Duurzaam reizen: met deze 23 makkelijke tips reis je een stukje groener!

door Marilyne

Eco reizen is hot! En dat is maar mooi ook, want we hebben maar één planeet, en toerisme is helaas een van de meest vervuilende industrieën die er zijn. Het is een onderwerp waar ik zelf regelmatig over nadenk, omdat reizen mijn grootste hobby is. Het ultieme antwoord op het vraagstuk heb ik nog niet gevonden. Ik probeer me steeds meer te verdiepen in het onderwerp en kleine aanpassingen te maken waar mogelijk. Daarom heb ik in dit artikel een lijst vol tips verzameld voor als je zelf ook een meer duurzame vakantie wilt.

Eco toerisme gaat over reizen op een manier die rekening houdt met het milieu, de plaatselijke natuur en cultuur, en de welvaart van de lokale bevolking. Reizigers die hiermee bezig zijn willen de wereld zo verantwoord mogelijk ontdekken en op deze manier een kleinere ecologische voetdruk achterlaten. Dit staat recht tegenover het typische massatoerisme en de zo goedkoop mogelijke all inclusive zonvakanties in megahotels. Je creëert werkgelegenheid voor locals door kleinschalige, plaatselijke organisaties te steunen, vindt het behoud van en het respect voor cultuur, natuur en wildlife belangrijk, en probeert het milieu zo min mogelijk belasten. Gelukkig wordt duurzaam en groen(er) reizen steeds populairder. Hier onze beste tips voor duurzaam reizen!

DuurzaamCO2-UITSTOOT COMPENSEREN

Vliegen is één van de grootste bronnen van CO2-uitstoot op aarde. En de vliegindustrie rekent dus niet eens belasting om dat een beetje te compenseren. Ben je benieuwd hoeveel CO2 je uitstoot met je aankomende vlucht? Check dat dan op Carbonfootprint.com. Vervolgens kun je die CO2-uitstoot compenseren bij organisaties die zich inzetten om de kooldioxide-uitstoot te verminderen. Ook kun je vaak bij het afrekenen van je vlucht een box aantikken die ervoor zorgt dat je CO2-uitstoot voor een extra bedrag afgekocht wordt.

Kies je liever specifiek hoe je CO2-uitstoot verminderd wordt? Help lokale families in ontwikkelingslanden aan duurzame energie om zo hun leefomstandigheden te verbeteren door te compenseren via Greenseat. Of  laat bomen planten via Treesforall, dat een project heeft lopen in Bolivia. Deze organisatie heeft ook een 1-2-tree project dat je ‘zonder reden’ kan steunen. Zo plant je al voor €10 een boom in Nederland en eentje in, bijvoorbeeld, de Filippijnen. Of kijk naar Fair Climate Fund die bijvoorbeeld schone kookmethodes leveren voor mensen in ontwikkelingslanden.

Als je met KLM vliegt, kan je gebruik maken van hun CO2ZERO dienst om je vlucht CO2-neutraal te maken. Het extra bedrag hangt af van de gemiddelde uitstoot per passagier en per ton ‘cargo’ voor die bepaalde vlucht. Voor meer informatie klik hier.

nicolas-prieto-185123-unsplash

DUURZAME REISORGANISATIES

Maar reizen draait natuurlijk niet alleen om het milieu. Er zijn meer aandachtspunten. Zo zijn er verschillende reisorganisaties die hiermee bezig zijn en verantwoorde groepsreizen of reizen op maat aanbieden. Ze beperken de negatieve impact van ‘hun’ toerisme zoveel mogelijk door bijvoorbeeld gebruik te maken van eco-accommodaties, houden rekening met mens, natuur en dier bij het aanbieden van excursies en werken samen met lokale organisaties om te zorgen dat werkgelegenheid en winst bij de lokale bevolking blijven.

Koning Aap, Shoestring en YourWay2Go zijn een paar goede voorbeelden. Deze organisaties zijn erg transparant over hun duurzame werkwijze en hebben al hun inspanningen op dit gebied gebundeld op de website feelingresponsible.org. Hier vertellen ze welke lokale projecten er gesteund worden en hoe hun CO2-uitstoot gecompenseerd wordt, en schrijven ze af en toe over de laatste ontwikkelingen, praktische tips die je zelf toe kan passen en hun behaalde resultaten. Zo hebben ze bijvoorbeeld het Travelife duurzaamheidscertificaat behaald. Ze voldoen dus aan een hoop criteria in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de reissector. Organisaties met dit label focussen zowel in- als extern op duurzaamheid. Dit betekent dat niet enkel hun reizen duurzaam zijn, maar ook hun dagelijkse bedrijfsvoering. Dat kan gaan van fair trade koffie en het scheiden van afval op kantoor tot streven naar zoveel mogelijk duurzaamheid op de plaats van bestemming.

Ook Sawadee en Better Places hebben het Travelife-label. Daarnaast bezoekt die eerste op veel van hun reizen een project dat op de lange termijn een positieve impact heeft op de natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Beiden compenseren standaard de CO2-uitstaat van de reizen. Sawadee biedt de reizigers daarnaast de mogelijkheid nog een extra vrijwillige bijdrage te doen. Met het bedrag dat ze dankzij de vrijwillige bijdrages niet zelf hoeven te investeren in CO2 compensatie, steunen ze andere projecten op het gebied van MVO en duurzaamheid.

Daarnaast is Better Places ook bezig met kleinschalig Community Based Tourism in Thailand, Peru, Cambodia, Bhutan en Zuid-Afrika. Deze manier van reizen stimuleert de plaatselijke ontwikkeling en laat inwoners van bepaalde dorpjes profiteren van het toerisme door werkgelegenheid te stimuleren. Op deze manier ondervinden de locals niet enkel negatieve effecten (drukte, vervuiling, minder beschikbare schaarse middelen als water,…) van het toerisme. Jongeren zullen minder snel geneigd zijn om hun dorpen te verlaten, vrouwen krijgen de kans om een inkomen te verwerven en hun positie binnen de gemeenschap te versterken, etc.

Local Hero Travel: de reisorganisatie waarbij je je reis direct boekt in het land zelf. Je reis een stukje groener maken? Ja, dat kan echt. 1. De lokale reisspecialist is zelf onderdeel van de lokale bevolking. 2. De organisatie ter plaatse werkt duurzaam via strikte normen is gecertificeerd door Travelife (of daar mee bezig) 3. De Co2 uitstoot van je reis wordt al geheel gecompenseerd. 4. Ze denken groen: verbieden je niets maar werken met aandacht voor de natuur: geen overbodige airco, geen plastic waar het niet nodig is. Eigenlijk net zoals je het zelf zou doen.

Iets kleinschaligere organisaties die ook op duurzaamheid en authenticiteit gericht zijn, zijn hetanderereizen, footprinttravel en fairtravel4u.

Duurzaam

DUURZAAM REIZEN TIPS

Afgezien van het vermijden van vliegen, het afkopen van CO2-uitstoot en het reizen met duurzame reisorganisaties: wat kun je verder nog doen?

    • Reis waar mogelijk voor langere periodes in plaats van verschillende korte citytrips te maken: een groot deel van het probleem zit natuurlijk de uitstoot van transport. Hoe langzamer en minder vaak je je verplaatst, hoe beter.
    • Neem binnen Europa de trein voor afstanden kleiner dan 1000 km: treinen zijn minder vervuilend dan vliegen. Zeker aangezien de treinen van bijvoorbeeld NS sinds 2017 allemaal op groene stroom rijden. Met de trein kost natuurlijk wel meer tijd, en is vaak vrij duur.
    • Steun de plaatselijke economie door gebruik te maken van accommodaties en restaurants die worden uitgebaat door locals. Streetfood is goedkoop, snel, super lekker én goed voor het milieu en de economie (de producten zijn niet ingevoerd en de aankoop kost ook minder). Boek tours bij lokale organisaties en guides. Met wat googelen kom je een hele hoop ervaringen tegen over plaatselijke, kleinschalige en betrouwbare operators. Een bedrijf als Better Places werkt voor hun reizen samen met lokale touroperators. Vermijd eten en overnachten bij internationale ketens: daar ziet de bevolking niets van terug.
    • In plaats van zo snel mogelijk de meest bekende toeristische attracties te bezoeken kan je beter aan slow travel doen. Blijf wat langer op één plek in plaats van meteen verder te reizen en leer op deze manier de plaatselijke cultuur en bevolking kennen. Doordat je minder rondreist wordt je trip ook vanzelf minder belastend voor het milieu.
    • Respecteer de plaatselijk normen en waarden en lees je in over kledingvoorschriften, begroetingen, aanrakingen, eetgewoonten, het bezoeken van religieuze plaatsen,… Realiseer je dat je te gast bent in een land. Bedank mensen voor deze gastvrijheid door je aan te passen aan de lokale gebruiken. Of je het er nu mee eens bent of niet.
    • Wandel en/of fiets zoveel mogelijk en maak verder wanneer je kan gebruik van het openbaar vervoer. Dit bespaart je ook nog eens geld en je ziet wat van de omgeving!
    • Verblijf in ecolodges of ga kamperen: de meeste accommodaties maken kleine veranderingen om ‘groener’ te zijn. Zoals minder vaak wassen van handdoeken en beddengoed, en het gebruik van energiebesparende middelen. Kijk bij het boeken of je hotel eco-vriendelijk is. Kamperen is natuurlijk nog beter voor het milieu.
    • Neem een drinkfles mee in plaats van elke dag plastic flesjes te kopen in de supermarkt.
      Dopper: de coole flessen van Dopper moeten er voor zorgen dat het gebruik van single-use plastic vermindert. Ze zijn in een aantal hippe kleuren verkrijgbaar, en het is bovendien een Nederlands merk! Check hier alle Dopper varianten.
      Bobble: zelf heb ik de Bobble flessen gebruikt, die een ingebouwde filter hebben. Handig dus als je door landen in Azië reist waar het drinkwater questionable is… Ik vind de flessen heel stijlvol, en je kunt mixen en matchen met de verschillende kleuren filters. Check hier alle Bobble varianten.
      LifeStrawGo: heeft een ingebouwde filter die bacteriën in het water doodt, waardoor je (relatief) veilig water kan drinken uit vervuilde bronnen. Je kunt zelfs water drinken uit rivieren, sloten en plassen water. Het filter in de fles doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die kun je met chloor uitschakelen (dat kun je kopen onder de naam Hadex). Check hier alle Lifestraw producten.
    • Wees respectvol en vraag toestemming aan locals wanneer je een foto van ze wil nemen. Dit spreekt in principe voor zich, maar vaak gebeurt het toch niet. In bepaalde culturen wordt dit echt niet geapprecieerd. Ik vond het in India ook niet leuk toen mensen zonder mijn toestemming foto’s van me namen.
    • Support locals via een bedrijf als Withlocals.com. Daarmee kan je hosts zoeken die je kunnen rondleiden of voor je kunnen koken, die de lekkerste adresjes kennen of die je de leukste plekken kunnen tonen. Je kan mee aanschuiven aan tafel, samen een leuke activiteit of tour doen,… Geld blijft op deze manier binnen de community in plaats van dat het naar een groot bedrijf/organisatie gaat. Dit is een heel leuke manier om mensen te leren kennen, de cultuur te ervaren én de plaatselijke economie te steunen.
    • Vaak bieden (al dan niet plaatselijke) organisaties homestays aan. Ook dit is ideaal om het land dat je bezoekt zo authentiek mogelijk te beleven. En bovendien blijft het geld dus in de community.
    • Doe verantwoorde activiteiten, excursies en tours. Ga bijvoorbeeld hiken of kajakken, doe een fietstocht,… en zorg ervoor dat de activiteiten die je doet georganiseerd worden door plaatselijke organisaties die locals tewerkstellen.
    • Boycott dieronvriendelijke attracties als olifantenritten en het tegen betaling foto’s nemen met uitgebuite en vaak gedrogeerde aapjes, tijgers of slangen. Lees in dit artikel meer over de meest dieronvriendelijke attracties.
    • Schaf een zonne-oplader aan en laad je telefoon en camera zo op. Probeer natuurlijk überhaupt zuinig om te gaan met energie, en niet onnodig lampen of airconditioning aan te laten.
    • Deel geen pennen, ballonnen en/of geld uit aan bedelende kinderen. Zo leer je kinderen dat bedelen loont. Je kan beter spullen of geld doneren aan een lokale hulporganisatie of school, zodat de hele community er baat bij heeft. Koop zulke dingen ook ter plekke in plaats van ze mee te nemen uit Nederland, zo steun je de plaatselijke economie.
    • Neem waar mogelijk een non-stop vlucht. Deze zijn minder belastend voor het milieu, omdat vooral het opstijgen en landen vervuilend is. Ze komen soms wel duurder uit dan vluchten met een tussenstop.
    • Eet zo veel mogelijk vegetarisch. De vleesindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Een goed excuus om zoveel mogelijk hippe vega-restaurantjes te zoeken en ondersteunen.
    • Neem een herbruikbare zak mee om tijdens het hiken zwerfvuil te verzamelen. Je kunt natuurlijk hetzelfde doen als je naar het strand gaat.
    • Koop lokaal gemaakte souvenirs. De meeste winkeltjes bieden allemaal dezelfde spullen aan en deze zijn vaak “made in China”. Dat steunt niet de lokale economie, en bovendien is het veel leuker om iets origineels te kopen, toch?
    • Ben voorzichtig met Airbnb. Dit is op zichzelf al een heel artikel waard, maar Airbnb zorgt in heel veel steden wereldwijd voor problemen. Omdat er zoveel geld te verdienen valt met Airbnb, besluiten veel verhuurders niet langer hun appartement aan locals te verhuren die woonruimte nodig hebben, maar het liever als vakantiewoning aan toeristen te verhuren. Ze rekenen locals in het centrum extreem hoge prijzen om er tóch te mogen wonen, of halen het appartement gewoon van de woningmarkt. Sommige woningen worden opgekocht puur met het doel ze op Airbnb te zetten. Hierdoor ontstaat er schaarste op de woningmarkt en worden locals uit het centrum geprijsd, omdat het gewoon niet te betalen is voor ze. Als je toch in een Airbnb wilt verblijven (wij doen het ook soms), kies er dan eentje die duidelijk van een local is (en niet van een verhuurorganisatie), of huur gewoon de extra slaapkamer van een huis waar de hoofdbewoner ook fulltime woont.
    • Wil je nog meer tips? Mijn blogvriendinnetje Daisy reist groen de wereld rond en schrijft hierover op alldayeverydaisy.com. Zo is ze zonder vluchten van Nederland naar Iran gereisd, en trekt ze nu langzaam door Zuid-Oost Azië. Inspirerend!

Wat is jouw beste tip voor duurzaam reizen?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter