse wandeling door het oude centrum, werken in alle hippe cafeetjes en de knusse avondjes in mijn snoezige mini-appartementje.

November: Italië & Portugal

Toen mijn tijd in Florence in November tot een eind kwam, ben ik voordat ik vertrok nog een dagje naar Bologna geweest, en dat was het. Ik vloog vanaf Bologna naar Lissabon, waar ik de rest van de tijd tot aan Kerst door zou brengen.

Ik was nog nooit in Lissabon geweest, maar ik merkte meteen dat het een heerlijke stad was. Vol charmante straatjes, mooie uitzichtpunten, huizen met kleurrijke tegeltjes en heerlijke restaurantjes. Omdat ik in Italië in zes weken maar liefst 11 bestemmingen had bezocht waar ik nog over moest schrijven, besloot ik het in Lissabon lekker rustig aan te doen.

Ik bracht mijn dagen door met werken in leuke cafeetjes, dinertjes met vrienden, en rustig een beetje door de straten struinen met een podcast op om de stad te leren kennen. In de weekenden zat ik binnen vanwege de 1PM curfew.

December: Portugal

Naar mate mijn vertrekdatum (17 december) dichterbij kwam, begon ik in Portugal ook iets meer dingen te bezoeken. Zo heb ik een dagje doorgebracht in Belém en ging ik ook een dagje naar Sintra. Dat was trouwens een grote failure, want het was super mistig, dus ik ben na een halve dag weer omgekeerd en ben lekker warm onder een dekentje op de bank gaan zitten, haha.

Verder bracht ik mijn laatste dagen in Lissabon vooral door met vrienden. Nog even een laatste lunch of diner, voordat ik weer naar Nederland ging. Uiteraard netjes één op één en volgens lokale richtlijnen. Op de dag voor mijn vlucht heb ik een PCR-test laten doen zodat ik gezond het vliegtuig instapte.

En tegen de tijd dat je dit leest ben ik thuis en heb ik de feestdagen met mijn familie gevierd. 2020 was voor mij over het algemeen een rotjaar, waarin ik heel veel ben verloren. Maar op persoonlijk vlak heb ik ook veel gewonnen, omdat ik veel over mezelf heb geleerd. Ik heb het idee dat ik dichter bij mezelf ben gekomen.

Ik heb keuzes gemaakt die ik anders niet had durven maken, ervaringen gehad die ik anders was misgelopen, en mensen ontmoet die ik anders nooit ontmoet had. Dus zelfs in een rotjaar is er nog veel om dankbaar over te zijn.

Ik wens je een geweldig 2021! Laten we hopen dat we in 2021 weer vrijer zijn in het waarmaken van onze (reis)dromen :-).

Stralend in mijn mini-appartementje in Florence!

Dankjewel <3

Ik wil je ook even bedanken. Als je zelfs in dit jaar waarin we bijna niet mogen reizen, nog steeds mijn website leest… dan vind ik dat echt zó bijzonder. Ik doe steeds mijn best om de website zo interessant mogelijk te houden, terwijl ik ook respect probeer te hebben voor de huidige situatie en dat is niet altijd makkelijk.

Zoals je wel doorhebt was het afgelopen jaar op persoonlijk vlak heel moeilijk voor me. Ik deel al zeven jaar mijn leven online, en zeker op Instagram heb ik de afgelopen maanden echt veel steun gehad aan jullie vriendschap. Vanuit het diepste van mijn hart: dankjewel!!! Ik kan niet wachten om je volgend jaar in het echt ergens tegen het lijf te lopen en een knuffel te geven (nadat we allemaal het vaccin hebben)!

Lees hier mijn jaaroverzichten van voorgaande jaren:

Vertel het me in de comments: waar ben jij dit jaar op reis geweest? :-)

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Tikva 10 januari, 2021 - 19:42

Ondanks het stomme jaar toch leuk je jaaroverzicht te lezen.. op naar een beter 2021

Plaats een reactie

Laat een reactie achter