; Een week wintersport in Winterberg: hoeveel kost het?

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Een week wintersport in Winterberg: hoeveel kost het?

Winterbergexplorista3 - Een week wintersport in Winterberg: hoeveel kost het?

Het is zeker niet de goedkoopste vorm van vakantie: Wintersport. Maar het heeft ten onrechte het imago alleen beschikbaar te zijn voor mensen met klauwen met geld. Afgelopen maand was ik een weekje in Winterberg, en naast dat ik gewoon ontzettend dol ben op het gebied, was ik ook blij verrast met het prijsniveau. Wil je ook weten hoeveel wintersport kost? Ik deel hoeveel wij in een week uitgaven en hoe je wintersport goedkoop houdt!
Ik ben uitgegaan van een week aanwezigheid in Winterberg in Duitsland, waarvan je zes dagen gaat skiën. Ik merk dat wij het altijd fijn vinden om één dagje bij te komen, en in dit geval konden we één dag niet skiën omdat er nog niet voldoende sneeuw lag. Dus uiteindelijk stonden we zes dagen op de piste. Alle prijzen zijn per persoon!

2014 01 26 15.44.36 1024x764 - Een week wintersport in Winterberg: hoeveel kost het?

Benzine

Utrecht – Winterberg: Ongeveer €42
Medebach naar de piste (6x): €15

Hoeveel we precies hebben uitgegeven aan tanken weet ik niet (dat doet Meneer altijd), maar gelukkig geeft de ANWB Routeplanner een mooie schatting. Ik woon in Utrecht, dus de afstand is vanaf Utrecht naar Winterberg gerekend. We verbleven echter in Medebach, een dorpje twintig minuten van Winterberg vandaan, dus ik heb ook de benzinekosten berekend die je nodig hebt om zes keer heen en weer naar de piste te rijden. Wij zaten met zijn tweeën in de auto, maar om deze kosten te drukken kun je natuurlijk ook met vier personen één auto gebruiken.

Parkeerkosten

Parkeerkosten: €12

Tenzij je vlak aan de piste verblijft, betaal je per auto vier of vijf euro om te kunnen parkeren bij de piste. Omdat het zo vroeg in het seizoen was konden wij alle keren, op één na, dichtbij de piste parkeren voor €4. De grotere parkeerplaats kost €5.

2014 01 26 15.45.26 - Een week wintersport in Winterberg: hoeveel kost het?Meneer, ik en mijn zusje

Verblijf

Huisje : 7 = €550 -> ong €80

In het hoogseizoen kun je rustig achthonderd tot duizend euro neertellen voor een zes- of achtpersoonshuisje. En dan wil ik nog niet eens gaan nadenken over de huur van hotelkamers. Wij verbleven in Center Parcs Hochsauerland, twintig minuutjes van de piste vandaan. Dat scheelt al flink in de kosten. Bovendien zaten we vroeg in het seizoen (letterlijk dat weekend was het eerste weekend dat er nèt genoeg sneeuw lag om open te gaan) en hebben we vroeg geboekt. Het fijne aan in een huisje verblijven is dat je zelf kunt koken en alle kosten kunt splitten. Voor €11 per nacht per persoon ga je geen hotelkamer vinden.

Skipas + skihuur

Skipas x 6 = €102
Skihuur x 6 = €70

De precieze prijs van de skihuur weet ik niet meer, maar ik weet wel dat het voor zeven dagen €75 per persoon was. Wij huurden onze ski-uitrusting bij het verhuurzaakje naast De Brabander. Zelden heb ik zulke gastvrije mensen meegemaakt. Het was geen probleem onze ski’s elke dag bij ze te stallen, ze waxten onze eigen meegenomen ski’s gratis, als het druk was mochten we via de achteringang eruit, en elke dag maakten ze uit zichzelf een gezellig praatje. Even dacht ik nog een uitnodiging te gaan krijgen gezellig mee te eten ’s avonds (wat ik sowieso geaccepteerd had). Tuurlijk: ze zijn iets duurder dan verder van de piste vandaan.. Maar gastvrijheid en extra service is goud waard. (En het stallen van je ski’s vlakbij de piste ook. Je haalt je ski’s op, loopt honderd meter en staat op de piste).

Skipassen kun je per halve dag, hele dag, twee dagen of week kopen. Het gebied is groot genoeg je er een hele dag te vermaken, maar persoonlijk heb ik niet altijd zin om een hele dag, zeven dagen aan één stuk te skiën.

winterbergexplorista10 1024x764 - Een week wintersport in Winterberg: hoeveel kost het?

(Uit) eten

Eten, zeven dagen = €85
Uit eten = €25
Drankjes op piste = €10 (3x drankje)

Doordat we in een huisje verbleven hebben we zes van de zeven dagen zelf gekookt. Één keertje aten we in het Italiaanse restaurant op het park (waanzinnig aan de prijs, maar wel een lekkere zalmpizza op). Elke ochtend haalden we broodjes bij de bakker op het park, die we vervolgens aten als ontbijt en lunch. Persoonlijk hoef ik tussen de middag niet uitgebreid uit eten, en je eigen broodjes meenemen is nog altijd goedkoper dan de gemiddelde friettent die je aan de piste treft. Wel zijn we een paar keer drankjes gaan doen aan het einde van de middag om de dag lekker af te sluiten.

Totale kosten een weekje skiën in Winterberg (6 dagen op piste) = € 429 -> €61 per dag

Nou, dat valt hartstikke mee toch? Je kunt eventueel de kosten nog drukken als je zelf je ski’s meeneemt (maar die heb ik niet), en met meerdere mensen in één auto rijdt. Ik hoop dat deze berekening je laat inzien dat hoewel wintersport niet goedkoop is, het absoluut niet onhaalbaar is als je wilt. Je moet alleen een beetje creatief zijn qua gebied, ver van te voren boeken, en het liefst met meerdere mensen gaan.

2014 02 01 23.11.01 - Een week wintersport in Winterberg: hoeveel kost het?

Kun jij skiën of snowboarden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 reacties

 1. Henriette

  Handige post, al skie liefhebber wil ik ook zeker nog een keer naar Winterberg. Nog nooit geweest.

  | Reageer op deze reactie
 2. Maaike

  Wintersport hoef idd niet duur te zijn! Ik wil eigenlijk ook nog deze winter 2 of 3 daagjes naar Winterberg! Lekker dichtbij!

  | Reageer op deze reactie
  1. Heerlijk. Zeker doen! Als het kan, zou ik je aanraden op maandag en dinsdag te gaan: dan is het super rustig en kun je lekker veel doen :-)

   | Reageer op deze reactie
 3. Wintersport lijkt me heel gaaf, dat heb ik nog nooit gedaan. Maar als ik moet kiezen, dan zou ik toch (altijd) voor de zomervakantie gaan!

  | Reageer op deze reactie
  1. Dat snap ik. Zeker als je niet kunt skiën of boarden! Ik zou ook, als ik moest, voor de zomervakantie gaan :-)

   | Reageer op deze reactie
 4. TravelbySan

  Leuk! Ik ga binnenkort ook naar Winterberg (paar daagjes), ga je tips zeker opvolgen :)

  | Reageer op deze reactie
 5. lisanne

  ik zou ook zo graag een keer op wintersport willen! Alleen één probleem, ik heb nog nooit ook maar een snowboard of ski’s aangeraakt :S

  | Reageer op deze reactie
  1. Je bent nooit te oud om het te leren! Als je het echt wilt kun je gewoon een aantal lesjes nemen in Nederland, en dan nog wat meer als je op wintersport bent. Als je eenmaal een klein beetje kan skiën, dan heb je ’s ochtends les, en mag je ’s middags gewoon vrij skiën :-) En als je op het niveau wilt komen dat je geen les meer nodig hebt, dan moet je toch een keertje beginnen… Ik kan het je aanraden. Het is zo leuk!

   | Reageer op deze reactie
 6. Rianne

  Ik ben nog nooit op wintersport geweest en het trekt me ook niet heel erg, maar ik had verwacht dat het een stuk duurder zou zijn! Valt me heel erg mee als ik het zo zie, dus dat is in ieder geval geen reden meer om niet te gaan ;)

  | Reageer op deze reactie
 7. Laura

  Ja! Leuk! Ik ben een hele grote wintersport liefhebber maar mijn ouders hebben besloten om te besparen op de wintersport. Dus nu zelf aan het sparen voor een paar dagen, goede tips!

  | Reageer op deze reactie
 8. Ben benieuwd waar jullie geparkeerd hebben, wij waren gisteren in Winterberg en toen gewoon (net als alle andere jaren) gratis geparkeerd …

  | Reageer op deze reactie
  1. Bij de ingang van de piste in het dorp. Er zijn meerdere ingangen waar je bij de piste komt, maar dit is de ‘officiële’ volgens mij. Waar heb jij geparkeerd?

   | Reageer op deze reactie
 9. Wat me erg opvalt is dat het skigebied zich steeds verder uitbreid. Is dus prima voor een lang weekend oid!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring