Inhoudsopgave
Er gaat niets boven dat krakende geluid van sneeuw onder je ski’s, de zon op je huid, en de frisse lucht om je heen terwijl je van de piste af zoeft. Aan het eind van de middag pak je een drankje tijdens de Après Ski, eet je een hapje in de toffe restaurants en kruip je ’s avonds lekker op de bank voor de open haard. Maar met zo’n grote hoeveelheid aan skiresorts, waarom moet je dan juist naar Kitzbühel & Kirchberg in Oostenrijk? Omdat het er fantastisch is. Dat zal ik je uitgebreid vertellen!
Het is officieel het beste ski-resort ter wereld
En dat zeg ik niet gewoon, dat is dus officieel verkozen. Hoewel het al jaren op rij het beste ski-resort van Europa is, haalde het in 2015 ook de prijs voor het beste-ski resort ter wereld binnen. Indrukwekkend, niet? Toen ik er was, begreep ik ook meteen waarom. Het is er allemaal zo goed verzorgd. Door de Noord-Westelijke ligging is er gegarandeerd sneeuw tussen December en April, waardoor je 180 dagen kunt skiën per jaar. Ook hebben de pistes bij elkaar opgeteld een totale lengte van 179 kilometer! Je kunt van de top helemaal naar het dal skiën, en met de ski’s heel makkelijk verschillende delen van het gebied ontdekken, zonder dat je constant een pendelbusje heen en weer moet pakken. Wat een uitkomst! Door die verscheidenheid van pistes kun je jezelf zonder probleem dagenlang vermaken.
Grappig genoeg vond ik dat je aan de liften echt af kunt zien wat een goed verzorgd gebied het is. Er zijn 54 liften, voornamelijk een mix van stoeltjesliften en gondola’s en ik heb zelden langer dan tien minuten in de rij gestaan. Sommige liften hebben zelfs stoelverwarming. En dat uitzicht uit de lift… je kijkt uit over de prachtige vallei omringd door besneeuwde bergen, met beneden in de vallei de de puntige dakjes van Kitzbühel en de opvallende kerktoppen. Magisch.
Er vinden supertoffe sportwedstrijden plaats
Hahnenkamm: als je fan bent van skiraces, dan zal de naam je bekend voorkomen. De Hahnenkammrennen is een bekende skirace, waar ’s werelds beste skiërs aan mee doen, met als doel zo snel mogelijk naar beneden te racen. Ik heb even bij de afdaling (de Streif, genaamd) naar beneden mogen gluren, en dat was voor mij ruim genoeg. De Streif heeft trouwens ook een rode afdaling naar het dal, en die heb ik wel helemaal gedaan. Ik was ook getuige voor de Streif Vertical Up, waarbij ze zo snel mogelijk omhoog proberen te rennen. Dat wordt gedaan in het donker, en het is super gaaf om de lichtjes zo de berg op te zien gaan (en weer naar beneden te zien rollen, als mensen onderuit gaan).
Bikkels!
Kitzbühel is super gezellig
Vanaf het allereerste moment dat ik Kitzbühel inliep, werd ik al een beetje verliefd op het stadje. Hoe kun je dat ook niet worden als de huizen gekleurd zijn in de kleuren van de regenboog? Veel wintersport dorpen zijn echt puur op het toerisme gebouwd, en dat idee had ik totaal niet bij Kitzbühel. Het zit niet vol met winkeltjes die toeristische meuk verkopen, maar met gewone kledingwinkels (en nouja.. ook een Louis Vuitton ;-)). En je komt hier vooral leuke café’s en lekkere restaurants tegen, die gewoon het hele jaar open zijn. Er wordt hier gewoon geleefd, en dat vind ik erg leuk.
Er zijn ook leuke dingen voor niet-skiërs
Staat de hele familie van ’s ochtends vroeg tot het avondeten op de ski’s en ben je bang dat er voor jou niks te beleven is? Nope. Van handboogschieten tot hiking en van een koetsrit tot segway rijden: er is in de omgeving echt een hoop te doen. Wat ook fijn is, is dat je lekker buiten bezig kunt zijn, en dat is echt geen straf als de omgeving eruit ziet zoals hier. Binnenkort schrijf ik een uitgebreide post over wat je allemaal in Kitzbühel en omstreken kunt doen als niet-skiër!
De prachtige wandeling…
Het is makkelijk te bereiken
Wij Nederlanders zijn het natuurlijk wel gewend een flink stukje te rijden, en je kunt dus ook in een dagje naar Kitzbühel rijden. Vanaf Utrecht is het zo’n 9.5 uur rijden. Daarnaast kun je met de trein gaan. Vanuit verschillende plekken in Nederland vertrekt de Alpen Express. Daar stap je rond etenstijd in, en je stapt rond het ontbijt weer uit. Hoe handig is dat? Het station van Kitzbühel ligt overigens recht onder de Hahnenkamm-lift, dus binnen vijf minuten na aankomst kun je in de ski-lift zitten!
Vliegen is natuurlijk ook een optie. Dat doe je het beste naar Innsbruck, maar ook Salzburg en München zijn niet zo ver weg. Ik vloog zelf op München, waarna de transfer zo’n twee uur duurt (langer als je files hebt).
Er is accommodatie voor ieder budget
Onderdeel van de Kitzbueler Alpen is ook het plaatsje Kirchberg, wat vlak naast Kitzbühel ligt, en je kunt zelfs van het ene naar het andere dorp skiën. Kirchberg is erg populair bij Nederlanders. In beide plaatsjes vind je voor ieder wat wils wat betreft accommodatie. Je kunt verblijven in vijf sterren hotels, maar je kunt ook gewoon lekker een appartementje huren. Ik heb zelfs een camping gezien in Kitzbühel, dus ook de kampeerliefhebbers kunnen hun geluk niet op.
Ikzelf verbleef in Alpen Garni Auwirt, in het plaatsje Aurach, net buiten Kitzbühel. Ik kan het het je zeker aanraden, al was het maar vanwege het superlieve echtpaar dat samen de bed & breakfast runt. Ik verbleef in het schattigste eenpersoonskamertje, met de traditionele houten muren en meubels. Maar het was heerlijk. Door de ligging net buiten het dorp was het heerlijk stil, en keek ik ’s ochtends tijdens het smakelijke ontbijt naar de hertjes die in de tuin ronddwaalden.
Het eten is er super lekker
Eigenlijk wist ik niet heel erg veel van Oostenrijkse cuisine, voordat ik naar Kitzbühel en Kirchberg ging. Mijn ontbrekende kennis van de Oostenrijkse cuisine werd meteen afgestraft toen ik op de eerste dag een ‘rundvleessalade’ bestelde, en dat gewoon een bord reepjes rundvlees bleek te zijn (WHY?!). Maar de rest van de week heb ik waanzinnig gegeten: van Käsespatzle tot Kaiserschmarrn en van Wiener Schnitzels tot Spinatknödel… de Oostenrijkse cuisine is warm, smaakvol en hartig. Elke cuisine waarbij koolhydraten en kaas een hoofdrol spelen kan op mijn liefde rekenen, maar ik heb nog nooit zo goed gegeten tijdens een wintersportvakantie, als in Kitzbühel en Kirchberg. Zowel op als buiten de piste! Van gezellig familie-restaurants tot chique en hippe tentjes: je hebt er echt van alles. De prijzen vielen me overigens ook echt enorm mee, die zijn gewoon vergelijkbaar met Nederland. Binnenkort zal ik mijn favoriete Oostenrijkse gerechten en favoriete restaurants in dit gebied met je delen!
De natuur is waanzinnig
Dit spreekt natuurlijk voor zich. Er zijn weinig dramatischere landschappen dan de Alpen, en dan vooral als ze bedekt zijn met een dikke laag sneeuw die in de zon glinstert. Vlakbij Kitzbühel ligt ook nog een prachtig meer: Schwarzsee. Genoeg om van te genieten, dus! Ik maakte een waanzinnige wandeling door de heuvels en bossen van Jochberg, met op de achtergrond de prachtige bergtoppen en dat was echt een momentje van puur geluk. Ook heb ik een pittige sneeuwschoenwandeling gemaakt, over en buiten pistes, door de bossen en diepe lagen sneeuw, met de meest spectaculaire uitzichten over het dal. Je kunt natuurlijk zelf gaan wandelen, maar er zijn ook (bijna) dagelijks gratis georganiseerde wandelingen vanuit Kitzbühel Tourismus. Gids Engelbert is een schat van een man, die je meeneemt naar de mooiste plekken in het gebied, en zo leer je ook nog eens wat leuke nieuwe mensen kennen! Er zijn mensen die hier alleen maar komen om te wandelen, en ik begrijp goed waarom.
De mensen zijn ontzettend leuk
En over die mensen gesproken: ik vond de mensen in Kitzbühel zo ontzettend leuk. De Oostenrijkers zijn vriendelijk en recht door zee, waardoor ik vaak met ze gelachen heb. Ik heb werkelijk alleen maar leuke mensen ontmoet: van de gidsen Peppi en Engelbert, tot onze skileraren Harry en Sebastian, en van de lieve hoteleigenaren tot de schatten van vrouwen van Kitzbühel en Kirchberg Tourismus. In het algemeen hing er zó’n relaxed sfeertje in het gebied. Je kunt er met iedereen een gesprekje aanknopen, en hoewel stiptheid een peiler van de Oostenrijkse maatschappij is – bestaat haast in Kitzbühel niet echt.
(PS: Mocht je ooit les krijgen van Harry doe hem dan de groetjes van mij. Vind ‘ie leuk! ;-))
Praktische informatie over skiën in Kitzbühel
Hoewel Kitzbühel onderdeel uitmaakt van een groot skigebied, kun je in de stad zelf aan twee kanten van de vallei skiën: op de Kitzbüheler Horn en op de Hahnenkamm. Ik ben zelf alleen maar bij de laatste geweest. Daar kun je met de lift naar boven, en vanuit daar een gigantisch gebied ontdekken. Even verderop ligt Kirchberg, waar je ook vanuit kunt vertrekken. Tussen de gebieden rijdt een pendelbusje, maar je kunt bij beiden ook via liften en de piste komen (wat natuurlijk veel leuker is ;-)). Ik vond de piste naar beneden bij Kirchberg echt prachtig, en op een bepaald punt kwamen we zelfs voorbij een boerderijtje met kippen. Zo leuk om dat vanaf de piste te zien.
Ski-passen kun je kopen bij de lift en zijn geldig in het hele gebied (waaronder Kirchberg). De skipas heet Kitzbüheler Alpen AllStarCard, al kun je gewoon vragen om een dagpas (of voor meerdere dagen, natuurlijk). Ik vind het zelf echt een uitkomst, want dan hoef je dus niet na te denken over in welk gebied je vandaag gaat skiën, je kunt gewoon overal naartoe! De skipas 2016-2017 kostte €53. Op deze website kun je actuele informatie vinden over de prijzen.
Zoals ik al zei is er bijna 180 kilometer aan piste in dit hele gebied, dus ontzettend veel om te ontdekken! Ik heb zelf op een aantal verschillende plekken geskied: Hahnenkamm, Kirchberg, Jochberg, Pengelstein, Bärenbadkogel en Bichlalm. En misschien wel meer plekken, want eerlijk gezegd ben ik gewoon Harry achterna geskied… Op dit kaartje kun je het hele skigebied bekijken.
De pistes zijn echt mooi. En zo lang! Ik vond het vooral erg leuk dat ik kilometers aan een stuk kon skiën, van het ene naar het andere gebied. Dat is iets wat ik niet gewend ben, en dat is erg leuk. De sneeuw was op de meeste pistes goed, en de uitzichten waren werkelijk waar spectaculair. Er was veel variatie in moeilijkheid voor de pistes, er waren makkelijke blauwe pistes, moeilijkere blauwe pistes, en hetzelfde geldt voor rode pistes. Zwart (of ‘donkerblauw’ zoals mijn leraar ze noemt) krijg je mij met geen man en macht op, zoals je in dit artikel kunt lezen, maar ook die zijn ongetwijfeld goed. Als je wilt kun je de route van de Hahnenkamm race gewoon over zwart naar beneden skiëen.
Je kunt natuurlijk zelfstandig gaan skiën, maar ik kan het je zeker aanraden om een paar uurtjes les te nemen. Zo dacht ik namelijk dat ik een stralende techniek had, maar ik geloof dat ik mijn leraar bijna een inzinking bezorgde met het stelselmatig negeren van zijn instructies (“Hoezo naar het dal toe leunen? Ben je wel helemaal lekker?”). Toen ik hem eenmaal begon te vertrouwen en zijn techniek begon toe te passen, ging het ineens stukken makkelijker. Oeps…
Ik heb echt het idee dat ik stukken bijgeleerd heb qua techniek, en ben volgens mij sprongen vooruitgegaan met maar een paar uurtjes les. Ik kan het je dus dik aanraden, al doe je het maar een ochtendje en ga je verder lekker de hele week zelfstandig skiën. Wij hadden leraren van Skischule Rote Teufel, die ik enorm kan aanraden. Wij hadden privéleraren, wat het meest voordelig is als je met een klein groepje boekt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon groepsles nemen! Prijzen van de lessen kun je hier vinden.
Wij huurden onze ski’s bij Intersport Kitzsport bij de Hahnenkammbahn, recht onder de skilift. Super handig! Ik heb tussendoor nog even van ski’s en schoenen gewisseld omdat ik andere wilde, en dat was geen probleem. Als je bovendien voor zeven dagen ski’s huurt, hoef je er maar zes te betalen – ook wel een toffe deal. Meer informatie over skiverhuur vind je op hun website. Als je online reserveert krijg je ook nog eens 15% korting.
Kijk me gaan…
Hoewel ik hier op uitnodiging van Kitzbühel was, spreekt het denk ik nog het meest voor zich dat ik op dit moment zelf al aan het plannen ben om komend jaar nog een keertje terug te keren. Zó leuk vond ik het daar. Het is een gigantisch en mooi verzorgd skigebied met prachtige natuur, betaalbare prijzen, leuke mensen en hippe en lekkere restaurants, waar ook veel te doen is voor niet-skiërs. Dikke aanrader dus!
Ben jij wel eens op wintersport geweest in Kitzbühel of Kirchberg?
Ps: nog niet overtuigd? Lees dan Jeanne’s post over Kitzbühel, met wie ik samen op reis was!
Ik was in Oostenrijk op uitnodiging van het Verkeersbureau van Kitzbühel en Kirchberg als onderdeel van de #jouwthuisindewinter campagne. Alle meningen zijn natuurlijk mijn eigen.
4 reacties
Die bergen en die natuur, waaaauw <3 Reden genoeg om te gaan als niet-skiër. Voor de fijne uitzichtjes bijvoorbeeld :-D
Echt he! Binnenkort nog wat leuke tips voor dingen om te doen als je niet ski’t. Heb voldoende mensen ontmoet die er op vakantie gingen en helemaal niet aan wintersport doen :)