Mijn Marrakech tips: 10 bezienswaardigheden die je niet mag overslaan op je stedentrip

door Explorista

Koningsstad Marrakech is een super leuke tip voor een stedentrip. Ik wilde al járen naar de stad voordat ik begin dit jaar eindelijk op het vliegtuig ernaartoe stapte. In mijn eentje. In een paar dagen bezocht ik de mooiste bezienswaardigheden, at ik bij heerlijke restaurants en deed ik zelfs een uitstapje naar de Sahara. In deze reisgids deel ik mijn beste Marrakech tips, zodat jij ook een heel toffe vakantie kunt hebben in deze dromerige stad!

Hoe kom je in Marrakech?

Marrakech is het makkelijkste te bereiken per vliegtuig. Je vliegt in ongeveer 3.5 uur van Nederland naar Marrakech Menara Airport. Je kunt vliegen vanaf Eindhoven en Amsterdam. Een retourticket heb je bij Ryanair of Transavia al voor een paar tientjes.

Het vliegveld ligt aan de rand van de stad, en in een half uurtje ben je in het centrum. Je kunt de bus nemen, of een taxi. Dat laatste is niet aan te raden, omdat chauffeurs op het vliegveld vaak extreem hoge prijzen vragen.

Zelf had ik een Airport Shuttle geregeld bij mijn hotel voor €15, en dat vond ik heerlijk. Geen gedoe met onderhandelen, en ik werd praktisch voor de deur van mijn hotel afgezet.

Beste reistijd Marrakech

De beste tijd voor een vakantie in Marrakech is tussen Oktober en Mei, dan is het weer het fijnst. In de zomer lopen de temperaturen flink op. In Juli en Augustus is het ondraaglijk warm met een gemiddelde temperatuur van 37 graden. In de koudste maand (Januari) is de gemiddelde temperatuur nog altijd 18 graden. ‘S nachts kan het dan wel erg koud worden.

Hou er wel rekening mee dat tussen half december en half januari hoogseizoen is, en dat het dan overal erg druk is. In de zomermaanden is er juist erg weinig te beleven in de stad, en ligt het leven een beetje stil.

Geschiedenis van Marrakech

Marrakech ligt in het zuiden van Marokko, en is (ondanks dat je dat misschien zou denken) niet de hoofdstad van Marokko. Het land is zelfs vernoemd naar de stad! Toch is niet Marrakech, maar Rabat de hoofdstad.

Marrakech werd rondom 1070 opgericht, en diende als hoofdstad voor verschillende rijken en dynastieën. Vanaf 1269 werd de hoofdstad door de Meriniden verplaatst naar Fez. Daar ging Marrakech niet goed mee om, en tijdens die periode brak de stad vaak uit in rebellie, tot het een eigen semi-autonome staat werd.

In 1525 werd Marrakech veroverd door de Saadidynastie. Toen Fez vierentwintig jaar later ook veroverd werd, werd Marrakech de hoofdstad van het verenigde Marokko. De stad bloeide tijdens deze periode op. Deze Saadidynastie is verantwoordelijk voor veel van de paleizen die je nu nog in Marrakech ziet.

Tijdens de Franse overheersing van Marokko werd Rabat gekozen als hoofdstad van het land. Dit was een compromis omdat Fez en Marrakech door de eeuwen heen rivalen zijn geweest voor de macht. Door voor Rabat te kiezen hoefde niet één van die twee steden over de andere te regeren. Na de onafhankelijkheid van Marokko in 1659 bleef Rabat de hoofdstad.


Zien & doen in Marrakech: bezienswaardigheden

Bahiapaleis

De belangrijkste bezienswaardigheid in Marrakech is het Bahiapaleis. Dit paleis werd gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw, voor de toenmalige grootvizier en zijn zoon (die later toen hij ook grootvizier was, het paleis flink liet uitbreiden). Het stadspaleis staat bekend om zijn prachtige Islamitische architectuur en de vele details op de plafonds en muren.

De naam betekent zoiets als “schittering” of “glans”. Het paleis bestaat uit vele kamers die via gangen en binnenpleintjes met elkaar verbonden zijn. De paleistuinen zijn ook zeer de moeite van het bezoeken waard.

Alles aan het paleis is groots, het werd gebouwd met de bedoeling indruk te maken op de bezoeker. Nog steeds wordt een (privé)deel gebruikt door de Koninklijke familie om gasten te ontvangen.

Ik kan me voorstellen dat het beter is om dit paleis te bezoeken met een gids, want heel veel informatie wordt er niet gegeven over het paleis. De entreeprijs is 70 dirham, en ik raad je aan zo vroeg mogelijk op de dag te gaan als je de grote tourgroepen wilt ontlopen.

El Badi-paleis

Marrakech staat niet alleen bekend om zijn 1001-nachten vibe, maar ook om de vele stadspaleizen en weelderige tuinen die het bezoeken waard zijn.

Zelf vond ik El Badi heerlijk om te bezoeken, terwijl het qua uiterlijk misschien niet het meest indrukwekkende paleis is. Het is namelijk alleen nog een ruïne. Dit zijn de overblijfselen van een zestiende eeuws paleis, dat werd gebouwd om de overwinning op het Portugese leger te vieren.

Er werden geen kosten bespaard: goud en ivoor waren bouwmaterialen voor dit paleis. Ooit waren er zelfs 360 kamers, maar tegenwoordig is daar weinig meer van over.

Het paleis werd namelijk aan het eind van de zeventiende eeuw grotendeels gesloopt toen de toenmalige keizer het paleis stripte en de materialen gebruikte om een paleis in de stad Meknes te bouwen. Nu wordt het paleis alleen nog bewoond door tientallen ooievaars, die er hun nesten hebben gebouwd.

Ik vond het wel een heerlijke plek om rond te struinen. Het is groots opgezet, en je kunt fijn over het binnenplein met vijver wandelen, de sinaasappelbomen bewonderen en genieten van een oase van rust in de drukke stad. Op de bovenste verdieping heb je prachtig uitzicht over de daken van de Medina van Marrakech.

Entreeprijs is wederom 70 dirham.

Saaditombes

Zoals hierboven al even aangestipt, bloeide Marrakech op onder de Saadidynastie. De periode dat zij regeerden over de stad wordt ook wel de “Gouden Eeuw” van Marrakech genoemd.

Na het einde van hun regeerperiode werden ze begraven in een prachtige ruimte met mozaïek en marmeren graftombes. In het mausoleum liggen 4476 leden van 60 generaties van de Saadi-familie.

De jaloerse nieuwe Sultan gaf opdracht om alle herinneringen aan de Saadidynastie te verwijderen. Grafschennis ging hem echter een tikje te ver, dus aan het begin van de achttiende eeuw werd de ingang naar de necropolis ommuurd. Het duurde nog tot 1917 voordat de graftombes opnieuw ontdekt werden. Sindsdien zijn ze in ere hersteld.

Het complex ligt naast de moskee van de Kasbah. Binnen tref je een tuin, een aantal overdekte graven en één kleine ruimte waar de meest spectaculaire graftombes te vinden zijn. Hier kunnen steeds maar twee mensen tegelijkertijd naar binnen, dus kan de wachtrij enorm oplopen. Ik stond een uur (!) in de rij.

Kom dus het liefst zo vroeg mogelijk op de dag. Entreeprijs is 70 dirham.

Djemaa El Fna

Het belangrijkste plein in de Medina (oude stadscentrum) van Marrakech is Djeemaa El Fna. Dit plein is echt een aanslag op al je zintuigen. Je struikelt er (bijna letterlijk) over slangenbezweerders, henna-artiesten en straatmuzikanten. ‘S avonds staat het plein ook nog eens vol met allerlei street food-stalletjes.

Hoewel het een heel belangrijk plein is, en je er dus ook niet omheen kunt, vond ik het zelf niet zo’n prettige plek. Er hangt een chaotische energie, en ik vond de verkopers er enorm opdringerig. Zorg dat ze niet ineens een slang om je nek leggen of henna op je hand proberen te schilderen.

Een betere tip is om bij één van de café’s rondom het plein een munt thee te drinken, en vanaf het dakterras alle drukte te observeren. Twee vliegen in één klap: de ultieme manier om het plein te ervaren, én je maakt meteen kennis met Marokkaanse muntthee (super lekker!).

Koutoubia Moskee

De meest opvallende moskee van Marrakech is de Koutoubia Moskee. Het is tevens de grootste moskee, en de 69 meter hoge minaret kun je duidelijk zien vanaf Djemaa El Fna. Als niet-moslim mag je helaas alleen niet naar binnen, dus bewonderen kan alleen vanaf de buitenkant.

De bouw van de moskee begon rond 1150, en de bouw diende later als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla en de Hassantoren in Rabat. Omdat de minaret niet helemaal goed naar Mekka gericht was, moest hij opnieuw gebouwd worden.

Struin door de Souks

In de Medina van Marrakech vind je een aantal souks. Een souk is een Arabische markt, meestal overdekt. In Marrakech heb je er een aantal, die via smalle gangetjes en kronkelige straatjes met elkaar verbonden zijn. Om eerlijk te zijn heb je geen idee wanneer de ene begint, en de andere eindigt.

