Saving Series: zo bespaar je honderden euro’s op je verblijf

door Explorista

Dit is deel 3 van mijn Saving Series over geld besparen op reis.

Afgelopen zomer bespaarde ik €800 op mijn verblijf in Brugge, Zuid Frankrijk & Barcelona. Door een beetje creatief te zijn (en daarmee bedoel ik niet dat je moet slapen in een kartonnen doos onder een brug) spaarde ik zo een hele vakantie bij elkaar. Door op vakantie te zijn! Wat?! Ik vertel je hoe jij ook zoveel geld bespaart op je verblijf.

Huizenruil

Het gebeurde toen ik met mijn toenmalige beste vriendinnetje wegdroomde bij de film ‘The Holiday’. Ik wist niet wat ik liever wilde: in het schattige Engelse huisje in de sneeuw verblijven, of in een prachtige zonnige villa in Los Angeles. De film draait om twee hoofdpersonen die spontaan besluiten van huis (en dus leven) te ruilen. Mijn veertienjarige interesse was gewekt, en ik beloofde mezelf plechtig dat ik ook zou gaan huizenruilen zodra ik op mezelf woonde (een schimmelige studentenkamer telde niet). Inmiddels is het moment daar en heb ik twee ruilen voltooid. Ik schrijf in de toekomst nog een uitgebreide post over hoe het werkt en of het betrouwbaar is (ja), maar het principe is simpel: je betaalt lidmaatschap bij Huizenruil.com, in ruil voor een profiel. Vanaf dat moment kun je reageren op andermans huizen, en zij op die van jou. En als het lukt (zoals bij ons) zit je tien dagen in Barcelona in een eigen appartementje. Gratis.

Schermafbeelding 2014-01-27 om 20.38.19

Mijn appartement op Huizenruil.com

AirBnb

AirBnb biedt twee van de handigste bespaaropties: je kunt met meerdere mensen in een accommodatie verblijven, én je hebt een keuken tot je beschikking (halló besparen op eten). Als je niemand hebt om een appartementje mee te delen, dan kun je ook alleen een kamer huren in iemands huis. Dat is vaak goedkoper dan een hotelkamer. Toppunt: locals die je de leukste plekjes van een stad kunnen vertellen.

Hostels

Voor een euro of vijftien/twintig heb je in Europa al een hostelbed. En what’s not to like? Één en al gezelligheid met gelijkgestemde reizigers, en meestal ook een keuken zodat je je eigen kostje kunt koken als je even geen geld hebt voor een etentje. Mocht een kamer delen met zeven snurkende kamergenoten je niet aantrekken: er zijn tegenwoordig ook veel privékamers, en hostels geschikt voor gezinnen. Iets meer oog voor detail, iets hoger prijskaartje, maar dan is het wel net of je in een hotel slaapt (Ik hoor mijn vader al roepen: “ik wil niet op een plee waar een wildvreemde heeft zitten bouten!”)

Exploristabudget1

Couchsurfing

Als je helemaal niets wilt betalen voor je verblijf, maar wel leuke mensen wilt ontmoeten, dan kun je je gratis aanmelden bij Couchsurfing.org. Hier schrijf ik later ook nog een uitgebreider artikel over, maar het fenomeen is simpel. Jij wilt slapen in een bepaalde stad, en de website vertelt je wie er wonen en of ze openstaan om je te hosten. De hele couchsurfing-gemeenschap is er eentje van gezelligheid, openheid, relaxedheid en nieuwe vrienden maken. Zo sliep ik op de bank van een gezamenlijke ruimte van een studentenhuis en werd drie keer wakker gemaakt door de mannelijke studenten die me dekens en kussens kwamen brengen. Zo lief!

Kamperen

Ik waagde me er afgelopen jaar voor het eerst aan. Midden in de nacht door een bosgebied naar boven klauteren om op een wc een plasje te doen, terwijl er even verderop een salamander over de muur kroop. Kamperen (en dan zeker buiten het seizoen) kan waanzinnig voordelig zijn. Op een prima verzorgde camping met heerlijk zwembad betaalden wij €13 per nacht met zijn tweeën. Tel daar bij op dat je zelf  kunt koken (goedkoop campingvoedsel) en het is een voordelige optie. Ik geloof dat ik er niet helemaal voor weggelegd ben, maar voor €6,50 per nacht in de Cote d’Azur verblijven is een offer you can’t refuse.

Exploristabudget5

Logeren bij vrienden

Een open deur misschien, maar als ik volgend jaar weer naar Californië ga, weet ik dat ik daar een aantal nachten bij familie mag logeren. Heb je niet nog ergens een oudoom in Zuid-Afrika, of een neef in Mexico? (Meneer wel!) Lief vragen doet wonderen, maar blijf nooit meer dan een week. Dat is een erge last op je familie, zeker als je ze normaal gesproken niet of weinig ziet. Maar eerlijk is eerlijk, wat is er beter dan gratis verblijf en bijkletsen met familie of vrienden die je al lang niet meer gezien hebt? Je ne sais pas.

Aanbiedingen

Het loont ook zeker om aanbiedingen in de gaten te houden. Zo ben ik meerdere keren weggeweest met een hotelbon, en heb ik ook een goedkope all inclusive kunnen scoren naar Egypte via Vakantieveilingen. Het werkt dus écht, en is meestal betrouwbaar. (Doe wel even je research van te voren, too good to be true is vaak ook zo..)

Ik ben ook ingeschreven op de nieuwsbrief van Le Club Accorhotels (waarbij ketens als Ibis en Novotel zijn aangesloten). Een tijdje terug kreeg ik een mail waarin stond dat als je toen in Boedapest boekte, je niet alleen een nacht gratis kreeg, maar ook tickets voor de thermale baden en korting op andere toeristische locaties. Én dan telden de punten die je kunt sparen bij je verblijf ook nog eens dubbel. Ik vind het nog steeds een verleidelijk aanbod.

Dat punten sparen, trouwens.. voorlopig ben ik nog niet zo van het nut overtuigd. Het is vooral interessant voor zakenreizigers die toch al heel veel in hotels verblijven. En hier geldt ook: hoe duurder de keten, hoe meer punten. Bij Ibis spaar je geloof ik maar per euro maar een halve punt. Je gespaarde punten kun je inwisselen voor upgrades en gratis overnachtingen. Maar mijn motto is altijd: als je dan tóch ergens verblijft (een budgethotel) dan kun je maar beter ook alle punten verzamelen. Je hebt er immers recht op. En een gratis overnachting is altijd een goede zet!

Exploristabudget3

Natuurlijk heb je ook nog websites waarbij je in ruil voor werk ergens gratis kunt verblijven. Maar die behandel ik hier niet omdat het nu puur gaat om opties voor een vakantie of weekendje weg. En die wil je waarschijnlijk niet stofzuigend in een Franse Bed & Breakfast doorbrengen. (Mocht je dat wel willen, dan mag je voor meer stofzuigklusjes altijd even een mailtje sturen naar me. Ik heb nog wel een klusje voor je. En dan wil ik best Frans woordjes in je oor fluisteren.)

Check hier al mijn artikelen over leuke hotels. 

Wat is jouw bespaartip wat betreft accommodaties?

Lees hier deel 1 en 2 van mijn Saving Series!

Misschien vind je dit ook interessant

29 reacties

Marieke 30 januari, 2014 - 08:09

Goede tips! Ik ben héél benieuwd naar je blog over Huizenruil!

Plaats een reactie
Explorista 30 januari, 2014 - 09:36

U vraagt, wij serveren! Ik ga er binnenkort iets mee doen :-)

Plaats een reactie
Corinne 28 februari, 2014 - 13:40

Ook ik ben zeer benieuwd, verhalen over huizenruil blijven leuk om te lezen.

Plaats een reactie
Explorista 28 februari, 2014 - 13:43

Dit weekend staat een blokje in mijn agenda gepland om er aan te gaan werken :-)!

Plaats een reactie
Linda 30 januari, 2014 - 09:23

:-) Jij hebt in plaats van reisvoorpret ook blogvoorpret! Huizenruil leuk plan!

Plaats een reactie
Explorista 30 januari, 2014 - 09:37

Ha! Leuke reactie :-) Ja, heel leuk om te doen!

Plaats een reactie
DeniseM 30 januari, 2014 - 10:43

En gewoon de juiste periode! Hadden we het op twitter al even over. Heb je geen kinderen en zit je niet vast aan schoolvakanties (of heb je kinderen die nog geen 5 zijn) mijdt dan de grote vakantie (en ook de meivakantie!) maar kies voor eind mei of eind juni. Zoveel plekken waar het dan al heerlijk is en het scheelt echt honderden euro’s!
Ik verbaas me er vaak over hoeveel mensen toch voor de duurste periode kiezen. Zonde, want voor hetzelfde geld kun je anders 2 keer!

Plaats een reactie
Explorista 30 januari, 2014 - 18:14

Helemaal mee eens. Ik ging naar Zuid Frankrijk in juni. Topweer, super rustig, en omdat het geen hoogseizoen was ook voordelig. Bovendien konden we nu zo overal heenrijden, in plaats van 2 uur in de file naar het strand!

Plaats een reactie
Anne 30 januari, 2014 - 12:24

Handige tips. Huizenruil is zo’n goed idee. Je kunt voor vakanties in Nederland toch ook van die Nederlandse site gebruik maken waar mensen oppas vragen voor hun huis. Holiday Link heet dat geloof ik. Dan kan je dus lekker in Nederland op vakantie. Niet erg exotisch maar is weer eens wat anders.

Plaats een reactie
Explorista 30 januari, 2014 - 18:15

O, wat goed! Ja, je hebt ook Housesitting-websites, maar zelf heb ik daar nog nooit gebruik van gemaakt. Ben ik overigens wel van plan, dus mocht dat gebeuren, dan hoor je ervan :-)

Plaats een reactie
Hilde 30 januari, 2014 - 17:59

Ben benieuwd naar je artikel over couchsurfing! :)
Mijn tip zal je niet mega veel geld besparen, maar wat ik persoonlijk altijd fijn vind is om tijdens een citytrip niet te gaan lunchen in restaurants e.d. maar om gewoon een lekker broodje en wat fruit te halen en dat op te eten in een chill park :) Dan moet het natuurlijk wel enigszins lekker weer zijn :p
Oh, en als een uitgebreid ontbijt inbegrepen is bij je overnachting prop je jezelf natuurlijk dan al helemaal vol zodat lunch (bijna) niet meer nodig is :p

Plaats een reactie
Explorista 30 januari, 2014 - 18:13

Ha, dat doe ik ook altijd. Ik moet ook wel zeggen dat ik lunchen wel eens vergeet. Maar als ik stevig ontbijt dan heb ik uberhaupt vaak pas laat honger. En picknicken in het park of op een mooi plein vind ik heerlijk. Lekker mensen kijken :-)

Plaats een reactie
Chantal 1 februari, 2014 - 13:45

Super handige tips, ik wil zelf na mijn examens graag naar Berlijn dan komt dit zeker van pas!
Liefs

Plaats een reactie
Explorista 1 februari, 2014 - 13:47

Tof, veel plezier :-)

Plaats een reactie
Anne Solveig 1 februari, 2014 - 18:07

Wat een handige tips! Leuke site heb je!

Plaats een reactie
Explorista 1 februari, 2014 - 18:10

Bedankt voor je complimentje :-) Leuk om te horen vanuit jouw mond! (Ik bezoek je blog regelmatig)

Plaats een reactie
Made by Carlijn 3 februari, 2014 - 10:29

Via de winactie op je blog terecht gekomen, maar wat heb jij een leuke schrijftstijl! Ik vind je blog echt geweldig!

Plaats een reactie
Explorista 3 februari, 2014 - 20:49

Wat een leuke reactie!

Plaats een reactie
Marissa 5 februari, 2014 - 19:42

Wat een leuke blog heb je, en wat een top artikel dit! Ik ben heel benieuwd naar het artikel over huizenruil.. Die film heeft mij namelijk ook aan het denken gezet ;)

Plaats een reactie
Explorista 5 februari, 2014 - 20:29

O, wat leuk! Die gaat er zeker aankomen, don’t worry :-)

Plaats een reactie
Emilie Kampman 8 februari, 2014 - 21:19

Heeej, wat een leuke blog!!!!
Het is heel luek dat je mensen op zon manier wil helpen:)
Wat vond jij nou het allerleukste aan Londen?
Iets wat je echt niet mag missen.
Ik ga deze zomervakantie en heb er echt zin in:)

Plaats een reactie
Explorista 8 februari, 2014 - 21:34

Ha Emilie! Wat een leuk complimentje :-) Het is alweer een tijdje terug maar ik vond Camden markt erg leuk, en Piccadilly Circus ook. Verder is het gewoon überhaupt een heerlijke stad :-)

Plaats een reactie
Annebelle 18 februari, 2014 - 21:03

Leuk, ik wacht nog steeds vol spanning op je artikel over huizenruil. In de Holiday leek het echt perfect!!

Plaats een reactie
Explorista 18 februari, 2014 - 21:54

Haha, ik kwam helaas geen Jude Law tegen! Maar ik ruilde dan ook niet met een schattige cottage op het plattenland van Engeland. Hij komt er echt aan binnenkort, beloofd ;-)

Plaats een reactie
Lizzie 19 februari, 2014 - 20:05

Hey !
Wauw wat type jij leuk ! En ik krijg geen genoegen van je blogs.
Ook ik werd een aantal weken geleden zo wakker als dat jij deed.
Depressief, dat ben ik.
Ik moet eruit, dit denk ik al een aantal weken.
Ik werk, maar verdien weinig, ben pas 19 jaar, maar wil er zoooo graag tussenuit, ik hou het niet meer. Maar wat kan ik nu met 100 euro op de bank ?
Je inspireert :)

Plaats een reactie
Explorista 19 februari, 2014 - 20:16

Hi Lizzie! Dankjewel dat je de tijd neemt een reactie te schrijven :-) Natuurlijk zijn je opties met zo’n bedrag niet gigantisch, maar je kunt absoluut weg! Wat dacht je van Parijs? Met Megabus kun je voor €30 retour (Londen: €40, Brussel met Eurolines: €18). Kijk of je voor een aantal nachten kan blijven slapen bij mensen via couchsurfing. In Parijs kun je bijna bij alle musea en bezienswaardigheden gratis naar binnen vanwege je leeftijd. Die zestig euro die overblijft: daar kun je twee dagen van eten en met de metro reizen (of drie als je niet uit eten gaat, maar supermarkteten eet). Kun je toch een weekendje weg :-)

Let me know als je gaat :-)!

Plaats een reactie
G de Bruyn 12 januari, 2015 - 12:06

Bent u eigenaar van een vakantiehuis dan is de website https://www.tweedewoningruil.be misschien iets voor U. Huizenruil is voor vele mensen al bekend, maar tweedewoningruil richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat geeft voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken, ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Deze website lijkt mij een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.

Plaats een reactie
Dominique Brouwer 17 maart, 2015 - 17:15

Goeie tips hoor!
Huizenruil was ik zelf nog niet bekend mee.
Ik kampeer zelf ook sinds ik klein ben. Met mijn ouders naar Zuid-Frankrijk, gezellige boel. Nu kies ik liever voor wat luxere campings. Het is even zoeken maar er zijn er genoeg en vaak tegen redelijke prijzen.

Plaats een reactie
Elles 8 augustus, 2015 - 19:44

Handige tips allemaal! En het lijkt me ook een voldaan gevoel wanneer je zoveel geld hebt bespaard door creatief te denken. Vooral de huizenruil spreekt me erg aan, dat ga ik zekersteweten uitproberen wanneer ik op mezelf woon:)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter