De 12 mooiste kastelen in België om te bezoeken tijdens een dagje uit

door Explorista

Eerder schreef ik al over de mooiste kastelen in Nederland en Duitsland en natuurlijk kon ook België niet achterblijven. Kastelen, waar ze ook staan, vertellen interessante verhalen over de geschiedenis van een land of een grondgebied. Je waant je even in een hele andere tijd.

In België vind je allerlei kastelen: sommige die toegankelijk zijn voor publiek en andere die juist een mysterieus randje hebben, omdat je ze alleen van buitenaf kunt bewonderen. Ontdek hier alvast een stukje geschiedenis van ieder kasteel voor je in de auto stapt richting het zuiden. Dit zijn de 12 mooiste kastelen, of châteaus wanneer je in Wallonië bent, van België.

Bron foto

Château de Belœil

Het kasteel van Belœil ligt in de gelijknamige Waalse plaats en staat daar sinds de 15e eeuw. De familie de Ligne bezat het kasteel al enkele eeuwen toen er rond de 17e eeuw besloten werd om het kasteel van haar toenmalige vorm om te toveren tot een luxe landhuis in de Franse stijl. Simpelweg omdat de prins de Ligne van mening was dat dit zijn status en macht versterkte. Rondom het kasteel vind je prachtige tuinen die door de jaren heen aangelegd zijn.

Je kunt het kasteel van Belœil vrijwel dagelijks en het hele jaar door bezoeken. Wandel door de Franse tuin met uitzicht op het kasteel en bewonder de Orangerie waar regelmatig (privé) evenementen georganiseerd worden. De ruimtes in Château de Belœil zijn ingericht met antiek meubilair. Ontdek de bibliotheek met meer dan 20.000 werken en bewonder de kunst in de imposante salon van de veldmaarschalken. Genoeg te zien dus!

Bron foto

Burcht Reinhardstein

In de Ardennen bij het dorp Ovifat ligt Burcht Reinhardstein. Alsof de prachtige omgeving van de Ardennen nog niet genoeg reden is om richting Reinhardstein te gaan, heeft de burcht ook nog eens de hoogste waterval van België (60 meter). Dat plaatje hebben we te danken aan Reinout van Weismes die de hoogteburcht in 1354 bouwde. Burcht Reinhardstein ging door vele handen in de eeuwen die daarop volgden en is uiteindelijk bij een non-profitorganisatie terecht gekomen.

De burcht is goed onderhouden en daardoor absoluut de moeite van het bezoeken waard. Ontdek de verschillende ruimtes van het kasteel waarin het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Hou ook de kalender van Burcht Reinhardstein goed in de gaten, want ze organiseren regelmatig bijzondere tentoonstellingen, evenementen en Middeleeuwse feesten. Je kunt er het hele jaar door boogschieten. Laten we eerlijk zijn: extra tof om dat te doen met een gigantische burcht naast je.

Bron foto

Burcht Gravensteen

Ook Vlaanderen mag een aantal prachtige kastelen tot zijn domein rekenen. Burcht Gravensteen bij Gent is extra bijzonder, want het is de enige overgebleven Middeleeuwse burcht met een intact gebleven verdedigingssysteem in Vlaanderen. Het voordeel van Burcht Gravensteen is dat je een bezoek perfect kunt combineren met een stedentrip naar Gent. Ik heb zelf Burcht Gravensteen ook gezien en inderdaad, het is een van de best bewaarde kastelen die ik ooit gezien heb.

Ontdek op eigen tempo het grote kasteel en maak zeker gebruik van de audiotour die je erbij krijgt. Gravensteen heeft een rijke geschiedenis en dat betekent goede verhalen. Vlaamse comedian Wouter Deprez heeft de audiotour ingesproken, dus een saaie ontdekkingstocht wordt het zeker niet. Je kunt het hele jaar (m.u.v. kerst en oud en nieuw) dagelijks de burcht bezoeken. Snel een citytrip naar Gent boeken dus!  

Bron foto

Kasteel van Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek is een middeleeuwse waterburcht in het gelijknamige dorp Gaasbeek, net onder Brussel. In 1240 werd de basis voor de burcht gelegd die uiteindelijk na een flinke renovatie in de 18e eeuw zou leiden tot het kasteel zoals je dat vandaag de dag ziet. Toen de laatste markiezin stierf, liet zij het kasteel na aan de Belgische Staat die er uiteindelijk voor koos om het kasteel open te stellen voor publiek.

Nog altijd kun je van april tot november ontdekken hoe het leven er vroeger op het kasteel uitgezien heeft. Kasteel van Gaasbeek is een officieel erkend museum met een uiteenlopende kunstcollectie. Regelmatig wordt deze collectie tijdelijk uitgebreid met een gasttentoonstelling. Je vindt op de website meer over de collecties die er nu te vinden zijn.

Niet alleen in het kasteel kijk je je ogen uit, maar ook daarbuiten. Kasteel van Gaasbeek heeft namelijk ook nog een flinke museumtuin met allerlei fruit- en groentesoorten en een mooi uitzicht op het kasteel zelf.

Bron foto

Kasteel Ooidonk

In Sint-Maria-Leerne vind je Kasteel Ooidonk, een oude waterburcht. De allereerste stenen die in de 12e eeuw op de plek van het kasteel werden gelegd, waren voor een boerderij. Uiteindelijk groeide Kasteel Ooidonk in de 14e eeuw uit tot een ‘officiële’ waterburcht. Die pret duurde niet heel lang, want in 1491 werd het kasteel verwoest en na een wederopbouw moest kreeg het kasteel het in 1579 nogmaals zwaar te verduren. Uiteindelijk werd het kasteel opgekocht en herbouwd in de renaissancestijl zoals je kasteel Ooidonk nu ziet.

Wanneer je richting het kasteel gaat, kom je via het voormalig jachtterrein ‘Ooidonkbos’. Al die bomen in combinatie met het kasteel leveren een magisch plaatje op. In kasteel Ooidonk krijg je een inkijkje in hoe men ooit leefde. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd rondom het kasteel. Niet alleen ontdek je van april tot half september het kasteel zelf, maar ook de bijbehorende tuin (het hele jaar geopend) is de moeite waard.

Bron foto

Kasteel van Seneffe

In de gelijknamige plaats Seneffe vind je het kasteel van seneffe. Dit kasteel is vergeleken met de andere kastelen pas laat ontstaan. In de 18e eeuw werd het kasteel pas gebouwd. De graaf van Seneffe was een rijke ondernemer die een geschikt buitenverblijf zocht, en dus bouwde hij het kasteel van Seneffe. Na verloop van tijd kwam het kasteel via verschillende eigenaren bij de Belgische overheid terecht. Zij besloten er vervolgens een museum in te vestigen.

Vandaag de dag vind je in het kasteel van Seneffe het museum voor zilversmeedkunst. Gelukkig is dit niet ten koste gegaan van het klassieke interieur van het kasteel. In het typische 18e-eeuwse interieur staan de vele voorwerpen binnen de zilversmeedkunst tentoongesteld. Zo ontdek je direct wat hun functie was. Het kasteel en de bijbehorende tuin zijn het hele jaar geopend (m.u.v. kerst en oud en nieuw). Leer meer over de geschiedenis door een tour te volgen en ontdek het landgoed op een van de fietsen die bij het kasteel verhuurd worden.

Bron foto

Château de Freÿr

Château de Freÿr is een middeleeuws jachtslot dat gebouwd werd in de 15e eeuw. Het in het dorp Freÿr gelegen château kwam al snel in handen van Jean de Rochefort Orjol. Hij schonk het aan zijn kleindochter en haar man in 1410. Eeuwen later is het kasteel nog altijd in handen van diezelfde familie.

Als een ware zomerresidentie met prachtige tuinen heeft château de Freÿr heel wat bijzondere gasten ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan Lodewijk XIV en Stanislas I. Wanneer je door de vertrekken wandelt kun je je bijna voorstellen hoe er hier geleefd werd.

Ook de tuinen van het kasteel zijn het benoemen waard. Vijvers, fonteinen, oranjebomen, mooie vergezichten over de Maas en haagdoolhoven maken het bijzondere plaatje compleet. Het kasteel is het hele jaar door geopend, alleen kun je er buiten de zomermaanden enkel in het weekend terecht.

Bron foto

Alden Biesen

Het indrukwekkende kasteeldomein Alden Biesen, vlakbij Maastricht, is van oorsprong een landcommanderij van de Duitse Ridderorde. In de 13e eeuw kende deze orde 12 provincies waarvan Biesen er eentje was. Alden Biesen werd de belangrijkste locatie van de provincie en beleefde van de 16e tot de 18e eeuw haar hoogtijdagen. In die periode werd Alden Biesen ook uitgebouwd tot het grootse kasteel zoals je dat nu ziet.

Inmiddels is Alden Biesen een cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap waardoor er allerlei verschillende evenementen plaatsvinden. Geen zorgen, dat gaat niet ten koste van de mogelijkheid om Alden Biesen te bewonderen. Je kunt zelf op ontdekkingstocht op het kasteeldomein of met behulp van een van de verschillende rondleidingen. Op de site van Alden Biesen ontdek je welke activiteiten er allemaal plaatsvinden.

Grotere organisaties kunnen ook daadwerkelijk bij Alden Biesen slapen. Als individu is dat helaas niet mogelijk, maar op slechts 150 meter van het kasteeldomein vind je viersterrenhotel Martin’s Rentmeesterij. Naast de handige locatie is er ook nog eens een binnenzwembad aanwezig. Wat wil je nog meer!

Bron foto

Kasteel van Chimay

Net als de meeste andere kastelen ligt ook het kasteel van Chimay in de gelijknamige plaats. Het kasteel ligt wat hoger in de omgeving waardoor je er uitkijkt op de vallei van de rivier Eau Blanche. Het is het kasteel van de prinsen van Chimay en daarmee wordt het kasteel ook wel de ‘hoofdzetel’ genoemd. Het bijzondere aan dit kasteel is dat het vrijwel altijd in handen is gebleven van diverse invloedrijke families en er daardoor geen overheid of afgeleide daarvan aan te pas gekomen is.

In het kasteel maak je kennis met de verschillende prinsen van Chimay aan de hand van een interactieve route. Dit kan het hele jaar door op wisselende dagen en tijden, dus check voor je vertrekt eerst de website! Ook worden er regelmatig culturele activiteiten georganiseerd op het kasteel. Veelal muzikale, klassieke optredens vinden er plaats. Er is bovendien het hele jaar meerdere keren per dag een filmvoorstelling over de geschiedenis van het kasteel.

Bron foto

Château de Vêves

Château de Vêves werd ooit gebouwd als villa in de Belgische plaats Houyet. In de 12e eeuw kwam de inmiddels uitgebouwde villa in handen van Wouter van Beaufort. Tot de dag van vandaag is de familie Beaufort trotse eigenaar van château de Vêves en zorgen zij voor het onderhoud ervan. Ze kozen ervoor om verschillende periodes uit de geschiedenis te verwerken in het interieur. Je wandelt daardoor langs de diverse kenmerkende interieurstijlen die in de middeleeuwen belangrijk waren.

Ook de omgeving van het kasteel is prachtig. Château de Vêves ligt namelijk op een heuvel waardoor je vanaf een afstand het bijzondere gebouw al goed ziet. De vier kenmerkende torenspitsen maken het een onmiskenbaar, bijna sprookjesachtig, kasteel. Het kasteel is een gedeelte van het jaar te bezoeken, maar voor de actuele informatie kun je het beste op de website kijken.

Bron foto

Kasteel van Beersel

Ook het kasteel van Beersel is een onmiskenbaar kasteel. Het filmische gebouw heeft namelijk nog altijd het uiterlijk van een versterkte burcht. Veel burchten werden in de middeleeuwen opnieuw vormgegeven om het een luxueuzere uitstraling te geven. Het kasteel van Beersel heeft nog altijd die typische elementen van een waterburcht.

Er wordt nog veel gerestaureerd aan deze bijzondere locatie. Hou er daarom rekening mee dat het kasteel (dat ook te bezoeken is) niet zo strak ingericht is al sommige andere kastelen. Hoewel je dus een bezoek aan het kasteel kunt brengen, is het van buitenaf bewonderen ook een goede manier om een indruk te krijgen.

Wil je je toch even een andere tijd wanen? Een stripboek van Suske en Wiske, ‘de schat van Beersel’, speelt zich af op deze locatie. Of een Suske en Wiske de meest betrouwbare bron is voor een tijdreis laat ik in het midden, maar een goed excuus om een stripboek te lezen is het zeker.

Bron foto

Kasteel Den Dool

In Helchteren staat het 16e-eeuwse kasteel Den Dool. Al in 1282 werd de eerste vermelding van het kasteel gevonden, maar in die tijd had het nog niet de huidige vorm. Nadat verschillende eigenaren in de 16e-eeuw het toenmalige bouwwerk uitbreidde en versterkte met torens, grachten, toegangspoorten en een slotkapel ontstond kasteel Den Dool zoals we dat nu kennen. Of nouja, het uiterlijk zoals we dat nu kennen.

In 1994 werd het kasteel voorzien van een brouwerij waar de Ter Doler bieren gemaakt worden. Je komt dan ook meer informatie over dit kasteel tegen wanneer je zoekt op ‘Ter Dolen’ in plaats van ‘Den Dool’. Ieder weekend en op feestdagen worden er rondleidingen georganiseerd door deze bijzondere bierbrouwerij. Na afloop drink je uiteraard een van deze ‘kasteelbieren’ op het landgoed dat bij kasteel Den Dool hoort.  

Bron hoofdfoto

Wat is jouw favoriete kasteel in België?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Wanda 30 januari, 2020 - 13:55

Bedankt voor de tips! Wij komen elk jaar wel in de Ardennen en hebben dan ook wel al een paar kastelen bezocht. Vorig jaar nog het kasteel van Modave, ook echt een aanrader.

Plaats een reactie
Linda van My Wanderlust Diary 8 juni, 2020 - 14:19

Hey,

Volgens mij is de foto die je hebt gebruikt bij het stukje over Kasteel de Veves niet van Kasteel de Veves. Dat kasteel heeft alleen ronde torens. En het steen is beige en niet rood.

Plaats een reactie
Linda van My Wanderlust Diary 8 juni, 2020 - 14:20

Oh wacht, ik zie nu dat je de foto voor het stukje zet. Mijn excuses :)

Plaats een reactie
ANITA VEKEMANS 21 oktober, 2020 - 12:40

kastelen … prachtig!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter