Marrakech prijzen: zoveel kost een stedentrip naar Marrakech!

door Explorista

Marokko staat bekend als een redelijk goedkoop vakantieland, maar omdat Marrakech de laatste jaren zo hip en happening is geworden als stedentripbestemming, had ik geen idee wat ik moest verwachten qua kosten. Ik vond de stad in sommige opzichten duurder, en andere opzichten goedkoper dan ik verwacht had. Check in de overzicht de prijzen in Marrakech, en hoeveel een stedentrip in Marrakech kost, zodat je zelf een goed reisbudget kunt samenstellen.

Is Marrakech duur?

Ik vond Marrakech geen spotgoedkope bestemming. Maar het was ook zeker niet duur. Ik vond hotelkamers bijvoorbeeld veel goedkoper dan verwacht, terwijl ik eten juist weer duurder vond dan verwacht (in Den Bosch betaal ik net zo veel voor lunch als in Marrakech :-)).

Ik denk dat het gemiddelde prijsniveau ongeveer op het niveau ligt van Oost-Europa, bijvoorbeeld Riga en Roemenië, en soms nog iets goedkoper.

Ik heb ook gehoord dat de prijzen buiten Marrakech lager liggen, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Soms heb ik de prijzen in Euro’s vermeld en soms in Marokkaanse Dirham, dat ligt er een beetje aan in welke valuta ik betaald heb.

LEES OOK: Alleen naar Marrakech | Hoe is solo reizen als vrouw in Marokko? (+tips)

Kosten transport in Marrakech

Vliegticket: €150 – €300

Vanuit Nederland kun je vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Marrakech vliegen. In de goedkoopste maand (Juni) kan dat bij Eindhoven al vanaf €56 retour, en vanaf Amsterdam voor €120. In mijn ervaring zit je echter vaker tussen de 150 en 300 euro voor een retourticket.

Transfer naar centrum: €15 enkele reis

Ik zou je aanraden om van te voren een transfer te boeken bij je hotel. Dan komt een chauffeur met een bordje met je naam erop je ophalen. Op het vliegveld zijn er veel taxichauffeurs die je proberen af te zetten en absurd hoge prijzen vragen voor het ritje van een half uur. Een transfer kostte bij allebei mijn Riad’s €15, als vaste prijs. Als je met meer mensen reist is dat super voordelig dus.

Taxi: €3-€5

Ik heb zelf maar één keer een taxi gepakt in Marrakech, de rest heb ik wandelend gedaan. Ik heb even nagevraagd wat normale prijzen zijn voor een ritje binnen de stad, en dat was ongeveer 30 dirham (€3). Maar een grote kans dat je als toerist geen taxichauffeur vindt die dit wil accepteren. De eigenares van mijn Riad boekte een taxi voor mij voor 50 dirham (€5).

Taxichauffeurs moeten trouwens officieel de taximeter aanzetten, maar doen dat vaak niet.

Prijzen hotels in Marrakech

Riad: tussen de €40 en €100 per nacht

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar ik heb in mijn research een heel aantal goede Riads gezien die begonnen vanaf zo’n €40 per kamer per nacht. Hotels zijn dus niet zo duur in Marrakech.

Ik was zelf zo’n €70 per nacht kwijt voor mijn boetiek Riads. In principe zit je tussen de €40 en €100 heel goed, afhankelijk van je luxeniveau.

En als je echt in de watten gelegd wilt worden, dan kom je uit bij de beroemde luxehotels, waar Marrakech er een aantal van heeft. Het bekende La Mamounia kost je al snel €400 per nacht. Het überluxe Royal Mansour Marrakech begint pas vanaf €1.000 per nacht, maar ja, dan word je wel behandeld als sultan :-).

Prijzen eten & drinken in Marrakech

Hoofdgerecht: €6 – €14 (60 tot 140 dirham)

Natuurlijk hangt het allemaal een beetje af van waar je eet (hoe lokaler hoe goedkoper), en wat je bestelt. Maar in mijn ervaring betaal je bij de meeste restaurants waar je als toerist terecht zult komen zo’n 60 tot 130 dirham voor een hoofdgerecht.

Drinken: €2 – €3 (20-30 dirham)

Meestal betaal je zo’n 2 tot 3 euro voor een drankje, of dat nou Coca Cola is, thee, koffie of jus d’orange, de prijzen verschillen niet zo heel veel. Hoeveel je voor alcohol betaalt zou ik eerlijk gezegd niet weten, want ik heb zelf geen druppel gedronken in Marrakech.

Kosten activiteiten & bezienswaardigheden in Marrakech

Musea: €7 (70 dirham)

Voor de meeste bezienswaardigheden en musea in Marrakech betaal je 70 dirham entree, dat is dus zo’n zeven euro. Dan heb ik het over de beroemdste bezienswaardigheden in Marrakech: het Bahiapaleis, het Badipaleis en de Saadientombes. Het Museum Dar El Bacha was volgens mij 60 of 65 dirham.

Food Tour: €66

De food tour die ik volgde van Marrakech Food Tours was €66 per persoon. In alle transparantie: Ik werd uitgenodigd om de tour te reviewen voor Explorista.nl. Dat gezegd hebbende vond ik het zó’n leuke culturele ervaring dat ik echt aan zou raden. Je eet bovendien zoveel dat je de rest van de dag niets uit hoeft te geven aan eten :-).

Fooien in Marrakech

Fooien geven is in Marokko onderdeel van de cultuur. Als je het niet doet, wordt dat niet echt op prijs gesteld. In principe geef je een fooi aan iedereen die je een dienst levert. Dat zijn dus chauffeurs, serveersters, receptionisten, etc etc.

Ik ging meestal uit van zo’n 10% fooi op een rekening. Voor kleine services zoals mensen die je tassen dragen is 20 dirham normaal. Voor tour guides en chauffeurs is 50 (halve dag) tot 100 dirham (hele dag) normaal, afhankelijk van hoe lang je van de service gebruikt heb gemaakt. Of anders zo’n 5-10% van de prijs van de tour. Bij taxi-chauffeurs laat je ze gewoon het wisselgeld houden.

Tip: Er zijn nog steeds veel plekken in Marrakech die geen pinautomaat hebben, of die 3% er bovenop tellen voor betalingen met je credit card. Ik zou je dus aanraden om voldoende geld cash bij je te hebben (ook handig voor fooien!). In de souks van Marrakech vind je naar mijn weten geen ATM’s, maar aan de rand van het centrum wel.

Wat vind jij van deze prijzen? Is het hoger of lager dan je verwacht had?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter