;

Gratis Madrid: 9x (bijna) gratis in de Spaanse hoofdstad

door Explorista

Bron: Sebastian Dubiel

Met ruim 3 miljoen inwoners is Madrid naast de hoofdstad van Spanje tevens de grootste stad van het Iberische schiereiland. Toch wordt de stad onder veel reizigers, die liever een weekje aan zee doorbengen, overgeslagen ten faveure van Barcelona, Valencia, de Canarische eilanden of de Balearen. Maar het strand is ook niet alles! Madrid is niet alleen een waanzinnig mooie en bruisende stad waar je van massatoerisme geen last zal hebben, het is ook nog eens een ontzettend betaalbare bestemming! Explorista heeft 9 (bijna) gratis activiteiten voor je uitgezocht die van een citytrip naar het hart van Spanje sowieso een succes zullen maken.

Door ExploristaTeam

2-3Bron: Carlos Delgado,

FREE WALKING TOUR

Daar is hij weer, de gratis wandeltocht! In Madrid zijn er maar liefst drie tour operators actief die ze in weer en wind (maar Madrid kennende, eerder brandende zon) aanbieden: Ogotours, Panchotours, en natuurlijk de welbekende Sandeman’s New Europe. 365 dagen per jaar (dus ook met kerst of nieuwjaarsdag, als alle andere toeristische attracties gesloten zijn) staan enthousiaste gidsen voor je klaar om in 3 uur tijd zoveel mogelijk van de mooie plekjes van de stad aan je te laten zien terwijl je van alles leert over de geschiedenis en cultuur. Vanfzelfsprekend is het de bedoeling dat je ze achteraf dan beloont met een kleine fooi, maar het bedrag is helemaal aan jou! De tours starten om 10.00, 10.45, 11.00 en 14.00, handig en centraal vanaf ofwel het Plaza Mayor of het Puerta del Sol. En uit persoonlijke ervaring weet Explorista dat de knapste tourgidsen hier in Spanje te vinden zijn ;)

3-4Bron: Schnäggli

PRADO MUSEUM

Het Museo del Prado is met jaarlijks bijna 3 miljoen bezoekers het grootste museum van het land en eigenaar van één van de belangrijkste Europese kunstcollecties ter wereld. Normaliter is een entreekaartje €14, maar dagelijks is het museum tussen 18.00 en 20.00 ‘s avonds helemaal gratis te bezoeken (en op zondagen van 17.00 tot 19.00)! Met een collectie van 20.000 objecten kan je in slechts twee uur helaas niet alles bekijken, maar niemand houdt je tegen om meerdere dagen op rij de hoogtepunten, waaronder prachtige schilderijen van Rafaël, Rubens, Velázquez, Rembrandt en Caravaggio, allemaal bij langs te gaan. Het is wel een aanrader om reeds om half zes in de rij te staan, want je zal niet de enige zijn die van de gratis bezoekuren gebruikt maakt!

4-3

KATHEDRAAL VAN MADRID

De plannen om een Madrileense kathedraal te bouwen stammen reeds uit de 16e eeuw, maar aangezien ‘haast’ een vreemd concept is in het mediterrane gebied zijn de Spanjaarden pas in 1879 op hun dooie gemak begonnen met de bouw. En als ik zeg ‘dooie gemak’ dan is dat geen eufenisme, want pas in 1993 werd de kathedraal van Almudena compleet opgeleverd en door de paus ingeheiligd. Tegenwoordig kan je het meesterwerk dagelijks gratis bezoeken tussen 09.00 en 20.30, en zelf besluiten of de bouwtijd van 114 jaar het achteraf waard is geweest.

5-5 Bron: Bjaglin

DE PALEISTUINEN

Tegenover de kathedraal staat het Palacio Real, het Koninklijk Paleis van Madrid. Voor een bezoekje moet je helaas wel je portemonnee trekken, en alhoewel een entreeprijs van €5 voor studenten en €10 voor volwassenen nog goed te doen is, is het niet gratis. Wat wél helemaal nada kost zijn de Casa del Campo en de Campo del Moro, de omliggende paleistuinen die zich tot vier kilometer achter het paleis uitstrekken en dagelijks geopend zijn van 10.00 tot 18.00 (‘s zomers zelfs tot 20.00). In het park huppelen hordes aan konijnen en eekhoorns rond, dus voor liefhebbers van stadsnatuur wordt het niet veel beter dan dit!

6-3

RETIRO PARK

Of toch wel? Het Parque Retiro, oftewel het Park van Ontspanning, ligt vlakbij het Museo del Prado in het centrum van Madrid en is een van de meest geliefde plekjes van de stad, zowel door toeristen als de lokale bevolking. Tot in de 19e eeuw was het park eigendom van de kroon, maar toen Koningin Isabella II in een revolutie van de troon werd gegooid hebben de nieuwe leiders het park gelukkig opengesteld voor het publiek. Tegenwoordig is het met zijn vele monumenten, vijvers, prachtig aangelegde wandelpaden, geperfectioneerde struiken en openbare sportscholen het Vondelpark van Madrid, maar dan nog mooier. Hoogtepunt zijn het Palacio de Cristal en het Palaceo de Velázquez, gratis te bezoeken dependances van het Reina Sofia Museum die in het park zijn gevestigd.

7-4 Bron: Luis Garcia

NATIONAAL KONINGIN SOFIA MUSEUM

Liefhebbers van moderne kunst doen er goed aan om het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía te bezoeken. Een hele mondvol, maar de collectie liegt er dan ook niet om: van Dalí tot Picasso en Kandinsky tot Klee zijn vrijwel alle belangrijke hedendaagse kunstenaars er vertegenwoordigd. Net als bij het Museo del Prado is het dagelijks twee uur lang gratis te bezoeken (behalve op dinsdag, dan is het gesloten) tussen 17.00 en 19.00. En op zondag zelfs de hele middag! Daarnaast heeft het museum een eigen openbare bibliotheek met meer dan honderdduizend boeken. Ik weet niet hoeveel daarvan in het Spaans zijn, maar plaatjes kijken kan altijd.

8-3Bron: Jiuguangw

TEMPEL VAN DEBOD

Aan Egyptische kunst is in Europa geen gebrek, maar aangezien het leeuwendeel daarvan door graverobbers is gestolen en verhuisd naar bijvoorbeeld het British Museum in Londen en Museo Egizio in Turijn, heeft het bezichtigen hiervan toch een wat nare kolonialistische bijsmaak. Gelukkig is er in Madrid de Templo de Debod, die in de jaren ‘60 door Egypte aan Spanje is geschonken en steen voor steen is verhuisd als dank op de Spaanse hulp bij het verplaatsen van onbetaalbare historische monumenten die bedreigd werden door de bouw van de Aswandam. De openingstijden verschillen per seizoen en de tempel is gesloten tijdens de siësta, maar wel geheel gratis!

9-2Bron: Luis Javier Modino Martínez

HET SPAANSE CONGRES

Elke zaterdag (behalve in augustus) startten er tussen 10.30 en 12.30 ‘s ochtends elk half uur gratis rondleidingen door het Congreso de los Diputados, het Spaanse lagerhuis. Er is geen betere manier om een land te leren kennen dan door haar politieke geschiedenis, en wat is een mooiere plek om dat te doen dan een 150 jaar oud monumentaal gebouw?

WINKELEN OP DE GRAN VIA EN IN DE MERCADO SAN MIGUEL

De Gran Via is de Champs-Elysees van Madrid en zodoende de perfecte plaats om over zowel je creditcard- als bagagelimiet heen te gaan. Shop till you drop, en daarna via het prachtige plein Puerta del Sol naar de Mercado San Miguel, een overdekte markt uit 1916 waar al je foodporn waarheid wordt!

10 Bron: Alvy

BEN JIJ AL EENS IN MADRID GEWEEST? WELKE (BETAALDE) ACTIVITEITEN MOGEN VOLGENS JOU BIJ EEN BEZOEK NIET ONTBREKEN?

Over de auteur:

WesleyWesley Pechler is een 23-jarige student Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen die naast het studeren, kassaklooien bij de Albert Heijn en zingen bij musicaltheatervereniging Vals Alarm elk jaar zoveel mogelijk probeert te reizen. Tot nu toe lukt dit aardig en staat de teller op 34 landen binnen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast houdt Wesley van (vegetarisch) eten, musical en theater, knappe jongens, concerten, sarcasme en zijn eigen spiegelbeeld. Volg hem op Instagram: https://instagram.com/wesleypechler

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Jessica 19 mei, 2016 - 19:38

Madrid is zoooo’n fijne stad <3 Het is inderdaad verstandig om wat eerder in de rij voor El Prado te gaan staan, want anders sta je nog gemakkelijk een half uur te wachten op je gratis kaartje. ;p Maar zeker de moeite waard (ik ben fan van de werken van Jeroen Bosch en Joachim Patinir), Reina Sofia vond ik persoonlijk wat tegenvallen. En het plafond van de kathedraal is inderdaad ook fantastisch! Ik vind het wel lekker om door La Latina en Lavapiés rond te struinen. Op zondag heb je hier de grote vlooienmarkt (El Rastro), maar de rest van de week geniet je hier vooral van heel veel street art en verschillende soorten winkeltjes en restaurants. Alle soorten culturen komen hier samen, heerlijk!

Plaats een reactie
Naomi 8 juni, 2016 - 12:40

Ohhh, dit moet ik onthouden! Ik ben al 2 keer in Madrid geweest maar ik hoop in September terug te keren en deze gids lijkt me dan ook super handig! Wat een prachtige foto’s ook allemaal, ik ben echt helemaal verliefd op Madrid

Plaats een reactie
Hannah T. 25 juni, 2016 - 15:08

Echt leuk al de tips over budget reizen.

Heb je blog net ontdekt – ben echt fan! :)

Plaats een reactie
Explorista 1 juli, 2016 - 14:49

Wat leuk om te horen!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.