Dit is mijn favoriete deel van Marrakech, en hetgeen wat de stad zijn sprookjesachtige sfeer geeft. Als je door het doolhof van straatjes struint, zul je ongetwijfeld een keer verdwalen. Maar dat is niet erg, want je komt onderweg eindeloze winkeltjes met exotische lampen, kleurrijke sandaaltjes of prachtige vloerkleden tegen.

Ik zal binnenkort een artikel schrijven met mijn beste tips voor je eerste keer Marrakech, en hoe je de overweldigende souks overleeft!

Jardin Majorelle

De allermooiste plek van Marrakech is de Jardin Majorelle. Dit is een botanische tuin die vol staat met honderden soorten planten van over de hele wereld.

De tuin werd in 1924 opgericht door Franse kunstenaar Jacques Majorelle. Hij bouwde er ook een atelier en schilderde die kobaltblauw (een kleur die nu “majorelleblauw” wordt genoemd).

Na de dood van de kunstenaar leek het er even op dat de tuin in handen zou gaan vallen van een projectontwikkelaar die de tuin wilde slopen en er een hotel wilde neerzetten. Modeontwerper Yves Saint Laurent stak hier een stokje voor, en kocht de tuin op. De prachtige tuin is nog altijd te bezoeken en herbergt inmiddels ook een Berbermuseum en het Yves Saint Laurent-museum.

Het is een goed idee om voor deze tuin skip the line-tickets te kopen. Het kan hier enorm druk worden, en als je die hebt mag je in een andere (kortere) rij. Let er op dat het Yves St. Laurent museum op woensdag gesloten is, trouwens. Entreeprijs voor de tuin is 70 dirham.

Dar el Bacha

De laatste van de bezienswaardigheden in Marrakech die ik wil benoemen is wederom een stadspaleis: Dar El Bacha. Al is het trouwens officieel een museum, het Musée des Confluences. Ik vond het museum eigenlijk niet zo heel interessant.

Dar el Bacha is echter wel een goed alternatief voor het drukke Bahiapaleis. Dit paleis was namelijk de woning van de pacha (burgemeester), en beschikt ook over een prachtige binnentuin met sinaasappelbomen, een fontein, houten plafonds en kleurrijke mozaïek.

Ook zit hier een fijn koffiezaakje met 140 soorten koffie (!). Als je alleen naar de koffiezaak gaat, hoef je niet te betalen voor het museum (maar je loopt toch nog over het prachtige binnenplein!). Het museum zelf kost volgens mij 60 dirham (als ik het me goed herinner).

Marrakech Food Tours

Één van de tofste dingen aan reizen is de lokale keuken proeven. Maar ik vind dat soms dus best intimiderend: hoe weet ik nou waar ik écht authentiek eten krijg. En wat ik dan moet bestellen? Couscous en tajine ken ik wel, maar er moet meer zijn toch?

Daarom vind ik food tours altijd enorm leuk om te volgen. Gelukkig heeft één van mijn vriendinnen in Marrakech een eigen food tour bedrijf met haar man: Marrakech Food Tours. En ze had toevallig nog een plekje vrij op haar tour en nodigde me uit om de tour te volgen.

Samen met een leuke vrouwelijke gids bezochten we allerlei kleine hole in the wall restaurantjes en food stalletjes waar we niet alleen heerlijke dingen probeerden, maar ook meer leerden over de voedseltradities van de locals.

Wist je dat er een donut-man is, waarbij je je eigen ei mee kunt nemen om een ei met donut te laten maken? Of dat er grote afvalovens zijn die niet alleen afval verbranden, maar met die hitte ook het gerecht tangia verwarmd wordt?

Bij de eerste stop heb ik zelfs een stukje schepenhoofd gegeten, wat een lokale specialiteit is. Super leuke avondactiviteit in Marrakech dus!

Boek hier je food tour in Marrakech!

Ga naar een hammam

Als je helemaal klaar bent met alle paleizen, tuinen en andere bezienswaardigheden, is het tijd om te genieten van een hammam. Ik ben er zelf niet heen geweest omdat ik dat een beetje intimiderend vond in mijn eentje, maar vrijwel elke andere reiziger die ik sprak heeft er eentje meegepakt.

Mijn local vriendin Amanda raadt de volgende hammams aan: The Royal Mansour, Hammam Rose Bonheur, Le Bains de Orient en Le Bains de Marrakech. Voor uitgebreide instructies over hoe een hammam precies werkt, en waar je je op moet voorbereiden, kun je het beste haar blogpost even lezen.

Wat zijn jouw beste tips voor Marrakech?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter