Alleen naar Marrakech: hoe is solo reizen als vrouw in Marokko? (+ tips!)

door Explorista

Toen ik op Instagram bekend maakte dat ik in een week alleen naar Marokko wilde gaan, viel de halve wereld over me heen. Mijn inbox was halfvol met berichten van meiden die een superleuke tijd hadden gehad, en voor de andere helft met horrorverhalen over lastiggevallen-, nageroepen-, opgelicht- en aangerand worden. Tientallen mensen verklaarden me voor gek.

Maar mijn goede voornemen van dit jaar is “durf”, en hoewel ik advies altijd op prijs stel, zoek ik graag zélf uit wat ik ergens van vind. En dus vertrok ik (zenuwachtig!) naar Marrakech. Ik ging er volledig van uit dat me tijden een week soloreizen sowieso IETS vervelends zou overkomen.

Nu ben ik terug en is het tijd om mijn ervaring te delen. Hoe vond ik solo reizen in Marokko als vrouw? Zou ik het aanraden?

Mijn reisplanning: Marrakech en de Sahara

Ik spendeerde in januari een week in Marokko. In mijn eentje. Het was niet mijn eerste keer in Marokko (ik was al eens met een groep in Fez geweest), maar wel mijn eerste keer in Marrakech. En de eerste keer alleen in een Arabisch land.

Ik bracht een dag of vier door in Marrakech, en drie dagen op een trip naar Sahara, waarbij we stops maakten bij Aït Ben Haddou en in het Atlasgebergte. Dat was echt een langgekoesterde wens die ik voor mezelf uit liet komen.

Omdat het mijn eerste keer was om solo te reizen in Marokko, besloot ik het bij een weekje Marrakech en een georganiseerde tour naar de Sahara te houden. Ik wist niet of ik het een leuke en veilige ervaring zou gaan vinden, dus ik wilde mezelf niet meteen vastleggen om drie weken het hele land door te reizen.

Zoals ik altijd zeg over soloreizen: start small.

Mijn ervaring met solo reizen in Marokko

Laat ik beginnen met zeggen dat ik natuurlijk maar een vrij klein stukje van Marokko heb meegemaakt. Marrakech is een redelijk moderne stad en mijn groepsexcursie naar de Sahara werd georganiseerd door een tourbedrijf. Ik heb gehoord dat je buiten de grote steden een andere ervaring kunt hebben als je solo reist.

Ook wil ik nog even zeggen: Dit was niet mijn eerste soloreis. Ik heb in Europa veel alleen gereisd, en ook in de Verenigde Staten en Maleisië was ik in mijn eentje. Dit was wél mijn eerste keer soloreizen in een Arabisch land. Ik hoorde van te voren veel verhalen over opdringerige verkopers, en grensoverschrijdend gedrag van mannen richting vrouwen.

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: ik heb geen enkele negatieve ervaring gehad tijdens mijn week in Marokko. En ik heb best onverstandige dingen gedaan die ik je niet zou aanraden (in mijn eentje in afgelaten gebieden lopen, en in het donker door de medina gaan). Dat deel ik om te zeggen: zelfs in díé situaties heb ik geen enkele negatieve ervaring gehad.

Ik ben niet nageroepen, ik ben niet ongewenst aangeraakt, ik ben niet beroofd en ik ben niet afgezet.

Sterker nog: ik heb een geweldige tijd gehad. En ik vond de Marokkanen heel erg leuke mensen. Ik schrijf dit artikel dan ook vooral met als doel om je gerust te stellen.

Marrakech is niet eng en onveilig.

Dat betekent niet dat ik niet even moest wennen, hoor. Toen ik aankwam in Marrakech schrok ik in eerste instantie een beetje van het feit dat ik op straat ALLEEN MAAR mannen zag. Op de terrasjes, op straat, in de winkels: Marokko is een masculiene maatschappij. Ik voelde me ongeveer tien seconden geïntimideerd, totdat ik mezelf eraan herinnerde dat de meeste mannen op deze aarde gelukkig gewoon goede mensen zijn en dat dit echt helemaal niets wil zeggen. Er zijn ook ontzettend veel behulpzame en zorgzame (vreemde) mannen.

Als ik iets heb geleerd tijdens mijn reizen, dan is het dat wel: de meeste mensen zijn goed. En dat was eigenlijk ook mijn impressie na een week in Marokko: ja, er zijn mensen die geld aan je willen verdienen. En dat is op zich niet erg (iedereen moet een boterham verdienen). Maar veruit de meeste mensen die ik tegenkwam waren vriendelijk, en hielpen me (kosteloos) als ik er even niet uitkwam. Ik voelde me veilig.

Die vervelende verkopers

Dan nog even over die verkopers. Van te voren werd me verteld dat de verkopers in Marokko super opdringerig zijn. Dat vond ik echt enorm meevallen. Als je wel eens in Azië bent geweest, dan is dit niet heel anders.

Verkopers in de medina in Marrakech proberen je aandacht te trekken met “hello, excuse me, sorry”, maar dat mag je natuurlijk negeren. Ze willen gewoon hun product verkopen. Als je het ziet als marketing of reclame, dan voelt het minder persoonlijk. Ik vond verkopers in Marrakech eigenlijk vrij beleefd. Nee was gewoon nee. Niemand werd boos.

De enige plek die ik wél vervelend vond was Jemaa el-Fna, het hoofdplein van Marrakech. Daar zijn verkopers erg opdringerig. Die komen naast je staan met nephorloges en goedkope zonnebrillen en gaan pas na een paar keer “nee” weg. Ook ’s avonds vond ik de verkopers bij de eetstalletjes op hetzelfde plein heel irritant. Die bleven naast me lopen, en dan heb je aan mij echt de verkeerde. Als ik nee zeg, is het nee.

Maar hé, zelfs opdringerige verkopers willen uiteindelijk alleen dingen verkopen. En geld is maar geld.

Is Marrakech veilig?

Je bent in het centrum van Marrakech bijna nooit alleen. Er zijn veel andere toeristen, zeker overdag. Dat geeft een extra veilig gevoel. Als ik soms even niet wist waar ik heen moest, dan wachtte ik gewoon tot er een groep toeristen aankwam, en die volgde ik dan.

De enige plek waar ik me onprettig heb gevoeld, is toen ik ’s avonds in mijn eentje door de souks liep. Rond een uur of acht was ik in het donker onderweg naar een restaurant en gingen de winkeltjes langzaam dicht. Er was niemand meer, behalve wat verkopers. Dat voelde kwetsbaar. Maar ze deden niets.

Ik had soms het idee dat ik als solo vrouw júíst meer met rust werd gelaten dan stelletjes en groepen.

Na mijn etentje wilde ik (met drie vriendinnen die ik in Marokko ontmoet had) teruglopen naar mijn Riad. Maar toen bleek de poort van de souk ineens dicht, en waren we eigenlijk een beetje verdwaald. Ook dat was geen fijn gevoel. Je voelt je als groep vrouwen best kwetsbaar als alle kronkelstraatjes stil en verlaten zijn. Maar nogmaals: vaak is dat meer een gevoel dan dat het daadwerkelijk onveilig is. In Nederland voel ik me ’s avonds in mijn eentje ook niet op mijn gemak.

En zelfs toen we in het donker in de gesloten souk stonden, was er een lichtpuntje. Een vriendelijke schoonmaker opende een poort voor ons, zodat we uit de souk konden en makkelijk onze weg terugvonden.

Mensen zijn goed.

(Let wel goed op je spullen, want zakkenrollers zijn er natuurlijk altijd)

Ongevraagd “behulpzame” mensen

Waar je wel voor op moet letten is dat er in Marrakech veel mannen zijn die je verkeerde instructies geven. “It’s closed” als je een straat inslaat, of “the souk/the square is this way”. Niet naar luisteren. Het is meestal onwaar* en gewoon een manier om je naar hun winkel te brengen.

In sommige gevallen zijn er jongens die je vragen waar je heen gaat en die je daar vervolgens heen willen brengen (“for free, I’m not a guide!”) en die bij aankomst vervolgens toch geld willen hebben. Het is een goede regel om in principe niemand te volgen. Ik heb onderaan mijn artikel tips voor wat je moet doen als je verdwaald bent.

Maar mocht je die fout wel gemaakt hebben, maak je alsjeblieft niet te druk. Als je helemaal alleen bent en niet weet waar je bent: betaal gewoon. Als ik iemand €10 moet betalen voor mijn lichamelijke veiligheid, dan doe ik dat zonder twijfel. Geld is maar geld.

(*In sommige gevallen spreken deze mannen trouwens de waarheid en is de straat of souk écht gesloten. Maar in dat geval kom je daar vanzelf achter, en dan kun je alsnog teruglopen. Ik luisterde in principe nooit naar advies van vreemden op straat, en dat heeft goed voor me gewerkt.)

Check hieronder al mijn tips voor een veilige reis als vrouw in Marrakech.

Mijn tips voor solo reizen in Marrakech

 • Boek je airport transfer: Mijn allereerste advies is om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken als je alleen reist. Ik wilde dat mijn aankomst in Marrakech zo makkelijk mogelijk zou zijn, zodat ik rustig kon wennen aan mijn nieuwe omgeving. En dus had ik bij mijn hotel een airport transfer geboekt. Dat kost iets meer (ik betaalde 15 euro), maar ik werd voor de deur gedropt en hoefde niet te onderhandelen. Het schijnt dat er flink opgelicht wordt door taxichauffeurs op het vliegveld, dus je kunt dit beter van te voren maar gewoon vastleggen.
 • Kleed je beschaafd: Hoewel Marrakech hip is, moet je niet vergeten dat Marokko een moslimland is. Het is daarmee vrij conservatief. Je gaat als vrouw sowieso aandacht krijgen en nagroepen worden. Ik zou je aanraden om je niet te bloot te kleden. Je trekt meer aandacht en het is niet respectvol tegenover de lokale bevolking. Ik droeg vooral lange broeken, rokken en jurken, en bleef weg van heel strakke kleding.
 • Draag oortjes en zonnebril: Dit is echt mijn ultieme tip voor het overleven van de souks. Doe lekker je oortjes in, dan kun je namelijk net doen alsof je de verkopers niet hoort. Met een zonnebril op heb je ook nog eens geen oogcontact, dus zijn verkopers minder snel geneigd je aan te spreken omdat ze niet kunnen zien of je naar hun spullen kijkt.
 • Ga niet ’s avonds niet alleen op stap: Als je het kunt vermijden, dan zou ik niet alleen ’s avonds door de souk lopen. Misschien kun je iemand van je riad vragen om mee te lopen als je naar een restaurant wilt? In mijn geval was dat mogelijk.
 • Negeer iedereen die je aanwijzingen geeft: Zoals ik hierboven al zei, er zijn veel mensen die je verkeerde instructies geven. Negeer in principe iedereen die je zomaar richtingaanwijzingen geeft. Je kunt altijd nog teruglopen als ze inderdaad gelijk blijken te hebben.
 • Koop een simkaart: Ik koop altijd een lokale simkaart als ik alleen reis. Dat is gewoon een kwestie van veiligheid. Ik ben bereikbaar en andere mensen kunnen mij bereiken. Ik had een 10GB simkaart van Orange voor 100 dirham.
 • Download Maps.me: Normaal gesproken gebruik ik Google Maps op reis, maar ik kreeg in Marrakech de tip om de app “Maps.me” te gebruiken. Net als bij Google Maps kun je hierbij (als je internet hebt) de kaart downloaden om offline te gebruiken. Ik heb zowel Google Maps als Maps.me gebruikt tijdens mijn tijd in Marrakech, en ik kwam erachter dat Maps.me veel accurater was. Zeker in het doolhof van de souk zat Google Maps er héél vaak naast, terwijl Maps.Me meestal wel (redelijk) goed zat.
 • Wat te doen als je verdwaald bent: Mocht je toch verdwalen in de souks, raak dan ten eerste niet in paniek. Je komt er echt wel weer uit. Het beste is om advies te vragen aan een serveerder in een restaurant of receptionist in een Riad. Die hebben in principe niets te winnen bij jou de verkeerde kant op te sturen. En anders kun je het beste een vrouw aanspreken.
 • Vertrouw je intuïtie: Mijn aller, allerbelangrijkste tip is om altijd je intuïtie te vertrouwen. Als iets niet goed voelt, hoef je het nooit te doen. Je hoeft er geen reden voor te hebben. Een slecht gevoel is genoeg.
 • Zelfverzekerde houding: Ook heel belangrijk. Hoe zelfverzekerder je overkomt, hoe minder je lastiggevallen wordt. Als je verdwaald bent, kun je bijvoorbeeld beter even doorlopen en op een rustig plekje op je kaart kijken. Voel je trouwens niet beschaamd om mensen te negeren. Je hoeft niet op iedereen beleefd te reageren.
 • Heb een dikke huid: Het helpt wel als je een beetje een dikke huid hebt en niet alles persoonlijk neemt. Mensen roepen je na om je aandacht te trekken. Mensen willen dingen aan je verkopen. Ze runnen een business en moeten geld verdienen. Probeer het niet te persoonlijk op te vatten. Dat maakt je trip relaxter.
 • Werk aan je mindset: Een van mijn belangrijkste tips als je een beetje zenuwachtig bent, is om te werken aan je mindset. Je kunt Marrakech benaderen uit angst, of vanuit vertrouwen. Je kunt al mijn tips opvolgen, maar daarnaast nog steeds geloven dat de meeste mensen goed zijn. Je hebt zelf een relaxtere tijd als je niet overal gevaar in ziet.

Wat vond ik van Marrakech als vrouw?

Ik heb zelf echt een superleuke tijd gehad in Marrakech. Ik vond de mensen aardig en behulpzaam. Ik lette goed op mijn spullen en negeerde iedereen die iets van me wilde. Ik trad situaties met vertrouwen tegemoet. Ik denk dat al die dingen helpen.

Dat gezegd hebbende: je kunt ook gewoon pech hebben. Ik bedoel maar: ik ben eens aangerand in een bus in Malta, en ik deed niets anders dan stilzitten zonder dat er één centimeter blote huid te zien was.

Ik denk dat de mensen die een slechte ervaring hebben óf onervaren zijn (met reizen buiten Europa) óf gewoon pech hebben gehad. Je zou ook kunnen zeggen dat ik geluk heb gehad, maar zo kijk ik niet naar de wereld.

Als jij in je hart voelt dat je graag een keertje solo naar Marrakech wilt gaan, DOE het dan. Met bovenstaand advies ga je een geweldige tijd tegemoet. Marrakech is een stad met een handleiding, maar het is niet onveilig of eng. Sterker nog: ik kan niet wachten om terug te gaan en lekker weer te struinen door de 1001-nacht souks, tajine te eten in het zonnetje, en de rijk versierde paleizen te bewonderen.

LEES OOK: De 15 beste steden voor vrouwelijke soloreizigers

Heb jij solo gereisd in Marrakech? Wat vond jij ervan?

Misschien vind je dit ook interessant

8 reacties

Fleur Sophia 17 februari, 2020 - 23:15

Wat een prachtige foto’s in dit artikel! En ik heb hierdoor gelijk zin gekregen om weer naar Marrakech te gaan!

Plaats een reactie
Explorista 18 februari, 2020 - 12:37

Ahh dankjewel, wat lief!!

Plaats een reactie
Tessa 24 februari, 2020 - 22:31

Nu wil ik ook gaan! Wat een mooie foto’s en een inspirerend verhaal om het gewoon te doen en ervoor te gaan. Ik ben inderdaad ook best terug houdend met het bezoeken van Arabische landen, maar ik wil er zeker nog eens heen.. misschien toch maar gewoon doen.

Plaats een reactie
Mireille 16 september, 2021 - 23:59

Wat een leuk en positief beeld geef je van Marrakech! Als NL’se die hier woont en een riad ga openen vind ik dit soort verhalen zo leuk om te lezen!! Als je ooit nog eens komt blijf dan bij ons logeren! Met een leuke vrienden korting 😉
Groetjes, Mireille @WellnessRiadNahla

Plaats een reactie
Nora 2 maart, 2023 - 05:09

Goede reistips.
En prachtige foto’s.
Hoe heb je in je eentje deze mooie foto’s gemaakt?

Plaats een reactie
Explorista 6 maart, 2023 - 10:39

Hi Nora! Ik heb tijdens mijn reis een lokale fotograaf ingehuurd omdat ik mooie foto’s wilde van mezelf :)

Plaats een reactie
Margreet 27 augustus, 2023 - 16:52

Hoi, mag ik vragen waar je die fotograaf hebt gevonden? Ik ga in november naar Marrakech en denk erover ook een fotograaf in te huren. Groetjes, Margreet

Plaats een reactie
Explorista 27 september, 2023 - 17:17

Volgens mij had ik de fotograaf via Flytographer of iets vergelijkbaars :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter