Inhoudsopgave
Jaipur is één van de belangrijkste steden in Rajasthan. Alle grote steden in Rajasthan hebben bijnamen, en dus ook Jaipur: de Pink City. De reden dat de stad ‘pink’ heet is omdat het zo genoemd is door iemand die kleurenblind is. Nee, grapje. De oude binnenstad van Jaipur is een beetje oranje-gekleurd, maar het schijnt dat het met het ochtendlicht mooi roze kleurt. Jaipur was de derde bestemming op onze reis, na het begin in New Delhi en de prachtige Taj Mahal. In dit artikel deel ik de Jaipur bezienswaardigheden die je echt niet mag missen. Check mijn tips!
Hawa Mahal (windpaleis)
Als je naar Jaipur gaat dan zul je dit plaatje wel kennen, het prachtige windpaleis, Hawa Mahal genaamd. De oranje gekleurde gevel met 953 ramen, balkons en nissen verspreid over vijf verdiepingen. Mocht je denken dat dit daadwerkelijk een paleis is, dan kom je bedrogen uit. Het is namelijk echt alleen maar een gevel. De gevel bestond met als enige doel dat de vrouwen van de koning de jaarlijkse parade konden bewonderen zonder zelf gezien te worden. Het mooiste uitzicht op het windpaleis heb je vanaf het café aan de overkant van de straat, waar je gratis uitzicht hebt over de gevel.
Fort Ajmer
Het fort van Ajmer ligt een paar kilometer buiten Jaipur in het plaatsje Amer, de voormalige hoofdstad van het koninkrijk. Het paleis is gigantisch, het gebouw beslaat ruim vier vierkante kilometer. Dat is op zich niet gek, het was natuurlijk wel de verblijfplaats van de koning. Wat wél gek is, is dat één van de meest populaire manieren om er te komen is via olifanten. Dat wist ik, en toch sprongen de tranen in mijn ogen toen ik ze voor het eerst zag. Ik wíst dat ik ze ging zien, en ik ben faliekant tegen olifant rijden, maar ik had echt niet verwacht dat het me op zo’n emotioneel niveau zou raken. Maar toen ik die prachtige majestueuze beesten in een rijtje één voor één naar het platform zag sjokken waar toeristen opstapten, moest ik echt bijna huilen. Wat een verschrikkelijke traditie, die standaard aangeboden wordt in tours (ook in de onze). Gelukkig bestaat ook de optie om met een jeep naar boven te gaan, voor mensen die niet bij willen dragen aan dierenmishandeling.
Het fort Ajmer (ook wel Amber genaamd) werd gebouwd in 1592 door koning Jai Singh I. Het is grotendeels gebouwd met rode zandsteen, wat de karakteristieke kleur meegeeft. De steen komt in Rajasthan heel veel voor. Door de eeuwen heen werd het paleis uitgebreid, totdat Jaipur in 1727 de hoofdstad werd van het koninkrijk. Het mooiste van dit paleis vond ik lekker ronddwalen door de gangen van het paleis, en het uitzicht over het kleine plaatsje (Amer) ernaast.
Geluid en lichtshow
‘S avonds vindt er bij het fort een geluid- en lichtshow plaats. In het Engels gelukkig. Dat is best wel leuk gedaan, er wordt een soort hoorspel gedaan dat je meeneemt in de geschiedenis van Amer en Jaipur, en zelfs het ontstaan van India. De lichtshow zelf stelt niet super veel voor, gewoon wat gekleurde lichten, maar ik vond het best wel interessant om zo meer te leren over Rajasthan.
Jal Mahal (waterpaleis)
Als je door Jaipur rijdt, zal dit paleis je meteen opvallen. Het staat namelijk ten midden van een groot meer. Daarom wordt Jal Mahal ook wel het waterpaleis genoemd. Dit is waar de koninklijke familie in de zomer naartoe ging, als de temperaturen in de stad ondraaglijk werden. Het water bracht wat verkoeling met zich mee. Het paleis is niet te bezoeken voor bezoekers, maar het is wel mooi om er een foto van te maken.
City Palace
Natuurlijk heeft Jaipur ook zijn eigen paleis, want van paleizen kun je er nooit genoeg hebben zijn ze van mening in Rajasthan. Dit paleis heeft de originele naam: City Palace. En daar is geen woord van gelogen. Het paleis werd tussen 1729 en 1732 gebouwd door Jai Sing II nadat de stad tot hoofdstad van het koninkrijk werd gekozen. Dit paleizencomplex werd de zetel van de Maharaja (de koning). Nu is het een museum, al is het overgrote deel nog in handen van de koninklijke familie (en dat is alleen met een flinke extra uitgave te bezoeken). Wat ik het mooiste vond aan het paleis waren de bijzondere versieringen, en dan in het bijzonder de deur met pauwen-design. Echt: die wil ik later ook in mijn huis! Ik keek mijn ogen uit :-).
Monkey Temple
Hoewel Jaipur op zichzelf een prachtige toeristische bestemming was, was mijn favoriete bestemming de monkey temple. De tempel heet eigenlijk Hanuman en is een Hindoeïstische tempel, maar het is inmiddels veel bekender door de apenpopulatie die in de omgeving van de tempel woont. Je kunt hier apen van dichtbij bewonderen, in een prachtige tempel in de heuvels rondom Jaipur. Belangrijk: de apen zijn compleet vrij om te gaan en staan waar ze willen en worden nergens tot gedwongen. Ik zag de hele tijd apen komen en gaan in de tempel, en weer verdwijnen in de bossen achter de heuvel waar ze wonen. Kunstjes doen is uit den boze, de apen kunnen gewoon lekker zichzelf zijn.
De apen zijn totaal niet agressief. Ze weten wel dat er bij mensen nootjes te scoren zijn, dus die komen ze soms wel halen. Wees natuurlijk wel voorzichtig, het blijven wilde dieren. Dat gezegd hebben waren ze toen wij er waren zélf ontzettend lief en voorzichtig en je kon ze mooi van dichtbij bekijken. Ik vond eigenlijk dat alles er heel respectvol aan toe ging. De apen werden nergens toe gedwongen, en konden gewoon zichzelf zijn, en ook als bezoeker kon je lekker rondlopen en doen waar je je prettig bij voelt. In de tempel komen ook nog steeds locals bidden. Je hoeft als toerist alleen maar 50 roepie te betalen voor je camera, en verder kun je ervoor kiezen een zak nootjes te kopen, maar dat hoeft niet. Dit was echt mijn dikke aanrader van Jaipur, dus als je dit leuk lijkt, zeker gaan! Heel speciaal!
Dit waren mijn tips voor bezienswaardigheden in Jaipur. Een prachtige stad met veel bezienswaardigheden en dingen om te doen, waar je jezelf zeker twee dagen kunt vermaken.
5 reacties
Wat een prachtige foto’s weer! Dit klinkt echt best wel goed, zeg! India trekt me eigenlijk totaal niet, maar dit ziet er toch wel goed uit…
India is zo mooi. Ik snap wel waarom het sommige mensen niet trekt, maar dat heeft denk ik ook met bepaalde vooroordelen te maken (dat zie ik tenminste om mij heen!) :-)
Al weer 11 jaar geleden dat we in Jaipur waren. Hotel was geweldig (duur voor een backpacker maar met zwembad!), Jaipur zelf vooral druk en erg heet. Mei is geen goede periode voor Rajastan. Maar de moghul cultuur is erg mooi en intrigerend.
Toen wij er waren stond de gevel van Hawa Mahal in de stijgers. Jammer voor de foto’s, beter voor de gevel die er treurig bij stond met graffiti en afbladderende stuc en verf. Dat ziet er nu een stuk beter uit.
Mei is inderdaad wel erg warm voor Rajasthan, ik zou zeker aanraden tussen november en februari te gaan. De Moghul cultuur is inderdaad waanzinnig mooi. En de Hawa Mahal zag er prachtig uit, dus de restauratie is goed gelukt! :-)
Ooh, ziet er supergaaf uit! :)