Wat te doen in Belfast: 7 bezienswaardigheden die je niet mag missen

door Explorista

Belfast was een stad die ik al een tijdje graag wilde bezoeken. Ik heb een aantal vrienden die er geweest waren en die stuk voor stuk zeiden dat het toch zo’n leuke, bruisende stad was. Dus toen ik goedkope tickets spotte, sprong ik meteen op het vliegtuig om de Noord-Ierse stad te bezoeken. Aan een dag of één, anderhalf heb je wel voldoende om de stad te zien. Bij deze dus mijn tips voor Belfast!

Ik had onbedoeld een interessante datum uitgezocht voor mijn tripje: namelijk het 100-jarige jubileum van de splitsing van Noord en Zuid-Ierland. Nogal een gevoelige dag, en er werd ook flink gevreesd voor terroristische aanslagen. Haha, lekker gekozen, Milou. Misschien dat de tickets daarom zo goedkoop waren? Terwijl ik door de stad liep, werden auto’s doorzocht op eventuele bommen, hiep hoi.

Wil je trouwens meer leren over de politieke geschiedenis van Belfast? Volg dan deze 3-uur durende walking tour die gegeven wordt door politieke gevangenen van beide kanten.

belfast1

Maar gelukkig heb ik daar op één ochtend na niets op gemerkt. De stad lijkt juist best ver over zijn getroubleerde verleden heen te zijn, en ik kwam alleen maar gezellige, leuke mensen tegen. De stad is modern, knus, en zit vol leuke eettentjes en gezellige pubs. Overal kom je wel hippe streetart tegen.

Hoewel het niet de mooiste stad is die je ooit tegen zult komen, is het wel een heel leuke stad, met fantastisch mooie natuur om de hoek. Op een steenworp afstand tref je bergen, ruige kust, en Game of Thrones-landschap.

Wil je een roadtrip maken langs de prachtige natuur? Lees hier mijn tips voor de mooiste plekken in Noord Ierland.

Belfast is best klein dus perfect voor een weekendje weg. Dan kun je mooi één dag in de stad besteden, en één dag in de natuur, zoals ik. Hier zijn zeven bezienswaardigheden die je in Belfast moet zien.

Bezienswaardigheden in Belfast

1. Belfast Castle

Bovenop een heuvel staat het mooie Belfast Castle, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op de stad. Binnen heb ik het niet gezien, want er was een bruiloft gaande, maar er schijnt een restaurant te zitten, waar je heerlijk kunt eten.

Het originele stadskasteel van Belfast stamt uit de 12e eeuw en lag binnen de stadsmuren van de stad. Toen het kasteel in 1708 afbrandde, werd besloten een nieuw kasteel te bouwen op Cave Hill. Dit huidige kasteel ligt op 120 meter hoogte en stamt uit 1870.

2. St. Anne’s Cathedral

Ik vond het contrast van het kunstwerk op de voorgrond met de oude kerk zo mooi. De binnenkant ziet eruit als welke kathedraal dan ook: indrukwekkend.

De St. Anne’s Cathedral is ook wel bekend als Belfast cathedral. Het is de zetel van twee bisschoppen: die van Connor en van Down & Dromore. Er is wel meer bijzonder aan deze kerk: de oude kerk uit 1776 stond er namelijk nog toen de nieuwe kerk eromheen gebouwd werd. De oude kerk werd pas in 1903 gesloopt. Het enige overblijfsel van de oude kerk is het raam van The Good Samaritan.

3. Commercial Court

Dit schattige steegje zit vol pubs, en schijnt geweldig te zijn om uit te gaan (alleen was ik er overdag). Er was ook veel streetart te vinden, en al met al vond ik het een superleuk straatje.

Deze straat was, zoals de naam al doet vermoeden, ooit het commerciële hart van de stad. In de straat vind je dan ook bronzen panelen die verwijzen naar een geschiedenis waarin de straat bevolkt werd door pottenbakkers, alcoholstokers en een ijzergieterij.

Lees hier mijn artikel met tips voor de leukste pubs in Belfast.

4. City Hall

Het meest indrukwekkende gebouw van Belfast: City Hall. Hier lijkt de rest van de stad een beetje omheen te zijn gebouwd. Ik had geen tijd voor een rondleiding, maar zelf een wandeling om het gebouw was al fijn, het staat namelijk ook vol met monumenten.

Op de plek waar nu het stadhuis staat, stond ooit de White Linen Hall, waar linnen werd verhandeld. Dit was een belangrijke inkomstenbron voor de industrie- en havenstad. Toen Belfast in 1888 door Koningin Victoria haar stadsrechten kreeg, ontstond het plan voor een stadhuis. De bouw van het prachtige neobarokke gebouw vond plaats tussen 1889 en 1906.

Je kunt het stadhuis alleen bezoeken met een gratis rondleiding, die elke dag (meerdere keren per dag) gehouden worden. Zorg dat je 10/15 minuten van te voren aanwezig bent om te registeren op het bezoekerscentrum van het stadhuis en je leert alles over de geschiedenis van het gebouw.


5. St George Market

Hier wordt in het weekend markten gehouden. Ik bezocht op zondag een foodmarkt, en hoewel ik die vaak maar matig vindt (er wordt altijd van die superdure ham uit Spanje verkocht waar ik echt geen €20 aan uit ga geven), vond ik deze echt leuk. Het was heel betaalbaar, vol leuke standjes met sieraden en smakelijk eten. Ik moest me inhouden niet met drie burgers en vijf cupcakes weg te lopen.

6. Victoria Square Shopping Centre

Voor hardcore shoppen moet je in dit winkelcentrum zijn. Je vindt er alle bekende ketens, veel eetzaakjes en zelfs een bioscoop. Als ik hier zou wonen, zou ik me oneindig vermaken.

7. Titanic Experience

De highlight en toeristentrekker van Belfast is toch wel de Titanic Experience. De Titanic werd in Belfast gebouwd, en was dan ook de trots van de stad. We weten allemaal hoe dat verhaal afliep… maar ik vond het echt interessant om eens wat meer te ontdekken achter het bekende verhaal. Dit museum is heel interactief, en heel interessant. Ik zou het zeker aanraden, omdat het je ook een groot deel vertelt over de geschiedenis van Belfast zelf als industriestad. Echt een MUST visit, wat mij betreft.

Koop hier je entreeticket voor The Titanic Experience.

Mocht je dit alles in video-vorm tot je willen nemen, dan kan dat: ik maakte een video met tips voor Belfast bezienswaardigheden voor je tripje:

Ben jij wel eens in Belfast geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Linda | travellersoftheworld 7 mei, 2016 - 14:00

Handige post! eigenlijk kende ik belfast alleen van naam, maar het ziet er toch wel heel leuk uit!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter