Noord Ierland bezienswaardigheden: Dit zijn de mooiste plekken voor je road trip

door Explorista

Ik zal het maar gewoon eerlijk toegeven: ik raak makkelijk onder de indruk van een bestemming. Ik hou ontzettend van deze aardbol en al haar mooie plekjes. De wereld is zó veelzijdig, en zo afwisselend, dat er eigenlijk op elke locatie wel iets moois te ontdekken is. Onlangs ging ik voor een weekendje naar Noord Ierland. Ik bracht één dag door in Belfast, en de andere reed ik langs de kust. Ik had wel goede dingen gehoord over de kust van Noord Ierland (niet voor niets werd er veel van Game of Thrones gefilmd), maar dat het zó onwaarschijnlijk mooi zou zijn, had ik niet verwacht.

Mijn eendaagse rondrit langs de kust was er eentje waarbij ik tegen het autoraam gedrukt zat. Wat is de kust ruig en mooi zeg! En dan had ik ook nog eens fantastisch geluk met het weer: strak blauw en zonnig, wat echt een unicum schijnt te zijn! Wat voelde ik me een geluksvogel! Één dag is overigens prima voor een roadtripje langs de kust en alle mooie plekjes, omdat Noord Ierland best wel klein en compact is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor je Noord Ierland roadtrip. 

Belfast2 Belfast7 Belfast5

1. Belfast

Je trip moet natuurlijk ergens beginnen, en laat dat dan meteen in de hoofdstad van Noord Ierland zijn. Belfast is klein, maar fijn. Een ruwe diamant, vol leuke eettentjes en cafeetjes, versierd met eindeloze meters street art. Één dag is zeker voldoende om de highlights van Belfast te doen.

Je kunt vervolgens op twee manieren aan de kust komen: binnendoor via de snelweg (1 uur) of via de kust (2 uur). De eerste vorm is sneller, de tweede mooier. Ik raad je aan om via de snelweg te gaan op de heenweg, al je bezienswaardigheden af te werken, en daarna lekker met de prachtige zonsondergang terug te rijden over de slingerweg langs de kust. Dat heb ik gedaan, en het maakte ontzettend indruk op me.

NorthernIreland25 NortherIreland1 NorthernIreland2

2. The Dark Hedges

Game of Thones-fans zullen deze weg wel herkennen: deze rij met bomen was het decor in één van de afleveringen van mijn favoriete serie. Daarnaast is het ook gewoon een prachtige rij bomen, die door de serie ineens een heleboel nieuwe bezoekers heeft gekregen. Het schijnt in de afgelopen jaren flink drukker te zijn geworden met toerisme, maar misschien dat dat nu de serie voorbij is langerzaam weer zal afnemen. Mocht je overigens het adres zoeken: de Dark Hedges liggen in Ballymoney.

NorthernIreland6 NorthernIreland5 NorthernIreland4 NorthernIreland7

3. Ballintoy Harbour

Nog zo’n plek die je regelmatig voorbij ziet komen in Game of Thrones, al is er best wat met special effects aan veranderd ;-) Niet echt nodig lijkt me, want zeg nou zelf; dit is toch een plaatje? Beneden in baaitje kun je een kopje koffie drinken, maar verder is het gewoon een erg mooi uitzicht.

NorthernIreland26 NorthernIreland9 NorthernIreland10

4. Carrick-a-Rede rope bridge

Deze brug is voor daredevils! De touwbrug bungelt flink boven een woeste zee, en met een lekker Noord Iers windje, voel je de brug zeker heen en weer wiebelen terwijl je er over heen loopt. Waarom zou een mens überhaupt naar het kleine eilandje aan de overkant van de brug willen, zeg je? Vroeger was dat omdat het een visserseilandje was. Maar tegenwoordig ga je naar de overkant vanwege het waanzinnige uitzicht. Kost: ongeveer £6.

NorthernIreland13 NorthernIreland14 NorthernIreland15

5. Giants Causeway

De publiekstrekker van de kust, en zelfs degene waar de route (Giants Causeway road) naar vernoemd is. De Giants Causeway is een buitenaards plaatje. De rotsformatie bestaat uit zo`n 40.000 basalt-zuilen die ontstaan zijn bij een vulkaanexplosie. Het natuurfenomeen staat al sinds 1968 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

De Causeway is gratis om te bezoeken, alleen moet je dan wel buiten de officiële parkeerplaats parkeren. Vervolgens kun je gewoon om het bezoekersgebouw naar de Causeway wandelen. Ik vond het heel fascinerend en erg mooi om te zien, maar ondanks dat het de meest populaire bezienswaardigheid is, vond ik het toch niet het gaafste (persoonlijke voorkeuren hè?).

NorthernIreland30 NorthernIreland17 NorthernIreland32

6. Dunluce castle

Als laatste op de lijst kun je mij altijd blij maken met een mooi kasteel, ook als van dat kasteel niet veel meer overeind staat dan een paar muren. De locatie bovenop de klif maakt van de Dunluce ruïnes een spookachtig geheel.

Het kasteel staat er al sinds de dertiende eeuw, maar raakte rond 1690 vervallen toen de familie die het kasteel bezat door een aantal veldslagen krap bij kas zat. In de negentiende eeuw is een deel van de noordmuur in zee gevallen. Op het vaste land zou zelfs een heel stadje hebben gestaan, maar dat ging al eeuwen eerder verloren tijdens de Irish Uprising van 1641. Hierdoor is naar schatting 95% van het stadje nog niet ontdekt.

NorthernIreland23 NorthernIreland20 NorthernIreland8

Praktisch

Noord Ierland was voor mij een gigantische verrassing, eentje die ik iedereen zou aanraden. Je vliegt er namelijk voor minder dan €100 heen , en doordat het zo compact is, kun je zowel Belfast als de kust in een weekend zien. Met een dagje extra kun je zelfs Derry en de bergen nog bezoeken. Wat wil je nog meer?

Auto huren: Ik huur mijn auto’s altijd via Sunnycars, want die bieden all-inclusive autohuur en de beste service in de hele industrie. Hoef je nooit moeilijk te doen met extra verzekeringen en je hebt geen eigen risico. Wel zo fijn.

Geen auto? Geen probleem. Je kunt ook een bustour langs de Giants Causeway doen, die je in één dag langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Noord-Ierland brengt.

Ben jij ooit in Noord-Ierland geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

Sabine 26 mei, 2016 - 16:43

Wauw en nog meer wauw! Wat mooi! Ik ben nooit in Noord-Ierland geweest, maar dat staat nu dus mooi wel op de lijst!

Plaats een reactie
Fred 17 oktober, 2016 - 12:05

Mooi he mijn zoon woont in noord ierland

Plaats een reactie
yvonne 29 mei, 2016 - 15:53

Wat een prachtige foto’s. Ik kan niet wachten tot ik naar Noord Ierland mag!

Plaats een reactie
Nienke 6 juni, 2016 - 20:26

Ik ben nog nooit in Noord-Ierland geweest en op het eerste gezicht zou ik ook zeggen dat het niet bovenaan mijn lijstje staat, maar het ziet er zó mooi uit. Echt, al die prachtige natuur. Hier moet ik binnenkort eens heen.

Plaats een reactie
Hannah T. 25 juni, 2016 - 15:06

Wauw prachtig!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter